O ηθοποιός και μουσικός Γιάννης Βασιλώττος μιλά εφ’ όλης της ύλης στην Κουλτουρόσουπα | Interview

8777 Views
O ηθοποιός και μουσικός Γιάννης Βασιλώττος μιλά εφ’ όλης της ύλης στην Κουλτουρόσουπα | Interview O ηθοποιός και μουσικός Γιάννης Βασιλώττος μιλά εφ’ όλης της ύλης στην Κουλτουρόσουπα | Interview

 

 
 
Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα και περιζήτητα νέα πρόσωπα που εισέβαλλαν –ευτυχώς- στην ζωή μας με το καλημέρα όταν εμφανίστηκε ως «Μπάμπης» στο τηλεοπτικό αριστούργημα των «Άγριων Μελισσών». Το διεισδυτικό και σπινθηροβόλο βλέμμα του, το ηχόχρωμα της φωνής, με αυτή την «ερωτική» σπαστή παύση στους τόνους των λέξεων και μια ανέμελη εκφραστική κορμοστασιά πρόσφεραν μεταξύ άλλων υψηλές υποκριτικές ικανότητες δίνοντας σάρκα και οστά σ΄ ένα ρόλο, θα λέγαμε, κομμένος και ραμμένος πάνω του.

Από εκεί και πέρα ο Ροδίτης ηθοποιός είναι και μουσικός, κυρίως μουσικός, καθόσον σπούδασε σε μουσικά σχολεία αφιερώνοντας τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο μεγάλο του πάθος που παραμένει έως σήμερα. Παίζει κιθάρα, πιάνο, κρουστά όργανα, λύρα κρητική και φυσικά τραγουδά, ενώ το θέατρο αποτελεί για τον ίδιο μάλλον η δεύτερη του αγάπη, παρά του ότι αμέσως διακρίθηκε και ξεχώρισε όπως συνέβη και στην παράσταση «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» του Λούις Σεπούλβεδα που οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν 18, 19 και 20 Φεβρουαρίου 2022, στο Metropolitan the Urban Theater

Μέχρι τότε… ο αξιαγάπητος και αναμφισβήτητα ταλαντούχος Γιάννης Βασιλώττος  μιλά εφ’ όλης της ύλης στον Γιάννη Τσιρόγλου για την Κουλτουρόσουπα.


 
1. Ποιο κυρίαρχο συναίσθημα και ποιες καθοριστικές μνήμες κρατάτε από τα πρώτα βήματα στο χώρο;
Μόνο χαρά και θετικά συναισθήματα μπορώ να νιώθω εφόσον κάνω αυτό που αγαπώ και προσπορίζομαι κάνοντας πράγματα που έχω στην καρδιά μου όπως είναι η υποκριτική και η μουσική. Πόσο μάλλον όταν αυτά συνδυάζονται όπως στην παράστασή μας, την ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό.
 
2. Υπάρχουν κάποια πρόσωπα που να αποτέλεσαν πρότυπο για εσάς;
Δεν έχω πρότυπα, ποτέ δεν είχα. Θαυμάζω όμως πολλούς ανθρώπους, καλλιτέχνες ή και όχι. Από αυτούς απορροφώ στοιχεία, τα διαμορφώνω για να ταιριάζουν στον χαρακτήρα μου και τα χρησιμοποιώ στην δουλειά μου.
 
3. Τι αποτελεί κίνητρο για την αποδοχή μίας πρότασης;
Πρώτα πρώτα οι συνεργάτες. Αν αυτοί είναι άνθρωποι που θα αγκαλιάσουν τον συνάδελφο όταν αυτός το χρειαστεί τότε είμαστε σε καλό δρόμο. Έπειτα έρχεται το κείμενο και το καλλιτεχνικό επίπεδο του εκάστοτε εγχειρήματος.
 
4. Πιστεύετε πως το θέατρο είναι μια εξερεύνηση, μια ψυχοθεραπεία του ίδιου σας του εαυτού;
Σαφώς. Το θέατρο άλλωστε στην αρχαία Ελλάδα ήταν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία ίασης ενός αρρώστου. Για αυτό το λόγο το διατηρούμε ακόμα και σήμερα στα κρατικά νοσοκομεία. Έχετε πάει πρόσφατα; Σκέτη τραγωδία με κωμικά στοιχεία.
 
5. Όσον αφορά στο θέατρο, υπάρχει κάποια κατηγορία ρεπερτορίου που σας γοητεύει ιδιαίτερα και νιώθετε ευτυχής να την υπηρετείτε;
Όχι. Δεν διαχωρίζω την κωμωδία από το δράμα αν εννοείς αυτό, γιατί τις περισσότερες φορές για τον ηθοποιό δεν έχει διαφορά. Για παράδειγμα στο έργο του Μολιέρου «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» το κοινό μπορεί να γελά γιατί στη μαρκίζα του θεάτρου γράφει πως το έργο είναι κωμωδία όμως ο κατά φαντασίαν ασθενής ζει δραματικές στιγμές. Οπότε αυτό που με γοητεύει ιδιαίτερα και νιώθω ευτυχής να υπηρετώ είναι η αλήθεια του κάθε ρόλου, όποια και να ναι η συνθήκη, κωμική, παράλογη ή τραγική.
 


6. Λέγεται ότι μια καριέρα χτίζεται κυρίως από τα «οχι»… Στη δική σας περίπτωση χρειάστηκε να αρνηθείτε και αν το κάνατε υπήρξε τίμημα;
Δεν τον γνωρίζω αυτό. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Είμαι στο χώρο πολύ λίγο καιρό. Το ακούω όμως συχνά. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι μπορεί να σημαίνει αυτή η έκφραση. Έχει χρειαστεί να πω όχι σε επαγγελματική πρόταση βεβαίως, γιατί θα έπρεπε να είμαι σε δύο ή τρία μέρη ταυτόχρονα.
 
7. Πώς αντιμετωπίζετε τις ταμπέλες στο χώρο της μουσικής και ποια κατηγορία τραγουδιών δεν θα λέγατε ούτε θα ακούγατε ποτέ;
Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσω καμιά ταμπέλα και γενικότερα δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσω τίποτα που δεν με επηρεάζει, όχι μόνο στη μουσική άλλα γενικότερα στη ζωή. Ακούω διάφορα είδη μουσικής εξαρτάται πως αισθάνομαι εκείνη την ώρα. Μπορεί μια μέρα να ξυπνήσω και να θέλω να ακούσω τζαζ και μετά από λίγο να το γυρίσω σε Ψαραντώνη.
 
8. Μένοντας στην επικαιρότητα σχετικά με το κίνημα «metoo», έχετε διαπιστώσει προσωπικά ανάλογα νοσηρά φαινόμενα;
Όχι ευτυχώς. Όμως παροτρύνω όσους δυστυχώς έχουν βιώσει κάτι τέτοιο να το επικοινωνήσουν να καθαρίζουμε σιγά σιγά τα σκουπίδια του δικού μου αλλά και οποιουδήποτε χώρου.
 
9. Οι «Άγριες Μέλισσες» είναι αναμφισβήτητα μια σειρά ορόσημο για την ελληνική τηλεόραση και ο ρόλος σας μια πραγματική έκπληξη. Πόσο κοντά είστε με τον «Μπάμπη» και ποιο θα θέλατε να είναι το μέλλον του όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους;
Τα κοινά στοιχεία του χαρακτήρα που ερμηνεύω και του χαρακτήρα μου στη ζωή είναι πολλά. Αυτός νομίζω ήταν και ένας από τους λόγους που επέλεξαν εμένα θεωρώ. Όσο για το μέλλον του Μπάμπη δεν ξέρω. Εμπιστεύομαι τυφλά τους σεναριογράφους και περιμένω να με εκπλήξουν.
 


10. Σας έχει αλλάξει η έκθεσή σας στο κοινό μέσω της τηλεόρασης;
Ναί, νομίζω πως με έχει κάνει πιο προσεκτικό ως προς τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι. Δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος που σε πλησιάζει κανείς όταν έχεις αναγνωρισιμότητα. Τώρα αν εννοείς αν καβάλησα κάποιο καλάμι τότε όχι. Δεν άλλαξα και θεωρώ ανεγκέφαλο όποιον το κάνει. Ο καιρός περνάει και ο κόσμος ξεχνά. Σήμερα είσαι αύριο δεν είσαι. Προσπάθησε να εξελιχθείς σαν άνθρωπος και άσε τις πόζες και τη μόστρα.

11. Κάποιοι συνάδελφοί σας, θεωρούν τη συμμετοχή σε καθημερινές σειρές, ως «δίκοπο μαχαίρι». Από τη μια αυξημένη δημοφιλία κι από την άλλη κορεσμός του κοινού. Τί πιστεύετε;
Αυτό υπήρχε παλιά. Ευτυχώς αλλάζουν τα πράγματα. Το θέμα είναι να κάνεις κάτι που θα δώσει κάποιο μήνυμα και τροφή για σκέψη στο κοινό. Δεν έχει σημασία το μέσο.

12. Ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείτε εντελώς απαραίτητα όταν επιλέγετε μια συνεργασία και ποια τα εντελώς απωθητικά που σας οδηγούν να την απορρίψετε;
Απαραίτητα είναι το συνεργατικό κλήμα και θετική ενέργεια. Αν αυτά τα δυο δεν υπάρχουν, τίποτα καλό δεν θα γίνει.

13. Ονειρεύεστε ποτέ συγκεκριμένους ρόλους ή πράγματα που θέλετε να κάνετε στο μέλλον;
Βεβαίως ονειρεύομαι. Θέλω κάποια στιγμή να ασχοληθώ με τον Ερωτόκριτο.14. Έχετε εμφανιστεί γυμνός στην ελληνική ταινία «Dissolved». Πως το αντιμετωπίσατε και αν διαπιστώνετε γενικά ότι σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται εμπορική εκμετάλλευση του γυμνού…
Ήταν η πρώτη φορά που το έκανα. Το γυμνό στον κινηματογράφο ή στο θέατρο κατά την άποψη μου πρέπει να γίνεται μόνο αν δεν υπάρχει άλλη λύση να δείξεις την γύμνια του χαρακτήρα. Προσπαθήσαμε να το δείξουμε όσο ποιο κόσμια γίνεται. Δεν ήταν εύκολο ούτε για εμάς που ήμασταν γυμνοί αλλά ούτε για το συνεργείο που μας έβλεπε.

15. Με την κριτική τί είδους σχέσεις έχετε και πώς αντιμετωπίζετε μια πιθανή κακή κριτική, θα σας επηρεάσει και πόσο;
Αν την κριτική την κάνει άνθρωπος που έχει την ικανότητα να την κάνει, δηλαδή να είναι κριτικός θεάτρου, θεατρολόγος κτλ. τότε θα ψάξω ποιος είναι. Αν συμφωνώ με αυτά που γράφει για άλλες δουλειές τότε θα μπω σε διαδικασία να δω πως μπορώ να διορθωθώ και να εξελιχθώ για να είμαι έτοιμος την επόμενη φορά.

16. Αν ζητούσαμε να αναφέρετε αυτά που εσείς θεωρείτε για τον εαυτό σας ως βασικά προτερήματα και ελαττώματα, ποια θα ήταν;
Στα προτερήματα θα έβαζα νομίζω την προσαρμοστικότητα μου. Μπορώ να συνεργαστώ με οποιονδήποτε χαρακτήρα ανθρώπου. Στα ελαττώματα ίσως το ότι παρασύρω του συνεργάτες μου στο να κάνουμε πλάκα και να αστειευτούμε.

17. Με αφορμή την επίσκεψή σας στη Θεσσαλονίκη, αν γνωρίζετε την πόλη και αν έχετε άποψη για τους κατοίκους της.
Έχω έρθει αρκετές φορές στην Θεσσαλονίκη, άλλοτε για δουλειά και άλλοτε για βόλτα. Μου αρέσει που αν και είναι μια μεγάλη πόλη, εκπέμπει μια ηρεμία. Και οι άνθρωποι το ίδιο. Επίσης έχει πολύ ωραίο φαγητό. Βασικό χαρακτηριστικό το καλό φαγητό για να μου αρέσει κάτι.18. Τι είναι αυτό που σας ξεκουράζει μετά από μια παράσταση, ένα γύρισμα, μια εμφάνιση;
Να δω αγαπημένα πρόσωπα. Πάντα με ξεκουράζει όταν βρίσκομαι με ανθρώπους που έχω στην καρδιά μου.

19. Πώς νιώθετε για όσα συμβαίνουν γύρω μας πολιτικά και κοινωνικά;
Αυτή είναι μια τεράστια συζήτηση. Δεν απογοητεύομαι. Πιστεύω στην εξέλιξη του ανθρώπου. Πρέπει να αγωνιζόμαστε πιο σκληρά για αυτό το καλύτερο αύριο που ακούμε από τότε που γεννιόμαστε. Είμαστε σε καλό δρόμο νομίζω. Η νέα γενιά έρχεται με φόρα θαρρώ.

20. Δυο λόγια για τον ρόλο που υποδύεστε στην «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» και τί θα θέλατε να μεταφέρετε στον θεατή;
Ο ρόλος μου στην παράσταση δεν είναι ένας, είναι τέσσερις. Κάνω έναν ιαγουάρο που σώζει ένα σκυλί. Κάνω τον Βεντσουλάφ, τον γέροντα σοφό της φυλής των Μαπούτσε. Κάνω τον Άουκαμαν, τον εγγονό του Βεντσουλάφ. Κάνω τον αρχηγό των Γουίνκας, των ‘’ ανθρώπων’’ του καθεστώτος. Επίσης είμαι ο μουσικός της παράστασης.

21. Ενα τραγούδι σας που θα αφιερώνατε στους αναγνώστες μας.
«Ασήμι & Σκουριά»....

 
-40η θεατρική Κουλτουροβραδιά.
Μετά την παράσταση συζητάμε με τους συντελεστές.
-Θέατρο Metropolitan the Urban Theater
-18/02/2022 - Ωρα 21:00
(Πληροφορίες - Προσκλήσεις εδώ)
  
-k-
  
METROPOLITAN THE URBAN THEATER
«Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» του Λούις Σεπούλβεδα.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 Φεβρουαρίου, 21:00
-Θεατρική Κουλτουροβραδιά 18/02. Μετά την παράσταση συζητάμε με τους συντελεστές, εδώ
-ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ (από14/2) εδώ 

Ένα θεατρικό έργο που η καρδιά του χτυπάει δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζουν ακόμα σε αυτά τα δάση σε αρμονία με τη Μάνα Γη κι όσα απλόχερα μας δίνει όσο και να τη κακομεταχειριζόμαστε. Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορωνοϊό αγωνιστή συγγραφέα  και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο. Ένα έργο τραγικά επίκαιρο μετά τις πρόσφατες τεράστιες φωτιές στον Αμαζόνιο αλλά και με τον τρόπο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας μεταχειρίζεται τους αυτόχθονες του Αμαζονίου.
 
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης.
Ερμηνεύουν: Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Τζωρτζίνα Βαρδουλακη, Κώστας Γάκης.
.
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 στις 21:00 και Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στις 17:00.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Γιάννης Βασιλώττος

Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ψυχογραφώντας την παράσταση «Destiny»,
Ψυχογραφώντας την παράσταση «Destiny», "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.
με 0 Σχόλια 3262 Views
Δεν είναι εύκολο να μαθαίνεις ότι έχεις τον ίδιο εραστή με τη φίλη σου. Καταρχάς δεν είναι εύκολο να έχεις εραστή. Ούτε είναι εύκολο να ανακαλύπτεις πως αυτά που έκανε μαζί σου, τα κάνει και με τη φίλη σου και ίσως με μεγαλύτερη επιθυμία. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη