Η Τέχνη στα χρόνια του κορωνοϊού από τον καναπέ σας

5420 Views
Η Τέχνη στα χρόνια του κορωνοϊού από τον καναπέ σας Η Τέχνη στα χρόνια του κορωνοϊού από τον καναπέ σας

  

            Τις τελευταίες μέρες όλοι έχουμε αισθανθεί μια πρωτόγνωρη ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί. Έχουμε ζήσει επιδημίες και πανδημίες αλλά ποτέ δε μας έχουν επιβάλλει τόσο αυστηρά μέτρα για την προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Δυστυχώς η πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζαμε, σύμφωνα με τις υποδείξεις τον ειδικών, αλλά ούτε και φαίνεται να γλιτώνουμε σύντομα. Σε αυτό που πρέπει να υπακούσουμε για να προστατέψουμε τόσο τη δική μας υγεία, όσο και των συμπολιτών μας, είναι να καθίσουμε σπίτι και να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής. Να παραμείνουμε όσο γίνεται σπίτι μας και να βγαίνουμε μόνο για τις απαραίτητες ανάγκες. Ε, λοιπόν έχουμε άδεια να μείνουμε σπίτι και με τη βούλα που λένε. Φυσικά δεν ισχύει για όλους αυτό, γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτόμαστε και να φροντίζουμε να μη ταλαιπωρούμε περισσότερο τους ανθρώπους που θα συνεχίζουν να εργάζονται για το κοινό συμφέρον και την εξυπηρέτηση του κόσμου.
.
 
            Το να μένει κανείς σπίτι του ναι μεν δεν είναι και τόσο ευχάριστο, ειδικά όταν δεν είναι από επιλογή, αλλά δεν είναι και τόσο κακό όσο φαίνεται. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αποζητούν λίγες παραπάνω ώρες παραμονής στην οικία τους με τους δικούς τους αλλά λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούν να τις έχουν. Και θα ήθελα να σας αποδείξω ότι μπορείτε να κάνετε τόσα πράγματα κι από το σπίτι σας, από την άνεση του καναπέ σας, που δε θα σας πειράξει καθόλου ο κατ’ οίκον περιορισμός. Αν είστε λάτρεις της μουσικής, του θεάτρου και γενικά των τεχνών πιστέψτε με θα ενθουσιαστείτε με όλα αυτά που έχουν ετοιμάσει.
 
            Αρχικά θα ξεκινήσω με τη μουσική, η οποία είναι απέραντη και φυσικά η καλύτερη συντροφιά γι’ αυτό που ζούμε. Όπως και όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου μπορείτε να ακούτε τη μουσική που σας αρέσει, σας χαλαρώνει, σας ανεβάζει μέσα από τις εφαρμογές που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ετοιμαστείτε για ατελείωτο You Tube και Spotify. Αλλά για να ξεφύγουμε και από τα συνηθισμένα έχω να σας προτείνω την ιστοσελίδα Kasetophono.com που έχει υπέροχες playlist για όλα τα γούστα και τις διαθέσεις. Επίσης μπορείτε να ακούσετε μ’ ένα κλικ τι παίζουν αυτήν τη στιγμή διάφορα ραδιόφωνα του κόσμου μέσα από το σύνδεσμο αυτό. Για τους λάτρεις της κλασικής συμφωνικής μουσικής η Φιλαρμονική ορχήστρα του Βερολίνου, επειδή θα είναι κλειστή λόγω του κορωνοϊού, δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης συναυλιών της διαδικτυακά και απολύτως δωρεάν μόνο με μια εγγραφή στο site της, δείτε εδώ.  
 .
.
Όμως το ξεχωριστό για να μας παρηγορήσει στην καραντίνα μας, είναι το γεγονός ότι μπορούμε να παρακολουθούμε μεγάλες παραγωγές από τις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου. Πρώτη στη μάχη μπήκε η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, που θα ανεβάζει στο site της μια παραγωγή της κάθε μέρα και θα είναι διαθέσιμη για προβολή για 20 ώρες. Φανταστείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να δείτε τόσο μεγάλα και διαχρονικά έργα από την άνεση του καναπέ σας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου με την ατίθαση τσιγγάνα Κάρμεν. Η επόμενη πρόταση έρχεται από την όπερα του Παρισιού, η οποία σε συνεργασία με τον ιστότοπο θα διαθέτει δωρεάν την προβολή ενός έργου κάθε έξι μέρες. Ευτυχώς θα έχουμε υλικό για αρκετές ημέρες!
.
 
            Για τους θεατρόφιλους αναγνώστες μας προτείνουμε υλικό από τη μεγαλύτερη σκηνή της χώρας, το Εθνικό Θέατρο αλλά και το Θέατρο Τέχνης. Στην ιστοσελίδα του Εθνικού θεάτρου υπάρχει αρκετό ψηφιοποιημένο υλικό από το 1932 έως το 2005. Είναι προσβάσιμο δωρεάν κι έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε έργα από το νεοελληνικό θέατρο, το αγγλικό, το ιταλικό, το γαλλικό, το γερμανικό. Επίσης το Θέατρο Τέχνης θα βιντεοσκοπήσει παραστάσεις της φετινής σεζόν. Το υλικό θα ανεβεί στην πλατφόρμα Vimeo και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό έναντι ενός μικρού αντιτίμου, δείτε εδώ. «Έντμοντ», «Οθέλλος», «Ηλέκτρα», το παιδικό έργο «Χωρίς οικογένεια» αλλά και το εφηβικό «Μια μέρα χωρίς #» τώρα μπορούν να γίνουν προσβάσιμα κι από το σπίτι. Επομένως μην ανησυχείτε ότι επειδή δεν μπορείτε να βγείτε, δεν μπορείτε να απολαύσετε και θέατρο.
.
 
            Για εσάς που προτιμάτε να πηγαίνετε σε μουσεία, γκαλερί κι αρχαιολογικούς χώρους, υπάρχει επίσης λύση. Τα περισσότερα μουσεία έχουν στις ιστοσελίδες τους ψηφιοποιημένο υλικό ενώ παράλληλα έχουν μοιραστεί το αρχείο του μέσω της πλατφόρμας Google Arts and Culture. Χιλιάδες εκθέματα από όλον τον κόσμο είναι διαθέσιμα διαδικτυακά και δωρεάν για μια ηλεκτρονική περιήγηση. Ξέρω θα μου πείτε δεν είναι το ίδιο να έχεις μπροστά σου το έργο τέχνης, δεν είναι το ίδιο να βλέπεις τη Μόνα Λίζα μπροστά σου ή να είσαι πάνω στο λόφο της Ακρόπολης, αλλά ωστόσο σκεφτείτε είναι ευκαιρία να εξερευνήσετε όλα αυτά με την άνεσή σας, χωρίς θόρυβο από τους γύρω σας και να θαυμάζετε ένα έκθεμα για όση ώρα θέλετε. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση τόσο σε ελληνικά όσο και σε άλλων χωρών μουσεία.
.
.
 Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε:
·     Το Μουσείο της Ακρόπολης μέσα από μια πληθώρα ψηφιακών δραστηριοτήτων δίνει τη δυνατότητα να το γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι
·         Μπορείτε να παρακολουθήσετε εικονικά βίντεο για τον Παρθενώνα  και να κάνετε μια εικονική περιήγηση στη Ακρόπολη
 
Μετά από όλα αυτά θέατρα, όπερες, γκαλερί, μουσεία θα σκεφτείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ναι μεν τους αρέσει η Τέχνη και η Ιστορία αλλά προτιμούν να έχουν κάποιον να τους  τα εξηγεί και να τους τα περιγράφει αντί να διαβάζουν κειμενάκια και σημειώσεις. Υπάρχουν κι αυτοί που απλά τους αρέσει να βλέπουν κάτι, ένα ντοκιμαντέρ και να μαθαίνουν καινούργια πράγματα. Ε, για εσάς φρόντισε η COSMOTE TV που θα έχει ελεύθερο πρόγραμμα μέσω You tube στο κανάλι COSMOTE HISTORY. Ντοκιμαντέρ για κάθε ηλικία θα είναι διαθέσιμα δωρεάν για όλους επί 24ώρου βάσεως. Νομίζω ότι θα πάρουμε και γνώσεις μέσω αυτής της καραντίνας.
 .
.
Επομένως, λοιπόν, υπάρχουν τόσα πράγματα να δείτε και μέσα στο σπίτι. Ακόμα και στον καναπέ σας μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με την Τέχνη. Σκεφτείτε θετικά και εκμεταλλευτείτε την ξεκούραση που μας προσφέρουν γιατί άλλοι δεν την έχουν αλλά δε θα είναι για πάντα και μετά θα τη Ζητάτε. Ήρθε η ώρα η τεχνολογία να μας φανεί χρήσιμη και να μας ταξιδέψει, να μας ψυχαγωγήσει, να μας εκπαιδεύσει. Μείνετε, λοιπόν, σπίτι σας για τη δική σας υγεία και την ασφάλεια των διπλανών σας και κάνετε πράγματα που δεν έχουμε τη δυνατότητα ή το χρόνο να κάνουμε πάντα. Κι αν νιώσετε κλεισούρα ή μοναξιά; Βγείτε στο μπαλκόνι, στη βεράντα, στην αυλή σας και πιείτε ένα καφεδάκι με τους φίλους σας μέσω βιντεοκλήσης, γι αυτό την έχουμε την τεχνολογία, τα κινητά και τα τάμπλετ.
.
Ψυχραιμία, δημιουργικότητα έστω και μέσα στο σπίτι και όλα θα πάνε καλά !

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Μαρία ΓρηγοριάδουΑρθρα

Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Συνεχίζονται οι προβολές της παράστασης «Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Συνεχίζονται οι προβολές της παράστασης «Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
με 0 Σχόλια 688 Views

 Το «Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως», η παράσταση που βασίζεται στα ομώνυμα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή