Μόνο τα χρυσόψαρα έλειπαν από τη «τελευταία»… συναυλία των Πυξ Λαξ στην Μονή Λαζαριστών.

3852 Views
Μόνο τα χρυσόψαρα έλειπαν από τη «τελευταία»… συναυλία των Πυξ Λαξ στην Μονή Λαζαριστών. Μόνο τα χρυσόψαρα έλειπαν από τη «τελευταία»… συναυλία των Πυξ Λαξ στην Μονή Λαζαριστών.

 .

Πήγε, είδε, άκουσε και σχολιάζει η Ιωάννα Δούνδη.

.
Μπορεί χρυσόψαρα να μην υπήρξαν χθες στην Μονή Λαζαριστών, αλλά υπήρξαν πολλά άλλα.
 
Καθώς το αγαπημένο συγκρότημα των νιάτων μας, δεν συμπεριέλαβε στην λίστα των τραγουδιών της φετινής του περιοδείας, ίσως και για πρώτη φορά, το τραγούδι του ομώνυμου άλμπουμ  τους, του 1999, αλλά μας χάρισε άλλα 32 τραγούδια που κάλυψαν τις, περίπου δυόμιση, ώρες τους επάνω στην σκηνή του υπαίθριου χώρου της Μονής Λαζαριστών.
 
Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά. Οι Πυξ Λαξ με τα πηγαινέλα τους, τις «τελευταίες συναυλίες» και ότι άλλο μας φέρνει στο μυαλό το όνομά τους, είναι εξασφαλισμένη επιτυχία για τους διοργανωτές. Το γκρουπ πουλάει και γεμίζει πάντα τους χώρους που εμφανίζεται.
 
Έτσι λοιπόν, ήδη πριν τις οκτώ το απόγευμα ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται έξω από την Μονή Λαζαριστών. Με τις πόρτες ή ρεαλιστικότερα, με τα διαχωριστικά κάγκελα που έφραζαν την είσοδο στον κυρίως χώρο της Μονής, να μετακινούνται εκεί κοντά στις οκτώ, για να αρχίζει να μπαίνει ο κόσμος, υπήρχε ένα συνεχές κύμα αφίξεων για περίπου δύο ώρες.
 
Σίγουρα διπλάσιοι, και πιθανόν και πολλοί περισσότεροι, ήταν οι όρθιοι στην πλατεία, από τους καθισμένους πίσω στις αμφιθεατρικές θέσεις. Πράγμα που ξεχώριζε την συναυλία από παρόμοιες στον ίδιο χώρο, καθώς συνηθίζεται ο χώρος της πλατείας σε αντίστοιχες περιπτώσεις να γεμίζει με καθίσματα. Ίσως αυτό να έπιασε λίγο απροετοίμαστο πολύ κόσμο που δεν πήγε με την προοπτική να μείνει όρθιος για ένα τρίωρο, και ίσως κάποιοι να μην μπορούσαν κιόλας.
 
Με έναν ήδη γεμάτο χώρο, και τα κυλικεία να πουλούν σαν τρελά μπύρες, στις 9.45, οι Πυξ Λαξ βγήκαν στην σκηνή. Με ένα λιτό και τίμιο ¨καλώς σας βρήκαμε¨, ο Φ.Πλιάτσικας μας υποδέχτηκε και άνοιξε την μουσική βραδιά.
 
Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι τους, ήταν και το πρώτο που ακούσαμε, και… ζωντανέψαμε λίγο μετά την χαλαρότητα που μας έφερε η ζέστη, η αναμονή, και η κούραση του καθενός από την υπόλοιπη μέρα του. Ήταν ότι έπρεπε για να ξυπνήσουμε. Ακολούθησαν πολλά από τα πασίγνωστα και πολυαγαπημένα τραγούδια τους, καθώς και το πιο πρόσφατο «Χρωστάω μια συγγνώμη» του Φ. Πλιάτσικα, συνοδευόμενο από ένα κοινωνικό μήνυμα, όπως δεν μας είναι άγνωστο ότι συνηθίζουν οι Πυξ Λαξ να περνάνε με τραγούδια τους.
 
Με εναλλαγές των δύο κεντρικών, εναπομεινάντων μελών από την αρχική σύνθεση του γκρουπ, (Φ. Πλιάτσικας- Μ.Στόκας), επάνω στην σκηνή, ακούσαμε τραγούδια μόνο από τον καθένα ξεχωριστά, και σε συνδυασμό, χωρίς νικητή σε αυτό το άτυπο ντιμπέιτ. Ήταν και οι δύο υπέροχοι.
 
Όσοι περίμεναν στην γωνία τον Μ. Στόκα, και ήλπιζαν να έχει αλλάξει, δεν ξέρω τι… να έχει βγάλει κέρατα;;; Να τον έχει αλλοιώσει ή διαφθείρει και κάπως να φαίνεται αυτό, η παρουσία του ως κριτής πριν λίγο καιρό, σε τηλεοπτικό μουσικό σόου τραγουδιστών, δεν πήραν αυτήν την χαρά. Και οι δύο μουσικοί, ήταν οι παλιοί μας γνώριμοι, αν και… να πούμε την αλήθεια, δεν μας άφησαν και για πολύ καιρό να ξεχάσουμε την παρουσία τους ώστε να έχουμε ένα δυνατότερο μέτρο σύγκρισης. Αν τα χρόνια περνάνε από επάνω, αυτό δεν γράφει αρνητικά (ακόμη) στις χροιές των φωνών τους, ίσως… θα τολμήσω να πω, και για τους πιο παρατηρητικούς, να πρόσεξαν έναν πιο συναισθηματικό τόνο σε κάποια τραγούδια, με την βαρύτητα της επικαιρότητας, πολιτική και κοινωνική στο σύνολό της, να τους δημιουργεί έναν προβληματισμό και αυτό να φαίνεται.
 
Δύο οι πιο συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές της βραδιάς.
 
Η μία στην αναφορά του Μ. Ξυδούς (που έφυγε από την ζωή απρόσμενα πριν 9 χρόνια) και η αφιέρωση του «εσύ εκεί», σε αυτόν. Τραγούδι που, πέραν του ότι έχει στιγματιστεί από την φωνή του, πλέον έχει δώσει στο «εκεί» και μία άλλη έννοια… Δεν τον ξεχνάμε-νε ποτέ.
 
Η δεύτερη στιγμούλα που στιγμιαία μας έβγαλε από το κλίμα του χοροπηδηχτού και του τραγουδιού με όση φωνή μας είχε μείνει, ας το δεχτούμε, έτσι είναι αυτές οι συναυλίες και το ξέρεις, ήταν η στιγμή που, κάποιοι μάθαμε για πρώτη φορά, από το στόμα του Πλιάτσικα, ότι όταν πρωτολειτούργησε πριν 25 χρόνια ο χώρος της Μονής, ήταν και αυτοί που κάνανε καλλιτεχνικό ποδαρικό, ήταν αυτοί που πρωτοτραγούδησαν εκεί.
 
Ο κ. Πλιάτσικας αποδείχθηκε γενικά λίγο πιο ομιλητικός από τον κ. Στόκα. Σε αυτά τα πλαίσια της, σχετικής, του εξωστρέφειας, διατύπωσε ένα ερώτημα που εύκολα απαντάται: «πως έφτασε η μουσική των Πυξ Λαξ μέχρι τα τωρινά παιδιά, πως την μάθανε και την αγάπησαν;» την στιγμή που πολλοί από το κοινό ήταν αγέννητοι όταν το γκρουπ μεσουρανούσε. Σε κάθε περίπτωση δήλωσε ευγνώμων για αυτό. Και η απάντηση ήταν απλή αν έριχνες μια ματιά γύρω σου.
 
Γονείς με παιδάκια στο χέρι και πάνω στους ώμους τους, και αυτό αγαπητοί σημαίνει «διαπαιδαγωγώ» ή και… προσηλυτίζω.Σκέφτομαι νεαρά ζευγάρια που ερωτεύτηκαν κάνοντας διακοπές, και κάθισαν το βράδυ σε μια παραλία αγκαλιά να ακούν το «γιατί», «οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο», «όλο μ΄αφήνεις να σ΄αφήσω», ανθρώπους που χώρισαν και έκλαψαν με αυτά τα τραγούδια, που γράψανε στίχους σε τετράδια, και οι πιο τολμηροί ως μηνύματα προς τους αγαπημένους τους, σε τοίχους. Ζευγάρια που θέλουν να θυμούνται, να μελαγχολούν γλυκά, και εργένηδες που δεν ξεχνάνε. Και θέλουν και τα παιδιά τους να μεγαλώσουν με μια μουσική που δεν έχουν (τουλάχιστον μέχρι στιγμής και με τα πρότυπα που είναι επίκαιρα), την δυνατότητα να ακούσουν.
 
Η βραδιά έκλεισε αφού γνωρίσαμε όλους τους μουσικούς, όπως και οφείλαμε, που ήταν στα μουσικά όργανα και βοήθησαν να βγει η βραδιά όπως ακριβώς την ζήσαμε, και έγινε ειδική μνεία τον κιθαρίστα, που ομολογουμένως σχολιάστηκε αρκετά το πόσο ¨τα έδινε όλα¨ επι σκηνής, τον Χ. Μιχαηλίδη από τους «Δραμαμίνη».
 
Μετά τις δώδεκα είναι ώρα απαγορευμένη για την Μονή Λαζαριστών και αυτό είναι γνωστό. Καμία σταχτοπούτα δεν μεταμορφώνεται, όμως οι νόμοι είναι νόμοι, και οι γύρω κάτοικοι δεν μπορεί να ενοχλούνται από την καθημερινή δυνατή μουσική. Φυσικά το γκρουπ ήταν ενήμερο για αυτόν τον κανονισμό, αλλά και οι κανονισμοί είναι για να σπάνε. Εντάξει… έστω λίγο. Με το «γιατί έπαψες αγάπη να θυμίζεις» παρανομήσαμε όλοι μαζί παρέα, και φτάσαμε εκεί στις δώδεκα και τρία- τέσσερα λεπτά, να αποχαιρετιστούμε. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν αντίο στον δρόμο μας με τους Πυξ Λαξ, μόνο εις το επανιδείν…
 
Και αν κάπου κάνετε διακοπές φέτος, ψάξτε τους. Μπορεί να είναι κάπου εκεί γύρω στα πλαίσια της περιοδείας τους, και θυμηθείτε γιατί τελικά ήταν τόσο υπέροχα τα 90΄s και γιατί όχι, ίσως και να ξαναερωτευτείτε σε μια συναυλία τους… πάρτε και ένα μπλουζάκι δεύτερο μαζί, η «μυστική συνουσία» είναι πάντα μέσα στην λίστα των τραγουδιών τους, και πόσο τολμηροί είμαστε όλοι για να πετάξουμε ψηλά αυτό που ήδη φοράμε αλήθεια;
 
Αυτό που μου έκανε την χειρότερη εντύπωση φεύγοντας ήταν το χάλι που αφήσαμε πίσω. Ένα ατέλειωτο σκουπιδαριό στο οποίο είμαστε οι βασικοί ένοχοι με δεύτερους, την διοργάνωση, που αν κρίνω από τους ξέχειλους κάδους, δεν είχε φροντίσει για επαρκείς σακούλες σκουπιδιών και με κοντινή πρόσβαση σε όλους. Το να μην μπορείς να κατεβείς τα σκαλοπάτια επειδή είναι γεμάτα με μπουκάλια και κουτάκια μπύρας, είναι απλά ντροπιαστικό. Μπορούμε και καλύτερα από αυτό!
 
Ε, και μια τόση δα πικρία την πήρα μαζί μου φεύγοντας, που δεν άκουσα την αγαπημένη μου «Πυξίδα», δεν θα το κρύψω. Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας λοιπόν… «Ζήσε μονάχα την στιγμή και άσε το μετά ένα σωσίβιο η ζωή που ξεφουσκώνει αργά».
,
Φωτογραφίες - Μονή Λαζαριστών

,
Δείτε & αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ -Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ -Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ -Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: Πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ -Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 – Πρόγραμμα παραστάσεων – Περιοδείες, κλικ εδώ ι παίζουν τα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα, κλικ εδώ
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή