Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αθυρίδης μιλά για τη παράσταση «Αφροδίτη με Γούνα».

421 Views
Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αθυρίδης μιλά για τη παράσταση «Αφροδίτη με Γούνα». Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αθυρίδης μιλά για τη παράσταση «Αφροδίτη με Γούνα».

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αθυρίδης μιλά για τη παράσταση «Αφροδίτη με Γούνα». 

Ένα σύγχρονο έργο που παρουσιάζεται ανελλιπώς από το 2010 στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο με εξαιρετική επιτυχία, γνωστό επίσης και από την κινηματογραφική μεταφορά του Ρομάν Πολάνσκι, έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Το έργο χαρακτηρίζει η αριστοτεχνικά δοσμένη εναλλαγή του δραματικού και του χιουμοριστικού στοιχείου, υπογραμμισμένα από τον ερωτισμό και τα παιχνίδια εξουσίας των δύο φύλων που ο Άιβς παρουσιάζει σε όλες τους τις εκφάνσεις.

Για τη θεατρική παράσταση «Αφροδίτη με Γούνα» του David Ives, που θα παρουσιαστεί από την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 στο Θέατρο Αριστοτέλειον, ο σκηνοθέτης και μουσικός της παράστασης Κωνσταντίνος Αθυρίδης, μιλά στο Kulturosupa.gr ώστε να ξέρετε τι θα δείτε…

Ποιο είναι με δυο λόγια το θέμα που πραγματεύεται η παράσταση;
Τα παιχνίδια εξουσίας στη σχέση των δύο φύλων, δίνοντας έμφαση στο ερωτικό στοιχείο.

Τί θα μπορούσατε να αποκαλύψετε από την υπόθεσή της;
Στην πλοκή, ο Τόμας Νόβατσεκ έχει γράψει και πρόκειται να σκηνοθετήσει ένα νέο έργο βασισμένο στο κλασικό μυθιστόρημα ''Η Αφροδίτη με Γούνες'' του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μαζόχ  (από τον οποίο, μάλιστα, προέκυψε ο όρος Μαζοχισμός). Μετά από μία εξοντωτική ημέρα οντισιόν, ο Τόμας Νόβατσεκ δεν έχει βρει ακόμα την κατάλληλη ηθοποιό για το ρόλο της Βάντα φον Ντουνάγιεφ. Είναι απογοητευμένος κι έτοιμος να φύγει, όταν ξαφνικά εισβάλλει η νεαρή ηθοποιός Βάντα Τζόρνταν. Η συνέχεια προσφέρει στον θεατή μία αλληλουχία κωμικών ανατροπών κι ένα απρόσμενο φινάλε. 

Ποια ήταν η αφορμή που ενέπνευσε το ανέβασμά της;
Η “Αφροδίτη Με Γούνα” είναι 'ένα έργο μέσα σε ένα έργο. Ο θεατρικός συγγραφέας David Ives, εμπνεύστηκε το έργο του από το κλασικό μυθιστόρημα του Λεοπόλντ φον Ζάχερ-Μαζόχ ''Η Αφροδίτη με τις Γούνες''. 

Μιλώντας για τον στόχο, τί θα θέλατε να μεταφέρετε στον θεατή;
Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο έργο. Κάτω από ένα χιουμοριστικό πρίσμα αποκαλύπτει στον θεατή τις τυποποιημένες, συχνά υποκριτικές, συμβάσεις στη σχέση των δύο φύλων, φτάνοντας μέχρι και την πλήρη αποδόμησή τους.  

Υπάρχει αναφορά στο σήμερα και πόσο σημαντικό θεωρείτε αυτό το στοιχείο;
Η “Αφροδίτη με Γούνα” είναι ένα έργο που εκτυλίσσεται στη σημερινή εποχή. Ξεκινώντας από τους χαρακτήρες του Μαζόχ, κατά την εποχή του 19ου αιώνα, ο Ives μας δείχνει ότι οι σχέσεις των δύο φύλων, διαχρονικά, διέπονται από τους ίδιους άξονες, αρχές, προκαταλήψεις, φοβίες, ζητούμενα, ενοχές, εμμονές.

Αν σας ζητούσαμε να την «κατατάξετε σε κατηγορία», πώς θα τη χαρακτηρίζατε;
Intelectual ψυχολογική ερωτική κωμωδία.

Ποιο θεωρείτε το πιο δυνατό της σημείο και γιατί;
Τις συνεχείς μεταβάσεις και ανατροπές που κρατάνε το ενδιαφέρον του θεατή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2013 ο αριθμός των παραστάσεων του Venus In Fur στην Αμερική ακολούθησε το αντίστοιχο νούμερο των παραστάσεων όλων των Σεξπηρικών έργων την ίδια χρονιά.

Τί σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά την προετοιμασία;
Το πολυσύνθετο ψυχολογικό ανάγλυφο των δύο χαρακτήρων, δεδομένου ότι όλη η δράση εκτυλίσσεται στον πραγματικό χρόνο διάρκειας της παράστασης. 

Θέλετε να μοιραστείτε κάτι ενδιαφέρον από τα παρασκήνια της παράστασης;
Οι στιγμές αμηχανίας όταν, την πρώτη κιόλας μέρας της γνωριμίας όλων των συντελεστών, έγινε η τολμηρή φωτογράφιση της αφίσας.

Αν ήσασταν θεατής για ποιους λόγους θα την επιλέγατε;
Για το ευρηματικό κείμενο του Ives, που είναι ταυτόχρονα κωμικό, έξυπνο, ανατρεπτικό και ποιοτικό και υπόσχεται μία ψυχαγωγική και ποιοτική θεατρική βραδιά. 

Σας ευχαριστώ. Καλή επιτυχία.
.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Νέες ραδιοφωνικές παραστάσεις από το Εθνικό Θέατρο για το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα
Νέες ραδιοφωνικές παραστάσεις από το Εθνικό Θέατρο για το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα
με 0 Σχόλια 462 Views

 Η ΕΡΤ συμπράττει με το Εθνικό Θέατρο με ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές, τις οποίες πρόκειται να μεταδώσουν αποκλειστικά το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή