«Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ»: Αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη

509 Views
«Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ»: Αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη «Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ»: Αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη

 
Εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο καλλιτέχνη του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού, Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση, διάδοση, διδασκαλία, καθώς και στη διεθνή προβολή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, διοργανώνεται στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού «Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ».

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Ηχώ Ανατολής. O Xρόνης Αηδονίδης και η Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική» και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαΐου 2019, στις 20.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος έργα των μεταβυζαντινών συνθετών Γεωργίου Πρασίνου (β΄ μισό 16ου αι.) και Δημητρίου Καντεμίρη (1673-1727), Πρίγκιπα της Μολδαβίας, με το Σύνολο Λόγιας Μουσικής της Πόλης, αποτελούμενο από φοιτητές του ομώνυμου μαθήματος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) του ΑΠΘ, μέλη της Ομάδας Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής του ίδιου τμήματος και προσκεκλημένους μουσικούς από το σχήμα παλαιάς μουσικής «Anton Pann» από το Βουκουρέστι, καθώς και άλλους μουσικούς, αποφοίτους του ΤΜΣ.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί δρώμενο με ελληνικά δημοτικά τραγούδια από το σύνολο «Μουσικό Πολύτροπο» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.

Υπεύθυνοι Καθηγητές:
-«Μουσικό Πολύτροπο»: Ιωάννης Καϊμάκης
-Σύνολο Λόγιας Μουσικής της Πόλης: Μαρία Αλεξάνδρου, Εμμανουήλ Γιαννόπουλος

Θα ακολουθήσει η επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Αναπληρωτή Καθηγητή, Αιμίλιο Καμπουρόπουλο, και σύντομη εισήγηση με τίτλο «Ο Χρόνης Αηδονίδης – το αηδόνι της Θράκης» από τον Απόστολο Ευφραιμίδη, στενό συνεργάτη του καλλιτέχνη και Διευθυντή του Αρχείου Μουσικο-λαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης» της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα παραλάβει την τιμητική πλακέτα εκ μέρους του τιμώμενου καλλιτέχνη.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από την Ανατολική, τη Βόρεια και τη Δυτική Θράκη, με το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης».

Νωρίτερατην ίδια μέρα, και ώρες 16.00-17.30, στο Φουαγιέ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, στην Πανεπιστημιούπολη της Θέρμης, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα στην οποία θα αναπτυχθούν διάφορες πτυχές του έργου του Χρόνη Αηδονίδη.

Η επιστημονική ημερίδα και η καλλιτεχνική βραδιά διοργανώνονται από το Εργαστήριο Ελληνικής Δημοτικής και Βυζαντινής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.
 
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Θα σου μιλήσω για τους ανθρώπους της Ικαρίας που συνάντησα και κάνουν τον τόπο αυτόν, ξεχωριστό.
Θα σου μιλήσω για τους ανθρώπους της Ικαρίας που συνάντησα και κάνουν τον τόπο αυτόν, ξεχωριστό.
με 0 Σχόλια 704 Views

 Mη νομίσεις ότι εδώ θα βρεις, κάποιον τουριστικό οδηγό. Θα σου μιλήσω για τους ανθρώπους της Ικαρίας που συνάντησα και κάνουν τον τόπο αυτόν, ξεχωριστό.
Γράφει η Αθανασοπούλου Δήμητρα


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή