O Γιάννης Μπουτάρης, μιλαει στην Kulturosupa . . .

300 Views
 O Γιάννης Μπουτάρης, μιλαει στην Kulturosupa . . . O Γιάννης Μπουτάρης, μιλαει στην Kulturosupa . . .

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1942, σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το 1992 ίδρυσε την «Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης», 4 χρόνια αργότερα διεκδίκησε  για πρώτη φορά την δημαρχία ως ανεξάρτητος κάνοντας την έκπληξη των εκλογών με τα ποσοστά που έφερε ο συνδυασμός του. Είναι παντρεμένος με την Αθηνά Μιχαήλ, με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Βέβαια ο κόσμος τον αγάπησε για τις λατρείες του και τα πάθη του.

Πρώτα από όλα για τα περίφημα κρασιά του, την δημιουργία του «Αρκτούρου»  για την προστασία των αρκούδων, το Νυμφαίο γενικότερα, την έντονη οικολογική του δράση αλλα και τις ειλικρινείς και «διαφορετικές» θέσεις του… Θελω να ειμαι ειλικρινής μαζί σας. Τον συμπαθώ αυτό τον άνθρωπο και μόνο που τον βλέπω. Μικροκαμωμένος, με τα γκρίζα του μαλλιά, το σήμα κατατεθέν, τα γυαλακια του, ο «άλλος» αέρας που φέρνει πάνω του και φυσικά ο «εναλλακτικός» τις περισσότερες φορές λογος του.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Νοέμβριου 2010, Γιάννης Μπουταρης, μιλαει στην Kulturosupa…

Κύριε Μπουταρη, στη δεινή οικονομική κατάσταση που ζει σήμερα ο μέσος πολίτης αυτής της πόλης, τι ελπίδα μπορεί να του δώσει το ψηφοδέλτιο «Πρωτοβουλία για την Θεσσαλονίκη» ;

“Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για δημιουργία, τόσο σε ατομικό , όσο και σε συλλογικό επίπεδο για εκείνους που είναι αποφασισμένοι να κάνουν έργο, να πετύχουν τους στόχους τους, όπως εμείς στη «Πρωτοβουλία». Αυτό είναι το μήνυμά μας και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε και ελπίδα να δώσουμε και να εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας για ομαδική, συλλογική προσπάθεια”.

Από την άλλη… γιατί ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας,  με  καλό όνομα, συμπαθής κι αγαπητός στον περισσότερο κόσμο, «βάλθηκε» να γίνει Δήμαρχος  ;  Σας ρωτώ γιατί δεν φαντάζομαι να σας «περισσεύουν» σκοτούρες  και τρεχάματα με όλα αυτά που ασχολείστε …

“Είμαι επιχειρηματίας, αλλά όχι μόνο. Πάντοτε είχα μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινά και δραστηριοποιήθηκα στα συλλογικά επαγγελματικά όργανα, είχα αγάπη μεγάλη για τη φύση  και προχώρησα πριν χρόνια στη δημιουργία του Αρκτούρου, είχα αγάπη και σεβασμό  για την παράδοση και δούλεψα για τον οικισμό του Νυμφαίου που είναι και ο τόπος καταγωγής μου. Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι είχα και την τύχη να έχω δύο καλά αγόρια και ένα κορίτσι στη δουλειά μου. Ήρθε επιτέλους η ώρα να τους αφήσω μόνους”.

Ένα σχόλιο που άκουσα σε μια  παρέα…  «Ε, καλά τώρα, είναι με το ΠΑΣΟΚ και «αύριο» θα γίνει βουλευτής τους».. Όλοι ίδιοι είναι…» Επ΄ αυτού τι έχετε  να απαντήσετε ;

“Δεν έχω άλλο σκοπό πέρα από το να δουλέψω για την πόλη . Δεν είχα ποτέ φιλοδοξία για την κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν με ενδιαφέρουν τα οφίτσια και τα βουλευτιλίκια, αλλά νοιάζομαι για τη Θεσσαλονίκη και είμαι αποφασισμένος να δουλέψω σκληρά για να αλλάξει σελίδα. Όσο για το ότι “όλοι ίδιοι είναι” το απορρίπτω κατηγορηματικά σαν ένα ισοπεδωτικό λαϊκισμό”

Γεννηθήκατε,  μεγαλώσατε και γνωρίζετε πολύ καλά αυτή την πόλη. Πείτε μας ένα, ας το πούμε… «συναισθηματικό» στοιχείο εκείνης της εποχής που ακόμα νοσταλγείτε…

“Φυσικά, νoσταλγώ τη Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής, την πόλη που ήταν πιο φιλική για τους κατοίκους της, τότε που είχες χώρους να βαδίσεις, που τα καυσαέρια και η ρύπανση δεν είχαν φτάσει τα σημερινά ανυπόφορα επίπεδα, όταν οι γειτονικές είχαν κήπους και πράσινο, όταν η πόλη διατηρούσε τη δική της ιδιαίτερη ταυτότητα. Όμως, τα πράγματα άλλαξαν και έχουμε υποχρέωση όπως τότε που ήταν όμορφη και φιλική, να την ξανακάνουμε όμορφη και φιλική”.

Ακούμε χρόνια τώρα ότι η Θεσσαλονίκη είναι η Μητρόπολη των Βαλκάνιων…  Πείτε με κουτό,  αλλά δεν καταλαβαίνω ούτε τον όρο, ούτε ζω, ούτε βλέπω καμιά Μητρόπολη... Εσείς ;

“ Η Θεσσαλονίκη του σήμερα δεν έχει εκπληρώσει τον ιστορικό της ρόλο. Μπορεί να θέλαμε να είναι μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων , αλλά ακόμη δεν έχει καν μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης. Ο Καλλικράτης, βέβαια, μας δίνει τη δυνατότητα αποκατάστασης, έστω και άτυπα, μητροπολιτικής διοίκησης μέσω των διαδημοτικών συνεργασιών που προβλέπει. Όσο για την μητρόπολη των Βαλκανίων και τα άλλα καλολογικά στοιχεία, ας τα ξεχάσουμε προς το παρόν”.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο παραμελημένο «κομμάτι», [της πόλης], αυτό που ακόμα δεν εχει γίνει τιποτα απολύτως, αλλά  εχει προοπτικές για ανάπτυξη ; Ας την πούμε «πράσινη», λέξη που φοριέται πολύ τελευταία .

To πιό παραμελημένο τμήμα είναι η περιοχή των Λαχανόκηπων , η οποία θάπρεπε να είχε αναπλασθεί όπως επανειλημμένα έχει εξαγγελθεί, η έκταση βόρεια και δυτικά του λιμανιού μέχρι το Δενδροπόταμο, το αφημένο γήπεδο του Θερμαϊκού, τα στρατόπεδα, οι υποβαθμισμένες γειτονιές σε όλη την πόλη. Είναι πολλά τα δύσκολα σημεία.”

Παρόλα αυτά εχει και τις ομορφιές της…  Υπάρχει για σας μέρος της πόλης οπου ακόμα σας κάνει να «ονειρεύεστε» ;

“Η παραλία, το λιμάνι, οι δρόμοι του παλιού εμπορικού κέντρου, η αρχαία αγορά, τα κάστρα είναι στοιχεία που μπορούν να αναπτύξουν την ταυτότητα της πόλης. Για την ώρα ας μη θίξουμε το θέμα. Πονάει”.

Από την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων, ποιο πιστεύετε είναι αυτό που τους «βασανίζει» περισσοτερο και ως Δήμαρχος θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα αλλάξετε ;

Η καθαριότητα και το κυκλοφοριακό, είναι τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα των Θεσσαλονικέων και αυτά θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε. Η ανεργία τελικά είναι το πρώτο απ’ όλα”.

Αν σας έλεγα ότι επιθυμία μου [και χιλιάδων φαντάζομαι συμπολιτών μου] είναι, ο χώρος της ΔΕΘ, να μεταμορφωθεί σε χώρο πρασίνου και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ… Τι θα μου απαντούσατε ;

Θα σας έλεγα πως η δική μας πρόταση είναι να γίνει χώρος πρασίνου και πολιτισμού, αλλά και υπόγεια parking”.

Υπάρχει η αίσθηση ότι διάφοροι καθιερωμένοι πολιτιστικοί θεσμοί της πόλης [Δημήτρια, φεστιβάλ κινηματογράφου κοκ, Γιορτές ανοιχτού θεάτρου], δεν «ακουμπούν» την πόλη και τους ανθρώπους με τις εκδηλώσεις τους, παρά μόνο συντεχνιακά. Αν συμφωνείτε, τι σκοπό έχετε να κάνετε ;

Πρέπει να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά σε αυτές τις διοργανώσεις , να τις επικοινωνήσουμε αποτελεσματικότερα και , οπωσδήποτε, να μας απασχολήσει το περιεχόμενο και το ύφος τους. Και βέβαια, πάνω απ’ όλα, πρέπει τα μεν Δημήτρια να γίνουν κανονικό Φεστιβάλ και όχι ένας συρφετός εκδηλώσεων, η διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου να έρθει στην πόλη μας”.

Πείτε μας κάτι «καλό» που σας συνέβη τελευταία και μπορείτε να το μοιραστείτε μαζί μας…

“Το ότι όλο και περισσότεροι Θεσσαλονικείς έρχονται κοντά στην «Πρωτοβουλία» για την αλλαγή στο Δήμο. Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, ο Βοτανικός κήπος στη Σταυρούπολη ”.

Για κάποιον που δεν σας ξέρει, τι θα του λεγάτε ότι είναι ο άνθρωπος Γιάννης Μπουταρης ;

Θα έλεγα ότι είναι ένας άνθρωπος όπως οι περισσότεροι από μας, που συμβαίνει να μην αντέχει την υποκρισία και τα ψέματα και την κακογουστιά”.

Ως οινολόγος με ποιό κρασί, θα παρομοιάζατε την  Θεσσαλονίκη ;

“Η Θεσσαλονίκη είναι σαν ένα καλό, παλαιωμένο ξινόμαυρο. Λίγο δύσκολη , πόλη με γεύση για τεχνίτες, αλλά μοναδική. Την βλέπω, βέβαια, ιδιαίτερα τα δειλινά του Σεπτεμβρίου, σαν ένα παλιωμένο, πλούσιο, γλυκό, λιαστό Σιάτιστας”.

Ο Γιαννης Τσιρογλου. συνομίλησε με τον Γιάννη Μπουταρη…
Υς. Η kulturosupa, απευθύνθηκε χωρίς κανένα όφελος [πολιτικό η διαφημιστικό εννοούμε] σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για μια συνομίλα με τους υποψήφιους δημάρχους τους. Δεν αρνήθηκε κανένας, όμως όλοι [στην συνέχεια] μας είχαν στο «περίμενε» και στο «θα δούμε». Ο Γιάννης Μπουταρης ήταν ο μόνος που ήταν συνεπής στον λόγο του και γι αυτό τον ευχαριστούμε. Και μη νομίζετε ότι μας ξέρει και τον ξέρουμε. Ούτε καλημέρα δεν έχουμε ανταλλάξει… «Κ»

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Επικεφαλής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Με τον «Κατάδικο» του Κων. Θεοτόκη ξεκινά το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης την διαδικτυακή προβολή παραστάσεων του
Με τον «Κατάδικο» του Κων. Θεοτόκη ξεκινά το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης την διαδικτυακή προβολή παραστάσεων του
με 0 Σχόλια 697 Views

Το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης οργάνωσε και προγραμματίζει την προβολή  παραστάσεών του, που κάποιος δεν είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει, ή αγαπημένες παραστάσεις που κάποιος θέλει να παρακολουθήσει ξανά, μέσα από το κανάλι του στο you tube:


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή