Χριστίνα Μαγκάκη & Γρηγόρης Μήτας μιλούν στο Kulturosupa.gr για τη παράσταση «ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ».

878 Views
Χριστίνα Μαγκάκη & Γρηγόρης Μήτας μιλούν στο Kulturosupa.gr για τη παράσταση «ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ». Χριστίνα Μαγκάκη & Γρηγόρης Μήτας μιλούν στο Kulturosupa.gr για τη παράσταση «ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ».

 Χριστίνα Μαγκάκη & Γρηγόρης Μήτας μιλούν στο Kulturosupa.gr για τη παράσταση «ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ».

Ένας απόστρατος στρατιωτικός λίγο πριν το μυαλό του πέσει σε «χειμερία νάρκη» συλλέγει μία - μία τις «νάρκες» που ο ίδιος «φύτεψε» στο παρελθόν με αξιομνημόνευτη επιμονή. Κινείται μέσα σε ένα «ναρκοθετημένο πεδίο» και κάθε «μανιτάρι» που σκάει φωτίζει και μία σκοτεινή πτυχή του εαυτού του και της ζωής που έζησε.
.
Για το έργο «ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ» του Edward Albert, που ξεκινά από Παρασκευή 17 Μαρτίου στο θέατρο Φλέμιγκ της Θεσσαλονίκης, η σκηνοθέτις Χριστίνα Μαγκάκη και ο πρωταγωνιστής της παράστασης Γρηγόρης Μήτας, μιλούν από κοινού στο Kulturosupa.gr, ώστε να ξέρετε τι θα δείτε…

1.   Ποιο είναι με δυο λόγια το θέμα που πραγματεύεται η παράσταση;

Αυτό που μπορεί να συμβαίνει όταν διαταράσσεται η προσωπική ελευθερία κάποιου, όταν οι επιθυμίες και οι ανάγκες του παραμένουν σιωπηλές, επειδή δεν βρίσκουν θέση μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας. Όλα όσα δεν λέμε γιατί δεν θέλουμε να πληγώσουμε τους άλλους ζώντας μια ζωή που εστιάζει περισσότερο προς τα έξω παρά προς τα μέσα…  

2.   Τί θα μπορούσατε να αποκαλύψετε από την υπόθεσή της;

Η παράσταση είναι απρόβλεπτη όσο απρόβλεπτη μπορεί να γίνει η ζωή. Κινείται σε γρήγορους ρυθμούς με κινηματογραφική ροή και απεικονίζει τη ρευστότητα και το απρόβλεπτο του ανθρώπινου ψυχισμού.

3.   Ποια ήταν η αφορμή που  ενέμπνευσε το ανέβασμά της;

Η «διαφορετική προσωπικότητα» που συνιστά εμπόδιο στην προσπάθεια του ανθρώπου να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο. Η διαφορετικότητα και η αποδοχή της. Όλοι είμαστε ίσοι αλλά και διαφορετικοί.

4.   Μιλώντας για τον στόχο, τί θα θέλατε να μεταφέρετε στον θεατή.

Να επιλέγει τον δικό του τρόπο ζωής, να αναπτύσσει τις αρετές της ισότητας, της ανοχής, της αποδοχής της διαφορετικότητας μέσα από τη συνύπαρξη του με τους άλλους γύρω του. Να γίνεται κοινωνός σε μια πραγματικότητα που πλάθουν όλοι μαζί για να κατανοήσουν την προσωπική και συλλογική τους ταυτότητα. Το κλειδί που ανοίγει όλες τις κλειδαριές είναι η Αγάπη…

5.   Υπάρχει αναφορά στο σήμερα και πόσο σημαντικό θεωρείτε αυτό το στοιχείο;

Το θέμα του έργου είναι απόλυτα σύγχρονο. Η οικογένεια είναι ο κεντρικός άξονας και τα πάντα περιστρέφονται γύρω της. Οι αλλαγές που έχουν συμβεί στο θεσμό της οικογένειας σήμερα πυροδοτεί πληθώρα διεργασιών στις σχέσεις μεταξύ των μελών του και συνδέονται με τη δημιουργία  υγιών οικογενειών, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν.

6.   Αν σας ζητούσαμε να την «κατατάξετε σε κατηγορία», πώς θα τη χαρακτηρίζατε;

Νομίζω, ότι δεν χρειάζεται να την κατατάξουμε σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Θεωρώ ότι ούτε οι άνθρωποι ούτε τα έργα πρέπει να κατατάσσονται γιατί έτσι περιορίζονται ενώ ο στόχος  κι οι δυνατότητες τους θα πρέπει να παραμένουν ανοικτές και απεριόριστες.

7.   Ποιο θεωρείτε το πιο δυνατό της σημείο και γιατί;

Την αλήθεια ότι η κοινωνία ακόμη και η ίδια η οικογένεια πολλές φορές συμπεριφέρεται μειωτικά σε οποιονδήποτε μέλος της είναι διαφορετικό, το κρίνει με προκατάληψη, προσπαθεί να το αλλάξει κι αν αυτό δεν επιτευχθεί το αποκλείει, το περιθωριοποιεί ή το πολεμά. Αγάπη σημαίνει να αποδεχόμαστε τον άλλον όπως είναι και να σεβόμαστε τις επιλογές του. Γιατί η ζωή είναι πλουραλισμός και σε κάθε κοινωνία υπάρχουν διαφορετικές αξίες και τρόποι ζωής.

8.   Τί σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά την προετοιμασία;

Οι συμβολισμοί του έργου και πως αυτοί θα γίνουν κατανοητοί από το κοινό.

9.   Θέλετε να μοιραστείτε κάτι ενδιαφέρον από τα παρασκήνια της παράστασης;

Η συγκέντρωση των ηθοποιών πριν βγουν στην σκηνή. Όλοι «περνάνε» τα λόγια τους χαμηλόφωνα, μιλάνε παράλληλα, ωστόσο, αυτοί οι τόσο διαφορετικοί ψίθυροι αντί να δημιουργούν ακουστική δυσαρμονία έχουν μέτρο, ρυθμό και δημιουργούν μαγεία.  Το στάδιο της διαδικασίας είναι μια εξίσου μαγική εμπειρία.

10. Αν ήσασταν θεατής για ποιους λόγους θα την επιλέγατε;

Για το θέμα και τον τρόπο που το έργο το διαπραγματεύεται. Ακόμη, θα μου προκαλούσε το ενδιαφέρον να δω αν οι στόχοι και οι υποκριτικές απαιτήσεις αυτής της παράστασης στο όλο εγχείρημα, στο «πείραμα» στην προκειμένη περίπτωση είναι επιτυχείς.

Σας ευχαριστώ. Καλή επιτυχία. 
.
Πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε ΕΔΩ

==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή