Ο Κυριάκος Δανιηλίδης μιλάει στην Kulturosupa.

1802 Views
Ο Κυριάκος Δανιηλίδης μιλάει στην Kulturosupa. Ο Κυριάκος Δανιηλίδης μιλάει στην Kulturosupa.

Είναι ένα από τα νεώτερα πρόσωπα του θιάσου της Πειραματικής Σκηνής. Είστε δεν είστε φαν του θεάτρου Αμαλία, δεν μπορεί σε κάποιες από τις παραστάσεις τους, να μη «κόλλησε» το μάτι σας στο ανάστημα του. Ανήκει θα έλεγα στην κατηγορία «νέος, ωραίος και ταλαντούχος». Αν και στην πόλη μας δεν «παίζει» το σταρ συστεμ, πιστεύω πως άνετα θα είχε θέση εκεί. Ο Κυριάκος Δανιηλίδης εμφανιζεται αυτον τον καιρο στα εργα "Θα σε παρει ο δρομος" και "Το εξυπνο πουλι".

-Για πες μου, τι ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις. Σε ρωτώ, γιατί έχω την αίσθηση ότι είσαι «κολλημένος» με το θέατρο… Κάνω λάθος; ;
Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Πιτσιρικάς ακόμα ασχολήθηκα ερασιτεχνικά και σπούδασα υποκριτική στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Το “κόλλημα” δεν έφυγε ποτέ δηλαδή !! (χαχα!!)
 
-Είσαι 12 χρόνια στο χώρο και είσαι μόλις 30 χρονών. Από πιτσιρίκι δηλαδή χωμένος στα «πράγματα»…
Ξέρεις τι ποίημα έχω πει στο σχολείο;; (χαχα!!) Επαγγελματικά ξεκίνησα φοιτητής ακόμα. Επειδή όμως από μικρός είχα πρόβλημα με τα μικρόβια έτσι και με το μικρόβιο του θεάτρου έκανα ομοιοπαθητική από πολύ νωρίς για να το ξεπεράσω αλλά δεν τα κατάφερα και γι΄αυτό και εξακολουθώ να ταλαιπωρώ το θεατρόφιλο κοινό μέχρι σήμερα(χαχα!!)
 
-Θα θυμάσαι την πρώτη σου εμπειρία πάνω στη σκηνή με τον κόσμο από κάτω … Ήταν τραυματική τελικά όπως λένε οι περισσότεροι, η κάτι το μαγευτικό ;
Ήταν το “βάπτισμα του πυρός” γεμάτο με άγχος και κόπο. Το σημαντικό βέβαια ήταν το κοινό. Παρέλυσα μπροστά του αλλά το ευχαριστήθηκα. Βέβαια, όσα χρόνια και να περάσουν το άγχος δεν σε εγκαταλείπει ποτέ αρκεί βέβαια να το διαχειρίζεσαι δημιουργικά.
 
-Ποια από όσες παραστάσεις έχεις παίξει, γούσταρες περισσότερο ;
Δεν ξεχωρίζω κάποια. Η κάθε μια είχε την δική της διαδρομή και μαγεία. Το σημαντικό είναι να' σαι πάνω στην σκηνή με τις σωστές συνθήκες.
 
-Ποιον ρόλο αγάπησες πιο πολύ;
Θυμάμαι με νοσταλγία τον Βασίλη από τις “Δάφνες και πικροδάφνες” των Δ. Κεχαϊδη-Ε. Χαβιαρά σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη και τον Τζιμ από τον “Γυάλινο κόσμο” του Τ. Ουϊλλιαμς σε σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη. Βέβαια αγαπώ πολύ ότι έχω κάνει μέχρι σήμερα.
 
-Πως θα χαρακτήριζες την μέχρι τώρα πορεία σου όλα αυτά τα χρόνια; Είσαι ευχαριστημένος; ;
Φυσικά. Είμαι πολύ τυχερός πού κάνω αυτό που αγαπώ με τους κατάλληλους ανθρώπους και στο σωστό περιβάλλον. Μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω σημαντικά πράγματα στο θέατρο και μάλιστα από πολύ νωρίς.
.
-Φαντάζομαι η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», θα είναι το δεύτερο σου σπίτι…
Έτσι είναι. Άλλωστε και το θέατρο είναι πολύ κοντά στο σπίτι μου (χαχα!!). Περνάω εκεί αρκετές ώρες της μέρας φεύγοντας το πρωϊ από το σπίτι και επιστρέφοντας αργά το βράδυ. Οι άνθρωποι και οι σχέσεις που δημιουργούν είναι το σημαντικότερο. Στην Πειραματική υπάρχει αυτό που λέμε “παρέα”.
 
-Και ότι έχεις κάνει στο θέατρο, όλα, μα όλα είναι στην Πειραματική…
Έχω συνεργαστεί με τα περισσότερα σχήματα και ομάδες της πόλης αλλά στην Πειραματική Σκηνή “ανατράφηκα” θεατρικά κι αυτό το οφείλω στον δάσκαλο μου στην σχολή και διευθυντή της Πειραματικής Σκηνής, Νικηφόρο Παπανδρέου.
 
-Τι συναισθήματα έχεις για αυτό το Θέατρο, αυτό το θίασο, αυτούς τους ανθρώπους ;
30 χρόνια τώρα η Πειραματική – ένας θίασος ρεπερτορίου - έχει προσφέρει πολύ σημαντικά πράγματα στο θέατρο της Θεσσαλονίκης και της χώρας γενικότερα με συνεχή παρουσία και το σημαντικότερο, χωρίς εκπτώσεις στις επιλογές της. Οι άνθρωποι που βρισκόμαστε σ' αυτό το θέατρο είμαστε μια ομάδα – οι παλαιότεροι μαζί με εμάς τους νεότερους - που μας ενώνει η κοινή αγάπη για αυτό που κάνουμε. Όπως είπα και προηγουμένως “ανατράφηκα” θεατρικά σ' αυτόν τον χώρο και με συνδέουν πολλά όμορφα συναισθήματα με τους ανθρώπους του.
 
-Ποιον αγαπάς ιδιαίτερα;  Δεν μπορεί κάποιον από τον θίασο θα έχεις αδυναμία… Αλλά αν έχεις πρόβλημα μη μου απαντήσεις…
Αγαπώ όλους τους συναδέλφους μου και με κάποιους από αυτούς είμαστε καλοί φίλοι. Στον θίασο υπάρχουν συνάδελφοι που ήμασταν μαζί και στην σχολή ως φοιτητές και επίσης παίζω και δίπλα σε κάποιους δασκάλους μου.
 
-Οκ, δεν μου απάντησες... Να σε ρωτήσω κάτι ποιο "δύσκολο"... Με το χέρι στην καρδιά… Δεν έχεις βαρεθεί καθόλου εκεί; Και η ερώτηση δεν είναι «παπαρατζιδικη», αλλά «ανθρώπινη»…
Όχι. Άλλωστε δεν υπήρχε κανένας λόγος για να συμβεί αυτό μέχρι σήμερα.
 
-Και στην Αθήνα, γιατί δεν έχεις τολμήσει να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου;
Προς το παρόν είμαι καλά.  Είμαι πολύ τυχερός που εργάζομαι στην Θεσσαλονίκη. Φυσικά δεν αποκλείω την Αθήνα σε ότι αφορά τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Όλα είναι μέρος της δουλειάς μας. Είναι αλήθεια ότι από τη μία, στην Αθήνα έχεις περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές, κάτι που δεν συμβαίνει – και πολύ κακώς – στην Θεσσαλονίκη. Από την άλλη, πολλοί ηθοποιοί από την περιφέρεια μετακομίζουν  στην πρωτεύουσα την στιγμή πού δε μπορεί να απορροφήσει αυτούς που ζουν εκεί. Η ανεργία στον κλάδο είναι τεράστια την στιγμή πού υπάρχει μεγάλη προσφορά (πολλοί ηθοποιοί) και μικρή ζήτηση (περιορισμένη αγορά εργασίας στον χώρο). Είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα, βέβαια, το θέμα “Νέος ηθοποιός στην Ελλάδα”.
 
-Δεν σε γνωρίζω προσωπικά και θα ήθελα να μου περιγράψεις [με λίγα λόγια], τον χαρακτήρα σου. Να σε μάθω εγώ και οι φίλοι που θα μας διαβάσουν…
Πιστεύω ότι οι πιο κατάλληλοι για να απαντήσουν σ' αυτήν την ερώτηση είναι οι άνθρωποι που με γνωρίζουν προσωπικά. Ένας σκηνοθέτης μου είπε πρόσφατα ότι είμαι “ανοιχτό βιβλίο” σαν άνθρωπος (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό) και πιστεύω ότι έχει δίκιο!!!Αυτό που μπορώ να σου πω εγώ είναι ότι είμαι πολύ αγχώδης στην καθημερινότητά μου - κάτι που προσπαθώ να καταπολεμήσω.
 
-Πέρα από το θέατρο τι άλλα ενδιαφέροντα  έχεις;
Μου αρέσουν πολύ οι περίπατοι στην πόλη, συναντώ φίλους, βλέπω ταινίες, παραστάσεις. Ασχολούμαι πολύ επίσης με το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες. Πιστεύω ότι είναι ένα τρομερό “εργαλείο” στα χέρια αυτών πού ξέρουν να το χρησιμοποιούν. Με ενδιαφέρει η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και η δημιουργία συνεργασιών. Συγκεκριμένα, στην μεγάλη κοινότητα του Facebook είμαι διαχειριστής μιας από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες ομάδες για όλους τους έλληνες ηθοποιούς. Είναι μια ανοιχτή ομάδα πού ενημερώνεται καθημερινά και περιλαμβάνει όλα τα τελευταία θεατρικά νέα, ανακοινώσεις για castings και ακροάσεις, απόψεις για το θέατρο και προβάλλει την δουλειά πολλών συναδέλφων. Μπορεί να γίνει μέλος ο κάθε ένας, ειναι μια ανοιχτή ομάδα. Παίρνω καθημερινά πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από ανθρώπους πού εκτιμούν αυτή μου την δραστηριότητα και χαίρομαι πολύ γι' αυτό. Αυτή την στιγμή, η ομάδα αριθμεί 3.800 μέλη.
 
-Πες μου ένα «γερό» κόλλημα που έχεις τελευταία. Κάτι δηλαδή που σου παίρνει τα μυαλά…
Υπάρχει αλλά δεν θα σου πω... (χαχαχα!!).. Καταλαβαίνεις!!
 
-Ζεις  και εργάζεσαι στη Θεσσαλονίκη. Τι αγαπάς και τι μισείς σε αυτή την πόλη ;
Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα και εργάζομαι στην Θεσσαλονίκη!! Αγαπώ τις κοντινές αποστάσεις, τις τυχαίες συναντήσεις στους δρόμους της πόλης, τον αέρα που έχει αυτή η πόλη. Κάθε γωνιά της πόλης έχει την δική της ομορφιά και προσωπικότητα αρκεί να είσαι “ανοιχτός” να την δεις. Με δυσαρεστεί πού τον τελευταίο καιρό επικρατεί μια εσωστρέφεια στην νοοτροπία των Θεσσαλονικέων κάτι που θα πρέπει να αποβάλλουν. Υπάρχουν βέβαια πολλές “ανήσυχες” φωνές στην πολή που πρέπει να βγουν προς τα έξω. Αυτό είναι το καθησυχαστικό.
 
-Και ποια «στάση» κρατεί η πόλη στο πρόσωπο σου. Εννοώ βέβαια και τους ανθρώπους της.
Πιστεύω ότι μια μεγάλη μερίδα του κόσμου στέκεται δίπλα σε προσπάθειες που κάνουν ομάδες και άνθρωποι στο θέατρο και σε άλλους τομείς στην πόλη μας.
 
-Πόση σημασία δίνεις στην δημόσια εικόνα σου; Αντικειμενικά είσαι και ενα ωραίο παιδι...
Δε με απασχολεί ιδιαίτερα αυτό το ζήτημα. Ο κάθε άνθρωπος βλέπει στον άλλο αυτό που θέλει να δεί. Είναι τελείως υποκειμενικό.
 
-Πες μου ένα γεγονός που σε έκανε να θυμώσεις πρόσφατα…
Είναι προσωπικό, δεν θα ήθελα να πω... Συγνώμη.
 
-Ας μιλήσουμε για γκομενικά… Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στη ζωή σου ;
Είναι πολύ σημαντικό και δημιουργικό να' χεις να νοιάζεσαι για κάποιον. Αποκτάς άλλη δύναμη όταν σου συμβαίνει αυτό.
 
-Και το σεξ ;
Πιστεύω ότι αυτά τα δυο πάνε πακέτο!! Όσο περισσότερο ερωτευμένος/η είσαι, τόσο καλύτερο σεξ κάνεις...
 
-Εκτιμάς [αν καταλαβαίνεις εννοώ] τους ανθρώπους που έχουν μεγάλα πάθη και πληρώνουν γι αυτά;
Απολύτως! Άλλωστε, είμαι ένας από αυτούς.. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το έχω βιώσει αυτό πού λες αρκετές φορές στην προσωπική μου ζωή!
 
-Βαθμολόγησε τον εαυτό σου. Εσύ σε ποια βαθμίδα θα τον έβαζες. Και ρωτώ σε  ότι αφορά το ερωτικό πάθος …
Με φέρνεις σε πολύ δύσκολη θέση (χαχα!!) Σ' αυτό δε μπορώ να απαντήσω αντικειμενικά γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για μένα, σημασία έχει ο άνθρωπος πού έχεις δίπλα σου και τι σημαίνει για σένα. Δε νομίζω ότι το ερωτικό πάθος είναι κάτι πού υπολογίζεται και αξιολογείται, είναι κάτι πού βιώνεται έστω και για μια στιγμή. Προσωπικά είμαι λίγο επιρρεπής σε αυτό (χαχα!!).
 
-Πες μου τα όνειρα σου;
Εύχομαι να συνεχίσω να κάνω σωστά την δουλειά μου σ' αυτόν τον χώρο με όρεξη και αξιοπρέπεια. Τώρα, οτιδήποτε έρθει στο μέλλον και είναι καλό, καλώς να ορίσει!!!
 
-Κάνε μου μια ευχή για σένα…
Να έχω την υγειά μου και να στέκομαι στα πόδια μου, όπως και οι άνθρωποι πού αγαπώ...
 
-Ειλικρινά, στo εύχομαι.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ...

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Κυριάκος Δανιηλίδης

Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στον αστερισμό της Αποκριάς ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Εκδηλώσεις από Τσικνοπέμπτη μέχρι Καθαρά Δευτέρα
Στον αστερισμό της Αποκριάς ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Εκδηλώσεις από Τσικνοπέμπτη μέχρι Καθαρά Δευτέρα
με 0 Σχόλια 2521 Views
...εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, να έχουν σχεδιαστεί για να σκορπίσουν χαμόγελα, αισιοδοξία, χαρά και γιορτινή διάθεση.
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο