Ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος μιλά στο Kulturosupa.gr για τη παράσταση «Το όνειρο ενός γελοίου».

1507 Views
Ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος μιλά στο Kulturosupa.gr για τη παράσταση «Το όνειρο ενός γελοίου». Ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος μιλά στο Kulturosupa.gr για τη παράσταση «Το όνειρο ενός γελοίου».

Ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος μιλά στο Kulturosupa.gr για τη παράσταση «Το όνειρο ενός γελοίου».

Ένας άνθρωπος βαθειά μελαγχολικός και απελπισμένος, που έχει χάσει το νόημα της ζωής, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Το βράδυ όμως που είναι έτοιμος να το κάνει και βρίσκεται με το περίστροφο στο χέρι, αποκοιμιέται… Το όνειρο που βλέπει, τον κάνει όταν ξυπνάει όχι μόνο να μην θέλει να πεθάνει αλλά να λαχταράει να ζήσει όσο γίνεται περισσότερο, αφού στον ύπνο του, τού φανερώθηκε η «Αλήθεια της Ζωής» με όλες τις λεπτομέρειες! Κι αυτή την Αλήθεια γυρίζει και κηρύττει παντού…
 
Για τη θεατρική παράσταση «Το όνειρο ενός γελοίου» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, που έρχεται από Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 21.00 και θα παίζεται Δευτέρες και Τρίτες στο Θέατρο Σοφούλη, ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος, μιλά στο Kulturosupa.gr ώστε να ξέρετε τι θα δείτε…

1.   Ποιο είναι με δυο λόγια το θέμα που πραγματεύεται η παράσταση;

Ως μέγας «ανατόμος της ψυχής», όπως δίκαια έχει χαρακτηριστεί ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ασχολείται και σε τούτο το έργο του με την παθογένεια του ανθρώπου, προχωρώντας όμως πιο πέρα… στην ανατομία της ανθρώπινης περιπέτειας από την απαρχή της δημιουργίας του κόσμου έως τις μέρες μας! Με τούτο ειδικά το πόνημα του θέλησε ν’ αφήσει ένα μήνυμα, καρπό της δημιουργικής του κορύφωσης… όχι απλά καταγράφοντας τα πάθη της Ψυχής αλλά, αδιαφορώντας για το ηθικά και φιλοσοφικά επικίνδυνο δίπολο «καλό – κακό», επιθυμεί με πόνο καρδιάς να μεταγγίσει στον αναγνώστη – θεατή την Μεγάλη Αλήθεια… που είναι η μόνη που μπορεί να λυτρώσει τον άνθρωπο μια για πάντα!

2.   Τί θα μπορούσατε να αποκαλύψετε από την υπόθεσή της;

Ένας άνθρωπος βαθειά μελαγχολικός και που γι’ αυτόν τίποτε δεν έχει σημασία, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Το βράδυ όμως που νιώθει έτοιμος να το κάνει, συναντά γυρνώντας σπίτι του, ένα μικρό κορίτσι που του ζητάει βοήθεια για την μητέρα του, αλλά αυτός ο «γελοίος» αρνείται να το βοηθήσει αποδιώχνοντας το… Φτάνοντας σπίτι του παίρνει το πιστόλι αποφασισμένος να πατήσει την σκανδάλη και να τερματίσει τη ζωή του, όμως δεν μπορεί να ξεχάσει την εικόνα εκείνου του κοριτσιού κι αυτό γίνεται η αιτία να τον πάρει ο ύπνος… Το όνειρο που βλέπει με ασυνήθιστα πολλές λεπτομέρειες, τον κάνει όταν ξυπνάει, όχι μόνο να μην θέλει πιά να πεθάνει αλλά να λαχταράει να ζήσει, όσο το δυνατόν περισσότερο… Αποφασίζει μάλιστα να γυρίζει και να κηρύττει την Αλήθεια που είδε πεντακάθαρα στ’ όνειρο του… και το κάνει έστω κι αν οι άλλοι τον θεωρούν τρελό αφού αυτός πιά τους αγαπάει όλους!
,

3.   Ποια ήταν η αφορμή που  ενέμπνευσε τη συγγραφή ή το ανέβασμά της;

Ο Ντοστογιέφσκι έγραψε το «Όνειρο ενός γελοίου» το 1877 σε μια στιγμή που ένιωθε πως θα πεθάνει και θέλοντας να αφήσει στους αναγνώστες του ό,τι μέχρι τότε είχε συλλάβει στο ιδιοφυές μυαλό του και βιώσει βαθειά στην ψυχή του… σκέφτομαι μάλιστα, πως ίσως και να το είδε αληθινά τούτο το όνειρο… Όσο για το ανέβασμα της παράστασης, ήταν για μένα ένα όνειρο 15 χρόνων, από τότε δηλαδή που πρωτοδιάβασα το βιβλίο και ευρισκόμενος σε μια πολύ δύσκολη ψυχολογικά περίοδο ένιωσα να μου απαντάει στον πυρήνα των υπαρξιακών μου ερωτημάτων. Έφτασε μάλιστα να μου μεταδώσει κουράγιο κι αισιοδοξία, τόσο που καμμιά επιστήμη δεν είχε καταφέρει να με βοηθήσει. Αυτό μου γέννησε μια δυνατή επιθυμία να το μοιραστώ από σκηνής με τον κόσμο και τον Ιούνιο του 2014, συναντήθηκα με τον φίλο Τάκη Χρυσικάκο, ο οποίος με ενέπνευσε περιγράφοντας μου την άποψη του για το πώς φανταζόταν σκηνοθετικά το έργο κι έτσι αποφασίσαμε και το ανεβάσαμε.

4.   Μιλώντας για τον στόχο, τί θα θέλατε να μεταφέρετε στον θεατή;

Α ναι… αυτό είναι απόλυτα καθαρό στο μυαλό μου και πιστεύω και στου Φιοντόρ… πως δηλαδή υπάρχει διέξοδος στην ανθρώπινη δυστυχία… πως μπορούμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι αρκεί να κάνουμε το κυριότερο: ν’ αγαπήσουμε τον Άλλον, αγαπώντας πρώτα την ίδια τη Ζωή… κι αυτό είναι αρκετό… τίποτε άλλο δεν χρειάζεται!!!

5.   Υπάρχει αναφορά στο σήμερα και πόσο σημαντικό θεωρείτε αυτό το στοιχείο;

Είναι συγκινητικό το γεγονός πως όλοι οι θεατές της παράστασης, μου εξομολογούνται πόσο επίκαιρο είναι το έργο και πόσο ψυχοθεραπευτικά επενεργεί πάνω τους η παράσταση… Ναι, νιώθω ευλογημένος που, με τούτη την προσπάθεια μου κάνω Πράξη τον λόγο που πιστεύω οφείλει να υπηρετεί η Τέχνη, να γινόμαστε, δημιουργοί και θεατές, καλύτεροι ανθρωποι!

6.   Αν σας ζητούσαμε να την «κατατάξετε σε κατηγορία», πώς θα τη χαρακτηρίζατε;

Δεν έχω μια λέξη με την οποία θα  μπορούσα να χαρακτηρίσω ή να κατατάξω την παράσταση ετούτη… Αναμφίβολα πρόκειται για έναν ονειρικό μονόλογο φιλοσοφικού και ψυχολογικού ενδιαφέροντος, που μας αφορά όλους… από κάθε άποψη…

7.   Ποιο θεωρείτε το πιο δυνατό της σημείο και γιατί;

Το γεγονός ότι μιλάει κατευθείαν στην καρδιά του θεατή είναι νομίζω το πιο δυνατό σημείο της παράστασης… αφού γνώμωνας μας ήταν όχι η εγκεφαλική, αφ’ υψηλού και δήθεν μοντέρνα  σκηνική παρουσίαση, αλλά η ειλικρινής προσήλωση στο πνεύμα του συγγραφέα, και με τον πιο βιωμένο τρόπο ερμηνείας!

8.   Τί σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά την προετοιμασία;

Η μετάπλαση ενός λογοτεχνικού έργου κι ενός φιλοσοφικού κειμένου σε βιωμένη σκηνική ανα-παράσταση, είναι εξ αντικειμένου ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα! Αλλά το πιο δύσκολο ήταν να μπω μέσα  στην ψυχική του κατάσταση και να μεταδώσω την Αλήθεια του ήρωα που όσο πιο απλή είναι τόσο δυσκολότερα εκφράζεται… όπως όλες οι μεγάλες Αλήθειες…

9.  Θέλετε να μοιραστείτε κάτι ενδιαφέρον από τα παρασκήνια της παράστασης;

Ναι δυο πράγματα δεν θα ξεχάσω: Τις ουσιαστικές συζητήσεις που είχα με τον σκηνοθέτη μου Τάκη Χρυσικάκο, που με γενναιοδωρία και βαθειά γνώση των απαιτήσεων της παράστασης, με οδήγησε όχι τόσο στο πλάσιμο του ρόλου αλλά στην ανακάλυψη του μέσα μου… και δεύτερο, το φοβερό άγχος που είχα στην πρεμιέρα που πρώτη φορά έχω βιώσει σε τέτοια ένταση… άγχος που με ακολουθεί ακόμη αλλά με άλλον τρόπο αφού έχω βεβαιωθεί πιά για την επιτυχία του αποτελέσματος!

10.  Αν ήσασταν θεατής για ποιους λόγους θα την επιλέγατε;

Ένας συγγραφέας μεγίστου βεληνεκούς στην ωριμότερη δημιουργική στιγμή του, ένα κείμενο επίκαιρο και διαχρονικό όσο λίγα, η υψηλή αισθητική και η ουσία της παράστασης, δυό συντελεστές που την υπηρετούν με ειλικρίνεια κι έμπνευση, είναι νομίζω αρκετά για να επιλέξει κάποιος να δει την παράσταση… Προσωπικά άλλωστε δεν κάνω θέατρο με καριερίστικα κριτήρια αλλά μόνο όταν νιώσω την ανάγκη να εκφράσω κάτι που θα με τιμά και θα τιμά και τους θεατές… 
.
Σας ευχαριστώ, Καλή επιτυχία. 
.
Πληροφορίες για τη παράσταση ΕΔΩ
.
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Δημήτρης Βερύκιος

Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή