8tetto: Ένα διαφορετικό πολυφωνικό μουσικό σύνολο

2196 Views
8tetto: Ένα διαφορετικό πολυφωνικό μουσικό σύνολο 8tetto: Ένα διαφορετικό πολυφωνικό μουσικό σύνολο

            
Από την Μαρία Γρηγοριάδου.
 
Όταν αναφερόμαστε σε τραγούδια και εκτελέσεις τραγουδιών συνήθως το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι ποιος τραγουδιστής ή τραγουδίστρια τα έχει ερμηνεύσει καλύτερα και ξεχωριστά. Αντίθετα ποτέ δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ακουγόταν ένα μουσικό κομμάτι μέσα από μια χορωδία ή ένα πολυφωνικό σύνολο. Ίσως γιατί δεν είναι τόσο στην κουλτούρα μας ή επειδή έχουμε συνδέσει την πολυφωνία με παραστάσεις όπερας και κλασικής μουσικής, που πολύ πιστεύουν ότι είναι βαρετά.
 
Μια διαφορετική οπτική σε αυτήν τη νοοτροπία έχει να μας προτείνει το «8tetto». Το «8tetto» είναι ένα φωνητικό σύνολο που αποτελείται από 8 φωνές και τραγουδά χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Στο πλούσιο ρεπερτόριό τους μπορεί να ακούσει κανείς από κλασική μέχρι σύγχρονη, από παραδοσιακή και μεσαιωνική μέχρι ποπ, από ξένη μέχρι ελληνική μουσική. Το «8tetto» είναι το πρώτο ακαπέλλα πολυφωνικό σύνολο που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε στα μουσικά δρώμενα της Αθήνας το Δεκέμβριο του 2012.
 .
.
Στο ενεργητικό τους έχουν πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους εμφανίσεις. Έχουν συμμετάσχει σε συναυλίες, φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016, σε συνέδρια ( Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Aespg 2016) , σε πολλές εκδηλώσεις όπως το TEDxAthens 2017, τα Διεθνή βραβεία World Travel Awards 2014 και την κίνηση “Santorini, the One”. Έχουν πραγματοποιήσει εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους και πολυκαταστήματα, φέρνοντας πιο κοντά τους περαστικούς και τους καταναλωτές σ’ ένα διαφορετικό ήχο μουσικής και κάνοντας ιδιαίτερη τη βόλτα τους.
.
Το «8tetto» έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, αποδεικνύοντας ότι ένα φωνητικό σύνολο μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδος δίνοντας ένα ξεχωριστό ηχόχρωμα.
Η πιο πρόσφατη συνεργασία τους είναι με το συνθέτη Δημήτρη Μαραμή στο μουσικό δρώμενο «Η Μουσική της Ροτόντας» στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα ταξίδεψαν μαζί του σε μνημειακούς και μουσειακούς χώρους ανά την Ελλάδα παρουσιάζοντας το δρώμενο « Η Μουσική που κάνει τη Σιωπή και Κλαιεί». Επίσης έχουν συνεργαστεί με την Έλενα Παπαρίζου στην εμφάνισή τους για το TEDxAthens 2017, όπου παρουσίασαν το «θρήνο της Διδούς» σε μια πρωτότυπη διασκευή, αλλά και σε μια νέα ηχογράφηση στο «Κορίτσι του Μάη» για το δίσκο της «Summer Extended 2017». Με αυτόν τον τρόπο φανερώνουν ότι ένα πολυφωνικό σύνολο έχει όλες τις δυνατότητες να εμπλακεί σ΄ όλο το φάσμα της μουσικής και να υπηρετήσει κάθε είδος κουλτούρας.
 .
.
Ακόμα το «8tetto» έχει δημιουργήσει δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου που αφορούν παιδιά και ενήλικες. Το πρόγραμμά τους «Ο μαγικός κόσμος της όπερας» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, που μέσα από ένα παραμύθι δέχονται πολλά μουσικά ερεθίσματα γι’ αυτό το ιδιαίτερο είδος. Από το Μάρτιο του 2014 παρουσιάζουν την παράσταση «Τι τρέχει με την όπερα;» για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Τα παιδιά μαθαίνουν το μαγικό κόσμο της όπερας μέσα από έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Σ’ αυτό το διαδραστικό δρώμενο τα παιδιά βιώνουν και μαθαίνουν την κλασική μουσική χωρίς προκαταλήψεις. Έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έννοιες όπως τι είναι και ποιος είναι ο ρόλος του μαέστρου, των πρωταγωνιστών και τι είναι λιμπρέτο. Επίσης το «8tetto» οργανώνει και συμμετέχει σε συνέδρια που στοχεύουν στην ορθή λειτουργία μιας ομάδας εργαζομένων, την επίτευξη των στόχων και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας που απαιτούν πολλές επιχειρήσεις. Με δημιουργικές δραστηριότητες που έχουν κέντρο τη μουσική προάγεται η ευγενής άμιλλα, η συνεργασία και η κατάκτηση του καλύτερου αποτελέσματος.
 
Καταλήγοντας το «8tetto», ένα ακαπέλλα φωνητικό σύνολο, αποτελείται από 8 εξαιρετικούς επαγγελματίες που καθώς τραγουδούν ενώνουν τις φωνές τους κι ακούγονται σα μια. Καθώς τους ακούει κανείς καταλαβαίνει ότι η φωνή μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα μοναδικό μουσικό όργανο. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε δε σταμάτησε να πειραματίζεται με διαφορετικές συνεργασίες και εμφανίσεις αποδεικνύοντας ότι ένα πολυφωνικό σύνολο μπορεί να ασχοληθεί με κάθε μορφή μουσικής. Επιπλέον οργανώνει και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που φέρνουν τα παιδιά πιο κοντά στη μουσική αλλά και τους μεγαλύτερους πιο κοντά στους στόχους τους μέσω της μουσικής. Το «8tetto» είναι μια διαφορετική και πρωτότυπη πρόταση στα σύγχρονα μουσικά δρώμενα κι αξίζει αν τους συναντήσετε να τους ακούσετε.
 
Πηγή φωτογραφιών Σελίδα Facebook 8tetto

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τη μουσική και μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Ασχολούμενη με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου για τη μουσική, πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες και παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε. Email: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή