Ο νέος ηθοποιός Κώστας Μαγκλάρας, μιλάει στην Κουλτουρόσουπα.

30592 Views
Ο νέος ηθοποιός Κώστας Μαγκλάρας, μιλάει στην  Κουλτουρόσουπα. Ο νέος ηθοποιός Κώστας Μαγκλάρας, μιλάει στην Κουλτουρόσουπα.


Και όταν λέμε νέος, το εννοούμε, αφού μόλις αποφοίτησε από το θέατρο Τέχνης και μόλις φέτος παίζει σε βασικό ρόλο στην πρώτη του θεατρική παράσταση. Πρόκειται για μια νέα γενιά ηθοποιών που ενώ ζουν σε μια ζόρικη εποχή και αυτοί, παράλληλα έχουν ευκαιρίες για γνώση, εκπαίδευση και επικοινωνία και τελικά πιο εύκολη από ποτέ την επίτευξη των στόχων τους. 

Επιπλέον είναι μια γενιά που μαθαίνει, πειραματίζεται και κυρίως σπουδάζει μια οποιαδήποτε τέχνη πριν καν οι επιθυμίες της πάρουν το δρόμο τους. Μια τέτοια προσωπικότητα φιλοξενούμε σήμερα. Πρωταγωνιστεί δευτερότριτα μαζί με άλλους συνομήλικους του στο θέατρο Τέχνης, έργο; «La Moscheta».
Πριν όμως γνωρίστε τον...


Κώστα, δεν ξέρουμε πολλά για σένα και είναι ευκαιρία να σε γνωρίσουμε, αλλά να σε μάθει και περισσότερο ο κόσμος. Και η ερώτηση είναι επι προσωπικού, πριν πάμε στα επαγγελματικά.. Τι χαρακτήρας είσαι, πιο είναι το μότο σου… τι σου αρέσει, τι αγαπάς… και τι δεν γουστάρεις με τίποτα…
Είμαι άνθρωπος που πιστεύω ότι ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι πολύπλευρος (μότο), οπότε δε μου φτάνουν ούτε 200 σελίδες για να απαντήσω τι χαρακτήρας είμαι... Αυτό που μου έρχεται αυθόρμητα είναι ότι είμαι υπεραναλυτικός σε όρια κούρασης για τους άλλους, αναποφάσιστος-πάλι σε όρια κούρασης- κυνηγός των συζητήσεων περί ζωής και διάφορων αμπελοφιλοσοφιών και με πολύ καλή αίσθηση του τι σημαίνει αλήθεια. Μ’ αρέσει πολύ να επικοινωνώ με ανθρώπους και να πειραματίζομαι μαζί τους. Με βοηθάει στο να ανακαλύπτω κόμπλεξ και ανασφάλειες του εαυτού μου και των άλλων.

 Μ’ αρέσει να διαβάζω βιβλία φιλοσοφίας και ψυχολογίας όπως και θεατρικά έργα γιατί ζηλεύω-θαυμάζω τους ανθρώπους που μπόρεσαν και κωδικοποίησαν τη σκέψη τους σε χαρτί, πράγμα που δεν μπορώ να το κάνω εγώ. Όχι μόνο την έγραψαν αλλά έκαναν και πολλούς ανθρώπους να συμφωνήσουν μαζί τους, να βοηθηθούν, να ανακαλύψουν πράγματα, να συγκινηθούν, γενικά να επικοινωνήσουν.

Δε μου αρέσουν το ψέμα,η αδικία, ο κακός ανταγωνισμός, η αεργία, οι ακραίες αντιλήψεις, η καταπάτηση δικαιωμάτων , η έπαρση, το θράσος, το πρωινό ξύπνημα, τα fast foods και δε γουστάρω με τίποτα την κάθε μορφή βίας είτε σωματική είτε ψυχική.
 
Ήταν το όνειρό σου να γίνεις ηθοποιός; Ποια ήταν αυτά τα ερεθίσματα που σε οδήγησαν στην υποκριτική τέχνη;
Δεν ήταν το όνειρό μου, δεν το χα στο μυαλό μου, δεν το σκεφτόμουν από παιδί… γενικά δεν είχα σκεφτεί τον εαυτό μου ηθοποιό… με τίποτα!!! Απλώς από μικρός θαύμαζα τρία επαγγέλματα: αυτό του αθλητή..αν μπορεί να θεωρηθεί επάγγελμα… του γιατρού και αυτό του ηθοποιού, χωρίς να γνωρίζω ότι υπάρχει πίσω από αυτόν η πρωτογενής ματιά του δημιουργού...

 Οπότε, σήμερα, μπορώ να πω, θαυμάζω την ιδιότητα του θεατρικού συγγραφέα… την ιδιότητα του αθλητή, τη γνώριζα σε μικρότερη ηλικία ως αθλητής ο ίδιος, τη δεύτερη, κατά κάποιο τρόπο την προσέγγισα επιστημονικά, τα χρόνια που ήμουν φοιτητής των ΤΕΦΑΑΑ, για να καταλήξω να ανακαλύψω την τρίτη… αυτή του ηθοποιού. Η οποία αναδείχθηκε για μένα και η πιο ενδιαφέρουσα. Αν μπορώ να το τοποθετήσω χρονικά, το πρώτο μου ερέθισμα προς την ενασχόλησή μου με το θέατρο, ήταν το 2008, όταν κάποιος ηθοποιός που προπονούσα σε γυμναστήριο που εργαζόμουν γύρισε και μου είπε: «Έχεις πλάκα ρε, γιατί δεν πας σε κάποια δραματική σχολή;». Κι έτσι, λίγο καιρό μετά, ξεκίνησε αυτό το ταξίδι αναζήτησης… 

Θεωρείς ότι ηθοποιός γεννιέσαι, η γίνεσαι;
Αυτό που πιστεύω είναι: ό,τι ο καθένας βάζει στόχο και το κάνει με ζήλο, το καταφέρνει. Μόνο η ίδια η ΦΥΣΗ μπορεί να αποτρέψει κάποιον από την επίτευξη του στόχου του, σε οποιοδήποτε χώρο ή επάγγελμα.

2-3 ονόματα από το χώρο που θαύμαζες και άλλα τόσα που πιθανόν να σε επηρέασαν…
Γενικά, θαύμαζα και θαυμάζω τους ανθρώπους του χώρου που μπορούν να επικοινωνήσουν με όσους τους παρακολουθούν και να τους δημιουργήσουν συναισθήματα, σκέψεις, απορίες ή ό,τι άλλο. Όταν το καταφέρνουν αυτό τους θαυμάζω και με επηρεάζουν άμεσα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πάρα πολλοί και συνεπώς, δεν μπορώ να τους ονοματίσω σε ιεραρχική κατάταξη.

 Μέχρι να χτυπήσεις την πόρτα του θεάτρου Τέχνης, τι έκανες προηγουμένως;
Όπως είπα και προηγουμένως, σπούδασα στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών και εργαζόμουν ως γυμναστής.
 

Και τώρα απόφοιτος της σχολής, τι έχεις να θυμάσαι και ένα στιγμιότυπο [καλό, ή κακό] που δεν θα ξεχάσεις ποτέ…
Αυτό που μου έχει μείνει συνολικά από τη φοίτησή μου είναι ότι άνθρωποι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, διαφορετικής αντίληψης, κουλτούρας, φιλοσοφίας, με διαφορετικό τρόπο ζωής, διαφορετικές συνήθειες και βιώματα μπορούν να πετύχουν από κοινού ένα στόχο: να επικοινωνήσουν δημιουργικά μέσω ενός θεατρικού έργου. Ένα από τα αξέχαστα σε μένα στιγμιότυπα, είναι οι τελευταίες μέρες πριν τις διπλωματικές μας στο τρίτο έτος, κατά τις οποίες επιδείξαμε όλοι μας ζήλο και ομαδικότητα, κλεισμένοι ατελείωτες ώρες στο « Υπόγειο» του Θεάτρου Τέχνης, προετοιμάζοντας την παράστασή μας.

Μια συμβουλή δασκάλου σου που ακολουθείς πιστά…
«Παίζω θέατρο, δηλαδή το θέατρο είναι ένα παιχνίδι και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ».

Ένα χαρακτηριστικό, ως ηθοποιός, που σου έχουν αποδώσει και πιστεύεις ότι αληθεύει…
«Ομαδικός» και «στρατιωτάκι»… 

Ποιο είδος θεάτρου δεν είναι του γούστου σου, η αν προτιμάς πιο στα μέτρα σου…
Δεν έχω διαχωρίσει ακόμα στο μυαλό μου το θέατρο σε είδη. Το θέαμα που μιλάει για διαπροσωπικές σχέσεις, κοινωνικές δομές και σχέσεις γνωστού με άγνωστο, το θεωρώ «θέατρο». Ό,τι δε συμπεριλαμβάνει τα παραπάνω, δε με εκφράζει.

Υπήρξαν κάποιες συμμετοχές ή εμφανίσεις σου κάπου; [τηλεόραση, θέατρο, σινεμά].
Ναι. Στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, που σκηνοθέτησε ο Διονύσης Σαββόπουλος και περιόδευσε σε όλη την περιφέρεια το καλοκαίρι.
 

Και πάμε στην παράσταση  La Moscheta. Δυο λόγια για το έργο, την παράσταση…
Πρόκειται για μία φαρσοκωμωδία του 15ου αιώνα. Συγγραφέας της ο Angelo Beolco.Ένας προάγγελος της commedia del arte. Στο έργο υπάρχουν 4 πρόσωπα. Ένα ζευγάρι ένας κουμπάρος και ένας στρατιωτικός. Το έργο έχει εύκολη πλοκή και στηρίζεται στις φάρσες, με πολλές παρεξηγήσεις , που στήνουν αυτά τα πρόσωπα. Είναι ένα εξωστρεφές έργο που το έχουμε προσεγγίσει χωρίς το παίξιμο της commedia del arte αλλά με ένα δικό μας στυλ, των μέτρων μας , που συγχωνεύει το ρεαλισμό με τη φόρμα.

Αν σε ρωτούσα ποιο είναι το στίγμα της παράστασης, τι θα μου απαντούσες;
Υπογραμμίζει και αναδεικνύει την κοινωνική παρακμή της εποχής και την κατάπτωση της ανθρώπινης αξίας δια μέσου της κωμωδίας πάντα.

Μίλησε μας για τον ήρωα που υποδύεσαι… και πόσο εύκολο η δύσκολο ήταν για σένα αυτός ο ρόλος…
Είναι ένας στρατιωτικός, που επέλεξε το συγκεκριμένο επάγγελμα καθαρά για λόγους επιβίωσης. Πρόκειται, στην ουσία, για έναν μικροαστό που κατά βάθος απεχθάνεται την πειθαρχία του στρατιωτικού βίου και που το μόνο πράγμα που έχει διαρκώς στο μυαλό του είναι η καλοπέραση, το ξεφάντωμα και το κυνήγι του ωραίου φύλου. Κανένας ρόλος δεν είναι εξαρχής εύκολος. Απλώς, με τις συνεχείς πρόβες, τη μελέτη και τους αυτοσχεδιασμούς που προκύπτουν κατά την «τριβή» με τους άλλους ρόλους του έργου, η προσέγγισή του απέβη ευκολότερη απ’ ότι αρχικά φανταζόμουν.

Πριν λίγες μέρες δόθηκε η πρεμιέρα, περιέγραψε μας τη στιγμή λίγο πριν εμφανιστείς… Τι ένιωθες;
Το «κλασσικό» άγχος που σε κάνει να επισκέπτεσαι διαρκώς την τουαλέτα!!! Πέρα από την πλάκα, πρόκειται για την αγωνία που περιλαμβάνει καθετί καινούργιο και αυτό είναι κάτι που ζω σε κάθε παράσταση ξεχωριστά.
 

Πόση χαρά και πόσο τρακ έχεις να παίζεις στη ιστορική αυτή σκηνή;
Είναι μεγάλη η χαρά, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερη η αίσθηση της οικειότητας που νιώθεις όταν παίζεις σε ένα θέατρο που θεωρείς «σπίτι σου». Το τρακ γίνεται μεγαλύτερο, λοιπόν, όταν δε σε ενδιαφέρει μόνο η επιτυχία της παράστασης, αλλά και του συγκεκριμένου χώρου.

Κλείνοντας κάνε μου μια ευχή για σένα και ένα δωράκι που θα ήθελες άμεσα να λάβεις το οποίο θα σου δώσει μεγάλη χαρά.
Εύχομαι να είμαι υγιής σώμα και πνεύμα. Όντως περιμένω ένα «δωράκι» σύντομα… ελπίζω να μου χαριστεί για να χαρώ και να είμαι σε θέση να το πω.

Κώστα σε ευχαριστούμε
Καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλα.


Οι νέοι ηθοποιοί του Θεάτρου Τέχνης ανεβαίνoυν κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Νέοι ηθοποιοί – απόφοιτοι (2011-2012) του Θεάτρου Τέχνης χρόνια μετά το πρώτο «ανέβασμα» της παράστασης  «La Moscheta» αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν ξανά την ανατρεπτική αυτή κωμωδία, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Μπάμπη Κλαλιώτη, στο σανίδι του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.  

Την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια για το έργο έγραψε o Σταμάτης Κραουνάκης. Ένα ταξίδι με μυρωδιές, μελωδίες και ρυθμούς στην Ιταλία του 1500 και με τους μουσικούς –πιάνο κι ακορντεόν να παίζουν ζωντανά κατά τη διάρκεια όλης της παράστασης.
Η εξαιρετική και βραβευμένη (στο φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία του Αβρανά) ενδυματολόγος Δέσποινα Χειμώνα ολοκληρώνει την ατμόσφαιρα της ιδιαίτερης αυτής θεατρικής παράστασης.

Λίγα λόγια για το έργο :
La Moscheta, ο δαίμονας που σε βάζει να πονηρεύεσαι, να χάνεις την ηθική σου για το συμφέρον σου. Να στοχεύεις στο εύκολο  κέρδος, να απατάς και να εξαπατάς  χωρίς φραγμούς .
Δημιουργημένα συμφέροντα, αδιέξοδοι έρωτες, ραδιουργίες, η παραπλανητική αξία του λόγου που ανατρέπει την αλήθεια.  Ο Ρουτζάντε ένας φοβιτσιάρης, δειλός  και αφερέγγυος τύπος, προσπαθεί ν’ αποκτήσει χρήματα εξαπατώντας.
Η γυναίκα του, η Μπετία, πανέξυπνη και ζωηρή, τον απατάει με νεαρό αξιωματικό του στρατού, και επικαλούμενη την ηθική της καταφέρνει να κάνει το δικό της. Ο Μενάτο αθεράπευτα ερωτευμένος με την κουμπάρα του Μπετία, είναι έτοιμος για όλα προκειμένου να την κερδίσει. Το γαϊτανάκι πλέκεται, και οι μπλόφες διαδέχονται  η μία την άλλη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα :
Ρουτζάντε (1502-1542), ένα ψευδώνυμο που είχαν δώσει οι Ιταλοί, στον Άντζελο Μπεόλκο. Ο Ρουτζάντε δημιούργησε,  ξεκινώντας από την Πάντοβα και γυρνώντας πολιτείες και χωριά με το μπουλούκι του, ένα δημοφιλέστατο λαϊκό τύπο, σε αγροτικές φάρσες που έγραψε ο ίδιος στα χνάρια της ρωμαϊκής κωμωδίας.
Έγραψε επτά κωμωδίες συνολικά και μερικούς διαλόγους
και μονολόγους. Με τους κωμικούς αυτοσχεδιασμούς και τα οπτικά χωρατά του,
θεωρήθηκε (όπως ο Αρετίνο και ο Έλληνας Κάλμο) πρόδρομος της Κομέντια ντελ’ Άρτε .

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ελεύθερη απόδοση – Σκηνοθεσία : Μπάμπης Κλαλιώτης
Μουσική : Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά : Αναστασία Δεκαβάλλα, Μιμίκα Καπούλα
Φωτισμοί: Κώστα Μπάμπης
Κοστούμια : Δέσποινα Χειμώνα
Κινησιολογία : Μαρίζα Τσίγκα
Βοηθός σκηνοθέτη : Γεωργία Λίτσα

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ :
Ζαφειρία Δημητροπούλου
Βαγγέλης Ζαπαντιώτης
Κώστας Μαγκλάρας
Γιάννης Μίνως
Αλέξανδρος Τσώτσης  

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ :
Μαριλένα Χρυσοχοΐδη - πιάνο
Γιάννης Μίνως – ακορντεόν
Κωνσταντίνος Ευστρατίου – πιάνο

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
Φρυνίχου 14 Αθήνα, (στάση μετρό Ακρόπολη)
Τηλέφωνα : 210-3222464 & 210 3236732
«La Moscheta»
H ανατρεπτική κωμωδία του Του Άντζελο Μπεόλκο  (Ρουτζάντε)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης : 1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος : 15 ευρώ
Φοιτητικό, ηλικιωμένοι (άνω των 65),
άνεργοι και γκρουπ (άνω των δέκα ατόμων) : 10 ευρώ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡόΣΟΥΠΑ


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Κώστας Μαγκλάρας

Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή