Ο ηθοποιός ΕΡΜΟΛΑΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ μιλά για τη παράσταση «ΟΙ ΣΙΔΕΡΑΔΕΣ». 11/11, θέατρο Αυλαία.

1745 Views
Ο ηθοποιός ΕΡΜΟΛΑΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ μιλά για τη παράσταση «ΟΙ ΣΙΔΕΡΑΔΕΣ». 11/11, θέατρο Αυλαία. Ο ηθοποιός ΕΡΜΟΛΑΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ μιλά για τη παράσταση «ΟΙ ΣΙΔΕΡΑΔΕΣ». 11/11, θέατρο Αυλαία.

 Ο ηθοποιός ΕΡΜΟΛΑΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ, μιλά για τη παράσταση «ΟΙ ΣΙΔΕΡΑΔΕΣ». 11/11, θέατρο Αυλαία.

«Οι Σιδεράδες», μια βαλκάνια κωμωδία του Σέρβου Μίλος Νίκολιτς, είναι ένα εγκώμιο στην ανθρώπινη ύπαρξη, μια απόδειξη πώς όταν η αγάπη μιλά, το μίσος, τα όπλα, ο εθνικισμός σιγούν.
 
Για την παράσταση που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του φεστιβάλ "Το αυλαία… πάει αυλαία" (δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ), Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο θέατρο Αυλαία, ο ηθοποιός ΕΡΜΟΛΑΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ μιλά στην «Κ».
 
Ποιο είναι με δυο λόγια το θέμα που πραγματεύεται η παράσταση;
Το ότι, όλοι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι! τόσο απλό, απλοϊκό μπορεί να το πει κανείς, αλλά τόσο μα τόσο βαθύ, αλλά και τόσο  δύσκολο να το κατανοήσει κανείς.
 
Τί θα μπορούσατε να αποκαλύψετε από την υπόθεσή της;
Είναι ένα μπέρδεμα που συμβαίνει ανάμεσα σε έναν σέρβο  σε ένα γερμανό και σε ένα ρώσο όταν ο σέρβος υποπτεύεται ότι ίσως να  έχει  ένα παιδί  με την γυναίκα του γερμανού και παίρνει την απόφαση να επισκεφτεί το σπίτι και το εργαστήρι του γερμανού, χρονιά μετά την λήξη του πολέμου.
 
Ποια ήταν η αφορμή που  ενέπνευσε τη συγγραφή ή το ανέβασμά της;
Πιστεύω ότι τέτοιου είδους έργα δεν χρειάζονται αφορμή, το κείμενο είναι ένα αριστούργημα, έχει ανέβει πολλές φόρες σε δεκάδες χώρες, είναι ένα κλασικό έργο που δεν έχει ανάγκη από  αφορμές, αιτίες και επικαιρότητα για να ανέβει.
 
Μιλώντας για τον στόχο, τί θα θέλατε να μεταφέρετε στον θεατή;
Ότι για σκέψου λίγο  ρε φιλαράκο… μήπως δεν τα ξέρεις όλα τελικά; μήπως κανείς λάθος κάπου; Ή μήπως έχει και λίγο δίκιο και ο διπλανός σου? ζητάς να μάθεις την αλήθεια αλλά μπορείς να την αντέξεις;
 
Υπάρχει αναφορά στο σήμερα και πόσο σημαντικό θεωρείτε αυτό το στοιχείο;
Ναι ασφαλώς  και υπάρχει αναφορά στο σήμερα όπως ανέφερα και προηγουμένως το κείμενο είναι  κλασικό. Πόλεμος πάλη, αγωνιά για το ποιος είμαι και τι σημαίνει ότι αγαπά κάτι, δεν θα πάψου να μας απασχολούν ποτέ;
 
Αν σας ζητούσαμε να την «κατατάξετε σε κατηγορία», πώς θα τη χαρακτηρίζατε;
Μια γνησία λαϊκή κωμωδία!
 
Ποιο θεωρείτε το πιο δυνατό της σημείο και γιατί;
Το δυνατό της σημείο είναι το ότι μας αφόρα όλους, γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι, κάποιοι είμαστε γονείς, αλλά όλοι έχουμε υπάρξει γιοι και κόρες κάποιων.
 
Τί σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά την προετοιμασία;
Όπως σε κάθε δουλειά που αναλαμβάνω, για το όσο το δυνατόν πιο έντιμο σωστό και επαγγελματικό ανέβασμα μιας  πρότασης μιας ιδέας μιας σκέψης, για τον απολυτό σεβασμό στον κόσμο που δίνει τα λεφτά και τον χρόνο του για να μας δει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είμαστε πάνω στην σκηνή ψυχή τε και σώματι, και να μην ιδρώσουμε την φανέλα, για να μην υπάρχει έστω και μια σκέψη  και ανασφάλεια ,στην υπόκλιση στο τέλος της παράστασης ότι δεν τα δώσαμε όλα και σήμερα.
 
Θέλετε να μοιραστείτε κάτι ενδιαφέρον από τα παρασκήνια της παράστασης;
Όλα κύλισαν όμορφα, σωστά επαγγελματικά και παρείστικα, ένα ειλικρινά ζεστό και ωραίο παρτάκι διαφορετικό μεταξύ του που συμπληρώνει ο ένας τον άλλον και αυτό είναι το ωραίο και το ενδιαφέρον .
 
 Αν ήσασταν θεατής για ποιους λόγους θα την επιλέγατε;
Πάμε μωρέ να δούμε κάτι να χαρούμε να ξεσκάσουμε να γελάσουμε, αλλά να μην είναι μωρέ κάτι φτηνιάρικο,να είναι έξυπνο ενδιαφέρον που όχι μονό να γελάσουμε και να ξεχαστούμε αλλά κάτι που θα κεντρίσει την σκέψη μας και θα μας  προβληματισμένα ψυχαγωγηθούμε δηλαδή με λίγα λογία.
 
«Οι Σιδεράδες» είναι μια παράσταση που δεν υποτιμά την νοημοσύνη των θεατών, ωραία είναι και τα έργα με γκόμενες με μπικίνι  που μπαινοβγαίνουν από μισόκλειστες πόρτες και ντουλάπες ανάμεσα στα τηλεφωνά που χτυπάμε και απατημένους συζύγους, αλλά ο κόσμος μπορεί να γελάσει και αλλιώς…
 

Σας ευχαριστώ.

 
Πληροφορίες για τη παράσταση, θα βρείτε ΕΔΩ
Διπλές προσκλήσεις για τη παράσταση από αύριο Τρίτη 8/11 στην «Κ»

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή