Σαπφώ Ματσιώρη: «Η ευαισθησία δεν είναι χρήσιμη αν δεν συντροφεύεται από την ανάλογη δύναμη». Συνέντευξη στη Δ. Αυγερίδου.

10998 Views
Σαπφώ Ματσιώρη: «Η ευαισθησία δεν είναι χρήσιμη αν δεν συντροφεύεται από την ανάλογη δύναμη». Συνέντευξη στη Δ. Αυγερίδου. Σαπφώ Ματσιώρη: «Η ευαισθησία δεν είναι χρήσιμη αν δεν συντροφεύεται από την ανάλογη δύναμη». Συνέντευξη στη Δ. Αυγερίδου.

 
Σου χαμογελάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και δεν μπορείς να μην ανταποδώσεις το χαμόγελο, όχι από κοινωνική σύμβαση, αλλά γιατί σου βγαίνει αυθόρμητα!

Η αμεσότητα και η γλυκύτητα είναι τα πρώτα που παρατηρείς όταν τη γνωρίζεις, αλλά σχεδόν αμέσως διακρίνεις το πάθος που υπάρχει πίσω από αυτό το ήρεμο πρόσωπο, μια φλόγα, που όπως λέει και η ίδια, δεν την αφήνει να κάτσει ήσυχη.

Είναι ο ορισμός αυτού που λέμε «ραδιοφωνική φωνή» τόσο για τη χροιά, αλλά κυρίως για την   αόρατη ανθρώπινη επαφή που χτίζει αμέσως με τον ακροατή.

Καλεσμένη μας σήμερα η αγαπημένη Σαπφώ Ματσιώρη.     
 

Η πρώτη επαφή με το ραδιόφωνο…

H πρώτη μου ερασιτεχνική επαφή με το ραδιόφωνο ήταν με μια εκπομπή στην οποία πάντρευα την ποίηση με τη μουσική, αργότερα, επαγγελματικά πια, ξεκίνησα με πολιτικό ρεπορτάζ!
Αλλά να σου πω κάτι, η πρώτη μου επαφή ήταν νομίζω, σε πολύ νεαρή ηλικία με κάποιον περίεργο τρόπο.
Καθόμουν μπροστά στον καθρέφτη κι έλεγα απ’ έξω όλο το πρόγραμμα της τηλεόρασης.  Ήμουν δε τόσο ψυχαναγκαστική, που αν έκανα ένα σαρδάμ, το 'πιανα όλο από την αρχή.
Μαλλον από πολύ μικρή ήξερα τι ήθελα να γίνω.
Σου έχω και καλύτερο!
Έπαιρνα  και συνεντεύξεις από τις φίλες  της μαμάς μου, τις ρωτούσα ποιο απορρυπαντικό προτιμούν.
Από τότε το εξέλιξα βέβαια λίγο, θέλω να ελπίζω!
 

Ο καλός παραγωγός…

Ένας καλός παραγωγός πέρα από τις γνώσεις, την αμεσότητα, την άνεση, τη συμπαθητική φωνή, πρέπει κυρίως ο ίδιος άνθρωπος που είναι στο μικρόφωνο καλή του εκδοχή, να είναι και στη ζωή του.
Πρέπει να βγάζει αλήθεια, την όποια αλήθεια του και να είναι έτοιμος για την αποδοχή ή την απόρριψη.
 

 Η εξέλιξη…

Η δουλειά μου είναι μεγάλο μέρος της ζωής μου και το λέω συχνά, είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που παραμένει σταθερό στη ζωή μου. Δεν το έχω εγκαταλείψει και δεν με έχει εγκαταλείψει ποτέ.  
Φυσικά έχει βοηθήσει στην εξέλιξή μου ως άνθρωπο, έχω γνωρίσει πολύ σπουδαίους ανθρώπους κι έχω προχωρήσει. Παραμένω σφουγγάρι που ακούει χωρίς όμως να υπακούει…
Δε σου κρύβω όμως ότι κάποια στιγμή ένιωσα  ότι έχω καθηλωθεί, οπότε κάτι έπρεπε να κάνω και το έκανα. Το μυστικό ίσως είναι να μην φοβάσαι την επανεκκίνηση σε όλα όχι μόνο στην δουλειά, αυτό σε προχωρά, αυτό σε βοηθά να βγεις από τον προσωπικό σου βάλτο. Αρκετές φορές αναρωτιέμαι αν μετά από τόσα χρόνια είμαι εξαρτημένη από το ραδιόφωνο ή το αγαπώ πραγματικά, αυτό με βοηθά να ανανεώνω την σχέση μου μαζί του. Δεν θέλω να κάνω τίποτα από ανάγκη παρά μόνο από επιθυμία.
 
Η μετάβαση στην Αθήνα…    
Ήταν μια απόφαση που την πήρα μέσα μια μέρα.
Νομίζω ότι υποσυνείδητα με προετοίμαζε πολύ καιρό ο εαυτός μου
Και ξαφνικά παίρνω λοιπόν την απόφαση!  
Νομίζω η πρόταση ήρθε την κατάλληλη στιγμή.
Όσες δυσκολίες κι αν έχω να αντιμετωπίσω, δεν  το μετανιώνω ούτε στιγμή!
Δε βρίσκω καμία διαφορά στο κοινό της Αθηνας με το κοινό της Θεσσαλονίκης.
 
Είμαι καθημερινά στον  Ελληνικό 4 με 7 το απόγευμα,  και στον Real fm  Σαββατο βραδυ 10 με 12 και Κυριακή 12 με 2, με την  εκπομπή   «Είναι κιόλας αύριο».
 

Οι καλεσμένοι και ο τρόπος…

Οταν πήγα στην Αθήνα, λέω τι θα γίνει τώρα με τους καλεσμένους μου, μάλλον θα αντιμετωπίσω μεγάλη δυσκολία, ποιος θα έρχεται 12 η ώρα το βράδυ  στο Μαρουσι που είναι το ραδιόφωνο;
Εχει περάσει ένας χρόνος λοιπόν και όχι μόνο δεν δυσκολεύτηκα αλλά όλοι θέλησαν να έρθουν με μεγάλη χαρά.
Οι καλεσμένοι μου με εμπιστεύονται και κάνουμε μια κουβέντα χαλαρή αλλά
για να βγει έτσι,  χρειάζεται  μεγάλη προετοιμασία.
Θέλω τρεις με τέσσερεις ώρες για να προετοιμαστώ!  
Πρέπει να έχω γνώση, να ξέρω τα πάντα γι αυτόν που έχω απέναντι μου τουλάχιστον αυτά που μπορώ να βρω και να μάθω.   
Με ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή περισσότερο ο άνθρωπος παρά ο καλλιτέχνης.
Δεν μπορώ να ξεχάσω, κάποια στιγμή την ώρα της συνέντευξης με την Ελένη Βιτάλη, που σηκώθηκε και με αγκάλιασε ενώ ήμασταν στον αέρα! Συγκινήθηκα τόσο πολύ, καλά τη λατρεύω ούτως η άλλως, οπότε καταλαβαίνεις, μου ήταν αδύνατο να βρω τη φωνή μου.
Μου έχει τύχει πολλές φορές να συγκινηθώ από ιστορίες που μου λένε όχι τόσο από την καλλιτεχνική τους ζωή, όσο από τις άλλες τις πιο προσωπικές τους. 
Στα είκοσι μου με θυμάμαι να αναρωτιέμαι γιατί κάποιοι άνθρωποι με τόσο πετυχημένη καριέρα ένιωθαν τόση μοναξιά και θλίψη.
Νομίζω πως ο άνθρωπος που δεν επενδύει στην αγάπη και είναι διαρκώς απασχολημένος με τον εαυτό του, που χάνει την επαφή του με τον πραγματικότητα και έχει πάψει να την αφουγκράζεται οδηγείται αργά η γρήγορα σε έναν κόσμο θλίψης και ερημιάς. Δεν μιλώ για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε διαρκή μάχη με τους προσωπικούς τους δαίμονες, για εκείνους που βασανίζονται συναισθανόμενοι των πόνο των άλλων.
 

Η ευαισθησία και η δύναμη…

Θέλω να κάνω πολλά πράγματα, έχω μια ανάγκη να δοκιμάσω ό,τι μπορώ, φλέγομαι από αυτό.
Δέχτηκα με το που πήγα στην Αθήνα μια πρόταση να εμφανιστώ στο ‘Σταυρό του Νότου’ με τη Βίκυ Καρατζόγλου ως ραδιοφωνική παραγωγός.
Έτρεμαν τα πόδια μου πριν ανέβω επάνω, με το που ανέβηκα δεν έβλεπα τίποτα, μου πέρασαν όλα σα να ήμουν στο στούντιο του ραδιοφώνου. 
Ήταν μια υπέροχη εμπειρία. 
Δεν έχω επαγγελματικό βλέμμα, κι όταν το βλέπω στους άλλους με απωθεί.
Αυτό βέβαια πολλές φορές δημιουργεί και προβλήματα, γιατί κάποιοι έχουν συνηθίσει στην πόζα και το ύφος και ορίζουν την αξία με βάση αυτά, παλιότερα με ταλαιπωρούσε πολύ αυτό, τώρα γελάω.
 
Η ευαισθησία για να είναι χρήσιμη πρέπει να συντροφεύεται από την ανάλογη δύναμη.
Η σεφερική αυτή φράση τα τελευταία χρόνια είναι οδηγός μου.
Εγώ αυτή τη δύναμη ψάχνω.
 

Η αφιέρωση…

‘Μετεβλήθη εντός μου ο ρυθμός του κόσμου.’
Αυτή η φράση του Βιζυηνού με ακολουθεί και με καταδιώκει!
Εύχομαι σε όποιον το θέλει να συμβεί
 Θα σου αφιερώσω κι ένα τραγούδι όμως:  
«Πώς να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου…»
 
Ευχαριστούμε τη ‘Misirlou • Serious DrinkingΠολυτεχνείου 17Α, για τη φιλοξενία.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Δέσποινα Αυγερίδου
Δέσποινα Αυγερίδου
Ραδιοφωνατζού αναντάμ παπαντάμ, βγήκε στα μικρόφωνα ας πούμε από τα πέντε της (αφού μετράει κιόλας 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα ερτζιανά). Την ακούτε κάθε απόγευμα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 από τις 6 έως τις 8 σε μια εκπομπή που σκοπό έχει να σας ενημερώσει για αυτά που συμβαίνουν στην πόλη μας, τις περισσότερες φορές παρέα με τους πρωταγωνιστές τους. . Της αρέσει να δοκιμάζει νέα πράγματα και να συλλέγει εμπειρίες. Είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσει να πάρει συνεντεύξεις από συναδέλφους της κι έχει πολύ τρακ γιατί οι περισσότεροι είναι φίλοι της και δε θέλει να της κόψουν την καλημέρα. Ελπίζει μετά από τις συνεντεύξεις να της λένε τουλάχιστον καλησπέρα...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Από Θέση Ισχύος - Η δύναμη του δημόσιου λόγου» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ σε καλοκαιρινή περιοδεία (Πρόγραμμα)
«Από Θέση Ισχύος - Η δύναμη του δημόσιου λόγου» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ σε καλοκαιρινή περιοδεία (Πρόγραμμα)
με 0 Σχόλια 760 Views

Στο επίκεντρο ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος.  Πολίτες και Πολιτικοί μέσα στην ιστορία. Αψιμαχίες, λόγοι που δίχασαν και ένωσαν, που ανέστησαν το ηθικό και κατακεραύνωσαν αντιπάλους. Λόγοι που ενίοτε καθοδηγούν επιμελώς το κοινό αίσθημα  και φλερτάρουν με τη δημαγωγία.

 
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή