Η ηθοποιός και σκηνοθέτις ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ μιλά για τη παράσταση «ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ». 9 & 10/11, θέατρο Αυλαία.

1588 Views
Η ηθοποιός και σκηνοθέτις ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ  μιλά για τη παράσταση «ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ». 9 & 10/11, θέατρο Αυλαία. Η ηθοποιός και σκηνοθέτις ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ μιλά για τη παράσταση «ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ». 9 & 10/11, θέατρο Αυλαία.

 Η ηθοποιός και σκηνοθέτις ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ  μιλά για τη παράσταση «ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ». 9 & 10/11, θέατρο Αυλαία. 

Ένας μονόλογος του σημαντικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη, που ουσιαστικά είναι διάλογος: η σύγκρουση ενός αδύναμου άνθρωπου με το ανελέητο περιβάλλον του. Με το παρελθόν και το μέλλον του. Η μάχη ανάμεσα σε αυτά που ήθελε να κάνει και σε αυτά που τελικά έπραξε.
.
Για την παράσταση «ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ» που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του φεστιβάλ "Το αυλαία… πάει αυλαία" (δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ), Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στο θέατρο Αυλαία, η ηθοποιός ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ και σκηνοθέτις της παράστασης μιλά στην «Κ».
.
Και σημειώστε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί θεατρική Κουλτουροβραδιά: συζήτηση με τους συντελεστές συνοδεία κρασιού για όλους τους θεατές.
 
Ποιο είναι με δυο λόγια το θέμα που πραγματεύεται η παράσταση;
Η συμφιλίωση με την χαμένη νεότητα μας και με τα όνειρα που κάποτε κάναμε. Η δύναμη να συνεχίσουμε μια χαμένη παρτίδα με την αίσθηση του νικητή.
 
Τί θα μπορούσατε να αποκαλύψετε από την υπόθεσή της;
Ένας  άνθρωπος που επιβιώνει δύσκολα στο παρόν, έρχεται συχνά αντιμέτωπος με τις μνήμες του παρελθόντος και βρίσκει την δύναμη να προχωρήσει μπροστά. Στο μέλλον.
 
Ποια ήταν η αφορμή που  ενέμπνευσε το ανέβασμά της;
Το σωματείο Πέτρα, στο οποίο ανήκω, έχει στόχο την προώθηση του Ελληνικού έργου. Ήταν φυσικό επακόλουθο η ενασχόληση μας με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που είναι από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του. Επίσης όταν έχεις έναν ηθοποιό σαν τον Κώστα Αρζόγλου σκέπτεσαι και ρόλους που θα ήθελε και θα ήθελες να ερμηνεύσει.
 
Μιλώντας για τον στόχο, τί θα θέλατε να μεταφέρετε στον θεατή;
Ελπίδα και δύναμη. Ν αντέξουμε. Να υπάρξουμε. Σε δύσκολες συνθήκες φαίνεται το μεγαλείο του ανθρώπου. Και είμαστε «μεγάλοι» σ ένα τόσο δα σώμα που μοιάζει ανήμπορο  και εύθραυστο αλλά δεν είναι.
 
Υπάρχει αναφορά στο σήμερα και πόσο σημαντικό θεωρείτε αυτό το στοιχείο;
Δεν κυνηγώ στα έργα που σκηνοθετώ το επίκαιρο αλλά μ ενδιαφέρει πολύ το διαχρονικό. Αυτό θεωρώ σημαντικό στοιχείο. Και το έργο του Καμπανέλλη είναι διαχρονικό. Δυστυχώς βέβαια είναι και επίκαιρο. Οι άνθρωποι είναι η αισθάνονται πιο μόνοι τα τελευταία χρόνια.
 
Αν σας ζητούσαμε να την «κατατάξετε σε κατηγορία», πώς θα τη χαρακτηρίζατε;
Κοινωνικό σίγουρα. Βέβαια πρέπει να σας πω ότι η παράσταση μας έχει και αρκετό χιούμορ, αυτοσαρκασμό και κάποιες φορές ένα μυστικό κλείσιμο ματιού στην γελοιότητα μας.
 
Ποιο θεωρείτε το πιο δυνατό της σημείο και γιατί;
Ίσως επειδή πάνω απ όλα είμαι ηθοποιός, πάντα θεωρώ τους ηθοποιούς το πιο δυνατό σημείο μιας παράστασης. Οι ερμηνείες λοιπόν. Ο Κώστας Αρζόγλου και ο Πάνος Μπόρας. Το σπουδαίο κείμενο. Όλα τα άλλα βοηθούν αυτούς τους δυο ανθρώπους να κάνουν μικρά θαύματα πάνω στη σκηνή.
 
Τί σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά την προετοιμασία;
Η κατανόηση του κειμένου. Το ψάξιμο κάτω από τις λέξεις και τα σημεία στίξης. Το να μπορέσω μέσα απ το κείμενο του Καμπανέλλη να πω την δική μου ιστορία χωρίς να πειράξω και να επέμβω καθόλου στο κείμενο.
 
Θέλετε να μοιραστείτε κάτι ενδιαφέρον από τα παρασκήνια της παράστασης;
Αφήστε μας να έχουμε τα μυστικά μας. Τα χρειαζόμαστε. Και εσείς τα χρειάζεστε. Γι αυτό οι πρόβες είναι κλειστές. Είναι η κρυφή ζωή μας. Το σπίτι μας.
 
Αν ήσασταν θεατής για ποιους λόγους θα την επιλέγατε;
Γιατί αυτό το έργο δεν ανεβαίνει συχνά και θα ήθελα να το δω. Γιατί παίζει ο Κώστας Αρζογλου. Γιατί μ ενδιαφέρουν τα ελληνικά έργα. Γιατί μ αρέσει να βλέπω θέατρο που δίνει αφορμή για σκέψη και συζήτηση. Και τέλος γιατί έχει τη σωστή διάρκεια για μένα.
 
Σας ευχαριστώ.
.
Πληροφορίες για τη παράσταση, θα βρείτε ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή