Ο Σκρουτζ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλά στην «Κ» για την παράσταση «ΣΚΡΟΥΤΖ». Πρεμιέρα 20/12, θέατρο Φαργκάνη.

717 Views
Ο Σκρουτζ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλά στην «Κ» για την παράσταση «ΣΚΡΟΥΤΖ». Πρεμιέρα 20/12, θέατρο Φαργκάνη. Ο Σκρουτζ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλά στην «Κ» για την παράσταση «ΣΚΡΟΥΤΖ». Πρεμιέρα 20/12, θέατρο Φαργκάνη.

Ο Σκρουτζ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΣ μιλά στην «Κ» για την παράσταση «ΣΚΡΟΥΤΖ». Πρεμιέρα 20/12, θέατρο Φαργκάνη.

Ίσως είναι ένα δώρο για τον ίδιο και για τα 30χρονα του Θεάτρου Αναζήτησης Θεσσαλονίκης να υποδυθεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αχιλλέας Ψαλτόπουλος τον Σκρουτζ στη σκηνή. Αν όχι, είναι μια καλή ευκαιρία για το θεατρόφιλο κοινό να τον δει στη σκηνή καθώς όπως πιστεύουμε πρόκειται για ένα ρόλο γραμμένο και ραμμένο στα μέτρα του… και νοών νοείτω. Λίγο πριν την πρεμιέρα «ΣΚΡΟΥΤΖ: ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ», από την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στο θέατρο Φαργκάνη της Θεσσαλονίκης ο αγαπημένος δημιουργός μιλά αποκλειστικά στην «Κ» για την παράσταση.

1.    Ποιο είναι με δυο λόγια το θέμα που πραγματεύεται η παράσταση;
Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης. ή, αν θέλετε: Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Με άλλα λόγια, η συσσώρευση των υλικών αγαθών σαν αυτοσκοπός, δεν φέρνει την πολυπόθητη ευτυχία, εάν δεν τα μοιράζεσαι με τους συνανθρώπους σου. Εάν δεν τους ζεσταίνεις με την αγάπη σου και τον καλό σου λόγο. Στους καιρούς της κρίσης που διανύουμε πιστεύω πως το θέμα είναι άκρως επίκαιρο.

2.    Τί θα μπορούσατε να αποκαλύψετε από την υπόθεσή της;
Νομίζω πως η υπόθεση, λίγο πολύ είναι γνωστή σε όλους. Η Νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς, που γράφτηκε το 1843, είναι διαχρονική και κοσμαγάπητη. O άκαρδος Πλούτος σε αντιπαράθεση με το Μεταφυσικό, την Φτώχεια και την Ανθρωπιά, την περίοδο των Χριστουγέννων, κατά πολλούς, της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης. Ο Σκρουτζ, ηλικιωμένος, πάμπλουτος, τσιγκούνης και μισάνθρωπος, σιχαίνεται τις Γιορτές και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα. Η αιφνίδια επίσκεψη του Φαντάσματος του από 7ετίας νεκρού συνεταίρου του, Τζακ Μάρλεϊ και 3 Πνευμάτων, των Περασμένων, Παρόντων και Μελλοντικών Χριστουγέννων θα τον ταξιδέψει μέσα στον χωρόχρονο και θα τον … Tα υπόλοιπα επί σκηνής…

3.    Ποια ήταν η αφορμή που ενέπνευσε το ανέβασμά της;
Μια τυχαία συζήτηση που έγινε το καλοκαίρι, μ’ έναν συνεργάτη μου, μου ξαναθύμισε το έργο του Ντίκενς που πάντοτε μου άρεζε. Σκρουτζ και Μικρός Τιμ, Φαντάσματα, Πνεύματα και Νυχτερινοί Περίπατοι στο Παρελθόν και στο Μέλλον. Διαστολή του Χωροχρόνου. Ρεαλισμός μέσα στο Φανταστικό. Κοινωνική Κριτική μέσα στο Παραμύθι. Ψυχογράφημα πριν να εφευρεθεί η Ψυχανάλυση. Ένοχες ονειρώξεις μιας φαινομενικά άδειας ψυχής ή σκληρή πραγματικότητα που μεταλλάσσεται σε ηθική παραβολή; Αμφισημία !  Όλα άκρως ελκυστικά.

4.    Μιλώντας για τον στόχο, τί θα θέλατε να μεταφέρετε στον θεατή;
Ψυχαγωγία (αγωγή Ψυχής) μέσα από την μαγεία της ατμόσφαιρας των Χριστουγέννων.

5.    Υπάρχει αναφορά στο σήμερα και πόσο σημαντικό θεωρείτε αυτό το στοιχείο;
Αν και ακολούθησα πιστά την δομή και το ύφος του έργου του Ντίκενς, δεν αδιαφόρησα για τις σύγχρονες αναφορές, απ’ όπου πολλές φορές πηγάζει και το χιούμορ της παράστασης. Πιστεύω πως οι ενήλικες θεατές θα διασκεδάσουν δεόντως.

6.    Αν σας ζητούσαμε να την «κατατάξετε σε κατηγορία», πώς θα τη χαρακτηρίζατε;
Είναι μια Ενήλικη Παράσταση για Παιδιά και μια Παιδική Παράσταση για Ενήλικες.

7.    Ποιο θεωρείτε το πιο δυνατό της σημείο και γιατί;
Το χιούμορ της, την ψυχαναλυτική προσέγγιση του Σκρουτζ, την μοναδικότητα και εξυπνάδα των Πνευμάτων, τα τραγούδια της, τον μεγάλο Έρωτα που την διατρέχει και μετασχηματίζεται μέσα στον Χρόνο, την αρμονική συνεργασία τόσο πολλών και καλών συντελεστών, που πίστεψαν στο όραμα που είχα.

8.    Τί σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά την προετοιμασία;
Είχα δει πολλές ταινίες, διάβασα και ξαναδιάβασα το πρωτότυπο και πάμπολλες μεταφράσεις, καθώς επίσης και προτεραίες θεατρικές διασκευές. Έπρεπε να καταλήξω να πω την γνωστή ιστορία με την δική μου φωνή και κυρίως να δικαιώσω τα Πνεύματα που στόχο τους έχουν την Σωτηρία του Σκρουτζ, άρα τελικά είναι φιλικά και ελάχιστα ή στιγμιαία-κι αυτό εξ ανάγκης για να πετύχουν τον σκοπό τους-τρομακτικά. Η διαδικασία μέχρι να καταλήξω στην «φόρμα» του έργου, μου πήρε χρόνο.

9.    Θέλετε να μοιραστείτε κάτι ενδιαφέρον από τα παρασκήνια της παράστασης;
Το πόσο τμηματικά πωρώθηκαν τα 8 παιδιά (2 ομάδες των 4 ατόμων που παίζουν εναλλάξ) από τους ρόλους τους και θεωρούν την επιτυχία της παράστασης δική τους υπόθεση. Και ναι, μας απέδειξαν πως το Θέατρο δίνει διέξοδο στην αναγκαιότητα έκφρασής τους. Και ναι, μας απέδειξαν πως το Θέατρο είναι Ομαδική Τέχνη που γεφυρώνει ακόμη και την μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας.

10.     Αν ήσασταν θεατής για ποιους λόγους θα την επιλέγατε;
Γέλιο, Συγκίνηση, Μουσική, Πλούσιο Θέαμα, Συναρπαστική Πλοκή, Συμφιλίωση Φυσικού και Μεταφυσικού, Έκθεση Ηθικών Διλλημάτων, Χριστουγεννιάτικη Ατμόσφαιρα, Σεβασμός προς τον Θεατή, και…και… Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα Θέαμα τις Άγιες αυτές Μέρες;

λ
Καλή επιτυχία.

Αναλυτικές πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδω


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μάρα Στυλιανουδάκη: «Σπάσε τον Κώδικα του Στρες» από τις εκδόσεις Creamy W Books
Μάρα Στυλιανουδάκη: «Σπάσε τον Κώδικα του Στρες» από τις εκδόσεις Creamy W Books
με 0 Σχόλια 385 Views

Με απτά παραδείγματα, ασκήσεις, σχεδιαγράμματα, μας παίρνει από το χέρι και μας ταξιδεύει σε ονειρικές διαδρομές, προσβάσιμες, εύκολες, κατανοητές και πάνω απ’ όλα εφαρμόσιμες.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή