Η σκηνοθέτις ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ μιλά για την παράσταση «ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ» στην «Κ». Πρεμιέρα 19/12 θέατρο Τ.

460 Views
Η σκηνοθέτις ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ μιλά για την παράσταση «ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ» στην «Κ». Πρεμιέρα 19/12 θέατρο Τ. Η σκηνοθέτις ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ μιλά για την παράσταση «ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ» στην «Κ». Πρεμιέρα 19/12 θέατρο Τ.

Η σκηνοθέτις ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ μιλά για την παράσταση «ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ» στην «Κ». Πρεμιέρα 19/12 θέατρο Τ.

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στην Κοζάνη, οι «Βρικόλακες» του Ίψεν έρχονται από το Σάββατο 19  Δεκεμβρίου, στο Θέατρο Τ της Θεσσαλονίκης. Στο αριστούργημα του Ίψεν τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και η σκηνοθέτις Γλυκερία Καλαιτζή ρίχνει περισσότερο φώς στην παράσταση που αναμένεται από το θεατρόφιλο κοινό με μεγάλο ενδιαφέρον.

1.    Ποιο είναι με δυο λόγια το θέμα που πραγματεύεται η παράσταση;
Οι «Βρυκόλακες» του Ίψεν μιλούν για το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε όταν κρύβουμε τα προβλήματά μας κάτω από το χαλί, είτε επειδή φοβόμαστε το τι θα πει ο κόσμος είτε επειδή δεν βρίσκουμε το θάρρος να διαφοροποιηθούμε απέναντι σε κατεστημένες απόψεις.

2.   
Τί θα μπορούσατε να αποκαλύψετε από την υπόθεσή της;
Η κυρία Άλβινγκ, η ηρωίδα του έργου, είναι μια γυναίκα που δεν τόλμησε να φύγει από έναν γάμο που την έκανε δυστυχισμένη. Ο φόβος της για το “τι θα πει ο κόσμος”, την ανάγκασε να μείνει μ΄έναν σύζυγο δεν αγαπούσε και να υπομείνει καρτερικά όχι μόνο απιστίες αλλά και εξευτελισμούς και ταπεινώσεις. Αναγκάστηκε να στερηθεί ακόμα και το ίδιο της το παιδί της, το οποίο και έστειλε μακριά, θέλοντας να το προστατεύσει από τις συνέπειες ενός άρρωστου γάμου. Τώρα, δέκα χρόνια μετά το θάνατο του άντρα της, πιστεύει ότι έφτασε πια η ώρα να ζήσει κι αυτή ελεύθερη, σύμφωνα με τα δικά της θέλω και τις δικές της επιθυμίες. Μπορεί όμως να γίνει αυτό; Γυρίζει πίσω ο χρόνος; Ή μήπως οι επιλογές μας μας καθορίζουν για πάντα;

3. 
   Ποια ήταν η αφορμή που ενέμπνευσε τη συγγραφή;
Το έργο γράφτηκε το 1881 και προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο, επειδή μιλούσε για πράγματα και θέματα, όπως η σύφιλλη, η ευθανασία, η σεξουαλική ελευθερία, που η συντηρητική κοινωνία της εποχής αρνούνταν να δεχτεί και να συζητήσει. Ο Ίψεν τόλμησε να τα φέρει στη σκηνή, όχι φυσικά, για να σκανδαλίσει την κοινωνία της εποχής του, αλλά για να δείξει τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η στάση πάνω στη ζωή και την ευτυχία των ανθρώπων.

4.  
  Μιλώντας για τον στόχο, τί θα θέλατε να μεταφέρετε στον θεατή;
Το πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε ελεύθερα και να μοιραζόμαστε τα προβλήματα αντί να τα απωθούμε ή να τα κρύβουμε κάτω απ’ το χαλί. Γιατί τα προβλήματα ούτε λύνονται ούτε εξαφανίζονται έτσι. Επιστρέφουν πάντα, μόνο που επιστρέφουν ως βρυκόλακες.

5. 
Υπάρχει αναφορά στο σήμερα και πόσο σημαντικό θεωρείτε αυτό το στοιχείο;
Το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί ένα έργο, ακόμα κι αν γράφτηκε σε άλλη εποχή και για άλλη κοινωνία, πρέπει να συναντηθεί με το σήμερα, με τον σημερινό θεατή. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Βέβαια αναφορά στο σήμερα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ντύνεις απλώς τους ήρωες με σύγχρονα ρούχα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον σε ένα σημερινό ανέβασμα είναι να δει κανείς όχι πια αν ισχύουν οι ερμηνείες που έδωσε ο Ίψεν, αλλά αν έχουν αλλάξει οι αιτίες που καταστρέφουν τη ζωή μας.

6.
Αν σας ζητούσαμε να την «κατατάξετε σε κατηγορία», πώς θα τη χαρακτηρίζατε;
Θα έλεγα ότι είναι μια παράσταση που προσπαθεί να εμβαθύνει στο ανθρώπινο περιεχόμενο του έργου, αφήνοντας το δράμα να προκύψει από τις ίδιες τις σχέσεις.

7. 
  Ποιο θεωρείτε το πιο δυνατό της σημείο και γιατί;
Την αισθητική της λιτότητα και τις ερμηνείες των ηθοποιών.

8. 
  Τί σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά την προετοιμασία;
Η προσπάθειά μας να στήσουμε στη σκηνή όχι ήρωες αλλά αληθινούς ανθρώπους με υπαρκτά προβλήματα και πραγματικές ανάγκες.

9.  
Αν ήσασταν θεατής για ποιους λόγους θα την επιλέγατε;
Για να δει ένα σπουδαίο έργο, με δυνατές ερμηνείες και έντονες συγκινήσεις.

Χορηγός Επικοινωνίας: Kulturosupa.gr

Αναλυτικές πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή