Πρωτότυπη μουσική σύνθεση από τον Γιάννο Αιόλου για το Επετειακό Αφιέρωμα στην Μνήμη 1922 – 2022 (Περίπτερο Εθνών)

891 Views
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση από τον Γιάννο Αιόλου για το Επετειακό Αφιέρωμα στην Μνήμη 1922 – 2022 (Περίπτερο Εθνών) Πρωτότυπη μουσική σύνθεση από τον Γιάννο Αιόλου για το Επετειακό Αφιέρωμα στην Μνήμη 1922 – 2022 (Περίπτερο Εθνών)

 
Στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ανατέθηκε στον βραβευμένο συνθέτη Γιάννο Αιόλου να αναλάβει το οπτικοακουστικό θέαμα που θα προβληθεί στο Περίπτερο των Εθνών (Νο6), αφιερωμένο στην ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς», με τίτλο «Aιών …εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω»,τιμώντας την «Επέτειο των 100 χρόνων».

Με εμπνευσμένη πρωτότυπη σύνθεση, γραμμένη ειδικά για το εν λόγω αφιέρωμα, ο Γιάννος Αιόλου ‘αφηγείται’μουσικά την πορεία των ανθρώπων από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Θράκη προς τη μητέρα Ελλάδα. Δημιουργεί έναν ‘περίπατο μνήμης’που εκτείνεται σε ένα video installation 32 μέτρων, με θεματικές ενότητες, που θα ακολουθούν οι επισκέπτες, εμπλουτισμένο από πλούσιες εικόνες και στοιχεία συλλεκτικών - ιστορικών αρχείων.Video, φωτογραφικό υλικό, λογοτεχνικά κείμενα γίνονται ένα με την μουσική ταξιδεύοντας τον επισκέπτη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μέσα από ένα συναισθηματικό και όχι πληροφοριακό μουσικό ‘αφήγημα’.

Όπως αναφέρει ο Γιάννος Αιόλου…«Σε μια φωτογραφία μιας οικογένειας που ξεριζωμένη την αποθανατίζει ο φακός, και σήμερα γράφω μουσική γι’ αυτή, δεν είναι πια το ιστορικό ντοκουμέντο της Μικρασιατικής Καταστροφής που «εξιστορώ», αλλά το κρύο, ο πόνος, η πείνα στα μάτια του μικρού παιδιού, ο φόβος και η αγωνία επιβίωσης και προστασίας της φαμίλιας του στα μάτια του πατέρα.

Εδώ η αποστολή μου (αυτή που έχω θέσει εγώ στον εαυτό μου), δεν είναι άλλη από το «να πάω» νοητικά στην ιστορική στιγμή, να γίνω το παιδί που κρυώνει, ο γονιός που φοβάται… από την άνεση της ζωής μας σήμερα αυτό είναι απείρως πιο δύσκολο. Όμως δεν επιζητώ να προσληφθεί το έργο μου ως «τεκμήριο», ως «μέρος της αλήθειας» που φέρει η κάθε φωτογραφία. Ένας φόρος τιμής είναι. Μια αγωνιώδης προσπάθεια».

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μουρτζόπουλος - Γιάννος Αιόλου
Επιμέλεια - τεχνική σύνθεση: N-CODE ΕΠΕ, Οπτικοακουστικές παραγωγές
Ιστορική επιμέλεια - συλλογή αρχειακού υλικού: Βλάσης Βλασίδης, καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιάννος Αιόλου
Ενορχήστρωση – Διεύθυνση Ορχήστρας – Προγραμματισμός: Γιάννος Αιόλου
Έπαιξανοιμουσικοί:
Studio Session Orchestra (Strings, Brass)
Πολίτικη Λύρα: Βασίλης Αγροκώστας
Κανονάκι: Gorkem Saoulis
Κλαρίνο: Κώστας Κωστούλης
Βιολί: Ρήγας Μακρόπουλος
Πιάνο: Γιάννος Αιόλου
Ηχοληψία: Γιάννης Μαυρίδης (Cue Studios), Yannis Saoulis
Μίξη – Mastering: N-CODE

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο Δημήτρης Μυλωνάς στην Κ/supa: «Μεγάλη τύχη η συνύπαρξη με τον Σ. Χατζάκη και το Σλουθ» | Interview
Ο Δημήτρης Μυλωνάς στην Κ/supa: «Μεγάλη τύχη η συνύπαρξη με τον Σ. Χατζάκη και το Σλουθ» | Interview
με 0 Σχόλια 1248 Views
Για το «Σλουθ» που επαναλαμβάνεται στο Αριστοτέλειον και για άλλα... ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς  μιλά στην  Ελπίδα Παπαδανιήλ για την Κουλτουρόσουπα 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη