Οι Locomondo μιλούν στην Κουλτουρόσουπα.

2727 Views
Οι Locomondo μιλούν στην Κουλτουρόσουπα. Οι Locomondo μιλούν στην Κουλτουρόσουπα.

Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Εδώ και 15 χρόνια ξεσηκώνουν τη διάθεσή μας για τραγούδι και χορό εντός κι εκτός συναυλιακών χώρων! Βρήκαμε τον Γιάννη Βαρνάβα, κιθαρίστα και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του, λίγο πριν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του προσεχούς Burger Festival. Μας μεταφέρει τη θετική τους αύρα και ακόμη ένα κίνητρο να το γιορτάσουμε μαζί τους! 
. 
-Πώς προέκυψε ο ρυθμός της reggae μουσικής ως μέσο έκφρασης του συγκροτήματος;
Αυτό προέκυψε ίσως και λίγο αθέλητα από τη μεριά μας. Μεγαλώσαμε ακούγοντας μια ελληνική μουσική από την οποία μας φαινόταν ότι έλειπε το αίσθημα της γιορτής, αυτή η αίσθηση του ρυθμού όπως την αισθανόμασταν, το groove που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να μεταφράσουμε στα ελληνικά. Είμαστε μια παρέα ανθρώπων, που έχει κοινή αφετηρία αυτή την αγάπη και φτιάχνει μουσική με θετικό προσανατολισμό και περιεχόμενο χωρίς όμως να γίνεται διδακτική ή να ντρέπεται να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.
.
-Πιστεύεις ότι στη χώρα μας όπου η μουσική αυτή είναι ταυτόσημη με το καλοκαίρι και την παραλία, έχει βρει στη συνείδηση του κόσμου το χώρο που της αξίζει ουσιαστικά;
Σίγουρα υπάρχει κόσμος που έχει ακούσει αυτή την μουσική λίγο παραπάνω και καταλαβαίνει τι σημαίνει, από την άλλη στην συνείδηση του κόσμου η Reggae είναι μία καλοκαιρινή μουσική, όπως και οι Locomondo είναι ένα καλοκαιρινό συγκρότημα. Εδώ πήρε τόσα χρόνια στο Rock να αποδείξει ότι δεν είναι μόνο πέτσινα και μηχανές!
 
-Θα πειραματιζόσασταν σε κάποιο άλλο είδος μουσικής ή είναι παράτολμο μετά από τόσα χρόνια;
Από τον πρώτο μας δίσκο κανείς θα βρει πολλά διαφορετικά στοιχεία μέσα στα τραγούδια μας. Από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, από το Rock, μουσικές επιρροές από την Λατινική Αμερική... Ποτέ δεν λέγαμε ότι είμαστε ένα αμιγώς Reggae συγκρότημα. Σίγουρα βρίσκεται στην βάση του οικοδομήματος μας η Reggae, αλλά δεν είμαστε μόνο αυτό.
 
-Μετράτε πλέον 15 χρόνια ως συγκρότημα, κάτι σπάνιο τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και προσωπικό επίπεδο για την εποχή μας. Πού αποδίδετε την επιτυχία αυτής της «σχέσης»;
Είμαστε όλοι καλοί φίλοι στην μπάντα, και εκεί στηρίζεται και η σχέση μεταξύ μας. Περνάμε τόσες πολλές ώρες μαζί που δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, γιατί δεν είμαστε μία παρέα επαγγελματιών μουσικών που απλά παίζει για να βγάλει λεφτά. Δεν ήταν αυτή η βάση πάνω στην οποία ξεκίνησε το συγκρότημα. Πάνω απ΄όλα είμαστε άνθρωποι που αγαπάνε αυτό που κάνουνε και αγαπάνε να το κάνουνε μαζί.
 
-Εκτός από μεγάλα «σουξέ», να το πω λαϊκά, το «Πίνω μπάφους και παίζω Pro» και το «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα», έχουν γίνει παροιμιώδεις φράσεις ακόμη και στα χείλη κάποιων που ίσως δεν σας γνωρίζουν. Πώς νιώθετε γι’αυτό;
Το να ξέρουν αυτές τις φράσεις αν όχι και τα τραγούδια ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα σημαίνει ότι αυτό που κάνουμε ακουμπάει τον Έλληνα, δεν του είναι αδιάφορο. Και αυτό είναι κάτι που θέλαμε να κάνουμε από την αρχή, δεν θέλαμε δηλαδή η μουσική και τα τραγούδια μας να φτιάχνονται με στόχο κάποια μερίδα ανθρώπων αλλά όλους όσους θέλουν να τα ακούσουν.
 
-Τελικά «κάνει κρύο στην Ελλάδα» και δύσκολα να βγούμε από αυτές τις άγονες θερμοκρασίες πολιτισμικά/οικονομικά… Ποια είναι η γνώμη σου;
Με αυτά που λες μου έρχεται στο μυαλό ένας στίχος του George Harrison:
Darkness only stays at nighttime, in the morning it will fade away. Daylight is good at arriving at the right time. It's not always going to be this grey. All things must pass away. 
 
-Τελευταίο  single το «80s», προσωπικές αναμνήσεις μιας εποχής που οι σημερινοί 20αρηδες δεν έχουν εικόνα. Τι είναι αυτό που τους άγγιξε κι έγινε επιτυχία;
Μπορεί το τραγούδι να μιλάει για μία εποχή που δεν την προλάβανε, αλλά η παραγωγή του ήταν πολύ σημερινή και σύγχρονη. Οι συνεχές εναλλαγές στην μουσική, το ηλεκτρονικό υπόβαθρο του τραγουδιού, ακόμα και ο τρόπος που είναι δομημένοι οι στίχοι είναι πολύ σημερινό πράγμα. Ίσως να έπαιξε τον ρόλο του κι αυτό.
 
-Και γενικότερα, πώς βλέπετε τους σημερινούς νέους; Γενιές κολλημένες σε οθόνες, η επικοινωνία και οι σχέσεις μέσα από αυτές… Στις συναυλίες σας γίνεται ένα τρελό πάρτι, η αμεσότητα και η προσωπική επαφή με το διπλανό σου γίνεται πάλι ένα φυσικό επακόλουθο. Βλέπετε να απελευθερώνονται τα παιδιά εκείνες τις στιγμές;
 
-Στις συναυλίες μας έχουμε πάντα σκοπό ο θεατής για αυτή την ώρα να χάνεται από την πραγματικότητα του και να διασκεδάζει. Το πανηγύρι στις συναυλίες μας το θέλουμε και το επιδιώκουμε, και τότε θεωρούμε την συναυλία επιτυχημένη, όταν κόσμος και μπάντα γίνονται ένα σε αυτό το πανηγύρι.
 
-Από τις συνεργασίες σας με ξένους καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως ToninoCarotone, ManuChao κτλ ποιες στιγμές μπορείς να θυμηθείς;
 
Κάθε συνεργασία έχει να σου δώσει κάτι διαφορετικό, ακριβώς γιατί κάθε καλλιτέχνης είναι διαφορετικός και σαν άνθρωπος αλλά και στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει. Πάντα έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις πως λειτουργεί ένας άλλος, γιατί εμείς σαν μπάντα έχουμε μετά από τόσα χρόνια ένα δικό μας τρόπο που λειτουργούμε. Να σου πω την αλήθεια δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κανέναν, κάθε συνεργασία μας έχει δώσει κάτι διαφορετικό.
 
-Έχετε κάνεις πολλές εμφανίσεις και στο εξωτερικό, πώς είναι η αποδοχή του ξένου κοινού εκεί, σε ένα οικείο γι ’αυτούς ρυθμό αλλά όχι γλώσσα;
Στο εξωτερικό παίζουμε κυρίως σε κοινό που είναι ανοιχτό σε καινούργιους ήχους και δεν τους παραξενεύει το ότι παίζουμε αύτη την μουσική που παίζουμε με ελληνικό στίχο. Σημειωτέον ότι στόχος μας δεν είναι παίζουμε για τους ομογενείς εκεί, αν και υπάρχουν όλο και περισσότεροι Έλληνες που έρχονται στα live μας έξω με την πάροδο του χρόνου.
 
-Ποια είναι τα σχέδια σας για το κοντινό μέλλον, δισκογραφία, εμφανίσεις εντός ή εκτός Ελλάδος;
Έχουμε ήδη αρχίσει και δουλεύουμε τον καινούργιο μας δίσκο, και η καλοκαιρινή μας περιοδεία μόλις ξεκινάει με την συναυλία της Θεσσαλονίκης στις 20 Μαΐου. Υπάρχουν στο πρόγραμμα και κάποιος εμφανίσεις στο εξωτερικό, Γερμανία και Αγγλία συγκεκριμένα.
 
-Tι θα ακούσουμε στο προσεχές Burger Festival στη Θεσσαλονίκη;
Σίγουρα μαζί με τα κομμάτια που ξέρουν οι περισσότεροι που μας ακούν, θα ακούσετε και μερικά καινούργια τα οποία ετοιμάζουμε αυτό τον καιρό. Σας θέλουμε όλους εκεί!
.

Ευχαριστώ πολύ

 
Πληροφορίες για το Burger Festival θα βρείτε ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Locomondo

Αρθρογραφος

Ρένα Καλπάκη
Ρένα Καλπάκη

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Επιχείρηση καθαρισμού στην Άνω πόλη με τη συνδρομή πυροσβεστών εξειδικευμένων στις καταρριχήσεις
Επιχείρηση καθαρισμού στην Άνω πόλη με τη συνδρομή πυροσβεστών εξειδικευμένων στις καταρριχήσεις
με 0 Σχόλια 511 Views

 Πυροσβέστες εξειδικευμένους στις καταρριχήσεις –μέλη της Λέσχης Πυροσβεστών Μακεδονίας- επιστράτευσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με σκοπό να προχωρήσει στον καθαρισμό απόκρημνου σημείου στην περιοχή της Άνω Πόλης.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή