Ο νοητός λύκος του πολιτισμού μας. Γράφει ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ανδρέου.

5191 Views
Ο νοητός λύκος του πολιτισμού μας. Γράφει ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ανδρέου. Ο νοητός λύκος του πολιτισμού μας. Γράφει ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ανδρέου.

 

Γράφει ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ανδρέου.
 
 
 Ο Μάνος Ελευθερίου επιστρέφει στην στιχουργική ένα μεγάλο κομμάτι από τον ποιητικό της “εγωισμό” που σπαταλήθηκε σε απλουστεύσεις κι αβασάνιστα κλισέ. Αρνείται να υποταχτεί στην ευκολία του προφανούς - δεν έχει “στυλ” και “αναγνωρίσιμο ύφος”, ΕΙΝΑΙ το ύφος του και το κατευθύνει όπου τον οδηγεί η τόλμη της έμπνευσης του. Ο Μάνος δεν χάνει χρόνο με περιγραφές φυσιολατρικού παγανισμού και νοσταλγία για κάποιο παρελθόν στην εξοχή (κυριολεκτική και μεταφορική) - ζει και υποφέρει στο άστυ, γι’ αυτό γράφει με σκληρότητα και τρυφερότητα ανάμικτη για το αστικό τοπίο, για τις φυλακές των ψυχών και των σωμάτων μέσα στα τσιμέντα και τα κλουβιά. Αγαπά το λαϊκό τραγούδι, δεν του αρέσουν όμως οι παραφθορές του, ούτε η αγιοποίηση ενός (αόριστου) “λαού” - για τον Ελευθερίου λαός είναι το σώμα και το αίμα, η Κοινωνία και η κοινωνία της, η κοινή τροφή, η τελετή, ο έρωτας κι ο θάνατος. Ελίσσεται ο στίχος του Μάνου κι όλο ξεφεύγει από τα δόκανα της μεταπολιτευτικής μας φενάκης, όλο υψώνεται εκεί που του αρμόζει: Στο ποιητικό πάνθεον. Είναι μεγάλη η παράδοση μας η ποιητική, λαμπρή, ακριβοθώρητη. Μόλις αγγίξεις το χαρτί με τη γραφίδα σου, απέναντι σου ορθώνονται οι γίγαντες προπάτορες - Ρωμανός ο Μελωδός, Κορνάρος, Σολωμός, Κάλβος, Καβάφης, Παλαμάς, Καρυωτάκης, Σεφέρης, Εμπειρίκος, Ελύτης, Σαχτούρης, Καρούζος κι άλλοι πολλοί και θαυμαστοί. Αλλά και το πεζό τον καίει τον Μάνο - έχει γράψει μυθιστορήματα εξαίρετα κι όλο ο νους του τρέχει στον Παπαδιαμάντη, τον Βιζυηνό, τον Μητσάκη, τον Τσίρκα, τον Πολίτη ενώ (έξω απ’ τα σύνορα της γλώσσας μας) σκύβει να αφουγκραστεί τον Ντοστογέφσκι και τον Κάφκα, τον Τόμας Μαν, τον Κόνραντ, τον Μέλβιλ, την Γιουρσενάρ. Τον Προυστ. Τον Ναμπόκοφ. Τον Φώκνερ...Μακρύς ο συνταρακτικός κατάλογος. “Κι εσύ που ξέρεις όσα η καταιγίδα, δεν έχεις κάτιγια να μου πεις”. Κι όμως. Έχεις.
 
 Τον Οκτώβριο που μας έρχεται θα ανεβάσουμε στο Μέγαρο Μουσικής τον "ΝΟΗΤΟ ΛΥΚΟ", το magnum opus του ποιητή Ελευθερίου, μια δική του ειρωνική, τρυφερή και σπαρακτική Νέκυια. Γράφω την μουσική (ένα μουσικό δράμα). Με τον Μάνο επιμεληθήκαμε από κοινού το κείμενο της παράστασης. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης. Τραγουδούν   ο Γιώργος Νταλάρας, ο Χρήστος Θηβαίος, η Μάρθα Φριτζήλα. Κι ένας ηθοποιός-έκπληξη. Στο δεύτερο μέρος θα παίξουμε κάποια από τα πάρα πολλά αριστουργηματικά του τραγούδια, με την συμμετοχή και της Ελένης Τσαλιγοπούλου.
 
 Το κείμενο για τον Μάνο είναι από τα ΝΕΑ (2016). Έχω γράψει αρκετές φορές για τον Μάνο. Και θα γράψω κι άλλες. Πολλές ακόμα.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή