Η συγγραφέας Λένα Διβάνη μιλά στην Κουλτουρόσουπα για το βιβλίο της «Ύπουλος θωπεία».

1113 Views
Η συγγραφέας Λένα Διβάνη μιλά στην Κουλτουρόσουπα για το βιβλίο της «Ύπουλος θωπεία». Η συγγραφέας Λένα Διβάνη μιλά στην Κουλτουρόσουπα για το βιβλίο της «Ύπουλος θωπεία».

Η συγγραφέας Λένα Διβάνη μιλά στην Κουλτουρόσουπα για το βιβλίο της «Ύπουλος θωπεία»

    «Ύπουλος θωπεία» ο τίτλος του καινούριου βιβλίου της Λένας Διβάνη. Πραγματεύεται την ιστορία του τόπου μας την περίοδο 1821-1940 και συγκεκριμένα την επιρροή που άσκησαν οι ξένοι στο λαό αυτό. Το βιβλίο πιο επίκαιρο από ποτέ. Ρωτήσαμε την ίδια τη συγγραφέα για το νέο της έργο και ιδού οι απαντήσεις της.
 
Καινούριο βιβλίο. Ποια ήταν η αφορμή γι’ αυτό το εγχείρημα;
   Η αφορμή ήταν αυτό που συμβαίνει σήμερα γύρω μας. Συχνότατα οι ιστορικοί προσπαθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτει το σήμερα φωτίζοντας το χτες. Όπως θα διαπιστώσουν όσοι διαβάσουν τη μελέτη αυτή, στη σχέση της Ελλάδας με τους ξένους, οι αναλογίες του παρελθόντος με το παρόν είναι ανατριχιαστικές...
 
Το βιβλίο πραγματεύεται την ανάμιξη των ξένων κρατών στα ελληνικά ζητήματα την περίοδο 1821-1940. Πιστεύετε ότι και σήμερα συμβαίνει κάτι τέτοιο;
   Πρώτα θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Η λεγόμενη ανάμιξη των ξένων γίνεται και θα γίνεται πάντα. Κανένα κράτος δεν είναι νησί. Όλα τα κράτη συνδιαλέγονται, συναλλάσσονται και συνεργάζονται ή αντιμάχονται άλλα. Η καλή εκδοχή λέγεται διεθνής συνεργασία και η κακή εκδοχή λέγεται επιβολή. Τα έχουμε ζήσει και τα δύο. Με στραβό τρόπο και τα δύο δυστυχώς.
 
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου τίθεται το ερώτημα αν έφταιγαν όντως οι ξένοι ή τελικά εμείς οι Έλληνες ως λαός δεν καταφέραμε να πορευτούμε ως ενωμένο κράτος. Κατά τη γνώμη σας ποιος φταίει περισσότερο;
     Το ζήτημα που με καίει εμένα περισσότερο είναι εμείς τι κάναμε λάθος γιατί θα το ξανακάνουμε και θα το ξανακάνουμε. Οι ξένοι πάντα κάνουν αυτό που κρίνουν σωστό και συμφερτικό με τα δικά τους κριτήρια. Το ζήτημα είναι εμείς τι κάναμε για τον εαυτό μας. Όπως λέω πάντα και στους φοιτητές μου, αν δεν ανοίξεις την πόρτα του σπιτιού σου, κανείς δεν μπαίνει μέσα. Ακόμα και για τους κλέφτες, εσύ πρέπει να βάλεις συναγερμό. Ο κλέφτης τη δουλειά του κάνει.
 
Πιστεύετε πως η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν τέλει μας ωφέλησε ή έβλαψε;
    Είμαι σαφώς υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκουμε. Δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε ολοκληρώθηκε αυτό το εγχείρημα ώστε να έχω μια σοβαρή γνώμη να σας εκθέσω. Αυτό που είναι σίγουρο είναι α) πως αυτή η εκδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δομήθηκε με λάθος θεμέλια, πράγμα που σήμερα είναι ολοφάνερο και β) η τεράστια ωφέλεια που προέκυψε σε πολύ ευαίσθητους τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη συμμετοχή μας σ' αυτήν..
 
Πόσο ένα κράτος, κυρίως ένα μικρό όπως η χώρα μας, μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα των υπολοίπων; Είναι κάτι τέτοιο εφικτό;
    Ούτε να το σκέφτεστε. Κανένα κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα των υπολοίπων. Αυτό είναι αυτοκτονική δυστοπία -εκτός αν ονειρεύεσαι τη μοίρα της Αλβανίας του Εμβέρ Χότζα.
 
Κλείνοντας και λόγω των ημερών θα ήθελα να κάνετε μια ευχή για το νέο έτος.
   Εύχομαι η χώρα μας να αλλάξει επιτέλους σελίδα και η αυτογνωσία είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα στη μάχη αυτή.
.
Ευχαριστώ πολύ την κυρία Διβάνη για το χρόνο της. Ελπίζω να τα ξαναπούμε στο μέλλον.
.
Υ.Γ.: Το βιβλίο «Η “Ύπουλος θωπεία”/Ελλάδα και ξένοι 1821-1940»-κυκλοφόρησε στις 24 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
.
-Η Λένα Διβάνη είναι συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Νομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει ελληνική και βαλκανική ιστορία εξωτερικής πολιτικής του 20ου αιώνα σε προπτυχιακό επίπεδο και μειονοτικά προβλήματα των
Βαλκανίων σε μεταπτυχιακό. Υπήρξε Visiting Reaserch Fellow στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο King’s College του Λονδίνου, δύο φορές στο League of Nations Archives στη βιβλιοθήκη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και υπότροφος του Greek Institute στο Cambridge της Μασσαχουσέτης.
Συνεργάστηκε με το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας με αντικείμενο τη δημοσίευση των διπλωματικών εγγράφων της Ελλάδας που σχετίζονται με τα εθνικά θέματα. Συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην κατάρτιση βιβλιογραφικής πρότασης για το πρόβλημα των μειονοτήτων και με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα την ελληνική διασπορά.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
με 0 Σχόλια 1327 Views

Εξαιρετικά ενδιαφέρουμε η τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη όπου έχουμε νέο Αλμοδόβαρ, το τελευταίο Χρυσό Φοίνικα, μια αυτοβιογραφία για την Αρίθα Φράνκλιν, το εμπορικό θρίλερ  Η Νύχτα με τις Μάσκες 2 και το απαραίτητο για πιτσιρικάδες Οικογένεια Άνταμς 2. Δείτε τι θα δείτε από Πέμπτη 28 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2021.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή