H Αλεξάνδρα Αϊδίνη στην K/Supa: «Δώρο ζωής που συνεργάστηκα με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο»

4455 Views
H Αλεξάνδρα Αϊδίνη στην K/Supa: «Δώρο ζωής που συνεργάστηκα με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο» H Αλεξάνδρα Αϊδίνη στην K/Supa: «Δώρο ζωής που συνεργάστηκα με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο»

  Οι συνεντεύξεις μας

 
 
.
Συνέντευξη στη Ελπίδα Παπαδανιήλ για την Κουλτουρόσουπα.
 
Γεννήθηκε στη Ρώμη και πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Εθνικό βρίσκεται με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Το λιβάδι που δακρύζει”. Ο ρόλος της “Μαρίνας” στο έργο του Μ. Καργάτση “Μεγάλη Χίμαιρα” σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου ήταν καταλυτικός για την θεατρική της πορεία. Η συμμετοχή της στην παράσταση "Παραμύθι Χωρίς Όνομα" της Πηνελόπης Δέλτα σε σκηνοθεσία Τ. Τζαμαργιά της χάρισε μια υποψηφιότητα στα θεατρικά βραβεία Μελίνα Μερκούρη και η ταινία του Δ. Αθανίτη "Τρεις Μέρες Ευτυχίας" στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο απέσπασε 4 υποψηφιότητες στα Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου. ‘Έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο, το 2006 στη σειρά “Η τελευταία παράσταση”  με κεντρικό θέμα την ζωή της Έλλης Λαμπέτη.
 
 Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη με τη βελούδινη φωνή της και το πλατύ, ζεστό χαμόγελό της μιλάει για τις “Λευκές Νύχτες“ και την μοιραία για τη ζωή της συνεργασία με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.“Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που αγαπώ ιδιαίτερα.
Μου δημιουργεί μια οικειότητα και  μια διάθεση ανάλαφρη”
.
“Είναι πολύ ζεστή πόλη. Έχω ζήσει σχεδόν ένα χρόνο στην Θεσσαλονίκη λόγω των γυρισμάτων με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Έχει κάτι πολύ ατμοσφαιρικό σαν πόλη και πιστεύουμε ότι τις “Λευκές Νύχτες” θα τις αναπτερώσει. Έχουμε πολύ μεγάλη λαχτάρα να πούμε και στη Θεσσαλονίκη αυτή την ιστορία”.

Ε.Π.:Τι σας συνδέει με τη Θεσσαλονίκη;
Α.Α.: Στη Θεσσαλονίκη έζησα μια διαδικασία ωρίμανσης πολύ σημαντική μέσα από τα γυρίσματα της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου.


 

Ε.Π.: Θόδωρος Αγγελόπουλος, πόσο καθοριστική υπήρξε αυτή η συνάντηση για σας;
Α.Α.: Η συνάντηση με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ήταν ένας μονόδρομος για μένα, δεν σκέφτηκα, δεν πρόλαβα καν να σκεφτώ οτιδήποτε.. ήταν τόσο μοιραία καθοριστική συνάντηση. Ήταν σαν η ζωή να μου έκανε ένα τεράστιο δώρο, να μου άνοιξε μια πόρτα σε ένα όραμα πολύ μεγάλο ενός πολύ μεγάλου δημιουργού, κομμάτι της ιστορίας του κινηματογράφου. Δεν είχα την πλήρη αίσθηση τότε για τον ποιον έχω απέναντί μου. Βρέθηκα μέσα σε ένα πλαίσιο που δεν θα γινόταν να το ξαναζήσω γιατί καταλάβαινα ότι αυτό συμβαίνει μια φορά στη ζωή και ίσως και σε δέκα ζωές. Πραγματικά στα δικά μου μάτια ήταν ένα θαύμα αυτό που συνέβαινε και το ένιωθα διαισθητικά και μόνο από ένα βλέμμα του, από τη ματιά του και τα λίγα αλλά καλά του λόγια, πολύ σταράτα, πολύ αυστηρά, πολύ καθαρά
 


Ε.Π.: Πώς ήταν η συνεργασία σας;
Α.Α.: Η συνεργασία μας ήταν περιπετειώδης γιατί γυρνάγαμε σε όλο το βορρά και κυνηγάγαμε τα σύννεφα. Ένιωθα ότι πραγματικά χανόμουν μέσα στο χρόνο γιατί είχε φροντίσει να φτιάξει ένα περιβάλλον το οποίο σε παρέπεμπε ιστορικά στον τόπο και τον χρόνο της ιστορίας.
.
Είχε και δυσκολίες γιατί ουσιαστικά θέλαμε όλοι να εξυπηρετήσουμε το όραμά του στο οποίο ήταν ο ίδιος τρομερά συνεπείς και ήταν εκεί, δεν απείχε και απλά έδινε εντολές. ‘Ήταν σαν ένας κοινός στόχος, μια εκστρατεία που έπρεπε να καταφέρουμε.
 


Ε.Π.: Ποιος είναι ο απόηχος αυτής της συνεργασίας;
Α.Α.: Η επαφή μαζί του και το γεγονός ότι έπρεπε να είμαι επαγγελματίας από πολύ μικρή για να καταλάβω το βάθος και το τι πρέπει να κάνω και πώς να κινηθώ ήταν για μένα ένα μεγάλο, μοναδικό πανεπιστήμιο και μάλλον και διδακτορικό μαζί. Πολλές φορές φέρνω στο μυαλό μου όλα όσα έζησα, όλα όσα ένιωσα τότε και αυτό που με κινεί μετά από τόσα χρόνια είναι η παρουσία του, που την αισθάνομαι έντονα και η ανάγκη να δικαιώσω αυτή του την επιλογή. Γυρνάω πίσω και θυμάμαι πώς ξεκίνησα και τι έμαθα, το πάθος που είδα στους ανθρώπους και στους τεχνίτες που ήταν γύρω του και ήταν όλοι πολεμιστές, πιστοί στο δικό του μεγάλο όραμα. Και σκέφτομαι πόσο προσηλωμένος και συνεπείς πρέπει να είσαι για να βγει κάτι μεγάλο και κάτι ωραίο... Αυτό φέρνω στο νου μου συνεχώς, αυτό είναι το κίνητρο για να συνεχίζω με συνέπεια και πάθος τη δουλειά μου.

Ε.Π.: Δημιουργεί συγκρίσεις με τις επόμενες δουλειές;
Α.Α.: Νομίζω είναι τόσο ξεχωριστό και σπάνιο και μεγάλο και βαθύ που δεν βάζω καν τον εαυτό μου στη διαδικασία να συγκρίνει γιατί θα ήταν πολύ άδικο για το οτιδήποτε μετά. Άλλωστε μου αρέσει να μαγεύομαι από το καθετί και μάλιστα βρίσκω τρόπους να το πετυχαίνω... και το πιο μικρό, απλό πράγμα έχει κάτι να σου δώσει, ακόμη και το λάθος.
 


Ε.Π.: Πώς βλέπετε τη θεατρική δημιουργία σήμερα;
Α.Α.: Μετά την καραντίνα νιώθω πως κάτι μέσα μας προσπαθεί να αναπληρώσει όλο αυτό το κενό και όταν μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε την αρπάζουμε από τα μαλλιά. Το θέατρο είναι πολύ βαθιά μέσα στην κουλτούρα μας, είναι μια στιγμή εκ νέου γνωριμίας μας με τον κόσμο, μια στιγμή απελευθέρωσης. Έχω πολύ εμπιστοσύνη και στα νέα παιδιά που γαλουχήθηκαν και σπουδάζανε μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και είμαι σίγουρη ότι θα έχουν πολλά να δώσουν και να πουν.
 

Ε.Π.: Ζούμε “Λευκές Νύχτες” σήμερα;
Α.Α.: Σίγουρα διανύσουμε μια πολύ περίεργη και σκοτεινή εποχή. Για τους ήρωες του έργου συμβολικά είναι μια άνοιξη για τις ζωές τους. Νομίζω ότι τέτοιες συναντήσεις και στιγμές υπάρχουν ακόμη και στις πολύ δύσκολες εποχές. Σε υποδόριες επικίνδυνες και απειλητικές καταστάσεις οι άνθρωποι βρίσκουν “τη Λευκή τους Νύχτα”. Είναι μια ανάγκη εσωτερική να βρουν έναν άνθρωπο που θα τους ακούσει και θα τον ακούσουν και θα επικοινωνήσουν, να ερωτευτούν, να ανταλλάξουν και να μοιραστούν σε αυτές τις δύσκολες εποχές.
.
Ζήσαμε πολύ μοναχικές στιγμές όλοι μας και για αυτό και αποφασίσαμε να ανεβάσουμε το συγκεκριμένο έργο. Η περίοδος της καραντίνας ήταν δύσκολη, πολύ μοναναχική για όλους μας, για αυτό και είχαμε αποφασίσει όταν θα ανοίξουν τα θέατρα αυτό που θέλαμε να ξαναβρούμε είναι η εγγύτητα, η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη που μπορεί να νιώσει ένα σώμα δίπλα σε ένα άλλο. 
 


“Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορούσα να ζω  χωρίς θέατρο...”
.

Ε.Π.: Τηλεόραση, θέατρο, κινηματογράφος...το πέρασμά σας είναι επιτυχές σε όλα, θα ξεχωρίζατε κάποιο λίγο περισσότερο;
Α.Α.: Πρόκειται για τρεις κόσμους που λαχταρώ να εναλλάσσονται στη ζωή μου. Ο καθένας έχει να μου προσφέρει μοναδικά ξεχωριστές εμπειρίες αλλά και γνώσεις, γνωριμίες και συναντήσεις μέσα από πολύ διαφορετ6ικούς κώδικες, πάντα όμως μέσα σε ένα κοινό δρόμο που είναι να αφηγηθείς μια ιστορία . Αυτό που σίγουρα μπορώ να σκεφτώ είναι ότι δεν θα μπορούσα να ζω χωρίς θέατρο.

Ε.Π.: Ποια είναι τα σχέδια για τη φετινή καλλιτεχνική σεζόν;
Α.Α.: Συμμετέχω στα γυρίσματα της σειράς “Το βραχιόλι της φωτιάς” για την ΕΡΤ, το Νοέμβριο θα παιχτεί. Αφορά την κοινότητα των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και γίνονται και κάποια γυρίσματα στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, ξεκίνησαν οι πρόβες στο Εθνικό Θέατρο για το έργο “Τα φώτα της πόλης” βασισμένο στην εμβληματική ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν. Θα ανέβει στη σκηνή του Ρεξ. Οι “Λευκές Νύχτες” θα επιστρέψουν στο Θέατρο Άνεσις από τον Φεβρουάριο.
. 
-k-
.
ΦΑΡΓΚΑΝΗ
«Λευκές Νύχτες» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.
Δράμα
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου - Ώρα: 21:00
Πάνω από τα νερά του ποταμού Νέβα, σε μια προκυμαία, δύο μοναχικοί νέοι, θα ζήσουν μία ιστορία ενηλικίωσης! Άγνωστοι μεταξύ τους, συναντιούνται, γνωρίζονται και ανταλλάσσουν τα ανείπωτα ως τώρα μυστικά τους, τις αγωνίες και τα όνειρά τους.
 
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης.
Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη. 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 στις 21:00
.
.
-Κ-

Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν έως 14/05/2023 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023 
.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδας, κλικ εδώ.
.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.

-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Παπαδανιήλ Ελπίδα
Παπαδανιήλ Ελπίδα
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ροδολίβος Σερρών. Είμαι Λογοθεραπεύτρια - Ειδική Παιδαγωγός και ασκώ το επάγγελμα εδώ και 25 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Την τελευταία 10ετία ασχολούμαι με τη συγγραφή και την αρθρογραφία καθώς και τη δημοσιογραφία. Μεγάλη μου αγάπη το ραδιόφωνο. Οι εκπομπές μου είναι καλλιτεχνικού και κοινωνικού περιεχομένου. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλιά σας στο email : elpidalog@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη