Η Κατερίνα Κόρου στην Κ/supa: «Δυστυχώς, η εικόνα πήρε την πρωτιά από την μουσική» | Interview

2620 Views
Η Κατερίνα Κόρου στην Κ/supa: «Δυστυχώς, η εικόνα πήρε την πρωτιά από την μουσική» | Interview Η Κατερίνα Κόρου στην Κ/supa: «Δυστυχώς, η εικόνα πήρε την πρωτιά από την μουσική» | Interview

.

Πάντα υπάρχει αφορμή να ζητήσεις μια συνέντευξη από δημιουργικούς με σεβαστή καλλιτεχνική πορεία καλλιτέχνες που πέρα από τη παρουσία τους στη μουσική σκηνή πρεσβέουν ήθος και ανθρωπιά, και είναι πρότυπα στη κοινωνία μας.

Τώρα, αν σε όλα αυτά συντρέχουν δισκογραφικά νέα και παραστάσεις, τότε ένας λόγος παραπάνω να υποδεχτούμε την αξιαγάπητη Κατερίνα Κόρου που μιλά στην Μαρία Γρηγοριάδου για την Κουλτουρόσουπα.

 
Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να σπουδάσετε και να ακολουθήσετε το δρόμο της μουσικής;
Μια εσωτερική ανάγκη με έσπρωξε προς την μουσική. Αλλά σε ένα ένα σπίτι με παππού ιεροψάλτη με πατέρα τον Γιώργο Κόρο, νομίζω πως το γονίδιο αποφάσισε πριν από μένα.
 
Προέρχεστε από μουσική οικογένεια. Τι ρόλο έπαιξε το όνομά σας στη μουσική σας πορεία;
Καθοριστικό. Με διευκόλυνε γιατί η μουσική πληροφορία ήταν δίπλα μου με στοργή και αγάπη, αλλά και με δυσκόλεψε γιατί ήταν ένα όνομα «βαρύ σαν ιστορία» που λέει και το τραγούδι. Η ευθύνη δεν μου επέτρεψε να «παίξω» με την μουσική.
 
Τι μάθατε από τον πατέρα και τον παππού σας για τη μουσική; Έχετε κρατήσει κάποια συμβουλή τους;
Ο παππούς ο Νίκος Κόρος ήταν ψάλτης. Έγραψε βιβλία Βυζαντινής μουσικής. Αυτό έμαθα κοντά του την μελέτη, την αφοσίωση, την σοβαρή διάσταση της μουσικής. Από τον πατέρα έμαθα την ταπεινότητα. Ότι είμαστε άνθρωποι και θα φύγουμε όπως ήρθαμε. Τον σεβασμό στην παράδοση. Το ταλέντο δεν μαθαίνεται. Το βλέπεις και το θαυμάζεις. Μαθαίνεις να διακρίνεις την σπουδή και την γνώση που βοηθάνε το ταλέντο να λάμψει. Σε αυτό επέμενε ο Κόρος στην μελέτη για να αποκτηθεί η γνώση.   
 

 
Ταυτόχρονα σπουδάσατε και Νομική. Ήταν άλλη μια αγάπη σας αυτή η επιστήμη; Πώς την επιλέξατε και πώς καταφέρατε να τη συνδυάσετε με τη μελέτη της μουσικής;
Εγώ Φιλόλογος ήθελα να γίνω αλλά ακολούθησα την επιθυμία των δικών μου και μπήκα στην Νομική. Με βοήθησε η οικογένεια. Μου στάθηκαν και τα κατάφερα.
 
Ποια είναι τα θέματα που σας απασχολούν και σας εμπνέουν;  
Η μουσική μιλάει στην καρδιά μου. Πρώτα λοιπόν η μουσική. Από την οικογένεια έμαθα την αγάπη και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο. Όλοι θα φύγουμε έλεγε ο Κόρος αλλά να μην φύγουμε άκεφοι! Αυτή η στάση του μου έδωσε τον προβληματισμό και την κατανόηση. Ενδιαφερόμουν για τον συνάνθρωπο σε κοινωνική αλλά και υπαρξιακή διάσταση.
 
Γράφετε και μουσική και στίχους. Ποια είναι η σχέση σας με το λόγο; Τι σας εκφράζει περισσότερο;
Εν αρχή είν ο λόγος. Στα τραγούδια πρώτα μου έρχεται το θέμα της ιστορίας. Πετιέμαι από τον ύπνο μου πολλές φορές και έχω την εικόνα του τραγουδιού. Την σχέση. Τον στίχο. Ο στίχος θα μου φέρει την μουσική. Παρ’ όλο που είμαι μουσικός ο στίχος είναι το πρώτο ερέθισμα.
 
Τι έχετε να θυμάστε από τα πρώτα σας επαγγελματικά βήματα ως μουσικός και τραγουδίστρια;
Μόνο αγάπη και χαρά θυμάμαι. Ίσως το επίθετο να με προστάτεψε από τις κακοτοπιές. Ακούω διάφορα από τραγουδίστριες. Εμένα με αγκάλιασε μια στοργή από τους συναδέλφους μου και μια προστασία . Ξεκίνησα με την Ρεμπέτικη Κομπανία. Με φίλους που με είχανε σαν αδελφή τους. Ακολούθησαν ο Γιώργος Νταλάρας. Η Μαρινέλα. Και οι δύο ήταν δάσκαλοι για μένα.
 
Τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει ένας νέος καλλιτέχνης ;
Τώρα είναι πάρα πολλές. Τα παλιά τα χρόνια δεν έβγαινες σε αυτήν την δουλειά αν δεν είχες μουσικό χάρισμα. Τώρα αξιολογούνται και άλλα χαρίσματα. Η εικόνα πήρε την πρωτιά από την μουσική. Έχουνε χάσει τα νέα τα παιδιά τα αυγά και τα Πασχάλια τους. Όλα τα τηλεοπτικά παιχνίδια που τρέχουν για να γίνουν γνωστά και να διακριθούν και την επόμενη χρονιά βγαίνουν άλλα τόσα. Παθαίνεις ή δεν παθαίνεις κατάθλιψη μετά. Να μιλάει την μια χρονιά όλη η Ελλάδα για σένα και την επόμενη σε ξεχνούν και να βγαίνουν άλλοι.Τι θα συμβουλεύατε σε έναν νέο που θέλει να ξεκινήσει τώρα την καριέρα του στο χώρο της Τέχνης και της Μουσικής;
Κατ΄αρχάς αν δεν το αγαπάει αυτό που κάνει να μην εμπλακεί. Η μουσική είναι ο δρόμος σου. Δεν είναι  μόνο τα φώτα και η δημοσιότητα. Είναι η αναδουλειά. Η αβεβαιότητα. Αν δεν παίρνεις βαθιά ικανοποίηση για να έχεις κουράγιο να συνεχίζεις είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία.
 
Έχετε συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς Έλληνες τραγουδιστές; Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό και υπάρχει κάποια στιγμή από κάποια συνεργασία που να σας έχει μείνει στη μνήμη;
Ο Γιώργος Νταλάρας που με έμαθε πράγματα και τώρα με τίμησε με την φιλία του και συμμετέχει στον νέο μου δίσκο. Η  Μαρινέλα που ήταν η μεγάλη δασκάλα μου. Ο Δημήτρης  Μητροπάνος, ο Αντώνης Καλογιάννης. Ποιόν να πρωτοθυμηθώ. Ήταν άλλα χρόνια και όλοι αυτοί ήταν ανοιχτόκαρδοι.
 
Τι είναι για εσάς το λαϊκό τραγούδι; Πώς βλέπετε τη σύγχρονη εξέλιξή του;
Είναι το τραγούδι του γείτονα , του φίλου, του χωριανού, του συμπατριώτη. Είναι ο συνεκτικός κρίκος μιας γενιάς , ενός λαού. Η καταγραφή των ηθών και των αισθημάτων μας. Οι χαρές μας και οι λύπες μας. Για την εξέλιξη του. Δυσκολεύομαι να σας πω για την εξέλιξη του. Έχει διαρραγεί  ο κοινωνικός ιστός. Έχουμε συνθλιβεί σε χιλιάδες ομάδες. Έτσι λαϊκό τραγούδι δεν βγαίνει. Οι νέοι έχουν ανάγκη να καταγγείλουν παρά να τραγουδήσουν.
 


Θα κυκλοφορήσει άμεσα ο νέος σας δίσκος με τίτλο «Το τραγούδι μου αλήθεια» σε μουσική και στίχους δικούς σας. Μιλήστε για το τι θα ακούσουμε στο νέο δίσκο.
Θα ακούσετε τραγούδια που έγραψα τα τελευταία 3 χρόνια. Υπάρχουν και 2-3 παλαιότερα. Έχω ακολουθήσει τους δρόμους των νεότερων τραγουδοποιών. Πρόσεξα τον στίχο. Προσπάθησα να είναι αληθινά τα τραγούδια. Την διεύθυνση της παραγωγής την ανέθεσα  στον Άγγελο Σφακιανάκη  που βοήθησε και στην ενορχήστρωση. Έχει βγει ένας ήχος έντεχνος που φλερτάρει την παράδοση. Έχω και ένα τραγούδι για τον πατέρα μου. Βρήκε ο Δημήτρης Κοντογιάννης στο You Tube ένα ταξίμι του πατέρα μου και το προσάρμοσε σε αυτό το τραγούδι και νομίζεις ότι ήρθε ο Κόρος στο στούντιο και έπαιξε.
 
Στο δίσκο συμμετέχει και ο αγαπημένος τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη συνεργασία σας.
Ο Νταλάρας είχε μεγάλη αδυναμία στον πατέρα μου. Αγαπιόντουσαν και εκτιμούσε ο ένας τον άλλον. Αυτό εξελίχθηκε σε μια οικογενειακή φιλία. Μόλις του ζήτησα να συμμετέχει ήρθε και έκανε μια δεύτερη φωνή αλλά είναι από αυτές που λέμε στην δουλειά μας «πρωταγωνιστική».
 


Με αφορμή τα 100 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή θα παρουσιάσετε στο θέατρο Αλκμήνη (κάθε Τετάρτη στις 8:30 μμ) την παράσταση «Το Δάκρυ της Παναγίας» ληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ).Τι θα δούμε και θα ακούσουμε σε αυτή την παράσταση;
Είναι ένα τολμηρό κείμενο και μια δυναμική παράσταση. Είναι η πρώτη φορά που αναπαριστάται η Παναγία επί σκηνής. Είναι ένα σύγχρονο έργο που έχει δράση σε δύο χρόνους. Ένας χρόνος είναι το Θείο δράμα της Παναγίας και ο άλλος είναι η Καταστροφή της Σμύρνης. Εγώ κάνω μια Αρμένισσα την Αρούς στην Σμύρνη και τραγουδώ αμανέδες και στον άλλο ιστορικό χρόνο είμαι η ακόλουθος της Παναγίας και ψέλνω ύμνους Βυζαντινούς.
 
Ποια είναι τα άμεσα μελλοντικά σας σχέδια;
Θέλω να γράψω πολλά τραγούδια. Αυτό είναι που αλαφρώνει την ψυχή μου.
 
Σας ευχαριστώ πολύ!
 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Κατερίνα Κόρου

Αρθρογραφος

Μαρία Γρηγοριάδου
Μαρία Γρηγοριάδου
Από μικρή λάτρευα τις Τέχνες και κυρίως τη μουσική ενώ μέχρι σήμερα νιώθω ότι έχω ανακαλύψει έναν σπουδαίο κόσμο μέσω αυτής. Έχοντας ασχοληθεί με τη μουσική πλέον νιώθω ότι μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητά της και να τη μοιραστώ μαζί σας. Μια πρόσφατη αγάπη που ανακάλυψα είναι τα εικαστικά και η ιερή στιγμή που πρέπει να αποκωδικοποιήσεις την επικοινωνία σου με ένα έργο τέχνης. Μέσω της Κουλτουρόσουπας θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου τόσο για τη μουσική όσο και για την τέχνη, πώς μπορούμε να τις βάλουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας και να σας παρουσιάσω αξιόλογους καλλιτέχνες, παραστάσεις, δρώμενα ή και εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε.Emailεπικοινωνίας: mariagr.music@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

1 Comments

  1. <strong>Κατερινα Κορου</strong>
    Κατερινα Κορου
    Υπέροχη Mαρια Γρηγοριαδου!!Ευχαριστώ!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη