Νικόλ Καζαντζίδου: «Είναι μεγάλη τύχη να μπορείς να είσαι χρήσιμος για τους γύρω σου». Συνέντευξη στην Δ. Αυγερίδου.

18502 Views
Νικόλ Καζαντζίδου: «Είναι μεγάλη τύχη να μπορείς να είσαι χρήσιμος για τους γύρω σου». Συνέντευξη στην Δ. Αυγερίδου. Νικόλ Καζαντζίδου: «Είναι μεγάλη τύχη να μπορείς να είσαι χρήσιμος για τους γύρω σου». Συνέντευξη στην Δ. Αυγερίδου.

  

Ράδιο-Φωνίες - Δέσποινα Αυγερίδου. 

 
Αεικίνητη, με λαμπερά μάτια γεμάτα ενέργεια, καλοσυνάτη και επικοινωνιακή, η σημερινή μας καλεσμένη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου με θετική αύρα.
Αφοσιώνεται με πάθος σε ότι κάνει, με κάποιον μαγικό τρόπο μάλιστα σου μεταδίδει αυτή τη χαρά και τον ενθουσιασμό.
Υπηρετεί τη δημοσιογραφία με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλά κι ένα επιπλέον: Τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής που φέρει σε κάθε της έκφραση κι αυτό την καθιστά ακόμα πιο γοητευτική.  
 
Κυρίες και κύριοι σήμερα ‘πιάνουμε’ το Μάρτη με την Νικόλ Καζαντζίδου.
 

Eφημεριδατζού για πάντα! 

Κοίτα, εγώ είμαι εφημεριδατζού! Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που πήγα στην «Μακεδονία», τότε ήταν σε τρεις ορόφους, κόσμος πολύς να κάθεται στα γραφεία και να χτυπάει πλήκτρα, η καρδιά μου πήγαινε να σπάσει, όταν μπήκα στην αίθουσα σύνταξης. Ακόμη το αισθάνομαι αυτό το καρδιοχτύπι και τώρα που σου μιλάω, αποτελεί σίγουρα την πιο συγκλονιστική στιγμή μου στη δημοσιογραφία!
Με το ραδιόφωνο ήρθα πρώτη φορά σε επαφή το 2015, όταν το ΑΠΕ ανέλαβε το ραδιόφωνο της ΔΕΘ, μέχρι τότε δεν είχα καμία επαγγελματική σχέση με το μέσο. Κλήθηκα λοιπόν κι εγώ να εμπλακώ σε αυτό μαζί με άλλους συναδέλφους του ΑΠΕ κι ένα μαγικό ταξίδι ξεκίνησε.
Θεωρώ πως ανακάλυψα ένα ανεξερεύνητο κομμάτι του εαυτού μου μέσα από το ραδιόφωνο, το εννοώ αυτό!
Με βοήθησε και η εμπειρία μου από το web tv που έκανα για 8 χρόνια σε ότι έχει να κάνει με τον προφορικό λόγο, αλλά το ραδιόφωνο είναι άλλο πράγμα, έχει άλλη μαγεία ρε παιδί μου!
Τώρα κατάλαβα γιατί το λένε αυτό όσοι το αγαπάνε!
Καταρχήν έχει την αμεσότητα, σε κάνει να νιώθεις χρήσιμος, ξέρεις ότι είσαι το παρεάκι κάποιου και ενίοτε τον βοηθάς να ενημερωθεί, να διασκεδάσει, να ξεχαστεί.
Όταν με παίρνουν τηλέφωνο και με ρωτάνε επιπλέον πληροφορίες για κάποια είδηση, μια εκδήλωση, μια συνέντευξη που άκουσαν και τη βρήκαν ενδιαφέρουσα, αισθάνομαι ότι κάτι προσφέρω.
Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισα στην αρχή, ήταν ότι εγώ έχω μάθει όταν μιλάω με κάποιον να τον κοιτάω στα μάτια, έτσι έπρεπε να εφεύρω τον φανταστικό ακροατή, να τον δημιουργήσω μέσα στο κεφάλι μου.
Αυτό μου φάνηκε πολύ δύσκολο και μου δημιούργησε μια αμηχανία, αλλά γρήγορα την ξεπέρασα, γενικά δεν είμαι άνθρωπος μαζεμένος και κλειστός, έχω όμως κι εγώ τη συστολή μου κι ας μη φαίνεται! Γέλασες τώρα ή ιδέα μου;
 
 

Η εκπομπή και οι συναντήσεις…

Η εκπομπή μου στο Πρακτορείο 104,9 λέγεται «Καθημερινά» και παίζει από Δευτέρα ως Παρασκευή 11 με 12 το πρωί.
Είναι ενημερωτική, αλλά όχι σκληρή ενημέρωση, έχει συνεντεύξεις που προσπαθούν να μας πάνε ένα βήμα παραπάνω από αυτά που έχουμε ήδη μάθει από το πρωί.
Είναι βολική και η ώρα για να έρχονται άνθρωποι στο στούντιο, να συζητάμε, να επικοινωνούμε.
Η μουσική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην εκπομπή και στη ζωή μου γενικότερα! Ακούω τα πάντα και ζω μέσα στη μουσική. Σε μια άλλη ζωή θα ήθελα να ήμουν τραγουδίστρια! Να είχα λίγο καλύτερη φωνή, πολύ θα το ήθελα, είναι μάλλον θέμα έκφρασης και αυτό.
Μου αρέσει να εκφράζομαι και να επικοινωνώ με κάθε τρόπο, είναι εμφανής νομίζω η εξωστρέφειά μου!
Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες τις συναντήσεις μου με ανθρώπους γνωστούς και αναγνωρίσιμους αλλά οι πιο σπουδαίες ιστορίες γράφονται από τους απλούς ανθρώπους και αυτές ψάχνω περισσότερο να αναδείξω.
Έχω παρατηρήσει ότι αυτές είναι που συγκινούν και τους ακροατές, όταν επικεντρώνομαι περισσότερο στον άνθρωπο, κάποιες φορές τα όσα μου λένε, ειδικά από την ομογένεια που με ακούνε, είναι πολύ συγκινητικά. 
Μου αρέσει αυτή η ένωση με κάθε σημείο του πλανήτη, με ανθρώπους που έχουν αγάπη και όρεξη για προσφορά.
Πιστεύω ότι όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους οι άνθρωποι μπορούν να μεγαλουργήσουν. Προσπαθώ να περνάω πάντα αυτό το μήνυμα από τις εκπομπές μου, φιλοξενώ συχνά μικρές ή μεγάλες ομάδες με κοινωνική δράση κι ευαισθησίες! Η κρίση μας έκανε πιο ενεργούς, πιο συνειδητοποιημένους, έκανε κι ένα καλό ας πούμε!
Θεωρώ ευλογία και τύχη να έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις με οποιονδήποτε τρόπο, να είσαι χρήσιμος για τους γύρω σου.
 

Τα νέα δεδομένα…

Προσαρμόζομαι στα νέα δεδομένα, η εποχή της εφημερίδας και του έντυπου τύπου γενικότερα έχει αντικατασταθεί από το διαδίκτυο το οποίο έχει τα καλά του, όπως έχει και τις στρεβλώσεις του. 
Τα θέμα είναι τώρα που έχουμε αυτά τα νέα δεδομένα στο διαδίκτυο να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί μη επαγγελματίες, ο καθένας πλέον μπορεί να κάνει ένα blog και να ανεβάζει ''τέρατα''.
Φυσικά ο οποιοσδήποτε μπορεί να εκφράζεται και να φέρει την ευθύνη αυτών που δημοσιοποιεί, αυτό είναι άλλο και άλλο πράγμα η δημοσιογραφία.
Αυτό ήταν και ένα κομμάτι που με απασχόλησε στο μεταπτυχιακό μου, πως γίνεται η αναπαραγωγή των ειδήσεων στο διαδίκτυο, πως μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος τα fake news, να κάνει μια αξιολόγηση αυτών που κυκλοφορούν. 
Θεωρώ πως το πιο σημαντικό είναι η πηγή. Να μπορείς να εντοπίσεις από πού προέρχεται η είδηση και να τίθεται έτσι σε έλεγχο η αξιοπιστία αυτού που πρώτος τη μετέδωσε. Να παίρνει και τα εύσημα αλλά και το κόστος όταν κάτι δεν είναι διασταυρωμένο ή αληθές.
Όσοι το αναπαραγάγουν ρητά να αναφέρονται στην πηγή, να υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας με λίγα λόγια, που θα τηρείται από τους επαγγελματίες και αυτόματα θα πετάξει έξω τους υπόλοιπους.
 

Προτεραιότητες και αντοχές…

Προτεραιότητά μου είναι τα παιδιά μου, εννοείται, φαντάζομαι όποιος γίνεται γονιός, το ίδιο σκέφτεται και πράττει.
Προσπαθώ να μεγαλώσω παιδιά που θα είναι χαρούμενα, δε θα είναι κομπλεξικά, θα έχουν κάτι να προσφέρουν στην κοινωνία.
Θεωρώ πως είναι υποχρέωσή μου, εκεί πρέπει να επενδύσω, αυτό θα παραδώσω εγώ στην κοινωνία, αντιλαμβάνομαι την ευθύνη που έχω!
Ξέρεις, πολλές φορές μπερδεύουμε την αγάπη για τον εαυτό μας με τη φιλαυτία, τον εγωκεντρισμό, αν δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου δεν μπορείς να προσφέρεις αγάπη και να εξελιχθείς ως άνθρωπος. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται, είναι για μένα πολύ σημαντικό να το κάνουμε πράξη και να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας.
Μέσα από αυτή την αγάπη, μοιράζω την καθημερινότητά μου, στο σπίτι, στη δουλειά και στην κοινωνική ζωή.
Με λίγη οργάνωση τα προλαβαίνω όλα, όχι πάντα, αλλά το παλεύω και δεν παραπονιέμαι, ούτε γκρινιάζω, δε μου πάει καθόλου!
Μου αρέσει να είμαι ενεργή σε κοινωνικές δράσεις, σε ομάδες που έχουν κάτι να πουν και να προσφέρουν.
Είμαι στο Δ.Σ. και από τα ιδρυτικά μέλη στο “Nouvelle Amicale”, το σύλλογο παλαιών μαθητών και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου. Είναι η αναβίωση ενός παλιού συλλόγου κι εμείς που αγαπάμε τα γαλλικά και τον γαλλικό πολιτισμό μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία να τον ενεργοποιήσουμε.
Συνδέει έτσι με έναν τρόπο τους δύο πολιτισμούς και το όποιο κομμάτι της Γαλλίας υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. 
 
 

Τα τουριστικά ενδιαφέροντα...

Πέρα από το ραδιόφωνο, γράφω και είμαι υπεύθυνη για το ρεπορτάζ τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο έχει ένα μεγάλο εύρος, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. 
Ως δημοσιογράφος και παρατηρητής χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν πολύ ισχυρό μοχλό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.
Επιτέλους αυτή η πόλη εστιάζει στην τουριστική ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού.
Αρχίζουν να φωτίζονται όλες οι πλευρές της, ως θησαυρός ανεξερεύνητος.
Υπάρχει ωστόσο μια γενικότερη αλλαγή κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο σε ότι αφορά στον τουρισμό κι αυτό ευνοεί τη Θεσσαλονίκη.
Έχουν πλέον άλλες απαιτήσεις οι τουρίστες, παίρνουν πληροφορίες από το διαδίκτυο, αναζητούν διαφορετικούς προορισμούς, όχι πολυφορεμένους, το ψάχνουν περισσότερο. 
Έχουμε μια πόλη με προσωπικότητα κι αυτό είναι κάτι που κερδίζει τον επισκέπτη.
Ευτυχώς άρχισαν κι άλλα επαγγέλματα να εστιάζουν στον τουρισμό, πέρα από τους ξενοδόχους, ο Δήμος και η Περιφέρεια ασχολούνται επίσης πολύ ενεργά κι αυτό έχει θετικά αποτελέσματα. 
Νομίζω ότι το αξίζουμε σαν πόλη αυτό και πρέπει να το υποστηρίξουμε όλοι μας, ο καθένας με τον τρόπο του.
Οι υποδομές μας είναι ελλιπείς, αλλά σε δύο τρία χρόνια θα μιλάμε για μια άλλη Θεσσαλονίκη.
Το μετρό και το αεροδρόμιο με τα έργα που έχουν χρονικό ορίζοντα ας πούμε τριετίας, θα δώσουν άλλη πνοή στην πόλη.
Πάντα μου άρεσαν τα ταξίδια, είχα την ευκαιρία να πάω επαγγελματικά ταξίδια σε Στοκχόλμη, Λίβανο, Κύπρο και πρόσφατα Ολλανδία.
Έμαθα πάρα πολλά πράγματα, αποκόμισα πολύτιμες εμπειρίες. 
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις νέους τόπους, να εξερευνάς τον πολιτισμό της κάθε χώρας που επισκέπτεσαι.
 
 

Και η αφιέρωση...

Θα αφιερώσω ένα τραγούδι σε όλους αυτούς που πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο, κάτι που μου ήρθε πρώτο στο μυαλό.
Είναι αυτό που λέει η Πρωτοψάλτη «θα περάσουν τα σύννεφα, θα ’ρθουν χελιδόνια, θα ’ρθει η άνοιξη ξανά…» πως το λένε, α, ναι… «Τα καινούργια φτερά»
Όποτε πάει κάτι να με ρίξει, το ακούω και αλλάζει αμέσως η διάθεσή μου, είναι ψυχοθεραπευτικό θα έλεγα.
Σας το αφιερώνω με πολλή αγάπη! 

 ,
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ
ΡΑΔΙΟ-ΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΑΥΓΕΡΙΔΟΥ
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΕΔΩ
.
Κάθε 1 και 15 του μηνός στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
Η Νο 1 ΣΤΗΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ «Κ»

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Δέσποινα Αυγερίδου
Δέσποινα Αυγερίδου
Ραδιοφωνατζού αναντάμ παπαντάμ, βγήκε στα μικρόφωνα ας πούμε από τα πέντε της (αφού μετράει κιόλας 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα ερτζιανά). Την ακούτε κάθε απόγευμα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 από τις 6 έως τις 8 σε μια εκπομπή που σκοπό έχει να σας ενημερώσει για αυτά που συμβαίνουν στην πόλη μας, τις περισσότερες φορές παρέα με τους πρωταγωνιστές τους. . Της αρέσει να δοκιμάζει νέα πράγματα και να συλλέγει εμπειρίες. Είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσει να πάρει συνεντεύξεις από συναδέλφους της κι έχει πολύ τρακ γιατί οι περισσότεροι είναι φίλοι της και δε θέλει να της κόψουν την καλημέρα. Ελπίζει μετά από τις συνεντεύξεις να της λένε τουλάχιστον καλησπέρα...

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή