Η σκηνοθέτις Δανάη Τίκου και o ηθοποιός Θανάσης Μεγαλόπουλος, απαντούν σε 5 χρηστικές ερωτήσεις για «ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ». Πρεμιέρα 8 Μαϊου στο θέατρο Φαργκάνη.

884 Views
Η σκηνοθέτις Δανάη Τίκου και o ηθοποιός Θανάσης Μεγαλόπουλος, απαντούν σε 5 χρηστικές ερωτήσεις για «ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ». Πρεμιέρα 8 Μαϊου στο θέατρο Φαργκάνη. Η σκηνοθέτις Δανάη Τίκου και o ηθοποιός Θανάσης Μεγαλόπουλος, απαντούν σε 5 χρηστικές ερωτήσεις για «ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ». Πρεμιέρα 8 Μαϊου στο θέατρο Φαργκάνη.

Η σκηνοθέτις Δανάη Τίκου και o ηθοποιός Θανάσης Μεγαλόπουλος, απαντούν σε 5 χρηστικές ερωτήσεις για την παράσταση «ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ». Πρεμιέρα 8 Μαϊου στο θέατρο Φαργκάνη.

Τι πρόκειται να δούμε και γιατί να πάμε να το δούμε; Πρόκειται για τη συνεντευξιακή «στήλη» 5 χρηστικές ερωτήσεις που αφορά το θέατρο και τις πρεμιέρες. Απλές και συγκριμένες ερωτήσεις ώστε να κατατοπίσει το θεατή πριν δει την παράσταση.
.
Θέσαμε 5 χρηστικές ερωτήσεις στην Ομάδα Art Vouveau και συγκεκριμένα απο κοινού απαντούν η σκηνοθέτρια της παράστασης «ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ» Δανάη Τίκου, καθώς και o ηθοποιός Θανάσης Μεγαλόπουλος. Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο ινδικό λαϊκό παραμύθι, η οποία θα παρουσιαστεί στο κοινό της Θεσσαλονίκης, από Παρασκευή 8 Μαϊου στο θέατρο Φαργκάνη.
Για να ξέρετε τι θα δείτε.
.
 -Περί τίνος πρόκειται;
Για μια βουβή κωμωδία βασισμένη στις τεχνικές αφήγησης του βωβού κινηματογράφου. του αμερικανικου 1920-30 (ιδιαίτερα Τσάπλιν και Κήτον) αλλά και για τους Ευρωπαικού (Γερμανικού εξπρεσσιονισμού  και των Γάλλων πρωτοπόρων του είδους).
Αρχικά, ξεκίνησε από ένα κάλεσμα της Δανάης Τίκου, στη μορφή workshop. Στη συνέχεια θελήσαμε να μεταφέρουμε στη σκηνή την αίσθηση του βωβού κινηματογράφου. Παράλληλα, ήρθαμε σε επαφή με αυτόν τον ινδικο μύθο, "Τα δεκανίκια" -όπως είναι γνωστός στις ευρωπαϊκές μεταφορές του. Επιλέξαμε αυτός ο μύθος να είναι η πρώτη μας δουλειά σε αυτόν τον κώδικα.
.
-Δυο λόγια για την παράσταση…
Σε μια πολιτεία, όπου όλα κυλούν ομαλά, ο βασιλιάς τραυματίζεται βαριά. Θεραπευτές κάθε είδους σπεύδουν να του σώσουν τη ζωή. Τα καταφέρνουν, όμως ο πολυαγαπημένος τους βασιλιάς μένει ανάπηρος και πρέπει, πλέον, να κινείται με δεκανίκια. Τότε ο βασιλιάς διατάζει: " Ολοι θα περπατούν με δεκανίκια. Αλλιώς, η ποινή είναι θάνατος"… Η πολιτεία αντιδρά, καταστέλλεται κι εντελει υποτάσσεται και μακροπρόθεσμα αφομοιώνει πλήρως τον νέο τρόπο ζωής. Το φυσιολογικό περπάτημα του ανθρώπου είναι αυτο με δεκανίκια. Οταν μια μέρα ο βασιλιάς πεθαίνει, ένας ξένος που ακόμα περπατά στα πόδια του θα εμφανιστεί και θα παρακινήσει τους πολίτες να κάνουν το ίδιο.
.
-Αν σας ρωτούσαν, ποιο είναι το στίγμα της; Τι θα απαντούσατε;
Είναι σαν να βλέπεις βουβή ταινία στο θέατρο.
Είναι η ζωντανή μουσική.
Είναι η ομαδική δουλειά.
Είναι η ιστορία που σου θυμίζει την πραγματικότητα που ζεις χωρίς να στην υπογραμμίζει.
.
-Τι θα έχει να δει και να ζήσει ο θεατής βλέποντας την παράσταση;
Ελπίδα μας είναι να δημιουργήσουμε την αίσθηση που σου δημιουργεί ο καθαρός υποκριτικός κώδικας του βωβού κινηματογράφου. Και πέραν του στόχου μας να υπάρχει πάντα συσχετισμός του καλλιτεχνικού μας έργου με την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα που βιώνουμε, επιπλέον στόχος μας είναι ο θεατής να διασκεδάσει.
.
 -Λόγοι που πρέπει να έρθει κανείς να δει την παράσταση.
Είναι, μάλλον, κάτι πρωτότυπο. Θα δει κάτι που τουλάχιστον εμείς δεν είχαμε δει πριν στο ελληνικό θέατρο. Και λαμβάνοντας υπ όψιν την επιτυχία της παράστασης στην Αθηνά και τα σχόλια των θεατών θα διασκεδάσει.
.
-Ευχαριστούμε. Καλή επιτυχία.
.
-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή