Ο Monsieur Minimal κατά κόσμον Χρήστος Τσιτρούδης, μιλά στο Kulturosupa.gr

887 Views
   Ο Monsieur Minimal κατά κόσμον Χρήστος Τσιτρούδης, μιλά στο Kulturosupa.gr Ο Monsieur Minimal κατά κόσμον Χρήστος Τσιτρούδης, μιλά στο Kulturosupa.gr

  Ο Monsieur Minimal κατά κόσμον Χρήστος Τσιτρούδης, μιλά στο Kulturosupa.gr

Ο Monsieur Minimal, κατά κόσμον Χρήστος Τσιτρούδης, σίγουρα επέλεξε ένα καλλιτεχνικό όνομα που τον χαρακτηρίζει. Ένας κύριος με ευγένεια και μια θετική αύρα που σου μεταδίδει τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Ελπίζουμε οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής στην Αθήνα, όπου ζει τα τελευταία χρόνια, να μην αλλοιώσουν την ηρεμία που εκπέμπει και να συνεχίσει να μας χαρίζει όμορφες μουσικές.
.
Ο Monsieur Minimal λίγο πριν την εμφάνισή του, 24/3/2016 στο κλαμπ του Μύλου, μιλά στην Κουλτουρόσουπα.
 
-     Οι μελωδίες του νέου σου άλμπουμ περιγράφονται ως ιστορίες που αντικατοπτρίζουν τα 6 χρόνια ζωής σου στην Αθήνα. Γιατί ένιωσες την ανάγκη να εκφράσεις αυτή την εμπειρία μουσικά;
Eκφράζω αυτό που ζω, ήταν σαν να συμπληρώθηκε ένα παζλ 6 ετών. Συνήθως το νιώθω αυτό όταν τελειώνει ένας κύκλος και ξεκινάει ένας άλλος. Αυτό το αποτύπωσα μουσικά με το “High Times”, ένας τίτλος που εν έτη 2015-16 ακούγεται περίεργος, δεν συμβαδίζει κοινωνικοπολιτικά. Βέβαια η μουσική είναι μουσική και αν δεν βρει εδώ ανταπόκριση, μπορεί να βρει στο εξωτερικό. Είναι ένας δίσκος με αρκετά Αμερικάνικο/Ευρωπαϊκό ήχο και προσανατολισμό. 
 
-       Γιατί εδώ στη Θεσσαλονίκη σε θεωρούμε «δικό μας» παιδί;
Κι εγώ θεωρώ τον εαυτό μου «Βόρειο», δεν έχει καταφέρει η Αθήνα να με κάνει να νιώσω ακόμη δικό της παιδί. Ίσως κι εγώ φταίω γι’αυτό γιατί πάντα το μυαλό μου ήταν πάντα «πάνω» στους φίλους μου.
 
-       O τίτλος του άλμπουμ “High Times” έχει κάποια σχέση με το γνωστό Νεοΰορκέζικο περιοδικό που είναι αφιερωμένο στη νομιμοποίηση της κάνναβη;
Ναι, το είδα το όνομα όταν το «γκούγκλαρα», αλλά δεν έχει καμία σχέση, αν και δε θα με πείραζε η συσχέτιση. Και σίγουρα οι χρήστες της κάνναβης στο εξωτερικό θα το αντιληφθούνε πιο εύκολα.
 
-       Οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις σε αγγίζουν, προσπαθείς να ενημερώνεσαι;
Πάρα πολύ, στο παρελθόν περισσότερο, τώρα το έχω αφήσει λίγο. Δεν γίνεται να μη σε αγγίξουν, ειδικά εδώ στην Αθήνα που είναι η καρδιά των γεγονότων, τα τελευταία 5 χρόνια, συμμετείχαμε στις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα. Πολλοί  πιστέψαμε σε μια καινούρια φάση και τελικά απογοητευτήκαμε από αυτή. Κοινωνικά βλέπουμε τα πράματα και σε παγκόσμιο επίπεδο να ξεφεύγουν, τόσο με τους πρόσφυγες, όσο και με το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλο αυτό θα ήθελα πολύ να μετουσιωθεί σε κάτι μουσικό, αλλά δε γράφω εν βρασμώ, περιμένω κάτι να καταλαγιάσει μέσα μου. Είναι πολύ εύκολο να γράψεις κάτι για τους πρόσφυγες, όπως μου το λένε, αλλά θέλει προσοχή, γιατί μπορεί να βγει κάτι άσχημο και είναι πολύ λεπτή η ισορροπία να μη φανεί ότι εκμεταλλεύεσαι αυτούς τους ανθρώπους. Το θέμα είναι πολιτικό και θα έπρεπε να πιέσουμε να βρεθούν πολιτικές λύσεις.
 
-       Πες μας για την εμπειρία της διεθνούς καριέρας που γνώρισε το “Smile” σε μεγάλη διαφημιστική καμπάνια γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ σε Η.Π.Α. και Καναδά, αλλά και για την πρόσκληση από το Γαλλογερμανικό κανάλι “Arte TV”.
Όλα έγιναν από μόνα τους χωρίς κανένα πλάνο. Μου έδωσαν τεράστια χαρά όλα αυτά, αλλά χάρηκα και με τον εαυτό μου που το διαχειρίστηκε πολύ χαλαρά το θέμα. Το αντιμετώπισα πολύ απλά.
 
-       Τελικά η γλώσσα είναι πιο δυνατή από τη μελωδία, οπότε η αγγλική είναι η μόνη διέξοδος για αποδοχή στο εξωτερικό;
Στη συγκεκριμένη μουσική σκηνή ναι, αλλά υπάρχει και η εθνικ που εκεί μπορεί να γίνουν ευρέως γνωστά τραγούδια χωρίς τα αγγλικά. Αλλά στην ποπ και σε όλα αυτά τα «δυτικόφερτα» είδη, πρέπει να μιλήσεις στη γλώσσα τους.
 
-       Ένας “Monsieur” (Κύριος) “Minimal”(Απλός) από τα Γιαννιτσά. Πόσο δύσκολο ήταν να εκφραστείς καλλιτεχνικά με το προσωπικό σου ύφος σε μια μικρή πόλη;
Ήμαστε μια παρέα που είχε διαφοροποιηθεί από την υπόλοιπη μικρή κοινωνία. Σίγουρα δεν μπορούσαν να μας αποδεχτούν, αλλά αυτό δε μας φόβισε σε κάτι στο να εκφραστούμε με τον τρόπο μας. Άλλωστε τα Σαββατοκύριακα κατεβαίναμε Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν μεγάλη διέξοδος και έμπνευση, ειδικά τη δεκαετία του ’90, που είχε πολλά να δώσει μουσικά.
 
-       Είχες μεγάλα όνειρα τότε, φανταζόσουν τόσο μεγάλη αποδοχή της μουσικής σου;
Τότε φαντάσου παίζαμε grunge και φανταζόμασταν ότι θα υπογράφαμε με τη Hitchhike που ήταν μεγάλη δισκογραφική, και οπωσδήποτε το ψώνιο είναι απαραίτητο για να κάνεις κάτι, είναι δημιουργικό. Δεν φανταζόμουν ότι θα κάνω κάτι σόλο. Δεν ήξερα πού να διοχετεύσω όλο αυτό που ήθελα και όταν δημιουργήθηκε το MySpace, ο διαγωνισμός της Coca-Cola κτλ, ήταν ένας τρόπος που έφυγαν από τα χέρια μου όλα αυτά.
 
-       Επιστρέφεις συχνά στον τόπο καταγωγής σου,  σε αντιμετωπίζουν ως επώνυμο τώρα;
Για να με αντιμετωπίσουν ως επώνυμο, θα πρέπει να το διεκδικήσω κι εγώ, κάτι που δεν συμβαίνει. Οπότε το δικό μου attitude παραμένει το ίδιο, συναναστρέφομαι με τους ίδιους ανθρώπους. Δεν μου δημιουργήθηκε καμία ανάγκη να στραφώ σε ανθρώπους που δεν με ενδιαφέρουν. Προσπάθησα να μην αλλάξω το χαρακτήρα μου και είμαι ανοιχτός στο να με πλησιάσει κάποιος.
 
-       Ηλεκτρονικά στοιχεία, ψυχεδέλεια με ρομαντισμό μιας άλλης εποχής,  χαρακτηρίζουν τη μουσική σου. Ποιες είναι οι επιρροές σου;
Επιρροές μου είναι η ίδια η μουσική, επειδή ακούω πολύ μουσική. Μπορεί να με οδηγήσει στο γράψιμο μία ταινία, ένα ταξίδι, μια βόλτα στην εξοχή, ένα σημαντικό προσωπικό γεγονός. Πράγματα που μπορεί να αγγίξουν μια ευαίσθητη μουσική χορδή.
 
-       Θα περιαυτολογήσω λέγοντας ότι όταν έκανα ραδιόφωνο, επέλεγα δικά σου κομμάτια όταν ήθελα να δημιουργήσω όμορφες εικόνες με φως. Είσαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος;
Ναι είμαι αισιόδοξος, χαμογελαστός γεμάτος ενέργεια. Βέβαια επηρεάζομαι όταν στους γύρω μου όλα είναι γκρίζα και μαύρα. Όταν έχουμε την υγεία μας όμως μπορούμε να βρούμε τις δυνάμεις να στραφούμε προς το φως.
 
-       Και με το Μάριο Ερμητικό στη σκηνοθεσία των βίντεο δίνετε ακριβώς αυτό το ύφος.
Ναι ο Μάριος αντιλαμβάνεται πολύ εύστοχα τη μουσική μου και προσθέτει και αυτός από την πλευρά του, κομμάτια πάνω σε αυτή. Απολαμβάνω αυτή τη συνεργασία, αισθάνομαι σιγουριά.     
 
-       Τι θα ακούσουμε στην εμφάνισή σου στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο;
Θα ακούσουμε ένα μεγάλο μέρος από το “High Times” φυσικά και σχεδόν από όλη τη δισκογραφία. Θα είναι ένα ζουμερό πρόγραμμα με φωτεινές, σκοτεινές, χορευτικές, μελαγχολικές στιγμές. Θα έχει κι ένα καινούριο κομμάτι για το επόμενο άλμπουμ, όπου προσεγγίζω ένα καινούριο ήχο, 70s pop. Θα είναι η έκπληξη με ένα ελληνόφωνο κομμάτι!
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ρένα Καλπάκη
Ρένα Καλπάκη

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Η έννοια του ρόλου»: Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Δραματοθεραπείας σε όσους ασχολούνται με το θέατρο.
«Η έννοια του ρόλου»: Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Δραματοθεραπείας σε όσους ασχολούνται με το θέατρο.
με 0 Σχόλια 290 Views

Κλειστή και ολιγομελή ομάδα δραματοθεραπείας που απευθύνεται σε ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, με στόχο να έρθουν σε επαφή με την έννοια του ρόλου, ξεκινά στο Ψυχοσκόπιο στις 10 Οκτωβρίου.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή