Ο Παντελής Κυραμαργιός μιλά στην «K»: «Η μουσική είναι έκφραση, αντίδραση, αντίσταση, διαφυγή».

2822 Views
Ο Παντελής Κυραμαργιός μιλά στην «K»: «Η μουσική είναι έκφραση, αντίδραση, αντίσταση, διαφυγή». Ο Παντελής Κυραμαργιός μιλά στην «K»: «Η μουσική είναι έκφραση, αντίδραση, αντίσταση, διαφυγή».

 

.

Συνέντευξη στον Γιάννη Τσιρόγλου.

.

Με πειραματισμό, εργατικότητα, σοφία και τύχη, πειραματίστηκε σε πολλά είδη μουσικής μέχρι που γνώρισε την απόλυτη αποθέωση με το συγκρότημα «Μέλισσες», ωστόσο η πορεία ενός ανθρώπου χαράζετε από τις επιλογές του.

Έτσι, για προσωπικούς λόγους, όπως τότε δήλωσε, εγκατέλειψε δόξα, χρήμα και μια σίγουρη επαγγελματική ασφάλεια επιλέγοντας να ακολουθήσει τον δικό του προσωπικό –δύσκολο- μουσικό δρόμο.

Η καλλιτεχνική κολεκτίβα «Πλέγμα» είναι δημιούργημα του και σε όλα αυτά τα χρόνια έχει να επιδείξει πλούσιο λογοτεχνικό και μουσικό έργο με πολύ σημαντικές συνεργασίες από τον έντεχνο χώρο. Βέβαια παραμένει και ένας ωραίος οδοντίατρος…
 
Λίγο πριν την εμφάνισή του, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στο Καφωδείο Ελληνικό, ο αξιαγάπητος τραγουδοποιός Παντελής Κυραμαργιός μιλά στην Κουλτουρόσουπα
 
.
-Υπήρξε κάποιο ερέθισμα ή προϊστορία στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον που ενέπνευσε την αγάπη για την μουσική;
O Πατέρας μου έπαιζε φυσαρμόνικα πότε πότε. Αλλά στο σπίτι ακουγόταν μουσική όλες τις ώρες της ημέρας. Οι γονείς μου αγόραζαν δίσκους και πολλές φορές θυμάμαι να βάζουν σε εμένα και την αδερφή μου τραγούδια ενός συγκεκριμένου κάθε φορά συνθέτη και να μας μιλούν για τη ζωή και το έργο του.
  
-Νιώθατε από πολύ νωρίς κατασταλαγμένος για τον «επαγγελματικό σας προσανατολισμό» χωρίς να σας απασχολήσουν άλλες επιλογές;
Για λόγους που δεν ξέρω στο μυαλό μου και στον λόγο μου δεν συνδυάζονταν ποτέ οι λέξεις «μουσικός» και «επαγγελματίας». Μεγάλωσα με δεδομένο ότι με τη μουσική ασχολείται κάποιος αν έχει την εσωτερική ανάγκη να το κάνει και μόνο τότε. Έτσι, σπούδασα οδοντιατρική και ασκώ ακόμα το επάγγελμα του οδοντιάτρου και με την μουσική προσπαθώ να ισορροπώ μέσα στο σύμπαν.
 
-Στη διάρκεια των σπουδών και κρίνοντας εκ των έσω το επίπεδο μουσικής παιδείας στην Ελλάδα, πώς θα το αξιολογούσατε ποιοτικά;
Η μουσική παιδεία είναι μέρος της γενικής παιδείας που έχει κάποιος. Και δυστυχώς το επίπεδο είναι χαμηλό. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι θέμα εκπαιδευτικού συστήματος, αισθητικής των ΜΜΕ και της εξουσίας και δημιουργίας και προβολής ενός lifestyle στο οποίο όλοι λίγο πολύ νιώθουμε ότι θέλουμε να ενσωματωθούμε. Φυσικά όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. Υπάρχουν φωτεινές εστίες δημιουργίας οι οποίες είναι άμεσα προσβάσιμες απο όλους μας χάρη στο διαδίκτυο. Απλά είναι λίγα τα ερεθίσματα που μας σπρώχνουν να τις ανακαλύπτουμε.
 
.
-Ποια ήταν η πρώτη επαφή σας με το κοινό και με ποια συναισθήματα την έχετε συνδέσει;
Οι πρώτες φορές που έπαιξα δικά μου τραγούδια μπροστά σε κόσμο ήταν με τις φοιτητικές μπάντες και το κοινό το αποτελούσαν φίλοι και γνωστοί. Νομίζω ότι επικρατούσε μια δήθεν κουλτούρα τότε. Αλλάζαμε ύφος όσοι βρισκόμασταν πάνω στη σκηνή και αποκτούσαμε μια υπεροψία σε σχέση με όσους μας έβλεπαν παρότι ήταν δικοί μας άνθρωποι. Ακόμα και τα τραγούδια που έγραφα εγώ προσωπικά δεν ξέρω γιατί τα έγραφα κι αν σήμαιναν κάτι.
 
Ύστερα ήρθαν οι «Μέλισσες» και ακολούθησαν τα live σε πραγματικά πολύ κόσμο. Εκεί νομίζω επικρατούσε ο ενθουσιασμός.
 
Τώρα που πλέον είμαι πιο συνειδητοποιημένος στη σχέση μου με τη μουσική και παρουσιάζω τα τραγούδια μου δεξιά κι αριστερά, τα live έχουν αποκτήσει έναν χαρακτήρα δοκιμασίας και για εμένα και για όσους τα παρακολουθούν.
 
-Από τις κατά καιρούς συνεργασίες σας, ξεχωρίζετε κάποια ή κάποιες που σηματοδοτούν κάτι ιδιαίτερο για την καριέρα σας;
Μεγάλωσα με γονείς Νταλαρικούς. Όταν κλείσαμε στούντιο για να ηχογραφήσουμε «Το δέντρο» με τον κ. Γιώργο Νταλάρα ήταν η πρώτη φορά που μου ζήτησε ο πατέρας μου να είναι παρών στη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή λίγο την ξεχωρίζω.
 
.
-Υπήρξαν στιγμές σε παρόμοιες συνεργασίες που νιώσατε «εγκλωβισμένος» ή ότι το αποτέλεσμα δεν σας εκπροσωπούσε πλήρως;
Έχει συμβεί και αυτό. Υπάρχει ένα τραγούδι μου που θεωρώ ότι η ερμηνεία του το αδίκησε. Όχι σε ό,τι αφορά την εμπορική του πορεία. Η αποτυχία ήταν δεδομένη! Καθαρά αισθητικά μιλάω.
 
-Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη ακουσμάτων τα οποία συνειδητά ή ασυνείδητα σας εμπνέουν για να συνθέσετε και ποιες είναι οι δικές σας μουσικές προτιμήσεις;
Η μουσική είναι μία. Ότι και να ακούσουμε είτε επειδή το επιλέξαμε είτε επειδή ακούγεται στον χώρο που βρισκόμαστε κάτι μας δίνει. Άλλες φορές κάτι καλό άλλες κάτι κακό. Είναι στο χέρι του δημιουργού όλα τα ερεθίσματα να τα στρέψει προς το καλό. Ανάλογα με το πνευματικό του υπόβαθρο και με το ταλέντο του πάντα.
 
Προσωπικά μου αρέσει να ακούω πολλά είδη μουσικής αλλά απεχθάνομαι τα τραγούδια με βάρβαρες ενορχηστρώσεις και με φτηνό στίχο. Σε αυτά κλείνω τα αυτιά μου. Όλα τα άλλα τα αφήνω να μπουν.
 
-Από την μέχρι τώρα πορεία σας, σε ποιο βαθμό νιώθετε δικαιωμένος σε σχέση με τους αρχικούς σας στόχους;
Δεν έχω στόχους. Μαθαίνω τον εαυτό μου και τον κόσμο μέσα από τη μουσική. Ο μόνος στόχος είναι η διαρκής κίνηση. Η αλλαγή.
 
-Αν σας ρωτούσαμε για ένα επαγγελματικό όνειρο που κάποια στιγμή θα θέλατε να εκπληρωθεί, ποιο θα ήταν αυτό;
Να γράψω μουσική για κινηματογράφο.
 
.
-Πιστεύετε ότι οι εποχές που ζούμε, με κυρίαρχο στοιχείο την έκπτωση αξιών, ευνοούν την καλλιτεχνική δημιουργία ή την επηρεάζουν αρνητικά;
Η μουσική είναι έκφραση, αντίδραση, αντίσταση, διαφυγή. Είναι ό,τι έχουμε ανάγκη να είναι. Στα δύσκολα η ανάγκη για δημιουργία μεγαλώνει. Τα όμορφα τα ζούμε. Δεν τα κάνουμε τραγούδια. Είναι ύβρις να μην ζήσεις κάτι όμορφο και να προσπαθήσεις να το χωρέσεις σε ένα τραγούδι. Τα δύσκολα όμως τα τραγουδάμε για να εξυψωθούμε πάνω από αυτά. Η κάθαρση είναι ο σκοπός της τέχνης.
 
Την καλλιτεχνική δημιουργία δεν την επηρεάζει αρνητικά η κρίση. Την επηρεάζει αρνητικά το κυνήγι του κέρδους και αυτό υπάρχει πάντα δυστυχώς.
 
-Ενώ τα αδιέξοδα της εποχής υποτίθεται συμβάλλουν στην έμπνευση, παρατηρείται στασιμότητα και συνεχής αναπαραγωγή παλιών τραγουδιών. Το συμμερίζεστε ή όχι, και αν ναι, πώς το εξηγείτε;
Το κυνήγι του κέρδους που μόλις ανέφερα μας οδηγεί στην αναπαραγωγή συγκεκριμένων μοτίβων που πέτυχαν στο παρελθόν. Βγαίνουν είτε τραγούδια που μοιάζουν σκανδαλωδώς σε άλλα είτε γίνεται ένα remake σε κατι δοκιμασμένο. Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε ότι όταν αυτό γίνεται με σεβασμό προς το τραγούδι τότε πολλές φορές ανακαλύπτουμε χαμένα διαμάντια του πολιτισμού μας.
 
-Η δύναμη της μουσικής είναι δεδομένη… ωστόσο για κάποιον που την υπηρετεί, τί παραπάνω μπορεί να σημαίνει;
Η μουσική είναι το όχημα που μας πηγαίνει εκεί που θέλουμε να πάμε. Ακολουθώντας όμως μία συγκεκριμένη διαδρομή, περνώντας μέσα από τον βαθύτερο εαυτό μας και εκεί που είμαστε ακόμα πρώτες ύλες. Και οι πρώτες ύλες είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους, για όλη τη φύση.
 
.
-Θα θέλαμε τέλος λίγα λόγια και τη φιλοσοφία της επικείμενη συναυλία σας στη Θεσσαλονίκη.
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου επιστρέφουμε στο Καφωδείο Ελληνικό και τη Θεσσαλονίκη. Θα μοιραστούμε τα τραγούδια μας, δισκογραφημένα και ακυκλοφόρητα αλλά και όσα αγαπάμε με τη διάθεση να ενωθούμε για λίγες ώρες και να φτιάξουμε μια ακόμα όμορφη ανάμνηση σε αυτή την όμορφη πόλη.
 
Σας ευχαριστώ θερμά.
.
-Πληροφορίες για τη μια και μοναδική εμφάνιση στο Καφωδείο, θα βρείτε εδώ
.
,
-Τη συναυλία υποστηρίζει η 
.
2 ακόμη τραγούδια του Παντελή, έτσι για να ζεστάνουμε την ατμόσφαιρα πριν τον απολαύσετε στο Καφωδείο.
.
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ . ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
,
------------------------
--------------------
----------------
Δείτε αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή