Ό,τι ειπώθηκε από τον Βασίλη Γάκη στην παρουσίαση του νέου ΔΣ Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

762 Views
 Ό,τι ειπώθηκε από τον Βασίλη Γάκη στην παρουσίαση του νέου ΔΣ Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Ό,τι ειπώθηκε από τον Βασίλη Γάκη στην παρουσίαση του νέου ΔΣ Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

 

   Με μια συνέντευξη Τύπου, στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Ιουλίου 2020, στην οποία τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο πρόεδρος Βασίλης Γάκης και το Δ.Σ. του ΟΜΜΘ πραγματοποίησαν την πρώτη τους δημόσια παρουσίαση έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων τους, τον περασμένο Φεβρουάριο. Όπως τόνισε και ο ίδιος η παρουσίαση αυτή θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 4 μήνες όμως η κρίση του κορωνοϊού δεν το επέτρεψε. Τώρα, με αφορμή την ανακοίνωση του θερινού καλλιτεχνικού προγράμματος του Μεγάρου, ο πρόεδρος του Οργανισμού βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί και σε διάφορα άλλα σημαντικά θέματα.
 
   Ο κ. Γάκης, αφού παρουσίασε τα μέλη του Δ.Σ., έκανε αρχικά έναν απολογισμό της έντονης δραστηριότητας του Μεγάρου κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες. Όπως σημείωσε, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ετοιμάστηκαν συνολικά περίπου 70 διαφορετικές εκδηλώσεις και δράσεις, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της πόλης όπως η ΜΟΥSA , οι οποίες μεταδόθηκαν διαδικτυακά με πολύ μεγάλη επιτυχία (πάνω από 75.000 θεάσεις, τεράστια αύξηση στην επισκεψιμότητα του καναλιού του ΟΜΜΘ στο youtube και στην απήχηση στα social media του Μεγάρου).
 
   Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου για το καλοκαίρι. Οι τρεις ενότητες στις οποίες αυτό αναπτύσσεται είναι: α) ο θερινός κινηματογράφος «Σινεμά με θέα», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που εδώ και μια πενταετία έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες , β) ο «Κύκλος Νέων Μουσικών» με σπουδαστές ωδείων της Θεσσαλονίκης που παρουσιάζουν τη δουλειά τους (μια ενότητα που θα συνεχιστεί και κατά τη χειμερινή περίοδο). Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε νέους και αξιόλογους καλλιτέχνες της πόλης μας να αποκτήσουν βήμα και να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους πορεία από έναν σημαντικό πολιτιστικό φορέα της πόλης τους. Και γ) οι συναυλίες και οι άλλες εκδηλώσεις στην πλατεία, που παρουσιάζουν μια μεγάλη ποικιλία καλύπτοντας μια ευρύτατη γκάμα μουσικών επιλογών. Όπως υπογραμμίστηκε, όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών υποδείξεων της πολιτείας, το δε μικρό αντίτιμο (10€ και 5€ το μειωμένο εισιτήριο) κρίθηκε απαραίτητο μεταξύ άλλων ώστε να υπάρξει μια τάξη στην προσέλευση, καθώς οι θέσεις λόγω των μέτρων είναι περιορισμένες. Ο κ.Γάκης υπογράμμισε ότι το σύνθημα είναι από τον Μπετόβεν στον δικό μας Ρασούλη και υπάρχει ο προγραμματισμός, από εδώ και πέρα, για την πραγματοποίηση αφιερωμάτων σε καλλιτέχνες και δημιουργούς που έχει βγάλει η Θεσσαλονίκη.
 
   Ο νέος πρόεδρος του οργανισμού αποκάλυψε την ισχυρή βούληση του νέου Δ.Σ. για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ΟΜΜΘ, επισημαίνοντας τη συνεργασία που εγκαινιάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανακοίνωσε την επανεκκίνηση του προγράμματος Megaron Goes Green που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας από την καθημερινή λειτουργία του Μεγάρου. Ένα πιο «πράσινο» Μέγαρο θα δώσει τη δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων από την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών οι οποίοι είναι προτιμότερο να πηγαίνουν στον καλλιτεχνικό προϋπολογισμό. Σκοπός είναι ακόμα και οποιοδήποτε προωθητικό φυλλάδιο να προέρχεται από οικολογικά υλικά. Παράλληλα ανέφερε και τις μικρότερες αλλά πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί με σκοπό την αναβάθμιση των κτιρίων του Μεγάρου, όπως η αντικατάσταση σπασμένων τζαμιών και η τοποθέτηση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, και κυρίως οι παρεμβάσεις στο σύστημα κλιματισμού για καλύτερη απόδοση. Σε αυτό το πλαίσιο ένας ακόμα στόχος είναι ο εξωτερικός φωτισμός των κτηρίων του Μεγάρου , ώστε να φαίνονται σε όλη την πόλη και με την παρουσία τους να δηλώνουν την ζωντάνια, τον πολιτισμό, την φιλοξενία , την καλλιέργεια αυτής της πόλης. Όλα αυτά θα καλυφθούν με τη συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Υποδομών και άλλων προγραμμάτων ενέργειας μετά από συζητήσεις και συνεδριάσεις.
 
 Όσον αφορά τη συνεδριακή δραστηριότητα του Μεγάρου, που όπως σε όλο τον πλανήτη έχει επηρεαστεί καταλυτικά από την πανδημία, ο πρόεδρος του ΟΜΜΘ προανήγγειλε τη μίσθωση χώρων σε εξειδικευμένες εταιρείες, ώστε να διαμορφωθούν ειδικά στούντιο και να μπορούν να διεξάγονται νέες –κυρίως διαδικτυακές– μορφές συνεδρίων που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών. Μ’ αυτό τον τρόπο το Μέγαρο δείχνει την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα αλλά και τη διάθεσή του να πρωτοπορήσει και να βρεθεί και πάλι στην αιχμή των συνεδριακών πραγμάτων. Στόχος του νέου ΔΣ είναι να καθιερωθεί το Μέγαρο Μουσικής ως ένας τόπος πραγματοποίησης συνεδρίων υψηλών προδιαγραφών, που θα το βάλουν δυναμικά και ανταγωνιστικά στο συνεδριακό τομέα.
 
   Αναφερθείς στο θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου, ο κ. Γάκης είπε, είναι θέμα ημερών να υπογραφεί η ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) με βάση την οποία θα προκηρυχθεί η θέση. Θα πρόκειται για μια ανοιχτή και διάφανη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα περιγράφει συγκεκριμένα μόρια και κριτήρια, κατά την οποία η επιτροπή αξιολόγησης θα κρίνει τις υποψηφιότητες που θα κατατεθούν και θα κάνει τη σχετική εισήγηση στο Δ.Σ., που σύμφωνα με τον νόμο είναι το αρμόδιο όργανο να προχωρήσει σ’ αυτόν τον διορισμό. Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής, όπως αναφέρθηκε, θα είναι σε θέση να δουλέψει, να επεξεργαστεί, να εμπλουτίσει και να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο στρατηγικό πλαίσιο.
 
   Στο τέλος της ομιλίας του ο νέος πρόεδρος του ΟΜΜΘ αναφέρθηκε στους πυλώνες του νέου στρατηγικού πλαισίου κατά το οποίο ο πολιτισμός θα είναι ανοιχτός , προσιτός στους πολίτες, η Θεσσαλονίκη θα γίνει ελκυστικότερη, η ακτινοβολία του οργανισμού θα είναι ισχυρή τόσο στη βόρεια Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια και ο χώρος του Μεγάρου θα γίνει ένας τόπος τέχνης και έκφρασης για όλους.
 
   Μετά το πέρας της ομιλίας ο κ. Γάκης κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων. Όταν ρωτήθηκε για τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου, ο οποίος είναι εγκαταλειμμένος, είπε ότι θα ζητηθεί άδεια χρήσης του χώρου ώστε να δημιουργηθεί ένα πάρκο τέχνης που θα αντιπροσωπεύει το χώρο και θα είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες. Στην ερώτησή μας για το αν υπάρχει προγραμματισμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την προσέλκυση νέων ατόμων στο Μέγαρο και το χώρο της τέχνης ο πρόεδρος είπε ότι δεν αρκεί μια επίσκεψη στο Μέγαρο αλλά η παρακολούθηση ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με ειδικούς μουσικοπαιδαγωγούς και ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη συζητηθεί στις συνεδριάσεις του νέου ΔΣ και πιστεύει μαζί με το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή θα γίνει πραγματικότητα.
 
     Μέσα από αυτή τη συνέντευξη Τύπου φάνηκε ότι σκοπός του νέου ΔΣ είναι να αποκατασταθεί σύντομα το πρόβλημα του καλλιτεχνικού διευθυντή και να ξεκινήσει ο προγραμματισμός για ένα ανοιχτό και προσιτό Μέγαρο σε όλους του πολίτες και σε όλους του καλλιτέχνες από κάθε χώρο. Όπως αναφέρθηκε πλέον θα δοθεί η προσοχή στην εξωστρέφεια του Μεγάρου αλλά και στην προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών καλλιτεχνών με εικαστικές εκθέσεις στους χώρους των κτηρίων, με έναν Κύκλο Χορού και όχι μόνο μουσικής, καθιστώντας το χώρο του Μεγάρου ως έναν ολοκληρωμένο τόπο πολιτισμού. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή