Οι Until Rain μιλούν στον Φώτη Τουμανίδη για τo Kulturosupa.gr

1965 Views
Οι Until Rain μιλούν στον Φώτη Τουμανίδη για τo Kulturosupa.gr Οι Until Rain μιλούν στον Φώτη Τουμανίδη για τo Kulturosupa.gr

.

Συνέντευξη με τους Until Rain

Το όνομά σας αν και απλό μοιάζει παράξενο. Πως το εμπνευστήκατε;
Αν και δεν είμαι ιδρυτικό μέλος και δεν ήμουν παρών την εποχή που καθιερώθηκε το όνομα Un$l Rain, γνωρίζω πως εκείνη την εποχή η μπάντα είχε περάσει από αρκετές αλλαγές ονομάτων μέχρι να βρεθεί αυτό που την εξέφραζε απόλυτα. Το συγκεκριμένο ήταν ανάμεσα σε πολλά που πέσανε στο τραπέζι, νομίζω πως ήταν πρόταση του αρχικού μπασίστα του Ορέστη, κι ενώ αρχικά δεν είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση τελικά ταίριαξε με την ποιητική - αρτιστική φύση των μελών της μπάντας κι έμεινε. Να αναφέρω, επίσης, πως πάντα ακούω κολακευτικά σχόλια για το όνομα αυτό, ιδίως από άτομα εξ Αμερικής.

Συνήθως αυτός που φαίνεται πιο πολύ σε μια μπάντα είναι ο τραγουδιστής. Σύστησέ μας όλα τα μέλη των Until Rain για να το αλλάξουμε λίγο αυτό.
Οι Until Rain είναι από τις μπάντες που έχουν αλλάξει αρκετά μέλη με την πάροδο των χρόνων, φροντίζοντας πάντα να αποτελούνται από άτομα που εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύμματος, δείχνουν την ίδια αφοσίωση, και διατηρώντας άριστες σχέσεις με παλαιότερα μέλη σε προσωπικό επίπεδο. Τα ιδρυτικά μέλη που παραμένουν έως σήμερα κι αποτελούν την κινητήρια δύναμη είναι ο Λευτέρης Γερμενλής στα πλήκτρα κι ο Θοδωρής Αμαξόπουλος στην κιθάρα, με τον πρώτο να αναλαμβάνει εσχάτως και χρέη παραγωγού της μπάντας. Στα τύμπανα έχουμε από το 2015 το καμάρι της Μάλτας (όπως τον αποκαλώ προσωπικά) τον Mathew Vella, έναν ακούραστο στρατιώτη κι ατελείωτη πηγή έμπνευσης. Τα κυρίως φωνητικά έχει αναλάβει ο υποφαινόμενος από το 2014, ενώ στη θέση του μπάσου μετά την αποχώρηση του σουηδού mastermind Linus Abrahamson, έχουμε τη νεότερη είσοδο μέλους στην οικογένεια των UntilRain, τον Ντίνο Αθανασέλο.

Ποιές είναι οι αγαπημένες σας μπάντες και ποιές επηρέασαν τη μουσική σας;
Σίγουρα υπάρχουν κάποιες μπάντες (λιγότερες όσο μεγαλώνουμε) στις οποίες όλα τα μέλη λίγο-πολύ βρίσκουμε κοινό έδαφος, όμως έχουμε ο καθένας αρκετά διαφορετικό background καθώς κι αρκετά διαφορετική εξέλιξη στα γούστα ως ακροατές. Είμαστε πάντως όλοι ανοιχτόμυαλοι, με αγνή αγάπη προς τη μουσική και προσπαθούμε να την πάμε κάθε φορά ένα βήμα παραπέρα. Κάποιες προφανείς κοινές επιρροές είναι μπάντες όπως Pain Of Salva$on, Dream Theater, Opeth, Katatonia και Porcupine Tree, όμως όλοι μας ατομικά έχουμε μεγάλο εύρος ακουσμάτων τα οποία αναπόφευκτα επηρεάζουν και τη μουσική μας.

Πως συνθέτετε τα κομμάτια σας; Τα κάνει όλα ένας ή είναι ομαδική δουλειά;
Η δημιουργική δύναμη της μπάντας είναι κατά κύριο λόγο ο Λευτέρης κι ο Θοδωρής. Ολα τα κομμάτια αρχικά έρχονται στο τραπέζι με τη μουσική γραμμένη από τον Λευτέρη ή τον Θοδωρή ή τον Λευτέρη μαζί με τον Θοδωρή. Από κει και πέρα κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να καταθέσει τις ιδέες του - είτε σε εκτελεστικό επίπεδο ή στον τομέα της δομής του κομματιού - έτσι ώστε να εκφράζεται απόλυτα μουσικά, ή απλά να συμπλεύσει με την αρχική ιδέα του συνθέτη. Έτσι χουμε κάποια κομμάτια να μένουν εντελώς ίδια με την αρχική μορφή σύλληψης τους και άλλα να καταλήγουν τελείως διαφορετικά. Στον στιχουργικό τομέα συνήθως ο Λεφ ή ο Τέο έχουν κάποιο θέμα αναφοράς για κάθε κομμάτι που συνθέτουν ο καθένας, εκτός από λίγες εξαιρέσεις - τις οποίες σπεύδω να αναλάβω προσωπικά.

Στιχουργικά που βαδίζει η μπάντα; Υπήρξε κάποιο θέμα που θέλατε να πιάσετε αλλά το αφήσατε για κάποιο λόγο;
Στη ζωή και την καθημερινότητα υπάρχουν τόσα θέματα που μπορεί να ιντριγκάρουν το μυαλό σου και να γίνουν πηγή έμπνευσης για στίχους που πραγματικά απορώ με αυτούς που δεν χρησιμοποιούν τη συγγραφή τους σαν μέσο έκφρασης. :) Στους Until Rain ο μόνος λόγος για να παρατήσουμε κάποιο θέμα είναινα μη μας ιντριγκάρει ή εκφράζει αρκετά. Μέχρι στιγμής έχουμε καταπιαστεί με αρκετά και ποικίλα, δοσμένα είτε με ωμό κι άμεσο τρόπο ή με ποιητικό κι αλληγορία. Συνήθως η μουσική είναι γεμάτη με εικόνες και συναισθήματα και σε "πάει" από μόνη της. Οι στίχοι είναι πάντα σημαντικοί κι αποτελούν προσωπική υπόθεση για αυτόν που τους καταθέτει.
 

Υπάρχουν πάντα φάσεις στη ζωή ενός μουσικού που η έμπνευση έχει κρυφτεί. Πως αντιμετωπίζεις εσύ κάτι τέτοιο;
Αυτό το παθαίνουν κυρίως μεγάλες μπάντες, με συμβόλαια να τους δεσμεύουν και συγκεκριμένο πρόγραμμα "δίσκο-τουρ-δίσκο-τουρ-live dvd" έχοντας στο κεφάλι τους αυστηρά deadlines. Ετσι δεν είναι σίγουρο κατά πόσο ο συνθέτης είχε έμπνευση ή έγραψε κάτι απλά και μόνο για να το κυκλοφορήσει. Πολλές φορές, φυσικά, η ποιότητα και το ταλέντο κάποιων συνθετών είναι αρκετά για να είναι το αποτέλεσμα όμορφο στα αυτιά του ακροατή. Για μένα η μουσική θα έπρεπε να συνθέτεται όταν αυτό βγαίνει αβίαστα κι ο δημιουργός έχει την ανάγκη να εκφραστεί, να πει κάτι. Πιστεύω πως όταν γράφεις τραγούδια με αυτόν τον τρόπο φαίνεται, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ποιότητα και την ειλικρίνεια του αποτελέσματος, και τις περισσότερες φορές εκτιμάται από τους ακροατές. Ευτυχώς για μπάντες σαν εμάς, είμαστε ακόμα σε επίπεδο που γράφουμε μουσική 100% αβίαστα σε όλα τα επίπεδα, συνεπώς δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

Το 2017 απ ότι είδα στη σελίδα σας κάνατε πολλά live. Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας κάποιες εμπειρίες σας on stage, back stage ό, τι σου έρχεται στο μυαλό.
 Το 2017 κυκλοφόρησε ο δίσκος μας με τίτλο Inure και μας έβγαλε στο δρόμο για την προώθηση του. Τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου συμμετείχαμε στην Progressive Aspects Tour με 2 εξαίσιες μπάντες, τους Wolverine από τη Σουηδία και τους Oddland από τη Φινλανδία, συζώντας ουσιαστικά για 2 βδομάδες σε tour bus 20 άτομα. Μόλις τελείωσε αυτό, φύγαμε οδικώς πάλι σε "Βαλκανικό" tour με τους φίλους μας τους Poem από την Αθήνα. Ευτράπελα και αστεία σκηνικά, όπως καταλαβαίνεις, συνέβαιναν συνέχεια, αφού οι σχέσεις μεταξύ των μπαντών ήταν άριστες. Αυτό που θεωρώ σημαντικότερο κέρδος είναι το να έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικό και διαφορετικής εθνικότητας κοινό κάθε βράδυ, να γνωρίζεις διαφορετικές κουλτούρες, venues, νοοτροπία σε κάθε μικρή λεπτομέρεια, από τη φιλοξενία μέχρι την τεχνολογία και τεχνοτροπία σε κάθε χώρα. Τέλος, να αναφέρω πως τον Ιούνιο του 2017 πραγματοποιήσαμε ένα πολύ ιδιαίτερο για μας event, σε ιδιωτική τοποθεσία στην Θεσσαλονίκη, με λίγους και κοντινούς στην μπάντα θεατές-καλεσμένους, όπου εκτελέσαμε ορισμένα τραγούδια μας σε ακουστική μορφή και βιντεοσκοπήσαμε το αποτέλεσμα.

Ετοιμάζεται τίποτα καινούριο; Έχετε προγραμματίσει ηχογραφήσεις;
Έχουμε έτοιμο από το καλοκαίρι του 2018 το διάδοχο του Inure, με τον συμβολικό τίτλο Season V, καθώς είναι κι η πέμπτη κυκλοφορία της μπάντας, κι είναι αρκετά διαφορετικό από ότι έχουν κάνει ποτέ οι Until Rain στο παρελθόν. Κανονικά τώρα που μιλάμε θα έπρεπε να έχει ήδη κυκλοφορήσει, όμως διάφορα διαδικαστικά θέματα συνέβαλλαν στο να καθυστερήσει η κυκλοφορία. Ευελπιστούμε να συμβεί όσο γίνεται πιο κοντά στις αρχές του 2019. 
.
Έχετε θέσει κάποιους στόχους για το άμεσο αλλά το πιο μακρινό μέλλον της μπάντας σχετικά με τις ζωντανές εμφανίσεις σας; Σε ποιό φεστιβάλ θα θέλατε πολύ να παίξετε;
Ήδη προλάβαμε να απορρίψουμε κάνα 2 προτάσεις για ενδεχόμενη περιοδεία το φθινόπωρο. Από τη μία η αντικατάσταση του μπασίστα, από την άλλη η καθυστέρηση της κυκλοφορίας του νέου δίσκου, μας κράτησαν ανενεργούς συναυλιακά. Όμως αυτό σύντομα θα αλλάξει καθώς είναι επόμενο πως θα περιοδεύσουμε ξανά για την προώθηση του Season V. Το πιο γνωστό φεστιβάλ του εξωτερικού που έχουμε παίξει μέχρι στιγμής είναι το ProgPower Europe. Προφανώς κι είναι όνειρο ζωής να παίξεις σε μεγάλα φεστιβάλ όπως Wacken, Hellfest ή Graspop, όμως πιστεύω πως το πιο ταιριαστό για την περίπτωση των Until Rain θα ήταν το ProgPower USA και μας εύχομαι να το καταφέρουμε σύντομα.
.
Θέλεις να μας πεις κάτι τελευταίο; Κάτι γενικό ή κάτι που δεν σκέφτηκα να ρωτήσω;
Ευχαριστώ πολύ για τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Ελπίζω οι απαντήσεις να αποζημίωσαν, έστω στο ελάχιστο, όποιον ήρωα κατάφερε να διαβάσει μέχρι εδώ! 
.
Until Rain: Facebook - YouTube

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Φώτης Τουμανίδης
Φώτης Τουμανίδης
Η μουσική ήταν πάντα ο καλύτερός μου φίλος. Ήταν δίπλα μου και με βοηθούσε να ξεπεράσω τις δύσκολες στιγμές. Αλλά ήταν εκεί και στις όμορφες στιγμές, μεγεθύνοντας τα συναισθήματά μου. Υπάρχουν τραγούδια που είναι άμεσα συνδεδεμένα με κάποιες περιόδους της ζωής μου, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημιουργούς αυτών των κομματιών. Κάπως έτσι άρχισα να γράφω κι εγώ μουσική για να συνεισφέρω κάτι στην κοινωνία των φίλων της μουσικής. Παίζω μπάσο εδώ και τρεις δεκαετίες. Έχω παίξει σε πολλές rock και metal μπάντες της πόλης, αλλά έχω παίξει επίσης, λαϊκά και παραδοσιακά, ελληνόφωνη ροκ, έντεχνα και πολλά άλλα… Είμαι ο Φώτης Τουμανίδης, μπασίστας των Emerald Sun και των Sunday Hats, και αυτή η στήλη έχει Rock και Metal ιστορίες της πόλης μας, γιατί χωρίς rock ‘n’ roll η σούπα δεν νοστιμεύει. «Κυλιόμενοι λίθοι»: κάθε 7, 17 και 27 του μηνός στις σελίδες του Kulturosupa.gr.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 – Πρόγραμμα παραστάσεων – Περιοδείες.
Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 – Πρόγραμμα παραστάσεων – Περιοδείες.
με 0 Σχόλια 486 Views

Μια μεγάλη παρουσίαση όλων των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν το φετινό καλοκαίρι στην Θεσσαλονίκη καθώς και σε όλη την Ελλάδα… Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 με μια ματιά 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή