Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μιλά στο Kultusosupa.gr

104 Views
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μιλά στο Kultusosupa.gr Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μιλά στο Kultusosupa.gr

 Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μιλά στο Kultusosupa.gr

Αναμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής που η γεμάτη καλλιτεχνική της πορεία την καθιστούν κορυφαία και μοναδική στο είδος της. Μία καλλιτέχνιδα η οποία ισορροπεί μεταξύ γλυκού κοριτσιού και παθιασμένης ντίβας, συνδυάζοντας παράλληλα χιούμορ, αυτοσαρκασμό και κυρίως έντονη θεατρικότητα.
 
Γνωρίσματα που λατρεύουν οι πολυπληθείς θαυμαστές της αδημονώντας να την απολαύσουν στην επικείμενη συναυλία στο Θέατρο Δάσους (15/6) η οποία  αποτελεί βδομάδες πριν σημείο αναφοράς και συνάντησης μαζί της.
 
Αυτή η ανάγκη για αντάμωμα, για επικοινωνία μέσα από λόγια και μουσικές οικείες κι αγαπημένες βρίσκει ανταπόκριση στη φωνή της. Αυτή την οικειότητα, το πάθος και τη γλυκύτητα που βγάζει επί σκηνής θέλαμε να γνωρίσουμε με λίγα λόγια προσωπικά…

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μιλά στην Κουλτουρόσουπα.
λ
1. Το LOVE TOUR κάνει στάση και στη Θεσσαλονίκη και δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω γιατί το ονομάσατε Love, γιατί τώρα;
   Αρχικά θέλω να εντοπίσω ότι το love tour είναι αναγραμματισμός του live tour. Οι περιoδείες μας είναι live εμφανίσεις στη γύρα. Περιστοιχίζονται από ανθρώπους που αγαπούν να δουλεύουν με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον τίτλο της καλοκαιρινής  μου περιοδείας, επίσης πάντα επιδιώκω να βρίσκω τίτλους για τα προγράμματα που κάνω γιατί ο τίτλος με «συγκεντρώνει». Καθώς περνάνε τα χρόνια, κάνοντας αυτή την δουλειά έχω αποδεχτεί και είμαι απόλυτα σίγουρη οτι η αγάπη παίζει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι κάνω. Με ενεργοποιεί, μου δίνει δύναμη, χαρά και με βοηθάει στο να είμαι πιο δημιουργική και πολύ πιο αποτελεσματική. Έτσι μπορώ να απολαμβάνω την αγάπη που αισθάνομαι για τους συνεργάτες μου, την αποδοχή τους. Επίσης το ρεπερτόριο μου κυρίως ασχολείται με θέματα που αφορούν την αγάπη και τις ανθρώπινες σχέσεις σε όποια μορφή. Έχω να σου πω πολλούς λοιπόν λόγους που εξηγούν τον συγκεκριμένο τίτλο και τώρα και πάντα.
 
2. Η αγάπη ή ο έρωτας μπορεί να είναι για σένα μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη στη ζωή σου;
     Για την αγάπη και το τι ρόλο παίζει στη ζωή μου νομίζω οτι απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση. Όσο για τον έρωτα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω οτι είναι μια πολύ μεγάλη κινητήριος δύναμη που μας ενεργοποιεί, μας παθιάζει μας ξανακάνει παιδιά και μας ανανεώνει.
 
3. Τι απολαμβάνεις περισσότερο στις καλοκαιρινές συναυλίες;
      Χωρίς να ξεχνάω και να αψηφώ τις δυσκολίες που έχουν οι συναυλίες για έναν χαρακτήρα σαν τον δικό μου, απολαμβάνω από αυτό που κάνω και ανακαλύπτω αποθέματα δυνάμεων που δεν γνωρίζω πολλές φορές ότι έχω. Μου αρέσουν τα ανοιχτά θέατρα που έχω την χαρά να εμφανίζομαι. Απολαμβάνω την διάθεση του κόσμου και την διαθεσιμότητά του. Πριν βγω στη σκηνή κρυφοκοιτάζω τον άδειο χώρο που σιγά-σιγά αρχίζει να γεμίζει με παρέες ανθρώπων που κουβαλάνε τα νερά, τα αναψυκτικά, τις μπύρες, τα ποτά τους και είναι σε αναμονή για να μεταφερθούν στον δικό μας κόσμο. Στον κόσμο που κι εμείς προετοιμαζόμαστε να τους αποκαλύψουμε. Είναι μια ιδιαίτερη και συνειδητή επιλογή που ενεργοποιεί αμφότερους στο να συμβεί η «μαγεία».
 
4. Γεννημένη σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, υπήρχε περίπτωση να ακολουθήσεις μια διαφορετική επαγγελματική σταδιοδρομία;
    Ενδεχομένως ναι. Δεν νομίζω ότι μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια σε αυτή την ερώτηση καθώς είναι υποθετική για εμένα. Εγώ γεννήθηκα σε αυτό το συγκεκριμένο περιβάλλον και έκανα τις συγκεκριμένες επιλογές. Γενικά αν με ρωτάς, πιστεύω οτι η οικογένεια του καθένα απο εμάς παίζει καθοριστικό ρόλο στις ζωές μας και στις επιλογές μας ασχέτως αν το αναγνωρίζουμε ή το συνειδητοποιούμε. Διαμορφώνει και τα πράγματα που κάνουμε και τον τρόπο που τα κάνουμε όπως και τα πράγματα που δεν κάνουμε. Η επαγγελματική σταδιοδρομία θεωρώ οτι για αρκετούς είναι πιο προσωπική υπόθεση. Ο καθένας στον δικό του χρόνο, βρίσκει αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει ακόμα κι αν έχει δοκιμαστεί και σε πολλά πράγματα πριν, που ενδεχομένως να προέκυψαν απο επιρροές. Όπως και να'χει, νιώθω ευγνωμοσύνη για το περιβάλλον που μεγάλωσα.Προσπαθώ να χαρώ τα καλά στοιχεία που θέλω να γεμίζουν την ζωή μου και να ξεσκαρτάρω όσα δεν μου χρειάζονται  και απλώς αποτελούν τροχοπέδη για εμένα.
 
5. Ποια είναι τα μουσικά ακούσματα που θυμάσαι από το σπίτι της παιδικής σου ηλικίας;
      Είχα την τύχη να μεγαλώσω με πολλούς ανθρώπους γύρω μου που μπορούσαν να μπουν στον τίτλο «ευρύτερη οικογένεια». Έκτος από την μητέρα μου και τον πατέρα μου, μεγάλωνα με τις γιαγιάδες και τους παππούδες, με θείους και θείες, ξαδέρφια και πολλούς φίλους και συνεργάτες των γονιών μου, που μοιράζονταν πολύ χρόνο μαζί τους. Επίσης από πολύ μικρή βρισκόμουν σε πρόβες και στούντιο και έβλεπα ανθρώπους να ακούνε και να γράφουν μουσική. Εξαιτίας αυτής της συνθήκης άκουγα πολλή μουσική και είχα διαφορετικά ακούσματα. Και ξένα και ελληνικά. Ο καθένας με μύησε στον δικό του μουσικό κόσμο και μέσα απο τα μάτια τους αγάπησα και άκουσα πολλά διαφορετικά είδη μουσικής.
 
6. Ποιον από τους δύο γονείς σου θαύμαζες περισσότερο καλλιτεχνικά, σε ποιον ήθελες ενδόμυχα να μοιάσεις πιο πολύ;
      Τον καθένα τον θαύμαζα και τον θαυμάζω για διαφορετικούς λόγους. Είναι πολύ ιδιαίτεροι άνθρωποι  και οι δυο και με  τεράστιες διαφορές μεταξύ τους. Έχω αναγνωρίσει στοιχεία που θα ήθελα να περιβάλλουν και την δική μου διαδρομή και στους δύο και χαίρομαι γι' αυτό.
 
7. Έγινες γνωστή ως τραγουδίστρια, ξεκίνησες όμως με σπουδές θεάτρου. Θεωρείς ότι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης οφείλει να ασχοληθεί με το τρίπτυχο θέατρο/τραγούδι/χορό; Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ένας «τρώει» τη δουλειά του άλλου…
    Ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης ίσως χρειάζεται να καταπιαστεί με πολλά περισσότερα τρίπτυχα γνώσεων και παιδείας. Είναι μια εσωτερική διαδρομή και διάπλαση πολυεπίπεδη που δεν σταματάει ποτέ. Ο καλλιτέχνης αποτελείται από ένα κράμα γνώσεων και εμπειριών που αναζητά διέξοδο.
  
8.  Οι εμπειρίες της ζωής με ποιο τρόπο μπορεί να εξελίσσουν έναν καλλιτέχνη;
Με απόλυτο τρόπο. Είμαστε οι εμπειρίες μας και αυτές αναζητάμε να εκφράσουμε είτε το καταφέρνουμε, είτε όχι.
 
9. Έχεις εμφανιστεί σε θεατρικές και κινηματογραφικές δουλειές τα τελευταία χρόνια. Τι έχεις αποκομίσει από αυτές? Θα ήθελες να υπάρξουν κι άλλες, υπάρχουν σχετικά σχέδια;
     Ό,τι εμπειρία έχει έρθει στην ζωή μου είχε την δύναμη  και να αλλάξει την ζωή μου. Με προχώρησε, με αναδιαμόρφωσε, με ανάγκασε να δω πιο ουσιαστικά τον εαυτό μου. Με ανάγκασε να πάω παρακάτω ακόμα κι αν διάφοροι  προσωπικοί φόβοι δεν θα με άφηναν. Συνάντησα νέους ανθρώπους, γοητεύτηκα, διαπίστωσα ότι χρειάζομαι συνεχή δουλειά. Ότι αυτό που επέλεξα να κάνω, δεν έχει όρια στην γνώση και στις εμπειρίες. Ενθουσιάστηκα με  αυτό, ζωντάνεψα. Δεν κάνω συγκεκριμένα σχέδια  αλλά καρτερώ με ανησυχία και λαχτάρα το επόμενο μου βήμα. Και κάπως έτσι ήρθε στην ζωή μου και η εμφάνισή μου σε μια νέα ταινία με τον τίτλο "ΦΑΝΤΑΣΙΑ", σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέξη Καρδαρά που εν αγωνιωδώς περιμένω να ξεκινήσει κάπου το φθινόπωρο.
 
10.  Υπάρχουν κάποια απωθημένα συνεργασιών; Με ποιους θα ήθελες να σταθείς δίπλα στη σκηνή;
    Όχι, ευτυχώς  έχω συνεργαστεί με πολλούς ανθρώπους που θαυμάζω, έχω μάθει πολλά απο αυτούς που με βοήθησαν και με στήριξαν στη διαδρομή  μου αυτή. Δεν νιώθω να  έχω απωθημένα ειδικά σε αυτό το κομμάτι. Φυσικά αναμένω με λαχτάρα τι θα ακολουθήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχω απωθημένα.
 
11. Στις συναυλίες σου γενικότερα επικρατεί μία παθιασμένη ατμόσφαιρα και από το κοινό σου, αξιοθαύμαστο για μία τόσο νέα τραγουδίστρια. Πώς το εισπράττεις όλο αυτό;
     Με ευγνωμοσύνη και δέος. Προσπαθώ να είμαι ανοιχτή και διαθέσιμη να το εισπράξω ολόκληρο. Είναι το μεγαλύτερο δώρο μου προσφέρει η ζωή.
 
12. Και η προσωπική ζωή βρίσκει εύκολα τις ισορροπίες της σ’αυτή την περίοδο της ζωής σου που «χτίζεις» καριέρα;
     Η προσωπική μας ζωή, θέλει ούτως ή άλλως φροντίδα, μεράκι και συνείδηση για να βρει ισορροπία, ανεξάρτητα σε ποιο σημείο της καριέρας βρίσκεσαι. Θέλει κατανόηση και της ανάγκης να συμπορεύεσαι και των δυσκολιών που προκύπτουν την εκάστοτε στιγμή. Όμως πραγματικά είναι σπουδαίο να έχεις συνοδοιπόρους στην ζωή.
 
13. Εικόνες από Θεσσαλονίκη. Ποιες σου έρχονται πρώτες στο μυαλό, είτε προσωπικές είτε επαγγελματικές;
      Έχω πολύ όμορφες εικόνες από την Θεσσαλονίκη. Με αφορμή των εμφανίσεών μου στην πόλη και καθώς τα χρόνια περνάνε έχω καταφέρει να μπορώ να πω οτι έχω φίλους στην Θεσσαλονίκη, που αλλάζουν καθοριστικά τις εικόνες μας για μια πόλη. Τότε γνωρίζουμε αλήθεια έναν τόπο, τότε δενόμαστε μαζί του και τότε αποχτάμε στέκια, επαφές, δρόμους, συνήθειες. Έχω να θυμάμαι, την πρώτη μου συναυλία στο θέατρο Δάσους και την χαρά όταν αυτό είχε γεμίσει με κόσμο. Θυμάμαι επίσης την βροχή που έπιασε στην ίδια συναυλία με τον κόσμο κι εμένα να χορεύουμε και να τραγουδάμε παρέα. Θυμάμαι ξενύχτια στα μπαρ τις πόλης μετά απο live εμφανίσεις και ξημερώματα που με βρίσκουν κουρέλι απο την κούραση και την διασκέδαση. Θυμάμαι αλλαγές χρόνου, ψώνια, βόλτες, πολλά!!!!!! 

Σε ευχαριστώ

-Πληροφορίες για τη συναυλία θα βρείτε ΕΔΩ
-Προσκλήσεις διπλές, προσεχώς στην Κ
-Χορηγός επικοινωνίας Kulturosupa.gr

. . .


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ρένα Καλπάκη
Ρένα Καλπάκη

Γραψε το σχολιο σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή