Ο κοντραμπασίστας και συνθέτης ΠΕΤΡΟΣ ΚΛΑΜΠΑΝΗΣ μιλά στο Kulturosupa.gr

364 Views
Ο κοντραμπασίστας και συνθέτης ΠΕΤΡΟΣ ΚΛΑΜΠΑΝΗΣ μιλά στο Kulturosupa.gr Ο κοντραμπασίστας και συνθέτης ΠΕΤΡΟΣ ΚΛΑΜΠΑΝΗΣ μιλά στο Kulturosupa.gr

Ο κοντραμπασίστας και συνθέτης ΠΕΤΡΟΣ ΚΛΑΜΠΑΝΗΣ μιλά στο Kulturosupa.gr

Η μουσική του χαρακτηρίζεται από τη ζωντάνια της Νεοϋορκέζικης jazz σκηνής, την ποικιλοχρωμία των μουσικών του κόσμου και τη λεπτότητα της κλασικής μουσικής παράδοσης. Στις παρτιτούρες της τελευταίας δισκογραφικής του δουλειάς «Minor Dispute», έχει καταγράψει την κίνηση ενός εκκρεμούς που κινείται ανάμεσα στον καλό και τον κακό μας εαυτό, τη φωτεινή και σκοτεινή μας πλευρά, τα ανώτερα και τα κατώτερα συναισθήματά μας. Με αφορμή την συμμετοχή του στη συναυλία - μουσική συνάντηση με την Δήμητρα Γαλάνη «Chronos» (Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), ο σπουδαίος  κοντραμπασίστας και συνθέτης ΠΕΤΡΟΣ ΚΛΑΜΠΑΝΗΣ μιλά στην Κουλτουρόσουπα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το στίγμα της μουσικής παράστασης με την Δήμητρα Γαλάνη;
Το στίγμα της παράστασης chronos είναι κυρίως βαθειά ελληνικό, με έντονη νοσταλγία για όσα δένουν το " τώρα " μας με το " χθες".

Ποιο στοιχείο κυριαρχεί; Αν έπρεπε να διαλέξω ένα μόνο στοιχείο, αυτό θα ήταν αδιαμφισβήτητα η ελληνικότητα των συνθέσεων που επιλέξαμε να διασκευάσουμε καθώς πρόκειται για γνωστότατα ακούσματα στο ευρύ κοινό .

Ποιος είναι ο κεντρικός πυρήνας του ρεπερτορίου σας; Δεν ήταν άλλος από τους μεγάλους συνθέτες του παρελθόντος όπως Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη καθώς και παραδοσιακών ασμάτων, όπως το Θαλασσάκι, Χαρικλάκι, Χαλασιά κ.α.

Με ποια κριτήρια προχωρήσατε στις βασικές σας επιλογές;
Αποτέλεσε το κατά πόσο  ήταν δυνατόν να διασκευαστούν τα συγκεκριμένα κομμάτια χωρίς να αλλοιωθεί ο δημιουργικός πυρήνας τους

Η δομή του προγράμματος είναι αυστηρή ή ελίσσεται αναλόγως συνθηκών;
Η δομή του προγράμματος είναι σταθερή από όταν αρχίσαμε να παρουσιάζουμε το project το τελευταίο καλοκαίρι. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως έχουμε πάψει να σκεφτόμαστε έργα που θα μπορούσαν να προστεθούν στο ρεπερτόριό μας.

Υιοθετείτε ή όχι τις επιθυμίες του κοινού  και σε ποιο βαθμό; Δεν θα έλεγα ότι υιοθετούμε επιθυμίες του κοινού. Μας απασχολεί σαφώς το πως αντιλαμβάνεται το κοινό μας τη δουλειά μας, αλλά η επιλογή και τρόπος παρουσίασης προέρχεται από την ανάγκη μας να εκφραστούμε και να μοιραστούμε το αισθητικό όραμα που με πολλή δουλειά και αγάπη έχουμε διαμορφώσει

Πέρα από ψυχαγωγία, φιλοδοξείτε να μεταφέρετε κάποιο επιπλέον μήνυμα; Θεωρώ πως η Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά είναι πολύ πλούσια. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως σήμερα υπάρχουν πολλοί νέοι καλλιτέχνες που είναι δημιουργικοί και έχουν να προσφέρουν πολλά στο σύνολο.

Πού εντοπίζετε το δυνατό σημείο της συναυλίας σας;
Ο συνδυασμός Δύσης - Ανατολής υπό το πρίσμα των διαφορετικών μουσικών εμπειριών που φέρει ο καθένας μας.

Τί περιμένετε να εισπράξουν οι ακροατές σας  φεύγοντας; Αυτό που θα ήθελα να εισπράξουν οι ακροατές, είναι η αγάπη μας για τη μουσική και η επιθυμία όλων μας να είμαστε σε βαθύτερη επαφή με τις μουσικές ρίζες μας ακόμα και μέσα από πιο σύγχρονους ίσως τρόπους έκφρασης.

Πώς  θα χαρακτηρίζατε με τρεις λέξεις το μουσικό κοινό της Θεσσαλονίκης; Ενθουσιώδες, ενεργητικό, παθιασμένο.

Αν ήσασταν ακροατής για ποιους λόγους θα επιλέγατε τη… δική σας συναυλία; Για τον άπλετο ενθουσιασμό και το μεράκι που επενδύσαμε όλοι μας σε αυτήν την δουλειά.

Σας ευχαριστώ, καλή επιτυχία.

-Πληροφορίες για τη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής εδώ

Δειτε και αυτό: Ραφαηλίδης – Κλαμπάνης: Μεγαλούργησε η JAZZ στο «Παρά θιν αλός»… Πήγαμε, είδαμε, ακούσαμε, σχολιάζουμε.. εδώ. Παρακάτω εραστιεχνική βίντεο λήψη απο την παραπάνω συναυλία.Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή