Ο Δημητρης Κουρεας μιλαει στην Kulturosupa..

632 Views
Ο Δημητρης Κουρεας μιλαει στην Kulturosupa.. Ο Δημητρης Κουρεας μιλαει στην Kulturosupa..

Αφού πήρε το πτυχίο του στη Βιολογία, σκέφτηκε να  κάνει μια βόλτα και από το θέατρο. Μόνο που μόλις μπήκε στην σχολή ήταν τέτοιο το πάθος του, που αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας ηθοποιός. Όπερ και εγενετο. Μερικοί από εμάς ίσως τον θυμούνται να παίζει σε παραστάσεις του θιάσου Ouga Klara. [To Πορτοκάλι με την Περόνη,  Σκυλιά στο Πάρκο, Έλεος], ενώ τα τελευταία χρόνια ανελλιπείς είναι η παρουσία του στη θεατρική σκηνή της Αθήνας. Είναι συν δημιουργός μίας νέας εταιρείας παραγωγής [ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΜΥΘΟΠΟΙΙΑ], που στόχος της είναι η δημιουργία ενός οργανισμού ικανού να επενδύσει σε πρωτότυπες θεατρικές, μουσικές και οπτικοακουστικές παραγωγές. Όμως σήμερα το βράδυ στις 9, εχει πρεμιέρα η θεατρική παρασταση «5 λεπτά ακόμα» οπου πρωταγωνιστεί στο Νixon bar. Ο Δημήτρης Κουρέας, εγκαινιάζει την νέα στήλη της Kulturosupas, «νέα πρόσωπα της πόλης, μιλανε στην "Κ"» και αξίζει να τον προσέξετε…

ο Δημητρης Κουρεας, μιλαει στην Kulturosupa
1. Είσαι ένα νέο πρόσωπο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης και για να σε μάθει ο κόσμος περισσότερο, θα ήθελα να μου περιγράψεις τον χαρακτήρα σου με λίγα λόγια…

Ιδιότροπος, αντικοινωνικός ηθοποιός με ένα ιδιαίτερο υπόβαθρο βιολογικών και θεατρικών σπουδών, που του αρέσει να καταπιάνεται πάντα με περισσότερα απ’ όσα μπορεί να χειριστεί και δε λέει σχεδόν ποτέ όχι σε νέες προκλήσεις από όποιο επαγγελματικό χώρο αυτές και αν προέρχονται.
 
2. Πως περναει η μέρα σου όταν δεν έχεις  θέατρο ?

Πιεσμένα. Όπως προανέφερα, η ενασχόλησή μου με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα γεμίζει ούτως ή άλλως τη μέρα μου. Επιχειρηματικότητα, δημοσιεύσεις, σκέψεις και προγραμματισμοί καταναλώνουν εύκολα τις ώρες τις μέρας.
3. Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι . Αν θέλεις πες μου ποια είναι τα «κολλήματα» σου ?

Μου αρέσει να κάνω όνειρα επί χάρτου. Να προγραμματίζω νέα πράγματα και να καταστρώνω σχέδια δράσης επί αυτών. Είτε αφορούν στο Θέατρο είτε σε οτιδήποτε άλλο...
Μουσικές προτιμήσεις ?

Πραγματικά, ποτέ δε ξέρω τι να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Προσπαθώ εδώ και χρόνια να εντοπίσω το συνδετικό κρίκο που είμαι σίγουρος πως υπάρχει στις, κατά τα άλλα, εντελώς διαφορετικές μουσικές που κατά καιρούς μου αρέσουν. Ίσως η ελλιπής γνώση μου γύρω από τη μουσική δε μου το επιτρέπει. Αλλά προσπαθώ! Πάντως, σταθερά, έχω ιδιαίτερη αγάπη στη γαλλική ροκ σκηνή (Indochine κτλ).

4. Πας κινηματογράφο ?

Κινηματογράφο πάω όσο προλαβαίνω. Θέατρο δεν πάω!
5. Ποια είναι η «τέλεια» [αν υπάρχει] διασκέδαση για σένα ?

Εδώ είμαι κάθετος! Ταβερνάκι στην αγορά της Θεσσαλονίκης (μιας και πέρασα εκεί 12 χρόνια από τη ζωή μου) με δυο φίλους και χύμα κόκκινο κρασάκι.
6. Σίγουρα θα σου αρέσουν και τα ταξίδια….

Σίγουρα μου αρέσουν Ναι! Αν και έχω γυρίσει όλη σχεδόν την Ευρώπη και έχω ζήσει για αρκετούς μήνες σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις, δεν είχα ακόμη την τύχη να ταξιδέψω σε χώρες όχι τόσο βουτηγμένες στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ελπίζω να το κάνω συντομα...
7. Έχεις η είχες κάποια ινδάλματα που να σε έχουν επηρεάσει ?

Όχι. Παρότι θαυμάζω για διαφορετικούς λόγους πάρα πολλούς ανθρώπους (κυρίως καλλιτέχνες, επιστήμονες και πολιτικούς), δεν αισθάνθηκα ποτέ την ανάγκη να ταυτίσω τον τρόπο ζωής μου ή τις αξίες μου με τις διακηρύξεις ή τη δράση οποιουδήποτε εξ αυτών.
8. Τελείωσες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τμήμα βιολογίας και έγινες ηθοποιός. Ήταν τελικά μια λάθος επιλογή σου ?

Ποιο από τα δύο ?... αστειεύομαι. Κατηγορηματικά Όχι! Η συνδυαστική προσέγγιση της καθημερινότητάς μου, μέσα από τη γνώση και η εμπειρία μου και από τα δύο αυτά πεδία, είναι για μένα ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο κινούμαι και παίρνω αποφάσεις. Η βιολογία, τουλάχιστον στο επίπεδο που τη βίωσα εγώ (διδακτορικό), μου επέτρεψα να αποκωδικοποιήσω τα πράγματα και τους ανθρώπους γύρω μου με ένα τρόπο που για μένα έχει νόημα. Άλλωστε οι επιστήμες και οι τέχνες μέχρι και τον 18ος αι. ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες σε ακαδημαϊκό επίπεδο.
9. Έχεις «πληρώσει» κάποιου είδους τίμημα στην απόφαση σου να ασχοληθείς με την υποκριτική ?

Τα πάντα στη ζωή μας είναι θέμα επιλογών. Όταν επιλέγεις κάτι, αφήνεις την επιλογή για κάτι άλλο. Επομένως θα έλεγα ναι, αλλά το αν αυτό το τίμημα είναι μικρό ή μεγάλο θα φανεί στο τέλος.
10. Πόσα «ζόρια» τραβαει ένας νέος ηθοποιός μέχρι να καθιερωθεί στο χώρο του [και αν ποτε βέβαια καθιερωθεί] …

Σε όλα τα πράγματα που αποφασίζεις να κάνεις, επαγγελματικά, οι δυσκολίες και τα εμπόδια είναι δεδομένα. Άλλωστε χωρίς δυσκολίες δεν υπάρχει δρόμος και χωρίς δρόμο δεν υπάρχει στόχος. Πολλά ζόρια λοιπόν αλλά τι να κάνουμε.
11. Και εσύ προσωπικά, πόσες «θυσίες» έχεις κάνει ώστε να επιβιώσεις μέσα σε αυτό ?

Καμία θυσία, τουλάχιστον όχι με την ακριβή έννοια του όρου. Παραχωρήσεις, που όμως πάντα υπήρξαν δικές μου επιλογές.
"ελεος"
12. Πες μου αληθεια,  μέχρι που φτάνουν  τα όρια σου ώστε να πάρεις έναν ρόλο που θέλεις πολύ ? Για παράδειγμα  θα δεχόσουν μια ανήθικη πρόταση ?

Με το ανήθικη πρόταση εννοείς φαντάζομαι να εξαγοράσω το ρόλο μου στο κρεβάτι ? Χα χα… τι το ανήθικο έχει αυτό?
 
13. Θέατρο, σινεμά, τηλεόραση…Που αισθάνεσαι είσαι πιο κοντά ?

Ως καλλιτέχνης φυσικά στο θέατρο, ως θεατής στο σινεμά.
14. Πάμε στην παρασταση που παίζεις τώρα. [«Κάτσε 5 λεπτά»]. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό αυτής της παράστασης ?

Το πόσο ενδιαφέρον έχει να παρακολουθείς μέσα από το λιτό-καθημερινό λόγο τα πραγματικά Θέλω και τις αναστολές των ανθρώπων. Τελικά πόσο δύσκολο είναι για δύο ανθρώπους που θέλουν το ίδιο ο ένας από τον άλλο να το κατακτήσουν ?
15. …η οποία εχει πολλές απαντήσεις σε μόνο 5 λεπτά… Γίνετε αυτό ?

Ε ναι γιατί να μη γίνεται? Γίνεται γίνεται !... Τι ? Λες να μην γίνεται, καλά μπορεί και όχι. Εντάξει όχι δε γίνεται (σε μόνο 1 λεπτό).
16. Πως αισθάνεσαι να παίζεις αντί σε ένα «κανονικό» θέατρο, αλλά σε ένα μπαρ ?

Δυστυχώς θα απαντήσω στερεοτυπικά αλλά νομίζω πως με εκφράζει. Η θεατρική σύμβαση δεν καθορίζεται από τους τοίχους, καθορίζεται από την ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνήσουν το μήνυμα, να εισπράξουν ή να εκπέμψουν.
17. Είσαι τελικά ευχαριστημένος από τη μέχρι σήμερα πορεία σου στο χώρο ?

Ναι και στο χώρο και στο χρόνο!
18. Ένα άμεσο όνειρο σου που θέλεις να πραγματοποιηθεί ?

Να μην απογοητευτώ ποτέ με τον εαυτό μου. Να μη χρειαστεί ποτέ να ψάξω την Πίστη έξω από την ανθρώπινη επικοινωνία.
19. Κάνε μου μια ευχή για σένα…

Χρόνια Καλά!

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

Γιάννης Τσιρόγλου
Γιάννης Τσιρόγλου
Επικεφαλής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή