Ο σκηνοθέτης Σπύρος Αθηναίου μιλά στο Kulturosupa.gr για τη παράσταση «Ο Υπολοχαγός του Ίνισμορ».

805 Views
Ο σκηνοθέτης Σπύρος Αθηναίου μιλά στο Kulturosupa.gr για τη παράσταση «Ο Υπολοχαγός του Ίνισμορ». Ο σκηνοθέτης Σπύρος Αθηναίου μιλά στο Kulturosupa.gr για τη παράσταση «Ο Υπολοχαγός του Ίνισμορ».

 Ο σκηνοθέτης Σπύρος Αθηναίου μιλά στο Kulturosupa.gr για τη παράσταση «Ο Υπολοχαγός του Ίνισμορ».

/
Στην μοναδική μαύρη κωμωδία του Martin McDonagh που αναφέρεται στον IRA και στον INLA, μπλέκονται χαρακτήρες που υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο το ''Σκοτάδι'' με ακόμα πιο ''Χαρούμενες'' μελωδίες... Ένα κείμενο σε κινηματογραφική γραφή, γεμάτο ανατροπές,πυροβολισμούς, φλεγματικό χιούμορ και παραδοσιακές αποχρώσεις.

Για τη θεατρική παράσταση «Ο Υπολοχαγός του Ίνισμορ» του Μάρτιν Μακ Ντόνα που ξεκινά από Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 21.30 στο Studio Vis Motrix, ο  σκηνοθέτης Σπύρος Αθηναίου, μιλά στο Kulturosupa.gr ώστε να ξέρετε τι θα δείτε…
.
1.   Ποιο είναι με δυο λόγια το θέμα που πραγματεύεται η παράσταση;
Ένας τρελός Ιρλανδός τρομοκράτης μαθαίνει οτι ο αγαπημένος του φίλος εδώ και 15 χρόνια, ο γάτος του, είναι λίγο άρρωστος και αποφασίζει να τον επισκεφτεί, καθώς τον έχει αφήσει στον πατέρα του να τον προσέχει ενώ εκείνος έβαζε βόμβες στο Όλστερ.
 
2.   Τί θα μπορούσατε να αποκαλύψετε από την υπόθεσή της;
Ο γάτος είναι ήδη νεκρός και ο πατέρας του "Πάντρικ” μαζί με το νεαρό γείτονα που τον βρήκε πρέπει να σκεφτούν κάτι μέχρι να έρθει.
 
3.   Ποια ήταν η αφορμή που  ενέμπνευσε το ανέβασμά της;
Όταν πρωτοδιάβασα το αγγλικό κείμενο έγραφε στην πρώτη σελίδα “αφιερωμένο σε ένα γάτο”. Προφανώς και η αφορμή για τη συγγραφή του κειμένου ήταν κάτι βιωματικό του συγγραφέα. Όσον αφορά την αφορμή για το ανέβασμα του κειμένου, είναι ένα από τα αγαπημένα μου κείμενα και ήθελα πάντα να ασχοληθώ με αυτό και να το ανεβάσω. Νομίζω αυτή τη στιγμή πραγματοποιώ ένα από τα όνειρα μου.
 
4.   Μιλώντας για τον στόχο, τί θα θέλατε να μεταφέρετε στον θεατή;
Οι θεατές θα βρεθούν στο τέλος μετέωροι ανάμεσα στο ρόλο του θύματος και του θύτη. Το κοινό θα έχει ταχθεί τόσο με το μέρος κάποιου από τους χαρακτήρες, που δε θα μπορεί να αποφασίσει αν αισθάνεται τρομοκρατημένο, κι επομένως να παραδεχθεί ότι εξαπατήθηκε ασπαζόμενο την ταυτότητα ενός δολοφόνου, ή ευγνώμων κι επομένως να παραδεχθεί τη δικαίωση αυτής της λανθασμένης ταυτοποίησης με το δολοφόνο.
 
5.  Υπάρχει αναφορά στο σήμερα και πόσο σημαντικό θεωρείτε αυτό το στοιχείο;
Δεν το θεωρώ και τόσο σημαντικό. Η αλήθεια είναι οτι είναι απ τα έργα του Μακ Ντόνα που έχουν τόπο και χρόνο. Βρισκόμαστε σε ένα νησί νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας, το 1993. Οι εμμονές και η ανάγκη των χαρακτήρων για αντικειμενικό ρεαλισμό μας φέρνουν συνέχεια στο σήμερα.. Οι ήρωες του έργου μέσα στην ομίχλη της μεταμοντέρνας σύγχυσης τους σε κάνουν να ξεχνάς τόπο και χρόνο όπως κ οτι βλέπεις θέατρο.
6.   Αν σας ζητούσαμε να την «κατατάξετε σε κατηγορία», πώς θα τη χαρακτηρίζατε;
Μοναδική κατηγορία / ποιμενικό σουρεαλιστικό δράμα στα μούτρα σου που παρωδεί την ιρλανδική λογοτεχνία και την τρομοκρατική υποκουλτούρα.
 
7.   Ποιο θεωρείτε το πιο δυνατό της σημείο και γιατί;
Τις ερμηνείες των ηθοποιών, τη κωμική πλοκή που όσο περνάει η ώρα γίνεται τραγελαφική, τον ακατάπαυστο ρυθμό και φυσικά τους διαλόγους. το έργο με την παραπάνω σύσταση δεν αργεί να πιάσει τον θεατή απ το σβέρκο και να τον ταρακουνήσει μέχρι να πάρει το μήνυμα.
 
8.   Τί σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά την προετοιμασία;
Κυρίως εμπόδια πάνω σε τεχνικά θέματα πάνω στα οποία βρίσκει φαντάζομαι stop οποιοσδήποτε ασχοληθεί με ένα τέτοιο κείμενο. Οι απαιτήσεις του είναι τεράστιες για αυτο έχει ανεβεί μόνο μια φορά ως τώρα πριν απο αρκετά χρόνια. Τα ζητήματα ξεπεράστηκαν γρήγορα καθώς απο πολύ νωρίς είχαμε προβλέψει οτι και τέτοιο μπορεί να συμβεί και έτσι χρησιμοποιώντας 2 stage managers δώσαμε λύσεις σε τομείς που έχουν αρκετές δυσκολίες.
 
9.  Θέλετε να μοιραστείτε κάτι ενδιαφέρον από τα παρασκήνια της παράστασης;
Θα πω μόνο ένα απο τα χιλιάδες. . . έχουμε πέσει με τα μούτρα πάνω απ το κείμενο εδώ και μήνες, επόμενο είναι να ψιθυρίζουμε ατάκες απ το έργο και να μιλάμε μ αυτές λες και είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του κειμένου πια. Ρωτάει κάποιος κάτι και απαντάει ο άλλος με ατάκες απ το έργο. Μήνες τώρα το ίδιο αστείο... Και οι 8 ηθοποιοί έγιναν μια παρέα απο πολύ νωρίς και ήταν ερωτευμένοι με τη δουλειά τους επομένως όλο αυτο το κλίμα βγαίνει και στη σκηνή.
 
10.  Αν ήσασταν θεατής για ποιους λόγους θα την επιλέγατε;
Είναι Μακ Ντονα, το κοινό της Θεσσαλονίκης δεν το ξέρει το έργο, έχει συγκεντρωθεί ένας πολύ αξιόλογος θίασος, είναι μαύρη μοναδική κωμωδία να παρακολουθήσεις απ την κλειδαρότρυπα τους Ιρλανδούς στο studio vis motrix καθώς και να ζήσεις μέσα σε όλα αυτά τα σκοτεινά μονοπάτια, να αφουγκραστείς τους πυροβολισμούς που αλλάζουν μεταξύ τους και να πολεμήσεις και εσύ για μια ελεύθερη χώρα, που τα γατιά θα τριγυρνάνε ελεύθερα και δεν θα τα πυροβολεί ο κάθε μαλάκας.
.
Σας ευχαριστώ, Καλή επιτυχία. 
.
Πληροφορίες για τη παράσταση ΕΔΩ

:
Ο Σπύρος Αθηναίου, στα 3α Θεατρικά Κουλτουροβραβεία 2012/13 τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας για τη παράσταση  «Άγρια μοναξιά». Η παράσταση απέσπασε επιπλέον 2 μεγάλα βραβεία:  Καλύτερης Ανδρικής ερμηνείας στους Γρηγόρη Παπαδόπουλο & Κίμωνα Κουρή και Καλύτερου τοπικού θιάσου (“Perros”). 

==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλ

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Σπύρος Αθηναίου

Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή