Υπόγεια de spell ενδελέχεια, πού; Στο WE;;;

4094 Views
Υπόγεια de spell ενδελέχεια, πού; Στο WE;;; Υπόγεια de spell ενδελέχεια, πού; Στο WE;;;

 

Γράφει ο Γιάννης Φασούλας
 
Προς τι η έκπληξη;
.
Γιατί τα υπόγεια ρεύματα δεν ήταν ποτέ ούτε υπόγεια, ούτε ρεύματα. Σίγουρα δεν θυμάμαι να ήταν τόσο Σπούτνικ και Αναιρέσεις φάση. Θυμάμαι βίντεο κλιπ τους από Μάνο Καμπίτη και Νίκο Χατζηαγγελή (οφίσιαλ σκηνοθέτες της ΄Άντζελας Δημητρίου και του Κώστα Μπίγαλη αντίστοιχα), με παρουσιαστή τον Αλέξανδρο Πετρίδη στο New Channel του Κούβελα (πριν φουσκώσει ο ένας και ξεφουσκώσει ο άλλος) και την ασημένια σφήκα να γίνεται χιτ μετά την ερμηνεία του Νίκου Μίχα στο Fame Story 2. Για κάνα φεστιβάλ ΚΝΕ τους είχα ικανούς, αλλά πιο αριστερά, τοίχος.
 
Οι Ενδελέχεια παίζονταν κάποτε στα ραδιόφωνα μαζί με Θεοτοκάτο και Ντε Φάκτο, κι έτσι τους είχα συμπαθήσει από την αρχή. Για τους Μάτζικ ντε Σπελ, λίγα πράγματα. Όταν ακούς τέτοιο όνομα στην ηλικία των 12, προφανώς σου θυμίζει τη γνωστή ντισνεϋκή μαγισσούλα, κι έτσι φανταζόμουν κάτι σαν τα Ζουζούνια και την Πολυξένη, μέχρι που είδα το βίντεο κλιπ του Σαράγεβο: Τα γνωστά 90ies φτηνιάρικα πλήκτρα στυλ Ανδρέα Τσουκαλά συνδυασμένα με την κατάχρηση στο echo στυλ Μιχάλη Ρακιντζή και τζαμάρισμα με φόντο έναν απόκρημνο βράχο (σκηνοθετική άποψη που πολύ αργότερα ανέδειξαν οι Linking Park).
 
 
Φθινοπωρινή ισημερία ‘18
 
Κακό ξεκίνημα σεζόν για τον έγκριτο Κουλτουροσουπά. Αντίθετα με πέρυσι, δεν είχα διπλή πρόσκληση στο όνομά μου, αλλά μονή. Ο συνοδός έπρεπε να μπει με δικά του έξοδα. Σαν το έμαθε αυτό η Ιωάννα (τη θυμάστε;) άρχισε τα “μπορεί, δεν αποκλείεται, πολύ πιθανόν να έρθω”.
 
Παρά την πλήρως μονοσήμαντη διατύπωση, εγώ ο χαλβάς εξακολουθούσα να ελπίζω. Άραξα κι εγώ όπως μπαίνεις δεξιά, και περίμενα σαν τον πειρατή της Βουγιουκλάκη με το τόπι. Πήρα κι ένα βιβλίο κι έκανα ότι διαβάζω, πιο αδιάφορος κι από τον Θάνο Πετρέλη, στάση ¾ προφίλ προς την είσοδο, χαλαρός, μη δείξω ότι περιμένω. Ευτυχώς ήμουν από παντού περίβλεπτος, αφού η πλατεία δεν ήταν ούτε για πλάκα γεμάτη, αντίθετα με τον στίχο του Νιόνιου (του δόκτορος Νιόνιου, για να είμαστε ακριβείς).
 
Οι μεγαλύτερες ροκ μπάντες λέει, οι πατέρες της ελληνικής ροκ των 90ies λέει, τα ίδια που λέγανε και για το δίδυμο Παυλίδης-Αγγελάκας, κι αναρωτιέσαι με τόσους πατέρες πόσοι τελοσπάντων της τακτοποίησαν τη μάνα αυτής της ελληνικής ροκ (Υ.Γ.1, η ατάκα πιστώνεται στον φίλο μου Χρήστο, Υ.Γ.2, μισώ τη λέξη “credit”).
 
 
Για πάμε
 
Οι Ενδελέχεια βάζουν πρώτοι το παντεσπάνι της γνωστής συνταγής: Μια αντιφασιστική επέτειος, μια επανένωση, ένα καινούριο CD (ή ακόμα καλύτερα βινύλιο, γιατί το ρετρό και το vintage πλέον λατρεύονται ως ινδουιστικές ποτάμιες θεότητες), και πάμε σαν διψασμένα πουλιά για μια ακόμη ξεπέτα.
 
Πολλές οικογένειες, σημειωτέος αριθμός μεσηλίκων, και ένα κοριτσάκι απροσδιορίστου βαθμίδας νηπιαγωγείου στα δεξιά μου, το οποίο ο μπαμπάς κοουτσάρει ως μαριονέττα στα πλαίσια χορογραφίας. Κατάδικος, χάρτινες σαΐτες, εδώ μωρή θα λέγεσαι Μαρία. Δεν είμαι αυτός που θες (άρεσε), και το νέο σουξέ “δεν χωράμε όλοι”, για όσους “έφυγαν από φασιστικό χέρι” (και μπράααααβο από κάτω). Ο Κατσιμάνειος ύμνος με τίτλο “Τι τραγούδι να σου πω”, που κάποτε ρήμαξε αριστοτεχνικά ο Κότσιρας. Πού να σε βρω, κι έξω από την πόρτα.
 
Ο πρώτος γύρος πέρασε και η Ιωάννα επιβεβαίωσε τους μπουκ-μέηκερς. Ο έγκριτος Κουλτουροσουπάς εξακολουθεί να μαραζώνει μονάχος στο πλατύσκαλο, σαν τον κυρ-Σταύρο, τον κότσυφα του δόκτορος Νιόνιου.
 
Βγαίνει ο Κλιούμης. Μ αρέσει να μη λεω πολλά, με θρησκευτική κατάνυξη (κλισεδάρα, αλλά ανταποκρίνεται στη ρεαλιτέ). Ο λαός ως τώρα δείχνει να προτιμά τα ήρεμα κομμάτια από τα νταπαντούπα. Ο στακάτος και ποτέ τραβών τις νότες Κλιούμης ξέρει την τέχνη του κιθαρίζειν, έχει όντως άλλου επιπέδου δεξιότητες, και τις σέβεται (“είναι αγένεια να παίζεις ξεκούρδιστος”). Μικρές χαμένες μέρες, μια Ρόζα που έχει πάρει υπνοστεντόν, ύμνος 414. Κλείσιμο με το νανούρισμα “Σαν έρημα καράβια”, συνοδεία ενός οργάνου που μοιάζει με πριόνι (“με αυτό το πράγμα δεν περνάμε σε αεροπλάνο”).
 
Ένα χέρι με αγγίζει στην πλάτη και μαύρα μακριά μαλλιά χύνονται στους ώμους μου. Γυρνάω με μπλαζέ ύφος να δω την Ιωάννα. Τελικά βλέπω έναν μουσάτο: “Φιλαράκι συγγνώμη, μπορείς να προσέχεις τις μπύρες, να πάω λίγο τουαλέτα”;
 
 
Encore
 
Ταπεινωμένος από την παραδόπιστη συνοδό μου, απλώς υπομένω τα τελευταία λεπτά και την έκρηξη ενέργειας του Λαγγουρέτου. Βουτιά από ψηλά, στης πικροδάφνης τον ανθό (γιατί το πολύ “ρεύμα” σκοτώνει), εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά, κι εμένα τα νεύρα μου είναι σύρματα τεντωμένα.
 
Η βραδιά γενικώς με άρεσε, άνοιξε και έκλεισε σε λογική ώρα, και ήταν fat-free: Παλιό καλό λάιβ από τα νιάτα μας (την εποχή του ορειχάλκου), χωρίς εφετζιλίκια και χωρίς χιουμοράκια τραβηγμένα από τα μαλλιά, για να ξεσηκώσουμε τα εικοσάχρονα smobies (η ατάκα προέρχεται από τις λέξεις smartphone + zombies και πιστώνεται στον Γερμανό φίλο μου, Φαμπιάν).
 
Αν εξαιρέσουμε ένα μουρμουρητό τύπου ”όλες σουλτάνες είστε”, που ερχόταν και ξαναρχόταν στις ακρές των χειλέων μου, θα ξαναπήγαινα ευχαρίστως.
 
Με διπλή πρόσκληση.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Γιάννης Φασούλας
Γιάννης Φασούλας
Εντεχνόπληκτος εκπαιδευτικός ετών 32. Ανθρωπος του λόγου και του δεξιού εγκεφαλικού ημισφαιρίου, προσφάτως επαναπατρισθείς από τον ανεπτυγμένο κόσμο, που αποδείχθηκε άνθρακας. Από πιτσιρίκος μπαινοβγαίνει σε συναυλίες και σχηματίζει "άποψη". Μια φορά την εβδομάδα καλύπτει την εντεχνοεπικαιρότητα της πόλης υπό μορφή ιστοριών νυχτερινής μουσικής "περιπέτειας".

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα: Ηχορύπανση ή αλλιώς της γκαρίδας το κάγκελο. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα: Ηχορύπανση ή αλλιώς της γκαρίδας το κάγκελο. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 2768 Views

Τελικά, ο τόσο μεγάλος ντόρος αποδείχθηκε πολλή φασαρία για το τίποτα… Είδε ο Γιώργος Μπαστουνάς και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.  

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή