Τα τοπ 10 χριστουγεννιάτικα κάλαντα και γκόσπελ της δυτικής παράδοσης.

4359 Views
Τα τοπ 10 χριστουγεννιάτικα κάλαντα και γκόσπελ της δυτικής παράδοσης. Τα τοπ 10 χριστουγεννιάτικα κάλαντα και γκόσπελ της δυτικής παράδοσης.

.

 Από την Μαρία Γρηγοριάδου.

 
Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι προ των πυλών. Όλοι αρχίζουν να συντονίζονται στο κλίμα των ημερών και πρωτίστως τα εμπορικά καταστήματα που κάθε χρόνο στολίζουν όλο και πιο νωρίς. Παντού γύρω μας αρχίζουμε και βλέπουμε δέντρα, στολίδια, λαμπάκια ενώ κάθε πόλη και οικισμός ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα γιορτινά του συνοδεία μουσικών εκδηλώσεων.
 
Η μουσική των Χριστουγέννων έχει μια χαρακτηριστική ατμόσφαιρα, γιορτινή, είναι πλαισιωμένη από ποικίλους ήχους που έχουν κλασικά όργανα και καμπανάκια μέχρι σύγχρονα διασκευασμένα ρεμίξ. Εκείνο όμως που θα προκαλεί πάντα η μουσική είναι αναμνήσεις και μια επιστροφή στην παιδική διάθεση που κρύβει ο καθένας. Η χριστουγεννιάτικη μουσική, τα κάλαντα, τα τραγούδια και οι ύμνοι δεν είναι πολιτιστική αποκλειστικότητα κάποιας συγκεκριμένης χώρας ή δόγματος. Κάθε λαός με τη δική του παράδοση δημιούργησε συλλογές τραγουδιών που  έμειναν ανεξίτηλα στο χρόνο.
 
Ωστόσο μπορεί κάθε χώρα να έχει τη δική της παράδοση, όμως σήμερα ξέρουμε πόσο έχει επηρεάσει η παγκοσμιοποίηση και η κατάργηση των συνόρων την καθημερινότητά μας επομένως τη μουσική. Σίγουρα τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια που έχουμε στη μνήμη μας είναι είτε αγγλικά είτε μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά με την κλασική τους δυτική σύνθεση. Πολλά από αυτά που ακούμε μέχρι και σήμερα έχουν γραφτεί στη Δύση αιώνες πριν.
 
Για να αρχίσουμε να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα των ημερών, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε 10 από τα πιο γνωστά γκόσπελ, κάλαντα και ύμνους της δυτικής παράδοσης. Τα περισσότερα είναι γνωστά ,γιατί ποτέ δεν παραλείπονται από χορωδίες στις χριστουγεννιάτικες παραστάσεις, όμως άλλα είναι άγνωστα, αλλά ταιριάζουν ιδανικά στην εορταστική και χαρούμενη διάθεση των Χριστουγέννων.
 
10. Little Town of Bethlehem
Συγκαταλέγεται στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Το κείμενο το έχει γράψει ο Φίλιπς Μπρουκς ,ένας επισκοπικός ιερέας. Έμπνευσή του αποτέλεσε μια επίσκεψή του στη Βηθλεέμ το 1865 και το 1868 έγραψε το τραγούδι αυτό το οποίο μελοποίησε ο Λιούις Ρέντνερ. Οι στίχοι επικεντρώνονται στην ευχάριστη διάθεση που φέρνει η γέννηση του Χριστού και στο σκηνικό της φάτνης στη Βηθλεέμ.
11111111111
 
9. It Came Upon A Midnight Clear
Είναι ένα ακόμα τραγούδι που ανήκει στη λίστα με τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Γράφτηκε το 1849 από τον πάστορα Edmund Sears. Η πιο γνωστή του μελοποίηση είναι αυτή του Ρίτσαρντ Σταρς, η οποία επικράτησε στην Αμερική. Ολόκληρο το τραγούδι αποτελείται από 5 στροφές, ενώ κάποιες παραλλαγές παραλείπουν ορισμένες από αυτές.
222222222222222222222 22222222222222222222222
 
8. Panis Angelicus
Άρτος αγγελικός είναι ένας ύμνος, μέρος του “Sacris Solemniis” γραμμένος από τον Άγιο Θωμά Ακινάτη  για μια ειδική λειτουργία που γίνεται, πλέον ετησίως, σε ανάμνηση της Θείας Ευχαριστίας. Η πιο γνωστή μελοποίηση ανήκει στον Cesar Frank.
3
 
7. Joy to the World
Ήταν το πιο πολυδημοσιευμένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι στη Νότια Αμερική, μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Γράφτηκε από τον Isaac Watts το 1719 και βασίζεται στον Ψαλμό 98. Η σύνθεση που έχει επικρατήσει είναι του Lowell Mason, το 1848.
.
.
 
6. Ave Maria
Αποτελεί το πιο γνωστό ύμνο των Ρωμαιοκαθολικών. Εμπνέεται από το χαιρετισμό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ προς τη Θεοτόκο και μάλιστα το πρώτο μέρος υπάρχει ακριβώς στο Ευαγγέλιο. Πολλοί προσπάθησαν να το επενδύσουν με τη μουσική τους, όμως οι επικρατέστερες συνθέσεις είναι του Σαρλ Γκουντώ, του Λουίτζι Κερουμπίν και του Βέρντι. Αντιθέτως ο ύμνος έχει γίνει ευρέως γνωστός με τη μουσική του Φρανς Σούμπερτ, η οποία ωστόσο έχει γραφτεί για τραγούδια από μια άλλη ποιητική συλλογή του Walter Scott.
.
 
5. Wha Childis This ?
Γράφτηκε το 1865 από τον Ουίλιαμ Τσάτερτον, στην Αγγλία. Ενσωματώθηκε στη μουσική ενός παραδοσιακού αγγλικού τραγουδιού. Πλέον ενώ ο ύμνος προέρχεται από την Αγγλία, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ.
6
 
4. All Creatures Of Our God and King
Αποτελεί αγγλικό ύμνο που γράφτηκε από το Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης το1225. Βασίστηκε στο Ψαλμό 148. Η μελοποίησή του βασίζεται σ’ έναν πασχαλινό γερμανικό ύμνο.
.
 
3. Hark! The Herald Angels Sing
Το τραγούδι αυτό είναι του 1739 και συγκαταλέγεται στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Έχει φτάσει στην τελική του μορφή σήμερα ύστερα από προσθήκες κι αλλαγές πολλών. Το αρχικό κείμενο αποδίδεται στον Charles Wesley, ενώ αργότερα δέχτηκε τροποποιήσεις από τον George Whitefield. Η μουσική του ακολουθεί μια σύνθεση του Felix Mendelssohn την οποία διασκεύασε ο Άγγλος μουσικός William H. Cummings  το 1855.
.
 
2. Come All Ye Faithfull
Αυτό το τραγούδι αποτελεί την αγγλική μετάφραση του λατινικού ύμνου Adeste Fideles. Έχει γραφτεί και μελοποιηθεί από πάρα πολλούς. Μια εξαιρετική εκτέλεση που έχει γίνει γνωστή είναι του Frank Sinatra.
.
 
1.     Silent Night
Είναι ένα από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Οι στίχοι είναι του Joseph Mohr και η μουσική του Franz Xaver. Συγκαταλέγεται από το 2011 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Από το 1818 μέχρι σήμερα έχει τραγουδηθεί από πάρα πολλούς σε πολλές εκδοχές. Η εκδοχή του Bing Crosby το 1935 όμως, αποτελεί το 4ο πιο εμπορικό single όλων των εποχών.
0
 
Αυτά ήταν τα 10 πιο γνωστά και πιο ξεχωριστά κάλαντα και ύμνοι που προέρχονται από τη δυτική παράδοση και διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ποιος είπε στην Ελλάδα το 2020 δεν γυρίστηκαν ταινίες; Κάθε μια από τις 121 είναι μια Εξέγερση.
Ποιος είπε στην Ελλάδα το 2020 δεν γυρίστηκαν ταινίες; Κάθε μια από τις 121 είναι μια Εξέγερση.
με 0 Σχόλια 700 Views

 Ταινίες - πράξεις αγάπης, συλλογικής προσπάθειας, αλληλεγγύης και δημιουργικότητας. Ταινίες - πράξεις αντίστασης. Κάθε μια τους μια μικρή εξέγερση.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή