Συνέντευξη: ο σκηνοθέτης Μιχάλης Σιώνας μιλά στην Κουλτουρόσουπα για την παράσταση Ορέστης.

1788 Views
Συνέντευξη: ο σκηνοθέτης Μιχάλης Σιώνας μιλά στην Κουλτουρόσουπα για την παράσταση Ορέστης. Συνέντευξη: ο σκηνοθέτης Μιχάλης Σιώνας μιλά στην Κουλτουρόσουπα για την παράσταση Ορέστης.

Συνέντευξη: ο σκηνοθέτης Μιχάλης Σιώνας μιλά στην Κουλτουρόσουπα για τη παράσταση Ορέστης. 

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το ΚΘΒΕ, τις Νέες Μορφές, το Θέατρο Σοφούλη, το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Εγνατία και το χοροθέατρο Δρώσα Μάζα. Συμμετείχε σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ομάδας Kunst. Σκηνοθέτησε την παράσταση Nordost (ομάδα Kunst). Ως μέλος του μουσικού συνόλου The Prefabricated Quartet έχει συνθέσει μουσική για τις ταινίες μεγάλου μήκους Τρεις στιγμές(σκην. Π. Σεβαστίκογλου), Attractive Illusion (σκην. Π. Σεβαστίκογλου), Κανένας (σκην. Χ. Νικολέρης), καθώς και για ταινίες μικρού μήκους.
Έχει συνθέσει μουσική και για τις θεατρικές παραστάσεις Ο συγγραφέας και ο αδερφός του συγγραφέα (σκην. Σ. Αθηναίου), Οι Δούλες (σκην. Γ. Σφυρίδης),Το Μαύρο Νερό (σκην. Ε. Αϊβαζίδου).
Με λίγα λόγια, πρόκειται έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα  άνθρωπο που παρά το νεαρό της ηλικίας του, τολμά να σκηνοθετήσει τον Ορέστη του τραγικού ποιητή Ευριπίδη.
 Συνέντευξη από τον Μιχάλη Σιώνα, που σκηνοθέτησε τον Ορέστη του Ευριπίδη στην αίθουσα Τέχνης Κόδρα (Κοιτώνες στρατοπέδου Κόδρα)
 
Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Με τι ασχολείσαι αυτό τον καιρό;
   Χθες ξεκινήσαμε με τον Ορέστη στους κοιτώνες του στρατοπέδου Κόδρα που σκηνοθέτησα, ενώ ως ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος βρίσκομαι σε πρόβες για την παράσταση Αυτοκρατορία του Γιώργου Βέλτσου σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
Έχεις ξανασκηνοθετήσει; Είναι η πρώτη σου απόπειρα;
   Είναι η δεύτερη δουλειά της ομάδας μας, της Kunst. Το 2012 παρουσιάσαμε την παράσταση Nordost στο θέατρο Όρα.
Οπότε δεν αγχώνεσαι μήπως «εκτεθείς» στο θεατρικό χώρο…
   Πάντα υπάρχει άγχος…
Πώς βλέπεις τα πράγματα για το θέατρο στις μέρες μας;
   Όπως όλα τα άλλα στη χώρα, πάρα πολύ δύσκολα…
Τι θα δει ο κόσμος στην παράσταση σας;
   Πέντε ηθοποιούς πάνω στη σκηνή, οι οποίοι κάνουν όλους τους ρόλους του έργου, καθώς είναι πολύ περισσότεροι. Η παράσταση εμβαθύνει κυρίως στο λόγο γιατί μας ενδιαφέρει να «ακούσουμε» το κείμενο. Δεν υπάρχει κάποια απόπειρα «σύγχρονου» ανεβάσματος με κάποια συγκεκριμένη άποψη. Όποια προσπάθεια αναγωγής κάνει ο θεατής θα το κάνει σύμφωνα με το κείμενο που θ’ ακούσει, ακόμα και τα κοστούμια προσπαθήσαμε να είναι, αν όχι ουδέτερα, σίγουρα να μην έχουν κάποια σχέση με αρχαία ενδύματα, αλλά ούτε και να προσομοιάζουν τη σύγχρονη εποχή.
Συνήθως το ανέβασμα των αρχαίων τραγωδιών γίνεται καλοκαίρι και σε ανοιχτά θέατρα. Εσύ πάλι επέλεξες να ανεβάσεις τον Ορέστη χειμώνα και μάλιστα στους κοιτώνες του Κόδρα. Υπήρχε κάποιος λόγος συγκεκριμένος που εξηγεί αυτή την επιλογή; Λειτουργεί βοηθητικά ο χώρος αυτός;
   Ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχθηκε επειδή ακριβώς δεν είναι ένας αμιγώς θεατρικός χώρος. Είναι ένας χώρος κενός, πιο ευέλικτος και ορίζεις που θα κάτσει ο κόσμος, καθώς τους έχεις απέναντι από τους ηθοποιούς.
Πόσο δύσκολο είναι να σκηνοθετείς ένα τόσο σημαντικό έργο;
   Η διαδικασία υπήρξε πάρα πολύ δύσκολη. Δεν θα πω ότι είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις τόσο μεγάλους ποιητές και ιδίως η συγκεκριμένη μετάφραση που διαλέξαμε δεν ήταν η συνηθισμένη. Όσο σημαντικός είναι ο Ευριπίδης για την εποχή του στην αρχαία Ελλάδα, άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο Χειμωνάς στη σύγχρονη εποχή. Η σύνθεση και η συνάντηση αυτών των δύο μεγάλων ανθρώπων είναι πολύ σημαντική.
Μπορεί πάντα το κοινό να κατανοήσει αυτό που θέλει να περάσει ο σκηνοθέτης ή οι ηθοποιοί;
   Eμείς σκηνοθέτες και ηθοποιοί, παρουσιάζοντας το αρχαίο δράμα στον κόσμο κάνουμε κάτι λάθος, κυρίως στα έργα των τραγικών ποιητών, όπως του Ευριπίδη, Αισχύλου και Σοφοκλή. Προσπαθούμε κάθε μέρα να αποδώσουμε το κείμενο, με τέτοιο τρόπο που να φαίνεται η ποιητικότητα του, αλλά απ’ την άλλη πρέπει να την φέρουμε και σε ένα συγκεκριμένο πνευματικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορεί να την παρακολουθήσει ο καθένας.
Τι μηνύματα θέλεις να περάσεις στο κοινό;
   Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω από αυτά που λέει το ίδιο το έργο καθώς εξαρτάται από τον θεατή πώς θα το κατανοήσει. Οι ηθοποιοί που απαρτίζουν τη θεατρική ομάδα είναι άτομα δικής σου επιλογής; Και αν ναι με ποια κριτήρια τους επέλεξες; Eίχατε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν;
Με την Άννα τη Σωτηρούδη συνεργαστήκαμε στο Nordost. Με τους υπόλοιπους ηθοποιούς έχω συνεργαστεί ξανά ως ηθοποιός, όχι ως σκηνοθέτης.
Οπότε ήταν καλύτερη η συνεργασία μεταξύ σας…
   Από παλιά υπάρχει εμπιστοσύνη που είναι το βασικότερο για την συνεργασία μας. Επιπλέον ως χαρακτήρες να εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος.
Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι και αυτοί δικής σου επιλογής; Ποια είναι η γνώμη σου για τη δουλειά τους; Τι αποζητάς από τη συνεργασία σας;
   Τη μουσική την γράφει ο Δημήτρης Μαρωνίδης, πολύ σημαντικός συνθέτης σύγχρονης μουσικής, αναγνωρισμένος σε κάποιο ποσοστό και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας και πολύ καλύτερος συνθέτης απ’ ότι είμαι εγώ σκηνοθέτης. Οπότε είναι μεγάλο ευτύχημα που δουλεύουμε μαζί.
Όταν θέλεις να είσαι freelancer σκηνοθέτης πρέπει να φτιάξεις ένα πυρήνα που να ξέρεις ότι ο καθένας στον τομέα του είναι πάρα πολύ καλός, ώστε να φεύγουν και οι περισσότερες ευθύνες. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να περάσουν από τα χέρια μου πράγματα, που όσο δυνατός και να είσαι, κάτι ξεχνάς, κάτι αφήνεις λιγότερο δουλεμένο. Εν αντιθέσει, όταν γνωρίζεις ότι έχεις δίπλα σου ικανούς ανθρώπους, το μυαλό σου παραμένει καθαρό και συγκεντρώνεσαι στη δουλειά σου, αφήνοντας παράλληλα τους συνεργάτες σου να εκφραστούν στον τομέα τους.
Αυτό είναι ένα και από τα μυστικά της επιτυχίας άλλωστε….
   Την επιτυχία δεν μπορούμε να την προβλέψουμε, ίσως  είναι και το ωραίο του πράγματος…  Δηλαδή στην προηγούμενη παράσταση που ανεβάσαμε δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε ότι θα είχε τόση μεγάλη απήχηση. Απλά κάνουμε όσο γίνεται πιο καλά τη δουλειά μας.
Πόσο θα διαρκέσει ο «Ορέστης» στο Κόδρα;
    Από την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου έως τη Δευτέρα και το επόμενο πενθήμερο από Πέμπτη πάλι έως Δευτέρα στις 21:00 εκτός από τις Κυριακές που θα είναι στις 19:00. Από εκεί και πέρα υπάρχουν σχέδια παράτασης και σε άλλους χώρους ή ακόμα και εδώ ανάλογα με την απήχηση του κόσμου.
Πες μας λίγο για τα μελλοντικά σου σχέδια πέρα από αυτά που προανέφερες.
   Να δούμε πρώτα την πορεία του Ορέστη πουμόλιςξεκίνησεγιατίεπιθυμια μας είναι το καλοκαίρι να τον ταξιδέψουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα και να γίνουν κάποιες παραστάσεις και στο εξωτερικό. Πάντως στα σκαριά μου έχω ένα έργο για του χρόνου, αυτό όμως που θέλω να κάνω περισσότερο είναι να σκηνοθετώ, από το να παίζω ως ηθοποιός.
Μιχάλη σ’ ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη.
   Εγώ σας ευχαριστώ.
.
Οι παραστάσεις θα δοθούν στην Αίθουσα Τέχνης Κόδρα-Κοιτώνες,
κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.
Ώρα έναρξης : 21.00, Κυριακή 19:00
Tηλέφωνο επικοινωνίας/ κρατήσεων 6972 506173
Πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
με 0 Σχόλια 1327 Views

Εξαιρετικά ενδιαφέρουμε η τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη όπου έχουμε νέο Αλμοδόβαρ, το τελευταίο Χρυσό Φοίνικα, μια αυτοβιογραφία για την Αρίθα Φράνκλιν, το εμπορικό θρίλερ  Η Νύχτα με τις Μάσκες 2 και το απαραίτητο για πιτσιρικάδες Οικογένεια Άνταμς 2. Δείτε τι θα δείτε από Πέμπτη 28 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2021.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή