Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος (ΣΟΝΕ): Το όνειρο ενός 18χρονου που έγινε μεγάλη ορχήστρα.

2564 Views
Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος (ΣΟΝΕ): Το όνειρο ενός 18χρονου που έγινε μεγάλη ορχήστρα. Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος (ΣΟΝΕ): Το όνειρο ενός 18χρονου που έγινε μεγάλη ορχήστρα.

 


 
  Μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις που μπορεί κανείς να παρατηρήσει και να συναντήσει είναι το νεανικό πάθος. Το όραμα ενός νέου ανθρώπου, που αργότερα θα γίνει πολλών, για μια πιο όμορφη καθημερινότητα, για ενέργειες που θα βοηθήσουν τους συνανθρώπους του να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, για προβολή νέων ανθρώπων που μοιράζονται τα ίδια όνειρα και πάθη, για καλύτερη και βαθύτερη καλλιέργεια των ακροατών σε όποια ηλικιακή ομάδα κι αν ανήκουν.
 
Αυτά είναι τα ερεθίσματα που μου αποπνέει το ξεκίνημα της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος, μιας ορχήστρας που ιδρύθηκε στους καιρούς της οικονομικής κρίσης, τότε που όλα έμοιαζαν να εκπίπτουν και τίποτα νέο δε γεννιόταν. Η ΣΟΝΕ δημιουργήθηκε το 2011 από τον ιδρυτή της μουσικό Ευάγγελου Αραμπατζή. Παρόλο που η ορχήστρα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, οι μουσικοί της προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσδίδοντάς της έναν εθνικό χαρακτήρα και κάνοντας τη φωνή και την παρουσία της ισχυρότερη.
 .
.
  Ιδρυτής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος είναι ο Ευάγγελος Αραμπατζής. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1993, προερχόμενος από μουσική οικογένεια, αποφάσισε από μικρή ηλικία να ασχοληθεί με τη μουσική γι’ αυτό εντάχθηκε σε παιδικές χορωδίες και ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές σε ωδεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ηλικία μόλις 14 ετών πρωταγωνίστησε στη παιδική όπερα «Χένσελ & Γκρέτελ» στο Φεστιβάλ «Παις Όπερα», μια σύμπραξη της όπερας Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Ωδείου, του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Ευάγγελος Αραμπατζής παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι αριστούχος πτυχιούχος Βυζαντινής μουσικής, πιάνου, διπλωματούχος μονωδίας και διεύθυνσης χορωδίας. Έχει τιμηθεί με έπαινο για το έργο του στη ΣΟΝΕ από το Σύνδεσμο Φιλαρμονικών Χορωδιών Ελλάδος, τη Μουσική Εταιρία Βορείου Ελλάδος, την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, το Δήμο Θεσσαλονίκης κι άλλους φορείς ενώ έχει λάβει συγχαρητήριες επιστολές από πολλά εξέχοντα πρόσωπα της πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
 
  Οι συναυλίες της ΣΟΝΕ έχουν κυρίως φιλανθρωπικό χαρακτήρα, τα έσοδα αυτών έχουν βοηθήσει πολλές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, ο Σύλλογος Λάμψη κ.α κι έχει πραγματοποιήσει αρκετές κοινωνικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων όπως η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων.
 .
.
Η ΣΟΝΕ έχει εμφανιστεί σε διάφορες σκηνές της Θεσσαλονίκης όπως το Μέγαρο Μουσικής, η Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ, το Βασιλικό Θέατρο, η Μονή Λαζαριστών αλλά και στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο και τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς κ.α. Η Ορχήστρα έχει ταξιδέψει τη μουσική της σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως στην Αθήνα, το Βόλο, τα Τρίκαλα, τον Πολύγυρο, τη Φλώρινα κι άλλες πόλεις της χώρας. Το ρεπερτόριο που έχει κανείς την ευκαιρία να ακούσει σε συναυλίες της ΣΟΝΕ ποικίλει και προσαρμόζεται ανάλογα με το ύφος της εκάστοτε εκδήλωσης. Κυρίως περιλαμβάνει τραγούδια Ελλήνων συνθετών, όπως του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Κουγιουμτζή, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Μίμη Πλέσσα και άλλων δημιουργών όπως και ορισμένα ορχηστρικά κομμάτια.
 
  Τα μέλη της ορχήστρας προέρχονται από κάθε μέρος της Ελλάδας. Νέοι μουσικοί, νέα μικρά ταλέντα που αγαπούν τη μουσική και συμμερίζονται τις αρχές και τους στόχους της ΣΟΝΕ, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε κάθε συναυλία. Μουσικοί γόνοι από ωδεία, φιλαρμονικές, μουσικά σχολεία της Κρήτης, των Ιωνίων, της Μακεδονίας, της Δωδεκανήσου, της Θεσσαλίας, της Θράκης κι άλλων περιοχών, φέρνουν το δικό τους χαρακτήρα στην ορχήστρα. Καθώς η ορχήστρα αποτελείται από παιδιά, μαθητές και φοιτητές το δυναμικό των μουσικών εναλλάσσεται ανά σχολικές περιόδους και κυρίως την περίοδο της εξεταστικής. Εκτός από τα σταθερά μέλη που αποτελούν την ορχήστρα, τη χορωδία και τους τραγουδιστές η ΣΟΝΕ διαθέτει αρκετούς εξωτερικούς συνεργάτες-επαγγελματίες μουσικούς.
 
   Στόχοι της ΣΟΝΕ δεν είναι μόνο η τεχνική αρτιότητα και η συμμετοχή στα καλλιτεχνικά δρώμενα αλλά και ο σεβασμός, η συνεργασία, η ευγενής άμιλλα, η πειθαρχία στους κανόνες, το ήθος και το αίσθημα της προσφοράς. Μέσα στις δράσεις της συμπεριλαμβάνονται κι αυτές που έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ΣΟΝΕ εμφανίζεται σε πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε οι νέοι μαθητές να γνωρίσουν το έργο της και να ανακαλύψουν έτσι τον μαγικό κόσμο της μουσικής με στόχο  να τους οδηγήσει στην μεγαλύτερη συμμετοχή κι ενασχόληση με αυτήν. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της ΣΟΝΕ μαζί με το πάθος για τη μουσική, την αρμονία, την άριστη απόδοση και τη μετάδοση του πολιτισμού, συνθέτουν τα στοιχεία εκείνα που κάνουν υγιές ένα κοινωνικό σύνολο. Πόσο μάλλον όταν αυτά μπορούν να συμβαίνουν σ’ ένα μουσικό σύνολο παιδιών και νέων, μπορεί κι εμάς να μας δημιουργείται η ελπίδα για το μέλλον του τόπου και την πρόοδο της κοινωνίας μέσα από τις νέες γενιές.
 
   Εν κατακλείδι, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος ξεκίνησε το 2011 ως όνειρο του μαέστρου της πλέον Ευάγγελου Αραμπατζή. Μέσα σε αυτά τα 9 χρόνια λειτουργίας νέοι και νέες, μαθητές, παιδιά από όλη την Ελλάδα, χάρη στην αγάπη τους για τη μουσική και την ευαισθησία τους να προσφέρουν μέσω της τέχνης, έχουν πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες κυρίως φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Πρόκειται για μια νεανική ορχήστρα που έχει ως στόχο τόσο τη μουσική αρτιότητα και τη διάδοση του πολιτισμού όσο και την ανακούφιση ομάδων και συλλόγων με κοινωνική δράση. Χάρη σε όλες αυτές τις δραστηριότητες και τα χαρακτηριστικά της, η ΣΟΝΕ έχει δεχθεί επαίνους από την πολιτική, πολιτειακή, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου. Όποιος έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συναυλίες της Ορχήστρας θα ακούσει ένα ρεπερτόριο που ποικίλει και στηρίζεται σε Έλληνες δημιουργούς.
 
Επόμενη προγραμματισμένη συναυλία της ΣΟΝΕ (εν αναμονή και των εξέλιξεων με τον κορωνοϊό) είναι στις 25 Απριλίου στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Με τη υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με στόχο την οικονομική ενίσχυση του εκπαιδευτικού προγράμματος  Lions Quest, το οποίο στηρίζει την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και του φαινομένου του Bullying το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα των Διεθνών Lions. Θα ακουστούν μελωδίες και μουσικές που θα αποδοθούν μέσα από τη ματιά παιδιών και νέων ανθρώπων.
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
Συνεχίζονται οι προβολές της παράστασης «Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Συνεχίζονται οι προβολές της παράστασης «Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
με 0 Σχόλια 685 Views

 Το «Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως», η παράσταση που βασίζεται στα ομώνυμα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή