Εκπαιδευτικό Forum από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

964 Views
Εκπαιδευτικό Forum από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης Εκπαιδευτικό Forum από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
 
30 Μαρτίου- 5 Απριλίου 2019 στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
 
Το ετήσιο εκπαιδευτικό- επιμορφωτικό- καλλιτεχνικό Forum για τη Μουσική με τίτλο «Τα Μαθήματα Αλλιώς» θα διεξαχθεί φέτος για 5η συνεχή χρονιά. Το θέμα του είναι «Η Δεξιοτεχία δεν βλάπτει...!!» 
 
Είναι μια ευκαιρία και ένα έναυσμα για να αναρωτηθούν οι σπουδαστές μας, αλλά κι εμείς οι ίδιοι για μία ακόμη φορά, για το τι είναι η δεξιοτεχνία.
 
Με βάση αυτόν τον κεντρικό άξονα καλείται ο καθένας μας να αφήσει ελεύθερη τη φαντασία του, την έμπνευσή του, το χιούμορ του, και να αυτοσχεδιάσει με τον τρόπο του. Καλείται να συνεργαστεί και να πειραματιστεί με τρόπους που δεν προλαβαίνει μέσα στην πίεση των μαθημάτων, να ασκήσει με άλλα λόγια "Τα Μαθήματα Αλλιώς".
 
Για μία εβδομάδα οι αίθουσες διδασκαλίας κλείνουν και όλα λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ. «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15.
 
 
Ορχήστρα Πνευστών του Ωδείου για Μουσική και Μπαλέτο, της Λιουμπλιάνα, Σλοβενίας.
 
 Η ορχήστρα Πνευστών θα δώσει μια συναυλία την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, ώρα 20.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των D.Shostakovich, P.Savli, H.Wood και F.Cesarini. H μουσική διεύθυνση είναι του AndrejZupan, ενώ σολίστ είναι ο τρομπονίστας MatejStih, μαθητής του Αndrej Karba.
 
 
Το Ωδείο για Μουσική και Μπαλέτο της Ljubljana, Σλοβενίας
Το Ωδείο Μουσικής και Μπαλέτου της Λιουμπλιάνας ιδρύθηκε το 1919 ως το πρώτο Ωδείο Μουσικής και Δράματος στη Γιουγκοσλαβία. Έχοντας πλέον εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία σχολεία της Ευρώπης για ταλαντούχους νέους μουσικούς και χορευτές, το Ωδείο θα γιορτάσει την 100η επέτειό του το 2019. Στην πάροδο των ετών, πολλοί νέοι καλλιτέχνες εκπαιδεύτηκαν εδώ πριν ξεκινήσουν επιτυχημένες καριέρες ως σολίστες ή ορχηστρικοί μουσικοί σε φημισμένες σλοβενικές και διεθνείς ορχήστρες (Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, Ορχήστρα Κολωνίας Gürzenich κλπ.). Οι σπουδαστές του Ωδείου της Μουσικής και του Μπαλέτου της Λιουμπλιάνα ήταν φιναλίστ και νικητές διαφόρων μεγάλων διεθνών διαγωνισμών. Πολλοί έχουν διδάξει σε κορυφαία ιδρύματα μουσικής στη Σλοβενία και στο εξωτερικό
 
Η Ορχήστρα Πνευστών του Ωδείου  για Μουσική και Μπαλέτο της Ljubljana, Σλοβενίας
Η Ορχήστρα Πνευστών υπό τη διεύθυνση  του μαέστρου Andrej Zupan ενώνει νέους μουσικούς από το Ωδείο Μουσικής και Μπαλέτου της Λιουμπλιάνα. Πολλοί από αυτούς έχουν κερδίσει εθνικά και διεθνή βραβεία.
Η Ορχήστρα εκτελεί έργα από το κλασσικό ρεπερτόριο ορχήστρας πνευστών καθώς και προσαρμογές από διαφορετικά είδη. Η ποιότητα της Ορχήστρας βασίζεται σε συστηματική δουλειά με νέους μουσικούς που εργάζονται σκληρά για να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν τις μουσικές τους γνώσεις. Η υπεροχή της Ορχήστρας επιβεβαιώνεται από τις πολυάριθμες συναυλίες στη Σλοβενία και στο εξωτερικό.
 
 
ANDRE JZUPAN, Διευθυντής Ορχήστρας
Ο Andrej Zupan εργάζεται ως καθηγητής κλαρινέτου και ορχήστρας πνευστών στο Ωδείο Μουσικής και Μπαλέτου της Λιουμπλιάνα και ως αναπληρωτής καθηγητής στην Ακαδημία της Μουσικής Λιουμπλιάνα. Παράλληλα εμφανίζεται στη Σλοβενία και στο εξωτερικό ως σολίστας, ως μέλος πολλών συνόλων μουσικής δωματίου και ως μαέστρος, και έχει καταγράψει 23 CD για διαφορετικές δισκογραφικές εταιρείες. Εκτός από τη διοργάνωση σεμιναρίων και master classes  για κλαρινετίστες, προσκαλείται επίσης ως κριτής στις επιτροπές σλοβενικών και διεθνών διαγωνισμών κλαρινέτου. Συμμετείχε ως συνθέτης  για την πρώτη σλοβενική μονογραφία στο κλαρίνο.
 
Σχετικά με το πρόγραμμα
Το Ωδείο Μουσικής στη Λιουμπλιάνα, ως κορυφαίο μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, έχει μια ορχήστρα πνευστών υψηλού επιπέδου, η οποία αποτελείται από νέους μουσικούς ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών. Τη διεύθυνση της μπάντας έχει ο  διεθνούς φήμης μαέστρος και καθηγητής Andrej Zupan. Το πρόγραμμα της συναυλίας είναι ελκυστικό. Περιέχει πρωτότυπες συνθέσεις γραμμένες για την ορχήστρα πνευστών. Ένας από τους καλύτερους νεαρούς τρομπονίστες, ο Matej Štih, θα παρουσιαστεί και ως σολίστ στη συναυλία.
 
Thollem Mc Donas.
Ο Thollem θα πραγματοποιήσει μουσικό εργαστήρι αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης, δωρεάν για τους σπουδαστές του Ωδείου αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο, την Τρίτη 2 Απριλίου 2019, ώρα 11.00 – 15.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη».
 
Περιγραφή εργαστηρίου
Ο Thollem θα καθοδηγήσει μουσικούς μέσω  συνεργασίας  να σχηματίσουν ένα σύνολο  με ένα διαφορετικό  χαρακτήρα. Το εργαστήρι/masterclass θα επικεντρωθεί σε προχωρημένες τεχνικές, μουσικά παιχνίδια, το περιβάλλον ως αγωγό  και την αυθόρμητη σύνθεση, μέσω  ελεύθερου, μη- ιδιωματικού καθώς και δομημένου αυτοσχεδιασμού. 
Τα οφέλη του εργαστηρίου θα είναι πολλά και για  μουσικούς όλων των πρακτικών και προσεγγίσεων, καθώς και για τους λάτρεις της μουσικής που θα επιθυμούσαν   να εμβαθύνουν στην εμπειρία τους με οργανωμένο ήχο.
 
Στο εργαστήρι μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές από 12 ετών και άνω, ανεξαρτήτως oργάνου, επιπέδου και ικανότητας.
 
Ο καθηγητής μπορεί να δουλέψει με τρίο ή και μεγαλύτερα σύνολα.
 
Για το συγκεκριμένο εργαστήρι προτιμητέο είναι ένα μικρότερο σύνολο από ώριμους και έμπειρους μαθητές.
 
΄Ολοι οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι θα πρέπει να ενδιαφέρονται ειδικά για τον αυτοσχεδιασμό.
 
Δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία ΚΩΘ, Ράνια Μουντράκη τηλ 2316009657 ή μέσω μέιλ στο ranja_mountraki@hotmail.com

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν.
 
 
O Thollem McDonas ταξιδεύει διαρκώς καθώς είναι πιανίστας, παίκτης πληκτροφόρων οργάνων εν γένει, συνθέτης, αυτοσχεδιαστής, τραγουδιστής και τραγουδοποιός, ακτιβιστής, συγγραφέας και δάσκαλος. Έχει περάσει τη ζωή του στις παρυφές των ορίων, προσπαθώντας να τα αμβλύνει, είτε αυτά είναι μουσικά, πολιτιστικά ή γεωγραφικά. Η δουλειά του μεταβάλλεται διαρκώς, εξελίσσεται και ανταποκρίνεται στους καιρούς και τις εμπειρίες του, τόσο ως σολίστ όσο και σε συνεργασία με εκατοντάδες καλλιτέχνες διαφόρων ιδιωμάτων και περιοχών. Ο Thollem είναι γνωστός διεθνώς ως ακουστικός πιανίστας της ελεύθερης τζαζ και του μετα– κλασικού χώρου, ως ο κύριος τραγουδιστής για το ιταλικό agit – punk μουσικό γκρουπ Tsigoti και ως ένας παίκτης ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων με πληκτρολόγιο, μέσω μιας πληθώρας έργων. O Thollem γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή νότια του San Francisco, σπουδάζοντας κλασικό πιάνο, συνθέτοντας και αυτοσχεδιάζοντας από παιδί, απορροφώντας τους χιλιάδες ήχους της πολύπλευρης πολιτιστικής του ανατροφής. Αφού αφιέρωσε την περίοδο της ζωής του της δεκαετίας των 20 στον πολιτικό ακτιβισμό σε επίπεδο απλών πολιτών, επανεστίασε την προσοχή του σε ένα εύρος μουσικών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μυριάδες εμπειρίες και τα ενδιαφέροντά του. Μόνο την τελευταία δεκαετία έπαιξε σε πάνω από 1.000 συναυλίες στη Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, σαν σολίστας και σε συνεργασία με άλλους μουσικούς, χορευτές και κινηματογραφιστές (σκηνοθέτες-παραγωγούς ταινιών). Ως αρχηγός ή συν-αρχηγός έχει κυκλοφορήσει πάνω από 60 δίσκους σε αυτό το διάστημα με 21 διαφορετικές πρωτοποριακές εταιρίες με διεθνή κριτική αναγνώριση. «Ο Thollem είναι ένας καταπληκτικός πιανίστας που καταλαβαίνει το τεράστιο εύρος του οργάνου» (Terry Riley) και ο οποίος συνεχίζει να εμβαθύνει στις πλέον μακρινές περιοχές και υποκατηγορίες της Μετα – Κλασικής μουσικής, της Ελεύθερης Τζαζ, Noise, Punk, χορό και φιλμ. Ενδεικτικά, ανάμεσα στους πιο πρόσφατους συνεργάτες του συγκαταλέγονται οι William Parker, Pauline Oliveros, Nels Cline, Mike Watt, Yuka C Honda και Rob Mazurek. Ο Thollem είναι ιδρυτής και διευθυντής του συνόλου Estamos, ενός αμερικανο – μεξικανικού δια- συνοριακού συνόλου για μουσική ανταλλαγή καθώς επίσης και δημοσιευμένος συγγραφέας για τέχνη, πολιτική και τα ταξίδια του στην Ανθολογία Δοκιμίων περί Βαθιάς Ακρόασης (Anthology of Essays On Deep Listening), Περιοδικό της Πανσελήνου (Πράγα) [Full Moon Magazine (Prague)], και Πρώτο Περιοδικό Αμερικανικής Τέχνης (First American Art Magazine).
.
Δείτε αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Η έννοια του ρόλου»: Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Δραματοθεραπείας σε όσους ασχολούνται με το θέατρο.
«Η έννοια του ρόλου»: Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Δραματοθεραπείας σε όσους ασχολούνται με το θέατρο.
με 0 Σχόλια 284 Views

Κλειστή και ολιγομελή ομάδα δραματοθεραπείας που απευθύνεται σε ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, με στόχο να έρθουν σε επαφή με την έννοια του ρόλου, ξεκινά στο Ψυχοσκόπιο στις 10 Οκτωβρίου.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή