FAQ No1 «Αμοιβές μουσικών κ.ά.». Γράφει ο μουσικός Φώτης Τουμανίδης.

2552 Views
FAQ No1 «Αμοιβές μουσικών κ.ά.». Γράφει ο μουσικός Φώτης Τουμανίδης. FAQ No1 «Αμοιβές μουσικών κ.ά.». Γράφει ο μουσικός Φώτης Τουμανίδης.

Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που μου κάνουν συχνά φίλοι μου ή άτομα που τυχαίνει να γνωρίσω και να αναφέρω ότι παίζω μπάσο σε κάποιες μπάντες.
 
Διάλεξα τρεις από αυτές να τις μοιραστώ μαζί σας.
 
-  Πόσα λεφτά βγάλατε τώρα που κυκλοφορήσατε το δίσκο;
-  Όταν βγάζεις έναν δίσκο rock – heavy δεν το κάνεις για να γίνεις πλούσιος. Στην πραγματικότητα, ειδικά στην αρχή, αν είσαι πολύ τυχερός και το προωθήσεις αρκετά και μέσω internet αλλά και παίζοντας ζωντανά όσο περισσότερο μπορείς, ίσως, λέω ίσως πάρεις πίσω όσα ξόδεψες για την ηχογράφηση, την μίξη, το εξώφυλλο, τη φωτογράφηση, το video clip κτλ. Φυσικά αυτός που μου κάνει αυτήν την ερώτηση, συχνά είναι κάποιος που ακούει (ή και παίζει) λαϊκά. Αναρωτιέται λοιπόν πώς γίνεται οι μουσικοί ενός σκυλάδικου να πληρώνονται κάθε βράδυ κι εσύ που κυκλοφόρησες δίσκο να μην έβγαλες λεφτά. Πρώτον, επειδή δούλεψα και σε λαϊκά κέντρα για τέσσερα χρόνια, να ενημερώσω ότι, δεν είναι ούτε εκεί σίγουρο ότι θα πληρωθείς στο τέλος της βραδυάς. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην πάρεις φράγκο ή να πάρεις κάνα χαρτζιλίκι, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε αρκετό κόσμο. Όπως και να έχει όμως, εκείνο είναι μια δουλειά κατά την οποία, εκτελείς κάποια τραγούδια που κατά πάσα πιθανότητα δεν σου αρέσουν κιόλας, απλά για να πληρωθείς. Στο δικό μας χώρο  δεν συνθέτεις για να βγάλεις λεφτά. Το κάνεις επειδή έτσι νοιώθεις, επειδή μεγάλωσες ακούγοντας αυτή τη μουσική και θέλεις να βάλεις κι εσύ το λιθαράκι σου σε αυτό το οικοδόμημα. Φυσικά, μπορεί να γίνεις και δισεκατομμυριούχος,- δεν είναι λίγες οι μπάντες που το κατάφεραν –ή να βγάλεις αρκετά λεφτά ώστε να ζεις από αυτό.
 
Έπαιξες δυο ώρες μουσική και πήρες 50 ευρώ; Άλλοι δουλεύουν οχτώ ώρες και παίρνουν 20 ευρώ.
- Συμφωνώ ότι, 20 ευρώ για 8 ώρες εργασίας είναι καθαρή εκμετάλλευση. Αλλά ας μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Αναρωτήθηκες ποτέ το πόσες ώρες μελετούσε κάθε μέρα αυτός ο μουσικός για να μπορεί να παίζει σήμερα πάνω στη σκηνή; Τρεις με τέσσερις ώρες κάθε μέρα επί πολλά χρόνια, είναι ο συνήθεις χρόνος για να γίνεις καλός μουσικός. Οι περισσότεροι φοιτητές πανεπιστημίου, μελετάνε πολύ λιγότερο, κάνουν και κάνα σκονάκι, αντιγράφουν και από τον διπλανό τους λίγο και παίρνουν ένα πτυχίο. Και φυσικά ο μουσικός δεν σταματάει να μελετάει μόλις πάρει κάποιο πτυχίο. Συνεχίζει για πολλά πολλά χρόνια γιατί έτσι του αρέσει. Ταυτόχρονα, κάνει πολλές ώρες πρακτικής εξάσκησης σε κάποιο στούντιο, παίζοντας με την μπάντα του κομμάτια άλλων μουσικών ή συνθέτοντας τη δική τους μουσική. Και σαν νέος μουσικός, θα παίξει πολλές φορές ζωντανά, πριν από κάποια πιο γνωστή μπάντα, χωρίς να πληρωθεί, για να αποκτήσει και την εμπειρία αλλά και επειδή εκεί πάνω περνάς τέλεια. Συνυπολογίζοντάς τα όλα αυτά, έχεις κάποιον που έχει μελετήσει αρκετά για δύο πτυχία πανεπιστημίου και με άπειρες ώρες πρακτικής στο βιογραφικό του. Επίσης, θα έχει μαζί του εξοπλισμό αξίας κάποιων χιλιάδων ευρώ. Αν χρειαστείς κάποιον σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα με το αντίστοιχο βιογραφικό, πιθανότατα θα τον πληρώσεις πολύ παραπάνω.
 
-  Γιατί δεν πάτε να παίξετε σε αυτά τα μεγάλα φεστιβάλ για να σας δει πολύς κόσμος;
-  Δεν θέλουμε, αλλιώς θα παίζαμε σε όλα. Σοβαρότερα τώρα, το πρόβλημα είναι ο γνωστός φαύλος κύκλος του κάθε ατόμου που ψάχνει δουλειά. Όλοι θέλουν να προσλάβουν κάποιον που έχει πείρα στη δουλειά τους, αλλά πως θα αποκτήσεις πείρα αν δεν σε προσλαμβάνει κανένας; Αντίστοιχα, όλοι οι διοργανωτές θέλουν λίγο ή πολύ γνωστές μπάντες για να φέρουν αυτές τον κόσμο στο φεστιβάλ τους. Αν όμως δεν παίζεις σε τέτοιες διοργανώσεις ώστε, να σε δει πολύς κόσμος, πώς θα γίνεις αρκετά γνωστός για να φέρεις κόσμο;
 
Όλα κατανοητά; Έχετε καμιά ερώτηση;

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Φώτης Τουμανίδης
Φώτης Τουμανίδης
Η μουσική ήταν πάντα ο καλύτερός μου φίλος. Ήταν δίπλα μου και με βοηθούσε να ξεπεράσω τις δύσκολες στιγμές. Αλλά ήταν εκεί και στις όμορφες στιγμές, μεγεθύνοντας τα συναισθήματά μου. Υπάρχουν τραγούδια που είναι άμεσα συνδεδεμένα με κάποιες περιόδους της ζωής μου, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημιουργούς αυτών των κομματιών. Κάπως έτσι άρχισα να γράφω κι εγώ μουσική για να συνεισφέρω κάτι στην κοινωνία των φίλων της μουσικής. Παίζω μπάσο εδώ και τρεις δεκαετίες. Έχω παίξει σε πολλές rock και metal μπάντες της πόλης, αλλά έχω παίξει επίσης, λαϊκά και παραδοσιακά, ελληνόφωνη ροκ, έντεχνα και πολλά άλλα… Είμαι ο Φώτης Τουμανίδης, μπασίστας των Emerald Sun και των Sunday Hats, και αυτή η στήλη έχει Rock και Metal ιστορίες της πόλης μας, γιατί χωρίς rock ‘n’ roll η σούπα δεν νοστιμεύει. «Κυλιόμενοι λίθοι»: κάθε 7, 17 και 27 του μηνός στις σελίδες του Kulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή