13 φορές που ο σαλονικιός Γ. Αγγελάκας μας είπε μεγάλες αλήθειες με τους στίχους του

7480 Views
13 φορές που ο σαλονικιός Γ. Αγγελάκας μας είπε μεγάλες αλήθειες με τους στίχους του 13 φορές που ο σαλονικιός Γ. Αγγελάκας μας είπε μεγάλες αλήθειες με τους στίχους του

  

 
 
 
 
Γράφει βιβλία, στίχους, τραγούδια, σάουντρακ. Γράφει πολλά… πετάει πολλά… γιατί όπως έχει πει (στην Lifo) “ Αν δεν ξεφορτωθείς, δεν μπορείς να κρατήσεις αυτό που πρέπει”.
 
Ο σαλονικιός Γιάννης Αγγελάκας, με τον, μη πλήρη ως περιγραφή όλων των καλλιτεχνικών του εκφάνσεων προσδιορισμό, του μουσικού, (γιατί είθισται σε ένα άρθρο να ακολουθεί ένα επίθετο το ονοματεπώνυμο ενός ανθρώπου), είναι αυτός ο τύπος που μέσα από τους στίχους του σου έχει πει κάποιες μεγάλες αλήθειες για την ζωή, την κοινωνία, την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, απλά, ρεαλιστικά, ή και μέσα από τον σαρκασμό.
 
Ας θυμηθούμε, ή ας πρωτοδιαβάσουμε κάποιοι, 13 από αυτούς.
 
1. Η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει – Σαράβαλο  (από το δίσκο 'Γελαστή Ανηφόρα' 2013)
.
Η ενοχή δρα κατασταλτικά στην αντίδραση.
 
2. Σηκώθηκα και ήσυχα στα δέντρα προσευχήθηκαν’ αντέχουμε στις πιο βαθιές χαρές – Έτσι γλυκά όπως ξυπνούν οι εραστές (από το δίσκο "Πότε θα φτάσουμε εδώ" 2007)
Τα ακραία, ευχάριστα ή δυσάρεστα, πάντα εμπεριέχουν ρίσκο και κίνδυνο.
 
3. Δε γίνεται να φτάσεις λες `κει π’ αξίζεις να πας, μα οι βαλίτσες που φορτώθηκες είναι όλες αδειανές, πες μου γιατί,πες μου γιατί,γιατί τις κουβαλάς; - Βαλίτσες (από το άλμπουμ "Η Γελαστή Ανηφόρα"2013)
.
Κενές προσδοκίες μας, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την εξέλιξή μας.
.
 
4. Κι αν φλέγεται τριγύρω μας του τίποτα η χώρα, χαρούμενοι ανεβαίνουμε τη γελαστή ανηφόρα. – Γελαστή ανηφόρα (από το άλμπουμ "Η Γελαστή Ανηφόρα" 2013)
.
Μακάριοι όσοι δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης.
 
5. Βάλε φωτιά σε ό,τι σε καίει σε ό,τι σου τρώει την ψυχή. Υπάρχει ακόμα υπάρχει κάτι που δεν έχει χαθεί – Γιορτή (από το άλμπουμ Μέσα στη νύχτα των άλλων 1999)
.
Η ελπίδα δεν σκοτώνεται από καμία συνθήκη.
 
 
6. Ένας με ρώτησε αν έφερα παλτό και αν αντέχω στη βλακεία και στο κρύο, γελούσε κι έκανα πως γέλαγα κι εγώ να μη φανεί πως δεν κατάλαβα τ’ αστείο. – Γλέντι (από το άλμπουμ Γελαστή ανηφόρα 2013)
.
Όταν είσαι διαφορετικός ανάμεσα σε ίδιους, ή προσαρμόζεσαι ή φεύγεις.
 
7. Θεέ μου που μας ορίζεις κι όλους μας βλέπεις έναδεν είναι όπως νομίζεις, δεν είναι όλα όπως νομίζεις εδώ κάτω μοιρασμένα, δεν είναι όλα, δεν είναι όλα, δεν είναι όλα μοιρασμένα.Μα εσύ που μας φροντίζεις σαν πρόβατα σφαγμένα στείλε μου αν θέλεις λίγη μόνο λίγη, τόση δα, δικαιοσύνη και για μένα. – Δικαιοσύνη (από το άλμπουμ Γελαστή Ανηφόρα 2013)
.
Η ψεύτικη ελπίδα ότι θα λύσει το πρόβλημα αυτός που το δημιούργησε.
 
8. Τραυλίζω μύθους, σκαλίζω πληγές,για την καρδιά ενός κτήνους κυνηγιέμαι απ’ το χθες,πληρώνω καταθλίψεις, ενοχές, διαστροφές –Ένα πληρωμένο τραγούδι (από το άλμπουμ Εννιά πληρωμένα τραγούδια 1993)
.
Όλα έχουν αντίτιμο, και όλα τα βρίσκουμε μπροστά μας.
.
 
9. Πλούσιοι, φτωχοί, δουλικά κι αφεντάδες, από πάντα υπήρχαν μα δεν πρέπει για πάντα να υπάρχουν.Για έναν άνθρωπο λοιπόν μη πονάτε Μη βγάζετε κραυγή Γεννιέται και πρέπει να χαθεί Κι ο χρόνος ποτέ δεν αρκεί Κι αναπνοή μη σπαταλάτε, γιατί κι εσείς Θα πρέπει να χαθείτε σε χρόνο προσεχή! - Έχει καλώς (Ένα από τα πέντε τραγούδια που γράφτηκαν για την θεατρική παράσταση ”Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ” του Μπέρτολ Μπρεχτ . Ελεύθερη απόδοση στίχων πάνω στην μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου: Γιάννης Αγγελάκας 2018)
.
Είμαστε όλοι θνητοί, και δεν έχουμε την πολυτέλεια του άπλετου χρόνου για αχρείαστα και αρνητικά συναισθήματα.
 
10. Χρόνια τώρα με φωνάζει από μακριά και με βλέπει σκεπτικό και κουρασμένο και μου λέει έλα δοκίμασε άλλη μια,εσένα ονειρεύομαι κι εσένα περιμένω. – Η αγάπη ορμάει μπροστά (από το άλμπουμ Από δω και πιο πάνω, Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι επισκέπτες 2005)
.
Η ελπίδα για την ύπαρξη ιδανικής αγάπης, ξεπερνάει την αποθάρρυνση από τα προηγούμενα βιώματα.
 
11. Δε θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας.Μας διαλύεις όσα χτίσαμε με ψέματα και μας σνομπάρεις μ’ ένα βλέμμα ξεφτισμένο Θα `νιωθες όμορφα αν βάζαμε τα κλάματα όμως, αγόρι μου, σε έχουμε γραμμένο. – Θλιμμένοι στην γιορτή μας (Από το άλμπουμ Τρύπες 1985)
.
Οτιδήποτε σου χαλάει την διάθεση με την αλήθεια του, επιλέγεις να το αγνοείς γιατί είναι το πιο ανώδυνο.
https://www.youtube.com/watch?v=7FEMDN4LvIw
 
12. Καλά που έγινα σπουδαίος και τρανόςκι ήταν ο Κύριος κι Αυτός καλός μαζί μουκαι δεν κατάντησα πρόσφυγας ναυαγός να παίζω στα χαμένα κάθε μέρα τη ζωή μου.Καλά που βγήκα φρόνιμος, υπάκουος, σκυφτός κι έχω οικογένεια, θρησκεία και πατρίδα και δεν κατάντησα ρεμάλι νηστικός να κλαίω σαν ποντικάκι απελπισμένο στην παγίδα. – Καλά που έγινα σπουδαίος και τρανός (από το άλμπουμ Από ‘δω και πάνω 2005)
.
Ευγνωμοσύνη για όσα από τύχη έχω ή για όσα από τύχη ή από απραξία δεν υπομένω.
 
13. Δεν ειν’ αργά, δεν ειν’ αργά ποτέ φτάνει να θέλεις, να επιμένεις, να πιστεύεις για νέες ήττες, για νέες συντριβές,για όσα ποθείς μονάχα αξίζει να παλεύεις.Γι’ άλλη μια χρεοκοπία κι άλλη μια υποταγή κάθε στιγμή είναι μια υπέροχη ευκαιρία.Γι’ άλλη μια θεραπεία κι άλλη μια υποτροπή κάθε στιγμή είναι μια υπέροχη ευκαιρία. Δεν ειν’ νωρίς, δεν ειν’ νωρίς ποτέ στάσου στα πόδια σου μη πέφτεις, μη νυστάζεις,για νέες πίκρες, για νέες συμφορές,για όσα σου ανήκουνε ξεκίνα μη διστάζεις. – Μια υπέροχη ευκαιρία (από το άλμπουμ Κεφάλι γεμάτο χρυσάφι 1996)
.
Πάντα το «τώρα» θα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να τολμήσεις, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι θα προκύψει.
 
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή