Σε δημοπρασία το άλμπουμ που ο Τζον Λένον είχε υπογράψει για τον δολοφόνο του.

391 Views
Σε δημοπρασία το άλμπουμ που ο Τζον Λένον είχε υπογράψει για τον δολοφόνο του. Σε δημοπρασία το άλμπουμ που ο Τζον Λένον είχε υπογράψει για τον δολοφόνο του.

 Ένα πολύ ξεχωριστό αντίτυπο του άλμπουμ «Double Fantasy» που είχαν κυκλοφορήσει από κοινού Tζoν Λένον και Γιόκο Όνο βγαίνει τώρα σε δημοπρασία. Πρόκειται για το αντίτυπο που ο ίδιος ο Λένον είχε υπογράψει, αφιερώνοντάς το στον θαυμαστή του και μετέπειτα δολοφόνο του, Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν. 

Η δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 400.000 δολάρια πραγματοποιείται σήμερα από τον οίκο Goldin Auctions. Το συγκεκριμένο αντίτυπο του άλμπουμ φέρει το αυτόγραφο του Τζον Λένον, την χρονολογία 1980 (γραμμένη κάπου κοντά στο σαγόνι της Γιόκο Όνο) καθώς και διάφορες σημειώσεις που προστέθηκαν αργότερα από την αστυνομία η οποία συμπεριέλαβε το αντικείμενο στα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης. Το άλμπουμ συνοδεύεται από γράμμα που αποδεικνύει την αυθεντικότητά του.  
.
.
Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, αργά το απόγευμα, ο Τσάπμαν που περίμενε τον Τζον Λένον έξω από το διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη του ζήτησε να υπογράψει το αντίτυπο του άλμπουμ, το οποίο είχε κυκλοφορήσει έναν μήνα νωρίτερα. Ο Λένον πραγματοποίησε την επιθυμία του και στη συνέχεια κατευθύνθηκε μαζί με τη Γιόκο Όνο προς τα στούντιο της Record Plant για πρόβες.

Έξι ώρες αργότερα το ζευγάρι επέστρεφε στο διαμέρισμα και ο Τσάπμαν, που περίμενε ακόμα στο ίδιο σημείο, πυροβόλησε και σκότωσε τον Λένον. Η φωτογραφία που απεικονίζει τον Λένον να υπογράφει το άλμπουμ ενώ ο Τσάπμαν τον κοιτάζει, έγινε διάσημη και χρησιμοποιήθηκε για το εξώφυλλο της εφημερίδας New York Daily News την επόμενη μέρα. 

Σύμφωνα με τον οίκο που οργανώνει την δημοπρασία ο Τσάπμαν είχε παρατήσει τον δίσκο μέσα σε μια γλάστρα, κάπου κοντά στο διαμέρισμα. Αργότερα κάποιος από τους περαστικούς τον εντόπισε, τον παρέδωσε στην αστυνομία και, αφού του τον επέστρεψαν, τον φύλαξε για τα επόμενα 18 χρόνια κάτω απ’ το κρεβάτι του. 

Το συγκεκριμένο αντίτυπο του άλμπουμ πουλήθηκε για πρώτη φορά το 1999 για 150.000 δολάρια ενώ το 2003 και το 2010 άλλαξε ξανά χέρια αγγίζοντας στο τέλος τα 850.000 δολάρια. Το 2017 που δημοπρατήθηκε ξανά ο κάτοχός του ζητούσε ενάμισι εκατομμύριο δολάρια για να το αποχωριστεί. 

Ο Τσάπμαν που καταδικάστηκε σε ισόβια εκτίει την ποινή του στο Wende Correctional Facility, στο Alden της Νέας Υόρκης. Φέτος, ήταν η 11η φορά που απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισής  του.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Τζον Λένον

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή