Ο εικαστικός Παναγιώτης Κερεφιάδης μιλάει στην Κουλτουρόσουπα.

620 Views
Ο εικαστικός Παναγιώτης Κερεφιάδης μιλάει στην Κουλτουρόσουπα. Ο εικαστικός Παναγιώτης Κερεφιάδης μιλάει στην Κουλτουρόσουπα.

Ο εικαστικός Παναγιώτης Κερεφιάδης μιλάει στην Κουλτουρόσουπα.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην έκθεση με τίτλο Α-συνέχειες. που φιλοξενείται,   στον χώρο της φωτογραφικής ομάδας 35mm, στο υπόγειο του καταστήματος το δέντρο που έδινε,  Συγγρού 9, 1-15 Απριλίου, καθημερινά από 18:00 έως 22:00, ο εικαστικός Παναγιώτης Κερεφιάδης μιλάει στην Κουλτουρόσουπα.
Οι φωτογραφίες του Κερεφιάδη παρουσιάζουν την άποψή του για το τοπίο, τόσο το ανθρωπογενές όσο και το φυσικό. Η οπτική της θεματικής και του περιεχομένου της έκθεσης παλινδρομεί ανάμεσα σε εικόνες τοπίων φυσικού περιβάλλοντος και σκληρού αστικού-βιομηχανικού χώρου. Πάμε λοιπόν να δούμε τι είπε ο ίδιος ο καλλιτέχνης….
Πες μας λίγα λόγια για την έκθεση σου. Με τι πραγματεύεται;
Η έκθεση αφορά θέματα που μου προκαλούν το ενδιαφέρον όταν κρατώ είτε τη φωτογραφική κάμερα, είτε το κινητό μου τηλέφωνο. Πρόκειται για φωτογραφίες που αποτυπώνουν εικόνες από βιομηχανικές περιοχές από τη μία, αλλά και εικόνες του φυσικού περιβάλλοντος από την άλλη. Οι φωτογραφίες αυτές που έχουν μία αντιφατικότητα μεταξύ τους,  ανήκουν σε ένα πλήθος άλλων φωτογραφιών που συγκέντρωνα εδώ και χρόνια και που πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να τις παρουσιάσω στο ευρύ κοινό.
 
Tι μηνύματα ήθελες να περάσεις με αυτή την έκθεση; Η αντίθεση βιομηχανικού σχεδιασμού και φυσικού περιβάλλοντος συμβολίζει κάτι; Αποτελεί ίσως μία προσπάθεια δημιουργίας οικολογικής συνείδησης;
Σαφώς και θέλει να θίξει ζητήματα που αφορούν την οικολογική συνείδηση. Άλλωστε το φυσικό περιβάλλον πλήττεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε από τους ρύπους της βαριάς βιομηχανίας. Πέραν τούτου όμως, με ενδιέφερε να αποτυπώσω στις φωτογραφίες μου το ενδιαφέρον του ανθρώπου για το περιβάλλον και τον αισθητό κόσμο που γεννήθηκε ήδη από την αρχαιότητα, τόσο σε επίπεδο παρατήρησης και κατανόησης, όσο και σε επίπεδο θαυμασμού, σε βαθμό προσωποποίησης φυσικών φαινομένων, ιδιοτήτων και στοιχείων της φύσης. Μην ξεχνούμε άλλωστε, ότι ο άνθρωπος από πολύ νωρίς προσπάθησε να εκφράσει τη σχέση του με το φυσικό του περιβάλλον μέσα από το λόγο και την τέχνη. Αυτή την προσπάθεια λοιπόν ήθελα να αποτυπώσω με τις φωτογραφίες μου.
 
Παρατήρησα ότι το ύφος της φωτογράφισης διαφέρει από φωτογραφία σε φωτογραφία. Αυτό αποσκοπεί σε κάτι ή είναι τυχαίο συμβάν;
Είναι αλήθεια πως η κάθε φωτογραφία είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες και αυτό γιατί χρησιμοποιώ διαφορετική γωνία λήψης, ανάλογα βέβαια με το τοπίο που έχω μπροστά μου κάθε φορά. Δεν με ενδιέφερε να εκθέσω φωτογραφίες που έχουν τον ίδιο τρόπο στησίματος. Ήθελα να εμπεριέχεται το στοιχείο του αυθορμητισμού.
 
Παρ’όλα αυτά, διέκρινα στις φωτογραφίες πως σου αρέσει να παίζεις με το φως και τη σκιά. Έχεις πειράξει το contrast σε κάποιες από αυτές; Χρησιμοποίησες κάποια φίλτρα ή κάποιο πρόγραμμα τύπου Photoshop για να το πετύχεις αυτό;
Mόνο σε μία άλλαξα το contrast και είναι μία από τις φωτογραφίες του αστικού-βιομηχανικού χώρου.  Το έκανα μόνο και μόνο για να προβάλλω ακόμα περισσότερο το σκληρό και τραχύ χαρακτήρα της βιομηχανίας. Όλες οι υπόλοιπες είναι απείραχτες. Ήθελα να τις αφήσω ως έχει. Μου αρέσουν πολύ οι φόρμες που δημιουργούνται από το συνδυασμό του φυσικού φωτός και τη σκιάς. Σε κάποιες από αυτές ο συνδυασμός φωτός - σκιάς προσδίδει μία ρευστότητα (κυρίως σε αυτές του φυσικού περιβάλλοντος) ενώ, σε κάποιες άλλες (αυτές του αστικού-βιομηχανικού τοπίου) μία πιο κονστρουκτιβιστική  απόδοση.
 
Ασχολείσαι με τη φωτογραφία χρόνια; Αυτή η έκθεση αποτελεί την πρώτη σου επίσημη προσπάθεια;
Έχω συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και εντός της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Είχα παρακολουθήσει το 1995 μαθήματα φωτογραφίας που διοργάνωσε τότε ο φωτογραφικός σύλλογος του Δήμου Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη γιατί με γοήτευε η τέχνη της φωτογραφίας και ήθελα να ασχοληθώ με αυτή.
Aπό τότε που τελείωσα το Λύκειο θυμάμαι τον εαυτό μου να φωτογραφίζει. Έχω στο αρχείο μου να φανταστείς πάνω από 6.000 φωτογραφίες τραβηγμένες με αναλογική φωτογραφική κάμερα. Όσον αφορά αυτές που έχω τραβήξει με ψηφιακή είναι ασύλληπτος ο αριθμός (γέλια)
Η ψηφιακή μηχανή σου προσφέρει πολλές δυνατότητες…
Πράγματι, από την άλλη δημιουργούνται νέα προβλήματα…
 
Όπως;
Έχεις κάνει τόσες πολλές λήψεις που στο τέλος δεν ξέρεις ποιες να επιλέξεις ως καλύτερες. Παρ’ όλα αυτά, οι δυνατότητες ανάλυσης της εικόνας είναι απεριόριστες και προσφέρουν νέες δυνατότητες πειραματισμού.
 
Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος  λόγος που εκθέτεις τις φωτογραφίες σου σ’ αυτό το χώρο;
Η ατμόσφαιρα που έχει αυτός ο χώρος δένει με το χαρακτήρα της έκθεσής μου. Ο χώρος αυτός της έκθεσης έχει  βιομηχανικά στοιχεία. Ακόμα και  η περιοχή της Βαλαωρίτου, έτσι όπως είναι με τις βιοτεχνίες και τα νυχτερινά μπαράκια, παραπέμπει στο αστικό τοπίο πολύ έντονα, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην «καρδιά» της πόλης. Τα έργα που φιλοξενούνται  εδώ δεν αποκόβονται από το context τους. Γίνονται ένα με το περιβάλλον που τα φιλοξενεί. Επίσης αυτοί οι ψυχροί τοίχοι δεν σου τραβούν την προσοχή με αποτέλεσμα η προσοχή του επισκέπτη να εστιάσει στα φωτογραφικά έργα, κάτι το οποίο δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα αν εκτίθενται σε κάποια γκαλερί με έντονο φωτισμό. Έχω εκθέσει σε τέτοιους χώρους στο παρελθόν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν θα το επιδίωκα. Ήθελα να δοκιμάσω κάτι νέο.
 
Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι επίσης, δεν απευθύνεσαι σε μία ελίτ, αυτής η οποία επισκέπτεται μόνο τους επίσημους εκθεσιακούς χώρους. Απευθύνεσαι στο ευρύ κοινό και κυρίως στο νεανικό...
Ακριβώς, η περιοχή της Βαλαωρίτου είναι ο κατεξοχήν χώρος που συναντιούνται οι νέοι και διασκεδάζουν. Παράλληλα, με αυτή τη διασκέδαση όμως μπορούν να προβληματιστούν και μία έκθεση φωτογραφίας να αποτελέσει το έναυσμα για να πυροδοτηθούν νέες συζητήσεις.
 
Η επόμενη ατομική σου έκθεση θα κινείται αποκλειστικά  στους χώρους της φωτογραφίας;
Η αλήθεια είναι πως μ‘ ενδιαφέρει να κάνω τα πρώτα μου βήματα στη Video Art. Πιθανόν, στα εγκαίνια της τωρινής έκθεσης να μπει μία βιντεοπροβολή που να πλαισιώνει το περιεχόμενο της. Έχεις να πεις πολλά με τη Video Art και πιστεύω ότι είναι η άμεση εξέλιξη της μέχρι τώρα μου πορείας, στο χώρο της τέχνης. Οπότε στην επόμενη έκθεση σίγουρα θα πειραματιστώ με αυτή τη μορφή της τέχνης.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πεις τι καινούργιο θα επιθυμούσες να δεις στους χώρους της φωτογραφίας στο μέλλον.
Τον κόσμο να ενημερώνεται περισσότερο για τα νέα ρεύματα της φωτογραφίας, να παρακολουθεί την επικαιρότητα όσον αφορά τον τομέα της τέχνης. Μας λείπει αυτή η παιδεία πάνω σε θέματα του πολιτισμού και των τεχνών, αντίστοιχη αυτής  που έχουν στο εξωτερικό. Ειδικότερα, όσον αφορά την όγδοη τέχνη, ο Έλληνας δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με αυτή.  Η φωτογραφία ενισχύει το διάλογο μεταξύ των ανθρώπων.
 
Καλή επιτυχία στη νέα σου προσπάθεια..
Ευχαριστώ πολύ!
 
Η έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια εικαστικών δρώμενων  MakeArt, του φεστιβάλ Made in Thessaloniki #3.

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Καρτ Ποστάλ» από τα τρυφερά και σκοτεινά βάθη της καρδιάς. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε
«Καρτ Ποστάλ» από τα τρυφερά και σκοτεινά βάθη της καρδιάς. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 2186 Views

Κάθε άνθρωπος που συναντάμε στη ζωή είναι ένα μάθημα. Ανεξάρτητα από τη σχέση μας μαζί του, καλή ή κακή, φιλική, επαγγελματική, ερωτική, ανεξάρτητα από την έκβασή της, αξίζει αυτό που μένει.  Διάβασε η Μαρία Διαμαντοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή