Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας μιλά για το «Ας ερχόσουν για λίγο». Από 16/12 στο Ράδιο Σίτυ.

685 Views
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας μιλά για το «Ας ερχόσουν για λίγο». Από 16/12 στο Ράδιο Σίτυ. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας μιλά για το «Ας ερχόσουν για λίγο». Από 16/12 στο Ράδιο Σίτυ.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας μιλά για το «Ας ερχόσουν για λίγο». Από 16/12 στο Ράδιο Σίτυ.

«Ασ’ τα τα μαλλάκια σου», «Ο μήνας έχει εννιά», «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», «Άρχισαν τα όργανα», «Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα», «Το τραμ το τελευταίο», «Μια ζωή την έχουμε», «Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα» και φυσικά το «Ας ερχόσουν για λίγο». Είναι μερικά από τα 40 τραγούδια - επιτυχίες του σπουδαίου συνθέτη και μαέστρου Μιχάλη Σουγιούλ που ακούγονται στο «Ας ερχόσουν για λίγο».  Την Ελλάδα του μεσοπολέμου ζωντανεύουν επί σκηνής ο Γιάννης Μπέζος, η Τάνια Τρύπη και 25 ακόμη συντελεστές, μέσα από μελωδίες και αφήγηση της ζωής του.
 
Για την μουσικοθεατρική παράσταση που θα παρουσιαστεί στην σκηνή του Ράδιο Σίτυ, απο 16 Δεκεμβρίου, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβαςμιλά στην «Κ», ώστε να ξέρετε τι θα δείτε…
 
Ποιο είναι με δυο λόγια το θέμα που πραγματεύεται η παράσταση.
Η ζωή και το έργο του συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ, παράλληλα με την ιστορία της Ελλάδας απο τις αρχές του αιώνα μέχρι και το 1958.
 
Τί θα μπορούσατε να αποκαλύψετε από την υπόθεσή της;
Μέσα απο την πορεία του Σουγιούλ, βλέπουμε  και το ξεκίνημα των σπουδαίων ανθρώπων που καθόρισαν το μουσικό μας θέατρο,όπως του Αλέκου Σακελλάριου, του Χρήστου Γιαννακόπουλου, της Σοφίας Βέμπο, της Σπεράντζας Βρανά, κ.α.
 
Πώς θα χαρακτηρίζατε το στίγμα της μουσικής παράστασης; Ποιο στοιχείο κυριαρχεί;
Το καλό Ελληνικό τραγούδι. Αυτό το τραγούδι που στάθηκε ανέπαφο μέχρι τις μέρες μας. Τα τραγούδια του Σουγιούλ δεν γράφτηκαν στο πόδι, για το εύκολο σουξέ.
Γράφτηκαν με συννένοχους όλους τους Έλληνες.
Γράφτηκαν για να εμπνεύσουν, να διασκεδάσουν, να παρηγορήσουν τους ανθρώπους. Το ‘’Άς ερχόσουν για λίγο’’ μας αποκάλυψε ότι συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι σήμερα.
 
Ποια ήταν η αφορμή που  ενέμπνευσε τη συγγραφή και το ανέβασμά της;
Οι κόρες του Μιχάλη, η Ηρώ και η Αλίκη Σουγιούλ. Έχοντας κάνει κάποια βιογραφικά έργα στο παρελθόν, με πλησίασαν και μου πρότειναν να κάνω κάτι για τον πατέρα τους. Και είναι πραγματικά συγκηνητικός ο αγώνας που κάνουν για την διαιώνιση του έργου του Σουγιούλ. Με αφοσίωση και αυταπάρνηση.
 
Η δομή του προγράμματος είναι αυστηρή ή ελίσσεται αναλόγως συνθηκών;
Είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση με αρχή μέση και τέλος. Ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο δηλαδή. Η δομή του είναι καθαρά αυτή του musical. Βέβαια, μιλάμε για ένα Ελληνικό musical, στα μέτρα μας.
 
Πέρα από ψυχαγωγία, φιλοδοξείτε να μεταφέρετε κάποιο επιπλέον μήνυμα;
Η Ελλάδα σε όλα αυτά τα χρόνια, δέχτηκε και δέχεται πολλά χτυπήματα. Η Ελλάδα του Σουγιούλ όμως, είχε κάτι που εμείς οι νεώτεροι κινδυνεύουμε να το χάσουμε. Την ελπίδα. Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα του έργου. Να θυμηθούμε τις αξίες μας, τη δυναμή μας, το κέφι μας. Οι Έλληνες τα κατάφεραν στο παρελθόν σε πιο αντίξοες συνθήκες απο τις σημερινές. Τώρα είναι σαν να χάσαμε λίγο τον δρόμο μας, την ταυτότητα μας. Η παράσταση μας θυμίζει κάπου τον στόχο μας.
 
Μιλώντας για τον στόχο, τί θα θέλατε να μεταφέρετε στον θεατή;
Η παράσταση αρχίζει και τελειώνει με το σήμερα. Υπάρχει μια φράση προς το τέλος που λέει: ’’Πάμε να πιούμε ένα ποτό; Γιατι αν δεν πάμε πάλι στο facebook θα ξημερώσω’’.
Η πρόταση στον θεατή είναι απλή.
Επικοινώνησε... Μίλησε... Ζήσε.
Κι έτσι μαγικά, τα πράγματα ίσως γίνουν καλύτερα...
 
Ποιο θεωρείτε το πιο δυνατό της σημείο και γιατί;
Η περίοδος του πολέμου του 1940 είναι ένα δυνατό σημείο της παράστασης, κατα τη γνώμη μου. Ίσως είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετώπισε την κύρηξη του πολέμου σαν γιορτή. Δεν είναι τυχαίο που γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου και όχι την λήξη του. Αυτό στην παράσταση φαίνεται ξεκάθαρα.
 
Τί σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά την προετοιμασία;
Όταν έχεις αυτούς τους συνεργάτες, δεν υπάρχει καμμία δυσκολία. Όλοι, ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί, αγκάλιασαν την παράσταση με αγάπη απο την πρώτη στιγμή. Θα σταθώ όμως στον Γιάννη Μπέζο, που μαζί ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι και θα πω πως είναι μακράν η καλύτερη συνεργασία που έχω κάνει. Τον ευχαριστώ για την ασφάλεια που μου έδωσε και την πολύτιμη βοήθεια του.
 
Θέλετε να μοιραστείτε κάτι ενδιαφέρον από τα παρασκήνια της παράστασης;
Είναι τόσα πολλά. Τα γέλια, οι πλάκες - απο τις πρόβες ακόμη. Αλλά και η συγκίνηση στο τέλος κάθε παράστασης. Σίγουρα αυτη η παράσταση θα μείνει γλυκά χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Εύχομαι και του κοινού...
 
Πώς  θα χαρακτηρίζατε με τρεις λέξεις το μουσικό κοινό της Θεσσαλονίκης;
Μόνο καλά λόγια έχω να πω. Έχω κάνει πολλές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη και πάντα το κοινό τις υποδέχτηκε με αγάπη.
Το κοινό της Θεσσαλονίκης δεν είναι αθώο. Είναι ένα υποψιασμένο κοινό, που ξέρει ακριβώς τι βλέπει, τι αποδέχεται, τι επικροτεί και τι αποδοκιμάζει.
 
Αν ήσασταν θεατής για ποιους λόγους θα την επιλέγατε;
Γιατί, ένα τέτοιο θέαμα μου ταιριάζει.
Είναι μια μεγάλη προσεγμένη παραγωγή.
Έχει μια έμπειρη δεκαμελή ορχήστρα υπο τη διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.
Έχει πολύ γέλιο, έχει συγκίνηση, έχει χορό και τραγούδι.
Έχει μια υπέροχη ιστορία και πολύ καλές ερμηνείες.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι, ότι για δυο ώρες, ξεχνάς.
Ξεχνάς και λύπες και προβλήματα...
Κι αρχίζεις να ονειρεύεσαι...
.
-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ
-ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Δημήτρης Μαλισσόβας

Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή