Kulturosupa.gr - RSS http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/ put the rss description here. +Sun, 26 Mar 2017 15:29:00 +0300 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[«Burn Baby Burn»: Μια παράσταση με ναι αλλά και όχι. Είδαμε στο θέατρο Τ & Σχολιάζουμε.]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/burn-baby-burn-eidame-18569/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/burn-baby-burn-eidame-18569/#comments +Sun, 26 Mar 2017 15:29:00 +0300 12 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/burn-baby-burn-eidame-18569/   «Burn Baby Burn»: Μια παράσταση με ναι… αλλά και όχι... Είδαμε στο θέατρο Τ & Σχολιάζουμε.

]]>
 «Burn Baby Burn»: Μια παράσταση με ναι… αλλά και όχι... Είδαμε στο θέατρο Τ & Σχολιάζουμε.

 Η θεατρική ομάδα "Προσεχώς SUBWAY" παρουσιάζει το νέο της θεατρικό πόνημα "Burn Baby Burn", στο θέατρο Τ, μεταφέροντας μας μέσα από το έργο τους, στα κινηματογραφικά τοπία του Ταραντίνο και των αδερφών Κοέν.
 
Το δελτίο τύπου αναφέρει: To κείμενο της παράστασης ανήκει στην θεατρική συγγραφέα Carine Lacroix. Σε ένα εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο στη μέση του πουθενά, συναντιούνται τυχαία δύο σκληρά, αλλά εύθραυστα κορίτσια τύπου Θέλμα και Λουίζ. Βρίσκονται λίγο πριν την ενηλικίωση, λίγο μετά την εφηβεία. Μέσα από τη θυελλώδη σύγκρουσή τους, γεννιέται μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στη φιλία και τον έρωτα, ώσπου η άφιξη ενός διανομέα πίτσας δίνει μια εντελώς απροσδόκητη τροπή στα γεγονότα, καθορίζοντας την εξέλιξη της ζωής τους.
 
Η έμπνευση της παράστασης ήταν η δημιουργία ενός θεατρικού road movie, βασισμένη σε ένα κείμενο που ομολογουμένως ευνοούσε τη συγκεκριμένη θεατρική σύλληψη καθώς διέθετε αυτό που ονομάζουμε "μη γραμμική ιστορία". Καθώς επίσης και στοιχεία όπως ευφάνταστους διαλόγους και ωμή βία.Δυστυχώς ενώ το κείμενο έχει μια άλφα δυναμική, το να το παρουσιάσεις ως μια καλλιτεχνική εκδοχή επηρεασμένη από τους Ταραντίνο και Κοέν, αυτομάτως το υποβιβάζεις σε ένα χαμηλότερο επίπεδο. Η σύγκριση γίνεται αναπόφευκτα και το έργο βγαίνει "λίγο". Eίναι αρκετά παράτολμο να αναμετρηθείς με τους μετρ του είδους, καθώς το να κερδίσεις τους θεατές, που είναι γνώστες του συγκεκριμένου είδους και περιμένουν το κάτι παραπάνω καλλιτεχνικά, προβλέπεται ως ένα δύσκολο στοίχημα.
 
Σκηνοθετικά η παράσταση διέθετε όραμα και έναν σκηνοθετικό καμβά όπου πάνω του αποτυπώνονταν ανάγλυφα, λόγια και συναισθήματα. Υπήρχε η έμπνευση και αυτή η αίσθηση δημιουργίας σε ένα σκηνοθετικό μοτίβο αφήσησης, δράσης και ποιητικότητας. Η σκηνοθεσία του Παύλου Παναγιωτίδη υπήρξε γρήγορη, ευφυής και σε σημεία της λυτρωτική. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα του σκηνικού, ως ένα άλλο εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο που έζεχνε αδιέξοδο και απόγνωση, λυτρωνόταν μέσα από τις ποιητικές στιγμές του έργου, όπου αποτυπώνονταν σε μια σκοτεινή οθόνη. Ένα ακόμη στοιχείο που παραπέμπει στο τρόπο έκφρασης των αδερφών Κοέν μέσα από τα ονειρικά και υπερ-ρεαλιστικά στοιχεία. Δυστυχώς το κομβικό σημείο του επιλόγου ατύχησε. Το να επιλέξεις στο φινάλε, να αποτυπωθούν τα λόγια των χαρακτήρων, αυτούσια στη γαλλική γλώσσα όπως και στο πρωτότυπο κείμενο, επιφέρεις μια σύγχυση στο νόημα σε μια στιγμή κορύφωσης. Έτσι "χάνεις" τους θεατές, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη γαλλική διάλεκτο, δημιουργώντας μια "κοιλιά" στο έργο και ένα αίσθημα μη-ολοκλήρωσης σε ένα καθοριστικό σημείο κάθαρσης.
 
«Κρατήσου σφιχτά,οδηγώ εγώ.
Πάμε μαζί,θα δείχνεις τον δρόμο εσύ.
Τρέμεις όπως η νύχτα στην αγκαλιά μου.
Η καρδιά μου είναι φωτιά,κρατήσου σφιχτά.
Έλα, μωρό μου, να καούμε μαζί.
Έλα να καούμε, μαζί.»
 
Στους ερμηνευτικούς ρόλους, η απόδοση των νεαρών ηθοποιών (Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Δημήτρης Κοϊδης) θα λέγαμε ότι κινήθηκε σε ένα διεκπεραιωτικό επίπεδο χωρίς να κατορθώσουν να αποτυπώσουν τη συναισθηματική σκιαγράφηση των ηρώων. Η ερμηνευτική ιδιότητα τους χαρακτηρίστηκε από μια επίπεδη απόδοση που πολλές φορές φάνταζε υπερβολική ή σε άλλες στιγμές ως μία απλή ανάγνωση των λέξεων. Το θέμα της παράστασης χαρακτηρίζεται από το γρήγορο παλμό, την αστείρευτη ενέργεια, τη θυελλώδη σύγκρουση. Αυτά τα στοιχεία περνούν μέσα από τους ηθοποιούς και ως αρωγοί τα μεταφέρουν στο κοινό. Δυστυχώς, αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη. Οφείλουμε όμως να ξεχωρίσουμε την ερμηνεία της Στελλίνας Βογιατζή ως Ιρίπ που παρουσίασε ένα άρτιο ερμηνευτικό αποτέλεσμα. Η ερμηνεία της, διαπερνούσε ολόκληρο το σώμα της. Από την έκφραση της μέχρι τη κινησιολογία της. Υπήρξε πραγματικά ένας χαρακτήρας βγαλμένος από μία παρανοϊκή ιστορία με πολλές αντιφάσεις και ανατροπές. Ένας αντι-ήρωας.
 

Καταλήγοντας,

Το "Burn Baby Burn" έχει κάτι να πει, κάτι να δηλώσει. Αυτοκαταστρέφεται όμως, μέσα στην ετικέτα του και σε αυτή τη καλλιτεχνική του πολυπλοκότητα, μην κατορθώνοντας εν τέλει να δημιουργήσει μία καθαρή εικόνα. Πίσω από τη σύλληψη της θεατρικής ιδέας διαφαίνεται ξεκάθαρα η έμπνευση, όπου αφορά σαφέστατα ένα πιο εκπαιδευμένο κοινό, που όμως έχει και περισσότερες απαιτήσεις ώστε να το χρίσει ως μια επιτυχημένη θεατρική απόπειρα..

Βαθμολογία:

5,5
 
Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε ΕΔΩ
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/burn-baby-burn-eidame-18569/feed/
<![CDATA[«Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου με τον Φώτη Μακρή στο θέατρο Αυλαία.]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/kivotio-makris-avlaia-18561/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/kivotio-makris-avlaia-18561/#comments +Sat, 25 Mar 2017 21:54:00 +0200 3 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/kivotio-makris-avlaia-18561/ «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου με τον Φώτη Μακρή στο θέατρο Αυλαία.

]]>
 «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου με τον Φώτη Μακρή στο θέατρο Αυλαία.

Μετά από πέντε sold out παραστάσεις «Το Κιβώτιο», έρχεται ξανά στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 11 & την Τετάρτη 12  Απριλίου, στο θέατρο «Αυλαία».
.
“Το Κιβώτιο”, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.
 
Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους.
 
Αυτές οι αναφορές, αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου.
 
Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.
 
Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Άρης Αλεξάνδρου (ψευδώνυμο του Αριστοτέλη Βασιλειάδη) γεννήθηκε στην Πετρούπολη της Ρωσίας, το 1922 από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του (το 1928), η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθηνά.
 
Άρχισε να μεταφράζει και να γράφει σε νεαρή ηλικία. Οι πολίτικες του περιπέτειες (εξορίστηκε στην Ελ Ντάμπα της Λιβύης, στον Μούδρο της Λήμνου, στη Μακρόνησο και φυλακίστηκε για τα αριστερά πολιτικά του φρονήματα), που συνοδεύονταν από αντίστοιχες ιδεολογικές, καθώς διαφωνούσε με τους συντρόφους του, δεν έκαμψαν τη μεταφραστική του παραγωγή, ούτε και την ποιητική του δημιουργικότητα.
 
Από το 1967 έζησε αυτοεξόριστος, μαζί με τη σύζυγο του Καίτη Δρόσου, στο Παρίσι, οπού και τέλειωσε τη συγγραφή του μυθιστορήματος “Το Κιβώτιο”. Πέθανε στο Παρίσι, το 1978.
 
Τα ποιητικά έργα του είναι: Ακόμα τούτη η άνοιξη (1946), Άγονος Γραμμή (1952), Ευθύτης Οδών (1959), Ποιήματα (1941-1971) (1972). Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση από τα αγγλικά, τα ρώσικα, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά.
 
Το μοναδικό του μυθιστόρημα, “Το Κιβώτιο”, μεταφράστηκε στα γαλλικά και στα αγγλικά και αποτέλεσε θέμα πολλών πανεπιστημιακών εργασιών.

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Πρωταγωνιστής: Φώτης Μακρής
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός
 
Διάρκεια : 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
 
Παράσταση: Τρίτη 11 Απριλίου & Τετάρτη 12 Απριλίου, ώρα 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος προπώληση & 10 φοιτητικό- ανέργων
Προπώληση εισιτηρίων: Θέατρο Αυλαία
Πληροφορίες- Κρατήσεις : 2310257218, 2310237700
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/kivotio-makris-avlaia-18561/feed/
<![CDATA[«ZERO» του Kenneth Lonergan με τον Παναγιώτη Μπουγιούρη στο θέατρο Αυλαία.]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/«zero»-kenneth-lonergan--18560/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/«zero»-kenneth-lonergan--18560/#comments +Sat, 25 Mar 2017 21:37:00 +0200 3 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/«zero»-kenneth-lonergan--18560/ «ZERO» του Kenneth Lonergan με τον Παναγιώτη Μπουγιούρη στο θέατρο Αυλαία.

]]>
 «ZERO» του Kenneth Lonergan με τον Παναγιώτη Μπουγιούρη στο θέατρο Αυλαία.

Πόσο χαμένη μπορεί να είναι η νέα γενιά, χωρίς αγάπη και ιδανικά σε μια ισοπεδωμένη καπιταλιστική κοινωνία? Πόσο τα ναρκωτικά ελλοχεύουν κινδύνους για τους σημερινούς νέους  και τελικά πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της ελπίδας και της ζωής;

Το  νεανικό εμβληματικό έργο, «This is our youth» του διακεκριμένου συγγραφέα και σεναριογράφου μεγάλων επιτυχιών του Χόλλυγουντ, Kenneth Lonergan, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα , σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη. Το έργο αφορά στη νέα γενιά που μηδενίζει, αμφισβητεί,  χάνεται πολλές φορές στον κυκεώνα των ναρκωτικών ψάχνοντας εκεί νόημα και διέξοδο, αλλά δεν παύει τελικά να ελπίζει, γιατί ο θάνατος καραδοκεί και όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν στάχτη σε μια στιγμή. Ο συγγραφέας μπαίνει βαθιά στη ψυχοσύνθεση των σημερινών νέων και παρακολουθεί βήμα- βήμα τις αντιδράσεις τους, τα προβλήματά τους και τις ανησυχίες τους καταγράφοντας τον κόσμο των ναρκωτικών, του εφήμερου σεξ και τη μηδενιστική διάθεση μέρους της νέας γενιάς που έχει μεγαλώσει χωρίς αγάπη και στόχους από το οικογενειακό τους περιβάλλον, δίνοντας τελικά ένα μήνυμα για τη ζωή και σε ένα καλύτερο μέλλον!
 

Περίληψη

Το έργο τοποθετείται στο διαμέρισμα του Ντένις Ζίγκλερ στο Μανχάταν, ενός  χαμένου νέου στα ναρκωτικά, στο εφήμερο σεξ και το εμπόριο, όταν ο νεαρός και ντροπαλός φίλος του Γουόρεν τον επισκέπτεται με κλεμμένα χρήματα από το σπίτι του πατέρα του και του ζητά να τον φιλοξενήσει εκεί προσωρινά, προσφέροντάς του  χρήματα για να διασκεδάσουν με ναρκωτικά και να προσεγγίσει τη Τζέσικα, μια νέα κοπέλα που ο Γουόρεν θέλει να κατακτήσει με την νεανική του αφέλεια και αθωότητα. Όλα ανατρέπονται, η καθημερινότητα τους και η φαινομενική ισορροπία τους, με το θάνατο φιλικού τους προσώπου από ναρκωτικά. Εκεί έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με το θάνατο, κλονίζονται και αναθεωρούν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Kenneth Lonergan
Απόδοση-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Βάλαρης 
Σκηνικά: Ντίνος Λέλος
Κοστούμια: Αλέξης Φούκος
Φωτισμοί:  Λοίζος Λοίζου
Φωτογραφίες: θωμάς Χρυσοχοίδης
Γραφιστικά: Ρούλα Δανιήλ
Παραγωγή: Γιώργος Βάλαρης- Θέατρο Χυτήριο
 
Πρωταγωνιστούν :
Παναγιώτης Μπουγιούρης, Δημήτρης Λιακόπουλος, Κατερίνα Δημητρόγλου
 
Παραστάση: Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Απριλίου, ώρα 21.00
Εισιτήρια: 13 ευρώ ενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό – ανέργων
Προπώληση εισιτηρίων: Θέατρο Αυλαία
Πληροφορίες – Κρατήσεις: Τ. 2310257218, 2310237700
 ==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/«zero»-kenneth-lonergan--18560/feed/
<![CDATA[ Η εκπληκτική παράσταση «Η πόρνη απο πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου στο θέατρο Αυλαία.]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/didaskalou-porni-avlaia-18559/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/didaskalou-porni-avlaia-18559/#comments +Sat, 25 Mar 2017 21:21:00 +0200 3 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/didaskalou-porni-avlaia-18559/  Η εκπληκτική παράσταση «Η πόρνη απο πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου στο θέατρο Αυλαία.

]]>
 Η εκπληκτική παράσταση «Η πόρνη απο πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου στο θέατρο Αυλαία.

Είδαμε - Βαθμολογήσαμε με 7,5 & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
/
Την Τετάρτη 5 & την Πέμπτη 6 Απρίλιου   θα ανέβει στο θέατρο «Αυλαία»» η παράσταση « Η πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη και σκηνοθεσία του Σταμάτη Πατρώνη με την Κατερίνα Διδασκάλου.
 
Η Ερατώ -η νοικοκυρά από κάτω- μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς ,την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε..... ‘’
 
Η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολώντας τη ζωή της Ερατούς, πλημμυρίζει κυριολεκτικά τη σκηνή παίζοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της ηρωίδας. ‘Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας που μας ταξιδεύει για 70 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη.

Παίζουν:

Κατερίνα Διδασκάλου

Συντελεστές:

Συγγραφέας : Αντώνης Τσιπιανίτης
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης
 
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
 
Παράσταση: Τετάρτη 5 & Πέμπτη 6 Απρίλιου
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων
Προπώληση εισιτηρίων: Θέατρο Αυλαία
Πληροφορίες- Κρατήσεις: 2310257218, 2310237700
 ==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
]]>
1 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/didaskalou-porni-avlaia-18559/feed/
<![CDATA[«Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη με τον Τάκη Χρυσικάκο, δωρεάν στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/anafora-apth-18555/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/anafora-apth-18555/#comments +Sat, 25 Mar 2017 10:29:00 +0200 3 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/anafora-apth-18555/ «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη με τον Τάκη Χρυσικάκο, δωρεάν στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ

]]>
«Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη με τον Τάκη Χρυσικάκο, δωρεάν στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Είδαμε και σχολιάζουμε EΔΩ

Το ΑΠΘ εγκαινιάζει τη νέα σειρά εκδηλώσεων πολιτισμού με το γενικό τίτλο «Δευτέρες της Τέχνης στο ΑΠΘ» με την  θεατρική παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο», η οποία παρουσιάζεται με την ευκαιρία του εορτασμού του Έτους Καζαντζάκη, Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, στις 20:00.
 
Η είσοδος στην παράσταση θα γίνεται με δωρεάν δελτία εισόδου, τα οποία θα διατίθενται τις προηγούμενες μέρες από το ΑΠΘ [κτήριο Διοίκησης], με σειρά προτεραιότητας, καταρχήν για τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΑΠΘ.

Φωνάζω στη μνήμη να θυμηθεί…

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή.

 Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει».
 Ν. Καζαντζάκης
 
Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά»  με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.
 
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!
 
Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.
 
Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Χρυσόστομος Καραντωνίου, παίζοντας κλασική κιθάρα.
 
Το πρόγραμμα των παραστάσεων ξεκίνησε από την Κρήτη,  τη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση.
 
Στις 4 Ιουνίου 2015, ύστερα από πρόσκληση του τομέα πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η παράσταση παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, ενώ η καλοκαιρινή πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στον τάφο του Καζαντζάκη. Οι καλοκαιρινές παραστάσεις ολοκληρώθηκαν στη Γαύδο.
 
Η παράσταση, που γίνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη,  θα συνεχίσει τις παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και θα ταξιδέψει σε πανεπιστήμια και πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, υπό την αιγίδα της Γενικης Γραμματειας Αποδημου Ελληνισμου του Υπουργειου Εξωτερικων, για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/anafora-apth-18555/feed/
<![CDATA[Κάτι από Αγκάθα Κρίστι οι «Δέκα μικροί νέγροι» στο Θέατρο Αθήναιον. Είδαμε & Σχολιάζουμε…]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/10-mikroi0negroi0eidame-18556/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/10-mikroi0negroi0eidame-18556/#comments +Sat, 25 Mar 2017 10:22:00 +0200 5 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/10-mikroi0negroi0eidame-18556/   Είδαμε τους «Δέκα Μικρούς Νέγρους» στο Θέατρο Αθήναιον και είναι σα να μην τους είδαμε…& Σχολιάζουμε…

]]>
 Κάτι από Αγκάθα Κρίστι οι «Δέκα μικροί νέγροι» στο Θέατρο Αθήναιον. Είδαμε & Σχολιάζουμε… 

Στο θεατρικό γίγνεσθαι τα έργα της Αγκάθας Κρίστι παρουσιάζουν έως σήμερα μεγάλο πάντα  ενδιαφέρον, σχεδόν όσο και τα εκατομμύρια των πωλήσεων των βιβλίων της, ασχέτως αν έχουν γραφτεί το χίλια εννιακόσια τριάντα τόσο… Προκαλούν δε τόσο ενδιαφέρον που οι θεατρικές παραστάσεις συχνά αποτελούν μεγάλες καλλιτεχνικές, κυρίως εισπρακτικές επιτυχίες, ασχέτως αν ξέρεις την υπόθεση και ποιος είναι δολοφόνος…
 
Αυτό που κάνει με δυό λόγια γοητευτικά τα κείμενα της βασίλισσας του εγκλήματος, όπως έχει ονομαστεί, η Αγκάθα Κρίστι, είναι το μυστήριο, η λεπτομερής περιγραφή μέσω καταστάσεων των χαρακτήρων και η ανατροπή στο τέλος.
 
Στα καθ’ ημάς δεν παρουσιάζονται δυστυχώς τόσο συχνά έργα της και η άφιξη των «10 μικρών Νέγρων» στο θέατρο Αθήναιον», υπήρξε επιτακτική ανάγκη να παραβρεθούμε μόνο που η συγκεκριμένη παράσταση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του «μύθου» της.
 
Και η ιστορία μας τοποθετεί σε ένα ερημικό νησί, όπου 10 διαφορετικά πρόσωπα καλούνται στο σπίτι ενός πλουσίου και σταδιακά ένας, ένας εξαφανίζονται από προσώπου γης…
 
Και ξεκινώντας από τα αρνητικά (-), η σκηνοθεσία του Γιώργου Φρατζεσκάκη ήταν ο αδύναμος κρίκος όλης της παράστασης. Αδυνατούμε δε να καταλάβουμε πως μια δοκιμασμένη στην Αθήνα για δύο συναπτά έτη, δεν συμμαζεύτηκε, δεν σουλουπώθηκε, κυρίως δεν αντιλήφθηκε τα μέγα σφάλματα που ήταν: Το ανύπαρκτο σασπένς, το υποτυπώδες μυστήριο, η περιορισμένη αγωνία και η αργή κλιμάκωση. Όπου όλο το τιμ της έπαυλης περιφέρονταν, διαπληκτίζονταν, εξαφανιζόντουσαν και ώ του συγγραφικού θαύματος, κάποιος έπεφτε παθητικά νεκρός. Η στιγμή δε του νέου θύματος δεν παρουσίαζε ιδιαίτερη έκπληξη ή και φόβο στα μάτια των υπόλοιπων πόσο δε στους θεατές. Ακόμα και από τα μέσα της παράστασης και μετά που οι μισοί έχουν εξολοθρευτεί με κάποιο «βάναυσο» τρόπο, η ροή παρουσίαζε μικρό ενδιαφέρον, βλέπε, κενά σκηνοθετικής σύνδεσης και το μόνο που έμενε ήταν να αποκαλυφθεί ποιος είναι τελικά αυτός ο Σβαρτσενέγκερ...
 
Απ όλα αυτά συμπεραίνουμε πως ο σκηνοθέτης ή δεν το’ χει (το σκηνοθετικό) ή άλλου είδους Αγκάθα Κρίστι παράσταση οραματίστηκε. Το βέβαιο είναι πως πέρασε και δεν ακούμπησε το «σαγηνευτικό, σκοτεινό, με ένταση και μυστήριο, λογοτεχνικό αριστούργημα»...
 
Στα ίδια «κυβικά» και οι ερμηνείες των ηθοποιών. Ολων, μετριότατες ως βατές, με μικρές αναλαμπές σε κάποιους μονολόγους/εξάρσεις. Περισσότερο θύμιζαν τηλεοπτική μετάδοση ασπρόμαυρου «Θέατρου της Δευτέρας», παρά ζωντανές ερμηνείες μιας κάποιας θεατρικής παράστασης. Για την ιστορία τους αναφέρουμε καθότι τους έχουμε ήδη ξεχάσει: Νίκος Γεωργάκης, Οδυσσέας Σταμούλης, Αννέτα Παπαθανασίου, Ελένη Βουτυρά, Σάββας Πασχαλίδης,  Γιάννης Νικολάου, Κώστας Ζέκος, Γιώργος Ζώης, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Μαρία Καμακάρη.
 
Σε ένα θεατρικό έργο της Αγκάθα Κρίστι, επιβάλλεται ένα πλούσιο και γεμάτο σκηνικό, εποχής, καλοραμμένα κοστούμια, επιβλητική μουσική επιμέλεια, ιδιαίτερους φωτισμούς και παράξενους ήχους τουλάχιστον. Για τα δεδομένα της μικρομέγαλης παραγωγής, δεν έχουμε παράπονο, υποστηρίχτηκαν αρκετά.
 
Στα θετικά (+) της παράστασης: …απλά χαζεύεται…
 
Εν ολίγοις (-): Τίποτα σπουδαίο…
 
Βαθμολογία:
5,5 στα 10
 
.
Βίντεο αυλαία/χειροκρότημα απο τη πρεμιέρα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, στη σκηνή και ο σκηνοθέτης της παράστασης. 
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.

]]>
2 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/10-mikroi0negroi0eidame-18556/feed/
<![CDATA[Το KΘΒΕ υποδέχεται τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/ktve-mixalakopoulos-18545/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/ktve-mixalakopoulos-18545/#comments +Fri, 24 Mar 2017 14:11:00 +0200 3 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/ktve-mixalakopoulos-18545/ Το  KΘΒΕ υποδέχεται τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

]]>
 Το  KΘΒΕ υποδέχεται τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Τη Δευτέρα 27/3/17, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, το  KΘΒΕ υποδέχεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στις 18.00, τον σπουδαίο Έλληνα  ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο, για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
 
O Γιώργος Μιχαλακόπουλος είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν" (1961). Iδρυτής του Θεάτρου Σάτιρας. Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και στο Θεατρικό Εργαστήρι Ποινικών των Φυλακών Κορυδαλλού.
 
Έχει κερδίσει το Α' Βραβείο ανδρικού ρόλου (Καρόλου Κουν), Βραβείο Ελληνικής Τηλεόρασης (1992). Υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, Αντιπρόεδρος ΚΕ.Θ.Ε. (Ιθάκη-Έξοδος-Στροφή-Παρέμβαση). Έχει πρωταγωνιστήσει και έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις.  Έπαιξε σε αρκετές ταινίες στον κινηματογράφο και συμμετείχε σε  αγαπημένες σειρές και θεατρικά στην τηλεόραση.
 
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος θα πραγματοποιήσει μια ανοιχτή συζήτηση με ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών, φοιτητές αλλά και με όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη της υποκριτικής, μιλώντας για τα εξήντα χρόνια παρουσίας του στο θέατρο.
 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Δευτέρα 27 Μαρτίου, στις 18.00
Είσοδος ελεύθερη
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/ktve-mixalakopoulos-18545/feed/
<![CDATA[Έρχονται στο Θέατρο Αυλαία -Συνοπτικός προγραμματισμός ]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/avlaia-erxontai-sim-progr-18543/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/avlaia-erxontai-sim-progr-18543/#comments +Fri, 24 Mar 2017 12:43:00 +0200 3 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/avlaia-erxontai-sim-progr-18543/

 Έρχονται στο Θέατρο Αυλαία -Συνοπτικός προγραμματισμός 

]]>
 Έρχονται στο Θέατρο Αυλαία -Συνοπτικός προγραμματισμός 

ΣΩΣΙΒΙΟΣ

Της ομάδας Aloof
Κάθε Σάββατο στις 18.00 εως 1/4
Έχει μαγέψει, καθηλώσει και διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους προσφέροντας γέλιο αλλά και σκέψη στις έως τώρα sold out παραστάσεις του. Ο Σωσίβιος συνεχίζεται μέχρι την Πρωταπριλιά και σας καλεί να το βάλετε «λίγο να δουλέψει και θα κάνει τη σωστή τη σκέψη»!
 

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ

Διασκευή: Γεώργιος Δερνίκας Σκηνοθεσία: Γεώργιος Δερνίκας – Πέτρος Μαλιάρας
Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. έως 9/4
Ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία έγινε παράσταση και έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού. Όλες οι παραστάσεις είναι sold out γι’ αυτό είναι απαραίτητη η κράτηση στο 2310237700.
 

ΞΕΧΑΣΙΑΡΑ ΜΕΛΙΣΣΑ

Της Άννας Γαρεφαλάκη
Τελευταία παράσταση Κυριακή 26 Μαρτίου στις 15.30
Η ξεχασιάσα μέλισσα Μελίσσα γεμίζει χαρά τα παιδιά και τα προκαλεί σε παιχνίδι και μάθηση. Τελευταία παράσταση την Κυριακή 16 Μαρτίου.
 

ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης Πρωταγωνιστεί: Βερονίκη Αργέντζη
Τετάρτη 22 Μαρτίου έως Κυριακή 26 Μαρτίου στις 21.00
Το εμβληματικό έργο του Γιάννη Ρίτσου βρίσκει την «Ελένη» στο πρόσωπο της Βερονίκης Αργέντζη που υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δήμου Αβδελιώδη υπόσχεται να μαγέψει.
 

ΜΑΚΜΠΕΤΤ  ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΙΟΝΕΣΚΟ

Για δύο Δευτερότριτα στις 21.00 από 27/3
Στις λίγες παραστάσεις που έδωσε στο Θέατρο Σοφούλη καθήλωσε το κοινό με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τις ξεχωριστές ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Έρχεται στο Θέατρο Αυλαία για λίγες παραστάσεις και ουδείς θεατρόφιλος δεν πρέπει να το χάσει.
 

ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

Σκηνοθεσία: Ελένη Πέγκα
Πέμπτη 30 Μαρτίου έως Κυριακή 2 Απριλίου στις 21.00
Φρέσκο, νεανικό και τολμηρό, έρχεται από την Αθήνα και περιμένει την ανταπόκριση του απαιτητικού θεατρόφιλου κοινού της Θεσσαλονίκης.
 

Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ

του Αντώνη Τσιπιανίτη, με την Κατερίνα Διδασκάλου σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνη
Τετάρτη 5 και Πέμπτη 6 Απριλίου στις 21.00
Η Ερατώ μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη.
 

ZERO

με τον Παναγιώτη Μπουγιούρη
Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Απριλίου  στις 21.00
Το εμβληματικό έργο, «This is our youth» του διακεκριμένου συγγραφέα και σεναριογράφου μεγάλων επιτυχιών του Χόλυγουντ, Kenneth Lonergan, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο «Χυτήριο» μετά την επιτυχημένη πορεία του σε West End και Broadway, σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη. Έρχεται τον Απρίλιο στο Θέατρ Αυλαία για δύο μόνο παραστάσεις.
 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΠΡΑΝΟ ΙΣΜΗΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΛΙΣΤ ΧΡΗΣΤΟ ΔΙΓΚΑ

Σάββατο 8 Απριλίου στις 17.00
.

STADAT MATER ΤΟΥ GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI

Ορατόριο από την Art Various και το Ωδείο Β. Ελλάδος
Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου στις 20.30
 

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΟΣ

Μ. Τρίτη 11/4 – Μ. Τετάρτη 12/4 στις 21.00
1938. Τρόμος πλανάται πάνω από τη Σοβιετική Ένωση. Τα όργανα της Μυστικής Αστυνομίας φροντίζουν να «καθαρίσει» η χώρα : συλλήψεις, εικονικές δίκες και προπαγάνδα μέσω του Τύπου. Τα τρένα για τη Σιβηρία γεμίζουν με κατάδικους.
Στη Μόσχα, πέντε άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα πάθη και τις φιλοδοξίες τους. Όσοι θεωρούνται ύποπτοι θα προσπαθήσουν να σωθούν προδίδοντας τα πιο κοντινά και αγαπημένα τους πρόσωπα, τον ίδιο τους τον εαυτό.
Πόσος φόβος χρειάζεται για να γεννήσει μια προδοσία ; Τι φοβάται η Ευρώπη του σήμερα ;
 

ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΕΣ

Της Αναστασίας Καραολάνη,  Σκηνοθεσία: Ηρακλής Δούκας
Πρεμιέρα Κυριακή 16 Απριλίου στις 21.00 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 έως 2 Μαΐου
Οι «Κλυταιμνήστρες» είναι μια καινούρια, τολμηρή προσέγγιση στην προσωπικότητα της τραγικής αυτής γυναίκας. Το έργο είναι γραμμένο σε κλασική φόρμα τραγωδίας, όπου η πολυδιάστατη ηρωίδα, μέσα από τους πολλούς ρόλους που καλείται να παίξει στις διάφορες φάσεις της ζωής της και πάντα σε σχέση με τον σύζυγό της, μας αποκαλύπτει αυτά που την οδήγησαν στο έγκλημα.
 

ΣΤΑΓΟΝΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ 2

Παράσταση υπέρ του συλλόγου γυναικών με καρκίνο «Άλμα Ζωής»
Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Απριλίου στις 21.00
Το έργο « Σταγόνα μέσα 2» είναι μια χοροθεατρική παράσταση που αφορά την εσωτερική διαδρομή του ανθρώπου προς την ίαση. Με την βοήθεια προσωπικών εμπειριών των μελών του συλλόγου γυναικών με καρκίνο του μαστού « Άλμα ζωής» η διαδρομή αποκτά πραγματική υπόσταση. Μέσα από τα σώματα των χορευτών η «σταγόνα» κυλά και συναντά τα πέντε στάδια –σταθμούς της ψυχικής και σωματικής αναταραχής που κλιμακώνεται και τέλος φτάνει στην υπέρβαση.
 

ΣΚΥΛΟΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙ

Σάββατο 22/4 στις 17.00 Κυριακή 23, 30 /4 στις 11.30
Μπορεί μια γάτα να γίνει φίλη με έναν σκύλο;
Πόσα μπορείς να καταφέρεις με μια δυνατή φιλία;
Είναι η ΑΓΑΠΗ αρκετή για να αλλάξει τον κόσμο;
Το συμβολικό παραμύθι με τα χιλιάδες αντίτυπα από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, «Σκύλος με Σπίτι» της βραβευμένης συγγραφέως παιδικών και εφηβικών βιβλίων, Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη (ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ), έπειτα από δύο χρόνια επιτυχίας στην Αθήνα και επίκαιρο όσο ποτέ, παρουσιάζεται στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ για λίγες μόνο παραστάσεις.
 

ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΝΤΕΣ

από την εταιρία θεάτρου Mermix
Παρασκευή 21 Απριλίου εώς και 30/ Απριλίου
Παραστάσεις: 21,22,23/21.00 και 27,28,29,30 στις 21.00
«Και είπε ο Θεός: Ας κάνουμε τον άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε το τελευταίο και το τελειότερο δημιούργημα Του. Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση Του…»
Ελλάδα , 2017
Ένα Μοναστήρι- πλυντήριο σκανδάλων, στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους.
Εκκλησία, Πολιτική και Δημοσιογραφία , τρεις δυνάμεις που αν ενωθούν μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. 
«Έπειτα από αυτό, ο Θεός είδε καθετί που είχε κάνει - και ήταν πολύ καλό.
 Και έγινε βράδυ και έγινε πρωί, έκτη ημέρα.»
Μία σύγχρονη κωμωδία με απρόσμενη πλοκή, σατιρικό κείμενο και έξι εξαιρετικούς ηθοποιούς. 
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/avlaia-erxontai-sim-progr-18543/feed/
<![CDATA[Ο θεατρικός μοχλός Σοφία Φιλιππίδου ή αλλιώς Καθώς Ψυχορραγώ. Είδαμε & Σχολιάζουμε.]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/eidame-kathos-psixorragw-18533/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/eidame-kathos-psixorragw-18533/#comments +Thu, 23 Mar 2017 16:08:00 +0200 13 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/eidame-kathos-psixorragw-18533/ Ο θεατρικός μοχλός Σοφία Φιλιππίδου ή αλλιώς  Καθώς Ψυχορραγώ… Είδαμε & Σχολιάζουμε.

]]>
 Ο θεατρικός μοχλός Σοφία Φιλιππίδου ή αλλιώς  Καθώς Ψυχορραγώ… Είδαμε & Σχολιάζουμε.

Βρεθήκαμε στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων “Λευτέρης Βογιατζής” για την παράσταση «Καθώς Ψυχορραγώ» του Ουίλιαμ Φώκνερ (1929). Την ολιστική επιμέλεια της παράστασης έχει η Σοφία Φιλιππίδου [Σκηνοθεσία, Επιμέλεια κοστουμιών- τραγουδιών –κίνησης, ερμηνεία] και μαζί της ερμηνεύουν οι Κώστας Βασαρδάνης, Μιχάλης Καλιότσος, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης και Μορφέας Παπουτσάκης. Η μετάφραση είναι του Μένη Κουμανταρέα, ενώ η ελεύθερη απόδοση/διασκευήτης Χλόης Κολύρη.
 
Καθώς Ψυχορραγώ και το εμβληματικό βιβλίο του νεαρού Ουίλιαμ Φώκνερ που λέγεται ότι το έγραψε μέσα σε έξι εβδομάδες, έγινε ευρύτερα γνωστό στη χώρα μας από τη μετάφραση του Μένη Κουμανταρέα (1970).
 
Η υπόθεση αφορά μια από τις χειρότερες στιγμές της οικογένειας Μπάντρεν και συγκεκριμένα τη κατασκευή του φέρετρου/κιβούρι, της ετοιμοθάνατης μάνας Αντυ Μπάντρεν από τον πρωτότοκο γιό της. Η οικογένεια – πατέρας, τέσσερα αγόρια και μια κόρη ετοιμάζονται να το μεταφέρουν με την άμαξα και τα μουλάρια τους, από το βαμβακόσπιτο στην άλλη άκρη της φανταστικής επαρχίας Γιοκναπατάουφα του Αμερικανικού νότου μέσα στο κατακαλόκαιρο. Μια άγρια καταιγίδα θα ανατρέψει τα σχέδια τους αφού πλημμυρίζει το ποτάμι, καταρρέει η γέφυρα και τα κοράκια  φέρνουν γυροβολιές πάνω από τα κεφάλια τους. Μέσα από περιπέτειες και κινδύνους, κωμικοτραγικά περιστατικά και συγκρούσεις - που αναδεικνύουν την απανθρωπιά και την βρωμιά που συγκλόνιζαν τον Νότο στις αρχές του εικοστού αιώνα - οι ήρωες φτάνουν τελικά ρημαγμένοι, στον προορισμό τους και  εκπληρώνουν την υπόσχεση που έδωσε ο πατέρας στην μάνα: να την θάψει στον τόπο και στα χώματα που εκείνη γεννήθηκε.
 
Μια μάνα κανονικά είναι απέθαντη και ο μύθος της ζοφερής αγροτικής ζωής του Αμερικανικού Νότου (τέλη 20ου), γίνεται στα χέρια της Σοφίας Φιλιππίδου ποτάμι που σε παρασέρνει σε αλήθειες και μόνο (οικογενειακές & οικουμενικές). Δεν είναι μόνο η σκηνική οικονομία της παράστασης, η ευφάνταστη αλλεπάλληλη/διαδοχική δράση της διαδρομής στο σπίτι του Άδη, η τρομερή αφήγηση των λέξεων και των περιγραφών του Ουιλ. Φωκνερ. Είναι περισσότερο από όλα η ευκαιρία να μεταφερθεί στη θεατρική σκηνή, αυτός ο λυρικός μύθος του απέθαντου υποκειμένου (αντικειμένου /μάνα) τόσο ταλαντούχα και μητρικά. Σε αυτή τη λιτή σκηνή της οδού Κυκλάδων, η Σοφία Φιλιππίδου σκηνοθετεί χωρίς υπερβολές και κλιμακωτά την ουσία του μύθου χρησιμοποιώντας πολλά θεατρικά είδη για να καταδείξει τον ένα και μόνο πυρήνα του βιβλίου, τη Μάνα γη. Ναι ο Ουίλιαμ Φωκνερ έγραψε σε μια γωνία του αμερικανικού αγροτικού Νότου, αλλά κατόρθωσε με τη δική του συγγραφική μανιέρα, την άναρχη σύνταξή του και το κύτταρο της σκέψης του να διασχίσει χώρες και να φτάσει έως το Νόμπελ λογοτεχνίας (1949). Χάρη στη Σοφία Φιλιππίδου, δεν έχουμε μια ακόμα μεταφορά βιβλίου στη σκηνή αλλά ένα θεατρικό βιώμα/βήμα (καθοριστική η διασκευή της Χλόης Κολύρη).
 
Γιοι και κόρες μάλλον παραμένουμε και οι ερμηνείες του θιάσου ακολούθησαν τη βασανιστική επιθυμία μιας μητρικής ταφής, ευεργετικά υποτακτικά (ως όφειλαν) και προς κέδρος της καλλιτεχνικής σκηνικής παρουσίας και της επικοινωνίας  με το κοινό. Είναι δύσκολη η μεταφορά ενός λογοτεχνικού βιβλίου στη σκηνή (πολύ-παιγμένο το έργο) και δύσκολες οι περιγραφές του συγκεκριμένου συγγραφέα. Ειδική μνειά στους Κώστα Βαρσαδάνη και Μιχάλη Καλιότσο  για την σκηνική τους αναπαράσταση, αλλά και το σύνολο του θιάσου ήταν ποτισμένο στη συγγραφική πλοκή και στο μελάνι του Ουίλιαμ Φωκνερ. Όλοι μονομιάς ενηλικιώθηκαν !
 
Στα συν της παράστασης:
1.     Η ιδέα να μεταφερθεί στη σκηνή το εμβληματικό έργο του Ουίλιαμ Φώκνερ.. «καθώς Ψυχορραγώ». Πρώτη μετάφραση στην Ελλάδα Μένης Κουμανταρέας.
2.     Η ολιστική επιμέλεια και η ερμηνεία της Σοφίας Φιλιππίδου που οφείλει και στο μέλλον να κινηθεί εξίσου ως άξιος θεατρικός μοχλός.
3.     Η ελεύθερη απόδοση/διασκευή της Χλόης Κολύρη.
4.     Η λιτή σκηνογραφία/Σκηνογραφική επιμέλεια της  Κυριακής  Μαυρογεώργη.
5.     Άπειρα συν + νοηματικά και συνειρμικά.
6.      
Στα πλην της παράστασης:
1.     Οι λίγες στιγμές αμηχανίας ερμηνευτικής και σκηνοθετικής, αλλά Νότος αγροτικός είναι αυτός. (Εδώ θα βοηθούσε περισσότερο ο φωτισμός)
 
Εν κατακλείδι:
Η παράσταση «Καθώς Ψυχορραγώ» είναι κυρίως για το θεατρικό μοχλό της Σοφίας Φιλιππίδου, που με τη καθοριστική βοήθεια των συνεργατών της, μας παραδίδει ένα θεατρικό/βιωματικό Ουίλιαμ Φώκνερ. Μη το χάσετε, δεν επαναλαμβάνονται εύκολα αυτά.

Βαθμολογία

7,5 στα 10
.
Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε ΕΔΩ
-Φωτογραφίες: Narkiss Hollingberry
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/eidame-kathos-psixorragw-18533/feed/
<![CDATA[«Μα, ποια πάπια;». Για το Πείραμα του Edward Albert. Από τη θεατρική στήλη «Σωφέρ» της Ζωής Ταυλαρίδου.]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/tavlaridou-peirama-18523/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/tavlaridou-peirama-18523/#comments +Thu, 23 Mar 2017 08:20:00 +0200 167 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/tavlaridou-peirama-18523/ «Μα, ποια πάπια;». Για το Πείραμα του Edward Albert. Από τη θεατρική στήλη «Σωφέρ» της Ζωής Ταυλαρίδου.

]]>
«Μα, ποια πάπια;». Για το Πείραμα του Edward Albert. Από τη θεατρική στήλη «Σωφέρ» της Ζωής Ταυλαρίδου.

Μια πάπια με παπιά δένει τη γλώσσα σου και αδυνατείς να μιλήσεις, να πεις κι εσύ "τα δικά σου". Όχημα της σκέψης σου γίνεται ένα τηλέφωνο, ένα πακέτο κι ένα μεγάφωνο, λες κι επαρκούν. Κάθεσαι σε μια καρέκλα και μονολογείς. Αναρωτιέσαι για τη ζωή που έζησες, αν ήταν η σωστή. Μιλάς στο παρελθόν που έζησες και σε αυτό που δεν έζησες, χορεύεις μαζί του, τρέχεις να κρυφτείς από αυτό και συγχρόνως να το συναντήσεις. Τα παπάκια βγαίνουν χαρούμενα από τη λίμνη και σε κυνηγούν, επιθυμώντας ένα ωραίο παιχνίδι μαζί σου. Δεν καταλαβαίνεις πώς και πότε αυτά τα παπάκια, τα τόσο γλυκά κι αθώα, μετατράπηκαν σε Ερινύες που σε καταδιώκουν για τα σφάλματά σου, τις αδυναμίες σου, τα απωθημένα σου, για όσα διέπραξες ενάντια στο παιδί σου, τον/την σύντροφό σου, στον εαυτό σου. Η ζωή σου ολόκληρη έμπαινε αλαφιασμένη σε μικρά μικρά κουτάκια, χάρτινα και γκρι. Όλα τα ταξινομούσες, τα τοποθετούσες, τα ταίριαζες με τις γραβάτες και τις κάλτσες που φορούσες, τις τρύπιες και τις φθαρμένες. Κι εσύ, ο Άνθρωπος για όλες τις δουλειές κατ΄ευφημισμόν, αφού τακτοποιούσες με σπουδή τα κουτάκια σου, τα χάρτινα και γκρι, στα ντουλάπια της αποθήκης σου στο υπόγειο, επέμενες να μοντάρεις τις κάλτσες και να ράβεις τις γραβάτες σου, για να μην αλλοιωθεί κανένα κριτήριο ζωής κι αρχίσεις και τραγουδάς παιδικά τραγουδάκια αμέριμνος στην πλατεία μετά τα μεσάνυχτα.
 
"Κρατάω μια «βόμβα» στα χέρια μου… / δεν επιθυμώ να εκραγεί… / γιατί αν εκραγεί… / θα ανοίξουν στόματα… / και τότε…"
 
Τρελός ήσουν ούτως ή άλλως! Τι νόμισες; Στην προσπάθειά σου να οριοθετήσεις και να βάλεις σε μιαν τάξη τη ζωή σου, την έχασες. Η εγχείριση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε, Άνθρωπε. Η ζωή σου μπήκε σε κωματώδη κατάσταση, σε καταστολή, σε συντήρηση, στον ίδιο γκρι χρωματισμό, σε μια μεγάλη κάσα. Άλλοι σου προσφέρουν τις αλήθειες-δέματα, κι άλλοι σου συμμαζεύουν τον προσωπικό σου χώρο, για να σαρώσουν τα πάντα γύρω σου. Χορεύουν μαζί σου, ενώ κάθεσαι στην καρέκλα, στάσιμος και αξιοπρεπής. Κρατιέσαι στη ζωή από μια τούρτα γενεθλίων που θα φας εν τέλει μόνος σου, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου ότι το τικ τακ του ρολογιού πάνω από το κεφάλι σου δεν είναι καθόλου ενοχλητικό, ούτε καν αγχώδες, ούτε καν ανυπόμονο της αλλαγής σου. Κι αυτή η αλλαγή πλησιάζει σιγά σιγά, μετρώντας τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα του όρθιου ύπνου σου, σημαδεύοντάς σε με τον κρότο, τον αναπόδραστο και τον θλιβερό, ενός όπλου. Τώρα είσαι επιτέλους γυμνός από φόβους, ενοχές, ανασφάλειες και το αίσθημα του ανικανοποίητου, με τα οποία καταδίκαζες εσένα και τους δορυφόρους της ύπαρξής σου τόσα χρόνια. Τώρα κατάλαβες ότι δε χωράς πουθενά;
 
"Αυτό που με πονάει, είναι ότι ο ήλιος δε λάμπει./ Εγώ, βλέπω ένα πένθος, που μοιάζει με το μοναχικό αρουραίο που τριγυρνάει στους υπονόμους της πόλης./Μια λάβα με καταπλακώνει. / Δε φανταζόμουν ότι είναι έτσι η ζωή".
 
Η παράσταση ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ του EDWARD ALBERT σε σκηνοθεσία Χριστίνας Μαγκάκη στο Θέατρο Φλέμινγκ προβάλλει με καυστικό και υπερρεαλιστικό τρόπο εκείνα τα κουτιά, μεγάλα και μικρά, τα χάρτινα και γκρι, όπου η ζωή κατατάσσεται και ταξινομείται, δίχως αυτή να διαθέτει τη βούληση να χωρέσει σε αυτά. Τρεις Άνθρωποι δραματοποιούν επί σκηνής με τη βοήθεια λιτών σκηνικών μέσων, μιας καρέκλας εφαπτόμενης με έναν τοίχο στο περιθώριο της σκηνής, ενός μεγάλου μυστηριώδους κουτιού που κάνει μέσω κούριερ την εμφάνισή του, μίας τούρτας γενεθλίων περιφερόμενης εδώ κι εκεί, μιας σφουγγαρίστρας με τη φιλοδοξία της εξαφάνισης όλης της βρώμας, ενός ημιδιάφανου διαχωριστικού πλαισίου που κρύβει τη γύμνια των ενοχών, ενός λευκού ρολογιού που θυμίζει την έλευση της ώρας-μηδέν και του όπλου της κάθαρσης, τον αγώνα του Ανθρώπου να αποδεχτεί το παρελθόν του ως βάση για το παρόν του και τη ζωή που πρόκειται να ζήσει. Όσο πιο ευρεία κι αυθεντική η αποδοχή, τόσο πιο καθαρό κι ελεύθερο για συγγνώμη διαγράφεται το παρόν του, τόσο πιο ελπιδοφόρο κι ελεύθερο ενοχών προμηνύεται το μέλλον του. Το παρελθόν του εμφανίζεται ενώπιόν του άλλοτε γυμνό και προκλητικό, άλλοτε φορώντας ρούχα καθαρίστριας ή αστυνομικού. Χορεύει μαζί του. Του επιτίθεται λεκτικά. Τον σαγηνεύει και τον προκαλεί. Τον αναστατώνει με το θάρρος και με το θράσος του. Τρέχει μαζί του αλλά από μια αντίθετη κατεύθυνση. Παρελθόν και παρόν έρχονται διαρκώς αντιμέτωπα και επιχειρούν να απεμπλακούν μέσω μιας συγχώρεσης. Η συγχώρεση ωστόσο δεν έρχεται ποτέ. Παρελθόν και παρόν δεν εφάπτονται ποτέ πραγματικά. Οι Ερινύες-παπάκια οπλίζουν με μια διεστραμμένη αθωότητα το όπλο της φυγής από το βάσανο μιας ζωής που δυστυχώς βιώθηκε ελάχιστα στην ουσία της. Το παρελθόν με όλη τη σκληράδα του, τα λάθη του και τις αδυναμίες του εξοβελίζει το μέλλον εκμηδενίζοντας το παρόν. Ο Άνθρωπος του ρολογιού προσπαθεί εναγωνίως να σβήσει τα κεράκια της τούρτας του. Με το όπλο στα χέρια το μόνο που καταφέρνει είναι να κατευθύνει τα παπάκια πάλι πίσω στην αφετηρία τους πλήρως ικανοποιημένα από το αποτέλεσμα της εκκίνησής τους. Το παρελθόν αποδεικνύεται νικητής με το δάχτυλο πίσω ένα σαρδόνιο χαμόγελο.
,
 Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε ΕΔΩ

Αντί Επιλόγου: Σας παραθέτω: α) το τηλεοπτικό σποτ της παράστασης το Πείραμα του Edward Albert σε σκηνοθεσία Χριστίνας Μαγκάκη στο Θέατρο Φλέμινγκ, β) τα ποιήματα Οι Μοιραίοι και Τύψες του Κώστα Βάρναλη, και γ) το τραγούδι Δε χωράς πουθενά των Τρυπών.
.
Κι όπως πάντα, περιμένω με αγωνία τις σκέψεις και τα σχόλιά σας.
.
Α) TΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ EDWARD ALBERT. ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΕΜΙΝΓΚ.
.
 Β)  ΟΙ ΜΟΙΡΑΙΟΙ. ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ.

Μες στην υπόγεια την ταβέρνα,
μες σε καπνούς και σε βρισές
(απάνω στρίγκλιζε η λατέρνα)
όλ’ η παρέα πίναμ’ εψές·
 
εψές, σαν όλα τα βραδάκια,
να πάνε κάτου τα φαρμάκια.
Σφιγγόταν ένας πλάι στον άλλο
και κάπου εφτυούσε καταγής.
Ω! πόσο βάσανο μεγάλο
 
το βάσανο είναι της ζωής!
Όσο κι ο νους να τυραννιέται,
άσπρην ημέρα δε θυμιέται.
Ήλιε και θάλασσα γαλάζα
και βάθος τ’ άσωτ’ ουρανού!
 
Ω! της αυγής κροκάτη γάζα,
γαρούφαλα του δειλινού,
λάμπετε, σβήνετε μακριά μας,
χωρίς να μπείτε στην καρδιά μας!
Του ενού ο πατέρας χρόνια δέκα
 
παράλυτος, ίδιο στοιχειό·
τ’ άλλου κοντόημερ’ η γυναίκα
στο σπίτι λιώνει από χτικιό·
στο Παλαμήδι ο γιος του Μάζη
κι η κόρη του Γιαβή στο Γκάζι.
 
— Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
— Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
— Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
— Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
Ποιός φταίει; ποιός φταίει; Κανένα στόμα
 
δεν το ’βρε και δεν το ’πε ακόμα.
Έτσι στη σκότεινη ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
όπου μας έβρει μας πατεί.
 
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

Τύψες. Κώστας Βάρναλης.

— Τρεχούμενα νερά και δέντρα αιώνια,
λουλούδια, μυρωδιές, κοτσύφια, αηδόνια!
Πίκρες, καημούς και πάθη ξεφορτώσου,
μείνε μονάχος με τον εαυτό σου!
 
— Ήρθα στον κήπο να καθίσω, λίγο
τον τύραννο εαυτό μου να ξεφύγω.
Με κυνηγάει αλύπητα, και μ’ ένα
τρυπάνι μού χτυπάει τα σπλάχνα εμένα.
Πού ’σαι, Κόλαση ανύπαρχτη, να ’ρθω
να πέσω στη φωτιά σου να σωθώ!
28‒11‒1973

Γ) Δε χωράς πουθενά. Τρύπες.

Στίχοι: Γιάννης Αγγελάκας
Μουσική:   Τρύπες

Αν δε χωράς μέσα σε μια άθλια πατρίδα
Αν δε σου φτάνει μια ελπίδα τυφλή
Αν δε χώρας μέσα σε μια ονειροπαγίδα
Αν δε χώρας σε μια αγκαλιά φυλακή
 
Τότε τι κρίμα, τι κρίμα, τι κρίμα
παντού περισσεύεις και παντού ξεψυχάς
Τότε τι κρίμα, τι κρίμα, τι κρίμα
δε χώρας πουθενά δε χώρας πουθενά
 
Τότε τι κρίμα, τι κρίμα, τι κρίμα
παντού περισσεύεις και παντού ξεψυχάς
Τότε τι κρίμα, τι κρίμα, τι κρίμα
δε χώρας πουθενά πουθενά πουθενά
 
Αν δε χώρας μέσα σ’ εν’ άνοστο αστείο
Αν δε σου φτάνει μια σκληρή προσευχή
Αν δε χώρας μέσα σ’ ένα ψυχοπορνείο
Αν δε χώρας σ’ ένα σπασμένο κορμί.
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ==================================================================================

ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

===========================================================================

Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/theatromania/tavlaridou-peirama-18523/feed/