Kulturosupa.gr - RSS http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/ put the rss description here. +Fri, 19 May 2017 17:22:00 +0300 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Οι Ελληνες έχουν περιορίσει σημαντικά τις αγορές κινητών, υπολογιστών και τηλεοράσεων]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/agores-kinita-19293/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/agores-kinita-19293/#comments +Fri, 19 May 2017 17:22:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/agores-kinita-19293/  Οι Ελληνες έχουν περιορίσει σημαντικά τις αγορές κινητών, υπολογιστών και τηλεοράσεων

]]>
 Οι Ελληνες έχουν περιορίσει σημαντικά τις αγορές κινητών, υπολογιστών και τηλεοράσεων.

Πτωτική φαίνεται ότι είναι η τάση στην ελληνική αγορά τεχνολογικών προϊόντων για το 2017, αφού οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και τηλεοράσεων έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών επικαλούμενος στοιχεία της GfK Temax, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 η ελληνική αγορά καταναλωτικών προϊόντων σημείωσε πτώση της τάξης του 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

Τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τηλεοράσεις και ηχοσυστήματα παρουσίασαν πτώση 2,3% καθώς και τα προϊόντα πληροφορικής κατά 10,7%. Θετικό πρόσημο είχαν οι κονσόλες παιχνιδιών, οι βιντεοκάμερες και οι οθόνες, καθώς και τα προϊόντα που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Όσον αφορά στις πωλήσεις των προϊόντων τηλεπικοινωνίας σημειώθηκε πτώση της τάξης του 12,6%, ενώ άνοδος υπήρξε στην αγορά ακουστικών και wearables. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά από αρκετά χρόνια, τα φωτογραφικά είδη σημείωσαν αύξηση 11,7%.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/agores-kinita-19293/feed/
<![CDATA[ΟΙ ΥΠΕΡΟΠΤΕΣ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ. Από τον Maco Grello.]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello--19292/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello--19292/#comments +Fri, 19 May 2017 15:58:00 +0300 153 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello--19292/   ΟΙ ΥΠΕΡΟΠΤΕΣ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ. Από τον Maco Grello.

]]>
 ΟΙ ΥΠΕΡΟΠΤΕΣ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ. Από τον Maco Grello.

Έχω παρακολουθήσει κατά καιρούς διάφορα βίντεο διασήμων που λένε στον κόσμο με ποιον τρόπο κατάφεραν να γίνουν «επιτυχημένοι» και διάσημοι. Θα ήταν χρήσιμο για να εμβαθύνουμε, να βρούμε σαν άλλοι μαθητές του Σωκράτη πρώτα τον ορισμό των λέξεων επιτυχία και διάσημος, αλλά επειδή χρειαζόμαστε περισσότερο έδαφος από δυο κόλλες χαρτί μπορείτε αυτό να το κάνετε μόνοι σας και να δείτε τι ερωτήματα θα προκύψουν. Ίσως κάπως ρηχά, γιατί ίσως ρηχό είναι το θέμα που διάλεξα σήμερα θα ψάξω να βρω τι σημαίνει να είσαι διάσημος.
 
Διάσημος για παράδειγμα πριν μερικά χρόνια σε ένα τυχαίο χωριό ήταν ο παπάς και ο δάσκαλος. Έχαιρε της αναγνώρισης των συνανθρώπων του, της εκτίμησης, του σεβασμού και πολλές φορές και του θαυμασμού τους. Βέβαια, έξω από το χωριό δεν τον ήξερε κανείς και αυτό είναι αρκετό για να κάνει τους σημερινούς διάσημους να καγχάζουν υπεροπτικά, αφού πλέον με την τηλεόραση και το ίντερνετ τους ξέρει όλος ο κόσμος. Όλος ο κόσμος; Μάλλον όχι.
 
Το πρώτο βασικό κριτήριο που θα θέσω στην «διασημοσύνη» είναι γεωγραφικό και πληθυσμιακό. Που είσαι διάσημος; Στο χωριό σου; Στην τάξη του σχολείου σου; Στην γειτονιά σου; Ή βγαίνεις στα κανάλια και είσαι διάσημος στην Ελλάδα; Διάσημος σε δέκα εκατομμύρια. Εντάξει, βγάλε έξω τα μικρά παιδιά , εκτός αν είσαι ο Λυκούργος ή η Τερέζα από τα Ζουζούνια. Βγάλε και αυτούς που δεν βλέπουν τηλεόραση. Βγάλε και αυτούς που δεν γνωρίζουν το είδος σου (μπορεί να είσαι παρουσιαστής ειδήσεων και κάποιος να μην βλέπει ποτέ ειδήσεις ή να τραγουδάς ροκ και ο άλλος να ακούει μόνο σκυλάδικα). Είσαι διάσημος σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους το πολύ. Αρκετό για να σε θέλει υποψήφιο το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές μπας και καταφέρει να μπει στην Βουλή, αλλά τα υπόλοιπα 8 δισεκκατομύρια που κατοικούν στην Γη και δεν δίνουν μία για σένα, θα έπρεπε να σε κάνουν να αισθάνεσαι περισσότερο άσημος παρά διάσημος. Είσαι η μουρίτσα του μικρού χωριού μας, τίποτα παραπάνω. Αυτής της χώρας που πιάνει μια κουκίδα πάνω στην Γη, που η Γη είναι μια κουκίδα στο ηλιακό μας σύστημα, που το ηλιακό μας σύστημα είναι μια κουκίδα στο γαλαξία μας, που ο γαλαξίας μας είναι μια κουκίδα στο σύμπαν... Για εσένα λοιπόν που έχεις καβαλήσει το καλάμι επειδή παίρνεις χίλια like στις φωτογραφίες σου, συγχαρητήρια! Αν ο κόσμος μας ήταν ο Ειρηνικός Ωκεανός, μια σταγόνα του ίσως να ήξερε ότι υπάρχεις.
 
Είναι μόνο αυτό όμως; Όχι βέβαια, αυτό ήταν μόνο ένα κριτήριο και μπορούμε να θέσουμε όσα θέλουμε για να ειρωνευτούμε την υπεροψία με την οποία συμπεριφέρονται κάποιοι. Εγώ θα βάλω ένα μόνο ακόμα κριτήριο και αυτό είναι χρονικό. Έστω λοιπόν ότι είσαι διάσημος, πολύ διάσημος! Ποιος είναι ο πιο διάσημος άνθρωπος στον κόσμο; Θα έλεγα ο Μέσι και ο Ρονάλντο αν και δεν ασχολούνται όλοι με τον αθλητισμό. Όπως και να έχει είναι αντικειμενικό ότι είναι πολύ διάσημοι. Αν πάρουμε τον τομέα του αθλητισμού που αναδεικνύει σίγουρα διασημότητες, θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι οι πιο διάσημοι άνθρωποι είναι ο Μαικλ Τζόρνταν και ο Μαραντόνα. Ίσως και ο Πελέ αλλά επειδή πέρασαν κάπως τα χρόνια, οι νεότεροι ίσως να ξέρουν το όνομα του αλλά τίποτα άλλο για αυτόν. Μα πως είναι δυνατόν ο άνθρωπος που μεγαλούργησε μισό αιώνα πριν να αρχίσει η φήμη του να ξεθωριάζει; Εδώ μπαίνει το χρονικό κριτήριο και το μεγάλο ξεκαθάρισμα. Διάσημος δεν είναι λοιπόν αυτός που αγωνίζεται στο survivor. Για να βρούμε κάποιον πολύ διάσημο θα πρέπει να ανατρέξουμε στις σελίδες της ιστορίας. Κάποιοι βέβαια όπως ας πούμε ο Τραμπ θα μείνει στην ιστορία (ως τι άραγε) αλλά και πάλι ... Όταν ακούω Κάρτερ σκέφτομαι τα λάδια του αυτοκινήτου και όχι τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής, κι όταν ακούω Γκάρφιλντ σίγουρα σκέφτομαι τον γάτο. Ας δούμε τι λέει η επιστήμη για αυτό και συγκεκριμένα το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης που έκανε μια έρευνα με αυτό θέμα. Με κριτήρια α) τον αριθμό των τοπικών εκδόσεων της Wikipedia που φιλοξενούν άρθρο για ένα συγκεκριμένο άτομο και β) τον ιστορικό δείκτη δημοτικότητας κατέληξαν ότι οι παρακάτω δέκα είναι κατά σειρά οι πιο διάσημοι όλων των εποχών:
  • Αριστοτέλης
  • Πλάτωνας
  • Ιησούς Χριστός
  • Σωκράτης
  • Μέγας Αλέξανδρος
  • Λεονάρντο Ντα Βίντσι
  • Κομφούκιος
  • Ιούλιος Καίσαρας
  • Ομηρος
  • Πυθαγόρας
 
Δεν είσαι κάποιος από αυτούς, σωστά;
Πέρασαν χιλιάδες χρόνια από τότε και ακόμα συζητάμε για αυτούς. Τα τελευταία εκατό χρόνια ίσως ο πιο διάσημος άνθρωπος, δυστυχώς να είναι ο Χίτλερ. Δεν πιστεύω όμως  ότι το 4000 μετά Χριστό θα θυμάται κανείς ότι υπήρχε τότε ένα έθνος που λεγόταν Γερμανία και ο αρχηγός του ήθελε να εξαφανίσει όποιον δεν ήταν Γερμανός. Για την ακρίβεια δεν πιστεύω ότι θα μετράμε τον χρόνο σύμφωνα με την γέννηση του Χριστού.  Η παράγραφος αυτή αναφέρθηκε σε διάσημους και μαχητές των προηγούμενων 3000 ετών και των επόμενων 2000 ετών, σύνολο 5 χιλιάρικα χρόνια. Θα ήταν χρήσιμο να αναφέρω ότι μια γνάθος που βρέθηκε στην Αιθιοπία και ανήκει σε έναν άνθρωπο χρονολογείται 3 εκατομμυρίων ετών. Προσέξτε, όχι ανθρωποειδή πίθηκο, ΑΝΘΡΩΠΟ! Η Γη χρονολογείται περίπου 4,5 δισεκατομμύρια έτη. Είπα πριν πως αν ο κόσμος μας ήταν ο Ειρηνικός ωκεανός μια σταγόνα ίσως ήξερε πως υπάρχεις. Αναθεώρησα. Όλα αυτά τα δισεκατομμύρια χρόνια, αν έχουν πέσει τρισεκατομμύρια βροχές πάνω στην Γη, μια από αυτές τις σταγόνες  όλων αυτών των βροχών ίσως ξέρει ότι υπάρχεις.
 
Πάντα γοητευόμουν από την έκταση του σύμπαντος, του ορατού κόσμου και του αόρατου. Το ξέρουμε πια, όλα αυτά που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας αναλογούν σε ένα ελάχιστο ποσοστό της πραγματικότητας. Ακόμα και ο χρόνος είναι πολύ διαφορετικός από ότι μπορεί να αντιληφθεί ο ανθρώπινος νους. Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά; Τι νόημα έχει η επιτυχία των σκοπών ενός ανθρώπου; Τι αξία έχουν οι συμβουλές ενός «διάσημου»; Κανένα νόημα και καμία αξία μπορεί εύκολα να απαντήσει κάποιος. Όμως το μήνυμα αυτού του άρθρου δεν είναι πως τίποτα και κανείς μας δεν έχει αξία, ακριβώς το αντίθετο. Το γεγονός ότι μπορούμε να κατανοήσουμε ότι είμαστε ασήμαντοι μπροστά στο μεγαλείο του σύμπαντος, μας κάνει ικανούς να κατανοήσουμε ότι είμαστε εξίσου σημαντικοί. Δεν υπάρχει λόγος να χαραμίσουμε τον ελάχιστο χρόνο μας και τις προσπάθειες μας για να γίνουμε διάσημοι, ούτε να ζηλεύουμε την αναγνωρισιμότητα κάποιων, ούτε να προσπαθούμε να τους μιμηθούμε χωρίς λόγο. Το δέος που αισθανόμαστε μπροστά στο μεγαλείο της ζωής είναι απελευθερωτικό. Δεν υπάρχει νόημα στο να προσπαθούμε να γίνουμε κάτι, κάτι άλλο, εκτός από το να πλησιάσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να ζήσουμε ως αυτός ο εαυτός μας. Η πραγματική μάχη είναι εσωτερική. Μαχόμαστε να φτάσουμε αυτόν τον ανώτερο εαυτό, τον α-ληθινό εαυτό και μετά να κάνουμε πράξεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι περισπάσεις και εμπόδια σε αυτόν τον σκοπό. Ακόμα και οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας δεν είναι παρά αντανακλάσεις του εσωτερικού μας κόσμου. Ότι λύνεται μέσα μας, λύνεται και έξω μας. 
 
#Κουλτουρόσουπα #MacoGrello #διάσημοι #υπεροψία #σύμπαν #επιτυχία #νόημα
------------------------------------------------------------------
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ;
-Το ανατρεπτικό βιβλίο του Maco Grello – Των Θεών Η Επανάσταση- Κυκλοφόρησε -Βρείτε το στο επίσημο site του συγγραφέα ΕΔΩ ή αναζητήστε το στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της χώρας.
-Βρείτε τον Maco Grello στο facebook και κάντε like για να μείνετε συντονισμένοι! ΕΔΩ
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/-maco-grello--19292/feed/
<![CDATA[Το 15% των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι «υψηλού ψυχοκοινωνικού κινδύνου»]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/psicho-19268/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/psicho-19268/#comments +Thu, 18 May 2017 11:28:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/psicho-19268/  Το 15% των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι «υψηλού ψυχοκοινωνικού κινδύνου»

]]>
 Το 15% των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι «υψηλού ψυχοκοινωνικού κινδύνου».

Ποσοστό άνω του 15% των εργαζόμενων, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, βρίσκονται στα όρια υψηλού κινδύνου σύμφωνα με έρευνα για τη μέτρηση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και των επιπτώσεών τους στον εργασιακό χώρο, που παρουσιάστηκε στο 5ο ΕΑΡ Forum με θέμα «EAP & ROI: Proven Workplace Outcomes» που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το 5o ΕΑΡ Forum εστίασε στη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην υλοποίηση των ΕΑΡ (Employee Assistance Programs) στον εργασιακό χώρο με μετρήσιμα ποιοτικά αλλά κυρίως οικονομικά θετικά αποτελέσματα σε δείκτες απόδοσης, όπως ενίσχυση υγείας και ευεξίας, αύξηση παραγωγικότητας των εργαζομένων και ενίσχυση αποτελεσματικότητας των στελεχών, με τη βοήθεια των οποίων οι επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικό κόστος, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους, να έχουν αποτελεσματικότερη διαχείριση λειτουργικών κινδύνων και να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα, και την ανταγωνιστικότητά τους.

Στο φόρουμ παρουσιάστηκαν επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα συνολικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του εργαλείου P.R.I.W.A. (Psychosocial Risks & Impacts in the Workplace Assessment), που αποτελεί το μοναδικό ελληνικό εργαλείο μέτρησης των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και των επιπτώσεών τους στον εργασιακό χώρο, το οποίο ανέπτυξε η Hellas EAP σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τις εργασίες του φόρουμ άνοιξε η Founder & CEO της Hellas EAP, Αναστασία Π. Rush, η οποία σημείωσε ότι ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεως η επένδυση στην υποστήριξη και ανάπτυξη του ανθρώπινου παράγοντα μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν σημαντικό κόστος, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, να επιτύχουν ένα αποτελεσματικότερο Operational Risk Management και να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και περαιτέρω εξέλιξή τους.

Σημείωσε επίσης ότι τα ΕΑΡ είναι ένα σύστημα εξειδικευμένων υπηρεσιών στον εργασιακό χώρο και ότι οι ΕΑΡ Σύμβουλοι, ως experts, χρησιμοποιούν τις συμπεριφοριστικές επιστήμες, τη γνώση της συμπεριφοράς και των αναγκών του ανθρώπινου παράγοντα και τη γνώση της δυναμικής του εργασιακού χώρου και των προκλήσεων των επιχειρήσεων, για να μπορέσουν να δώσουν δεξιότητες σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό, να αναπτύσσουν και να αξιοποιούν τις δυνατότητες του εγκεφάλου τους ώστε, τελικά, να μεγιστοποιηθεί το όφελος και για την επιχείρηση.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαος Β. Γεωργόπουλος, ανέφερε ότι όλο και περισσότερες εταιρείες αντιλαμβάνονται την αξία του ανθρώπινου δυναμικού τους ως δυναμικό επιχειρηματικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να στρέφονται όλο και περισσότερο στον άνθρωπο, πράγμα που, όπως είπε, καθιστά καθοριστικό τον παράγοντα της συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης.

Ο καθηγητής του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Ρούσσος, παρουσίασε τα συμπεράσματα της έρευνας από την εφαρμογή του εργαλείου P.R.I.W.A. δείγμα μεγαλύτερο των 3.200 εργαζομένων, σε πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από το 2012 έως το 2017.

Ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα, όπως ανέφερε, είναι το γεγονός ότι οι τιμές του συνόλου του δείγματος στους τρεις από τους επτά παράγοντες που εξετάστηκαν (οργανωσιακή κουλτούρα, εργασιακές απαιτήσεις και εργασιακή ανασφάλεια) είναι αρκετά υψηλές, με την καλύτερη (χαμηλότερη) τιμή να συναντάται στον παράγοντα που αφορά στις δυσλειτουργικές συμπεριφορές (βία, παρενόχληση, εξαρτήσεις, κ.α.).

Τόνισε ακόμα πως ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι τα σημαντικά ποσοστά (15% και άνω) των εργαζομένων που βρίσκονται στα όρια του υψηλού κινδύνου στους παράγοντες της Οργανωσιακής κουλτούρας, των Εργασιακών απαιτήσεων, και της Εργασιακής Ανασφάλειας.

Η ψυχολόγος και Senior Account Manager της Hellas EAP, Χριστίνα Μαζουροπούλου, ανέλυσε τα συμπεράσματα από τις μετρήσεις της αποτελεσματικότητας της Πρόσωπο με Πρόσωπο Συμβουλευτικής της Hellas EAP στην Ελλάδα, μετά από την υλοποίηση του εργαλείου WOS (Workplace Outcome Suite).

Αναφέρθηκε στους 5 παράγοντες μέτρησης, που είναι ο Απουσιασμός, ο Παρουσιασμός, το Εργασιακό άγχος, η Εργασιακή δέσμευση και η Ικανοποίηση από τη Ζωή. Οι μετρήσεις στους εργαζόμενους πριν την ένταξη στη διαδικασία της συμβουλευτικής διαδικασίας και τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωσή της, έδειξαν:

Σε ό,τι αφορά στον Απουσιασμό, μείωση κατά 65% των ωρών απουσίας.

Σε ό,τι αφορά στο Παρουσιασμό, μείωση του παρουσιασμού κατά 32%.

Σε ό,τι αφορά στο Εργασιακό άγχος, οι μετρήσεις έδειξαν ότι αυτό μειώθηκε κατά 13% .

Σε ό,τι αφορά στην Εργασιακή δέσμευση, οι μετρήσεις έδειξαν μια μικρή βελτίωση περίπου 1%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην Ικανοποίηση από τη Ζωή, οι μετρήσεις έδειξαν ότι αυτή βελτιώθηκε κατά 13%.

Στη χρήση της τεχνολογίας για την προαγωγή των EAP αναφέρθηκε ο Business Administrator Director της Hellas EAP Γιώργος Ευθυμίου, παρουσιάζοντας τη mobile εφαρμογή «MngmtGuide» της Hellas EAP.

Όπως είπε, η εφαρμογή παρέχει στους managers δυνατότητα πρόσβασης σε ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν στην προσωπική τους ανάπτυξη & ενδυνάμωση και στην ενίσχυση του ρόλου τους για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ομάδας τους.

Οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε ενημέρωση για uploading νέων άρθρων, videos, news κ.α., όπως επίσης και πρόσβαση σε διάφορα εργαλεία όπως Self-Assessment Tools και Surveys.

Ο Executive Director της Wellcast ROI & Product Innovation, Lou A. Servizio, μίλησε για τη μεθοδολογία των προγραμμάτων EAP, καθώς και τα σημαντικότερα οφέλη τους.

Σημείωσε ακόμα ότι όταν ένας εργαζόμενος αντιμετωπίζει ένα προσωπικό θέμα ή έχει στρες ή κατάθλιψη που τον αποσπά από τα εργασιακά του καθήκοντα (παρουσιασμός), αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 4.800 δολαρίων από κάθε εργαζόμενο για την επιχείρηση, μέσα σε ένα δίμηνο.

Αναφερόμενος στα οφέλη των προγραμμάτων EAP, σημείωσε ότι δημιουργούν πραγματικές και μετρήσιμες μειώσεις δαπανών σε διάφορους τομείς, και ότι ακόμα και η μέτρια χρήση τους συντελεί σημαντικά στην απόδοση της συγκεκριμένης επένδυσης (R.O.I.) για την εταιρεία. Τόνισε επίσης ότι η αξία από τα προγράμματα EAP για την επιχείρηση και το ανθρώπινο δυναμικό είναι σημαντικό να ανακοινώνεται σε όλους τους εργαζομένους σε τακτά διαστήματα, ώστε αυτοί να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα προγράμματα, και έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι «τελικά το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να επενδύουμε σε προγράμματα EAP αλλά κατά πόσο "μας παίρνει" να μην επενδύουμε».

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε η επικεφαλής οργανωσιακής υγείας, ανθρώπινου δυναμικού και οργανωσιακής μάθησης της Τράπεζας Πειραιώς, Εύη Χασαπογιάννη, η οποία ανέφερε ότι το πρόγραμμα υλοποιείται στην τράπεζα από το 2007 ως ένα ολιστικό μοντέλο με στόχο την ενίσχυσης της υγείας και ευεξίας, την εξισορρόπηση της προσωπικής και εργασιακής ζωής, τη μείωση του ρίσκου που συνδέεται με τον ανθρώπινο παράγοντα, την ενίσχυση των στελεχών και την προαγωγή της εταιρικής υπευθυνότητας στον όμιλο. Ως βάση του μοντέλου αποτελεί η 24ωρη πρόσβαση των εργαζομένων και των οικογενειών τους σε υπηρεσίες υποστήριξης για οποιοδήποτε προσωπικό ή εργασιακό πρόβλημα ή κρίση αντιμετωπίζουν, με πλήρη εμπιστευτικότητα στην επικοινωνία.

Σημείωσε ακόμα ότι το πρόγραμμα τυγχάνει πολύ μεγάλης ανταπόκρισης από τους εργαζόμενους, και τόνισε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος σε τόσο μεγάλο εύρος απαιτεί όραμα, εξειδίκευση βάσει των συγκεκριμένων αναγκών στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί, και κατανόηση των αναγκών που ο χρήστης του θέλει να καλύψει.

Τη σειρά των εισηγητών έκλεισε ο πρόεδρος της Attridge Consulting, Mark Attridge, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά αποτελέσματα της εφαρμογής των προγραμμάτων EAP στην Τράπεζα Πειραιώς. και την ανάλυση ROI από την υλοποίηση του προγράμματος τo 2016.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των προγραμμάτων στην τράπεζα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή τους μείωσε την απώλεια παραγωγικού χρόνου κατά 2,84 ημέρες ανά εργαζόμενο που χρησιμοποίησε το ΕΑΡ σε διάστημα ενός μήνα. Συνολικά το 2016, για κάθε ένα ευρώ που επένδυσε στο ΕΑΡ η τράπεζα, είχε απόδοση της επένδυσης 4.31 ευρώ.

Οι εργασίες του φόρουμ έκλεισαν με συζήτηση πάνελ, την οποία συντόνισε η σύμβουλος HRM, πιστοποιημένη coach & mentor και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια στον εργασιακό χώρο, Μαίρη Γεωργιάδου.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ η Αναστασία Π. Rush, ο Lou A. Servizio, η διευθύντρια του τομέα ανθρώπινου δυναμικού του ΣΕΒ, Ρένα Μπαρδάνη, η ανώτερη γενική διευθύντρια του ομίλου Τραπέζης Πειραιώς, Ευτυχία Κασελάκη και η υπεύθυνη τομέα υποστήριξης συνεργατών της Lidl Hellas, Ευαγγελία Παπαδημητρίου, ανέλυσαν σύγχρονες ανθρωποκεντρικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και παρουσίασαν επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής προγραμμάτων υποστήριξης και ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου με σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα σε ατομικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο. 
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑΑ
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/psicho-19268/feed/
<![CDATA[Επάγγελμα Ζιγκολό. Η εξομολόγηση. [Life stories - Βασίλης Καρατζόγλου].]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/karatzoglou-exomologisi-19261/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/karatzoglou-exomologisi-19261/#comments +Wed, 17 May 2017 21:56:00 +0300 23 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/karatzoglou-exomologisi-19261/    Επάγγελμα Ζιγκολό. Η εξομολόγηση. [Life stories - Βασίλης Καρατζόγλου].

]]>
  Επάγγελμα Ζιγκολό. Η εξομολόγηση. [Life stories - Βασίλης Καρατζόγλου].

Ώρα Ελλάδος 03:44. «Σε είχα δει στο φανάρι και ήμουν σίγουρη ότι μια μέρα θα τα ξαναλέγαμε. Δεν ήμουν απλώς σίγουρη, το είχα βάλει στόχο. Κάτι με τράβηξε πάνω σου. Είχες κάτι το σπάνιο, που σε έκανε ξεχωριστό από τους άλλους άντρες.  Είχες κάτι απλό, που στα μάτια μου φαινότανε πολύπλοκο. Έναν πόνο στο βλέμμα που γινόταν γοητεία. Κάτι που διακρίνω και αυτή την στιγμή που μιλάμε, και έχω πιει το όγδοο ποτήρι κρασί. Είχα απέναντι μου έναν άντρα τελείως έξω από το στυλ των αντρών που σύχναζα ή που είχα μάθει να συναναστρέφομαι. Ούτε δήθεν, ούτε κομπλεξικός, ούτε καν μάτσο με χρήματα και βίλα στα Βόρεια Προάστια. Το έχω βαρεθεί όλο αυτό το στόρι. Τόσα χρόνια οι παρέες μου ήταν άντρες, που αν όχι όλοι- σχεδόν όλοι, έχουν σπουδάσει στα μεγάλα και ακριβά κολλέγια, πουλάνε μούρη με το ακριβό αμάξι και τις περισσότερες φορές ανοίγουν το στόμα τους και πετάνε….». «Βλακείες»πρόλαβα να πω. «Όχι»μου απάντησε με αποφασιστικό ύφος. «Πετάνε μαλακίες».
 
 Είχε αγριέψει και αυτό φαινόταν από τον τρόπο που έπινε το κρασί της και με κοιτούσε στα μάτια. Είναι όμως δυνατόν να την γοήτεψε ένας άντρας 37 ετών, άνεργος, με όλα τα κακά της μοίρας, και όχι κάποιος που έχει χρήμα, δύναμη και κύρος; Είναι δυνατόν να έχω όλα αυτά τα καλούδια που μου αραδιάζει, και αν μην έχω πάρει πρέφα τίποτα; Και αφού είμαι τόσο ξεχωριστός γιατί με έχει φτύσει η κακούργα η ζωή και τραβάω ότι τραβάω; «Η δύναμη πολλές φορές δεν είναι στα χρήματα Θανάση. Τα χρήματα είναι απλά το μέσον. Η δύναμη και η γοητεία του είναι στον χαρακτήρα. Εκεί παίζονται όλα. Ξέρω πολύ καλά τι σου λέω». Κατάλαβε ότι την κοιτούσα περίεργα αλλά αυτό δεν την ενόχλησε να συνεχίσει την κουβέντα της. «Σου ακούγεται περίεργο αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Η μάλλον η δική μου πραγματικότητα. Σαφώς και υπάρχουν και άντρες που έχουν χρήματα και είναι σπουδαίοι χαρακτήρες αλλά η αγανάκτηση μου είναι για αυτούς που γνώρισα και ο χαρακτήρας τους ήταν πιο σκατά και από τα σκατά».
 
Κατέβασε μονορούφι το όγδοο ποτήρι κρασί. Σκούπισε με τα χέρια της το στόμα της και ακούμπησε το ποτήρι στο τραπεζάκι, δίπλα ακριβώς από το δικό μου. Δεν είχα καταλάβει για ποιο λόγο είχε πάρει αυτή την τροπή η συζήτηση αλλά ένιωθα ότι κάτι την βαραίνει. Σίγουρα πάντως δεν είχε σχέση με την αρχική μας συμφωνία. Το σεξ επί πληρωμή. Αυτό, όσο περνάει η ώρα, εξατμίζεται όλο και πιο πολύ. Σε λίγο δεν θα υπάρχει καν ίχνος ατμού. «Θανάση, ξέρεις γιατί σε διάλεξα να έρθεις σήμερα εδώ; Για ποιο λόγο ζήτησα από την Μαρία να σε γνωρίσω;». Δεν απάντησα. Κούνησα μόνο το κεφάλι δεξιά-αριστερά σαν της λέω όχι δεν το γνωρίζω. Δεν υπήρχε λόγος να της πω ότι είμαι εδώ για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και να φύγω. Με το αζημίωτο βέβαια. Όχι, η απάντηση σου θα δεν θα ήταν σωστή.  Άρα ήμουν όλος αυτιά να ακούσω τον πραγματικό λόγο της παρουσίας μου σε τούτο το “χαμόσπιτο” του Παλαιού Ψυχικού.
 
«Θέλω να με βοηθήσεις να σώσω το παιδί μου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό για μένα θα στο χρωστάω χάρη για μια ζωή». Δεν καταλάβαινα τι γινόταν και πάνω από όλα ποιο ήταν το παιδί που έπρεπε να σώσω; Και τι δουλειά έχω μ’ αυτή την ιστορία στα καλά καθούμενα; Και αυτό το μαύρο πουλί-οιωνός γιατί χάθηκε και δεν έχει δώσει ένα σημάδι ζωής; Αν δεν τρελαθώ σήμερα, πότε θα τρελαθώ;
 
Μου ζήτησε ένα ποτήρι κρασί ακόμα. Της είπα ότι δεν έπρεπε να πιει άλλο γιατί ήδη είχε πιει πολύ. Με παρακάλεσε να το κάνω και μου ορκίστηκε ότι θα ήταν το τελευταίο. Συμφώνησα με την προϋπόθεση όμως να ήταν όντως το τελευταίο. Με ευχαρίστησε και μου έδωσε ένα ρουφηχτό φιλί στο μάγουλο…το οποίο πήγε προς τα χείλη και έγινε ακόμα πιο ρουφηχτό. Ξαφνικά ένιωσα να αλλάζει όλη η ζωή μου. Είχα καιρό να νιώσω τέτοια ευχαρίστηση. Τέτοια αγαλλίαση. Σαν να φτερούγισε κάτι μέσα μου. Ένιωθα σαν έφηβος ερωτευμένος που έχει απέναντι του το κορίτσι των ονείρων του και…..
 
Πλησίασα προς την κουζίνα με το ποτήρι στο χέρι. Άνοιξα το ψυγείο, γέμισα το ποτήρι με κρασί, το έβαλα πάλι πίσω και έκλεισα την πόρτα. Η άκρη του ματιού μου έπεσε πάνω σε μια φωτογραφία. Είναι αυτή παρέα με ένα αγόρι στην ηλικία των 15 ετών. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ο γιος της αλλά και πάλι δεν ήμουν σίγουρος. Με αργά βήματα φτάνω στον καναπέ και της δίνω το ποτήρι με το κρασί.  Με ευχαριστεί και πίνει μια γουλιά. «Θυμάμαι την ημέρα που συναντηθήκαμε στο κατάστημα που αγόρασα το πορτατίφ και εσύ ήσουν έξω στην βιτρίνα και κοιτούσες τα κοσμήματα. Μετά μπήκες μέσα, ρώτησες μια τιμή για ένα βραχιόλι, είπες ευχαριστώ, έμεινες λίγο σκεφτικός και βγήκες έξω. Τότε βγήκα και εγώ με την φίλη μου και ήταν η στιγμή που της είπα πόσο ευτυχισμένη νιώθω που πήρα αυτό το πορτατίφ ,ενώ εσύ κοιτούσες την βιτρίνα σκεφτικός» μου είπε και η φωνή της είχε γίνει χαμηλή αλλά σταθερή. «Ναι, και μετά ήρθα εδώ και σου τα ‘χωσα για την αγορά που έκανες και για την ευτυχία που ένιωσες για ένα ακριβό πορτατίφ και σου έκανα το κήρυγμα μου»της είπα χαμογελώντας.
 
Μου χαμογέλασε και μου ζήτησε να της πιάσω τα τσιγάρα και τον αναπτήρα. Τα έδωσα και τα χέρια μου στάθηκαν για λίγο πάνω στα δικά της. Κοιταχτήκαμε. «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε;»ρώτησα και τα χέρια μου φύγανε από τα δικά της.  Η ερώτηση μου ήταν περισσότερο από αμηχανία παρά από πραγματικό ενδιαφέρον. «Νύσταξες;»μου απάντησε και άναψε το τσιγάρο της. Δεν απάντησα. Μόνο την έβλεπα να καπνίζει και  να πίνει αργά-αργά το κρασί της. Μου έφτανε που ήμουν εκεί και έβλεπα αυτή την σκηνή. «Όχι, δεν νύσταξα»μουρμούρισα και της έκλεισα το μάτι.
 
 Συνεχίζεται…..
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/karatzoglou-exomologisi-19261/feed/
<![CDATA[ Ινδονησία: Παραγκούπολη μεταμορφώθηκε σε πολύχρωμο χωριό]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/indonisia-para-19251/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/indonisia-para-19251/#comments +Wed, 17 May 2017 14:42:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/indonisia-para-19251/   Ινδονησία: Παραγκούπολη μεταμορφώθηκε σε πολύχρωμο χωριό

]]>
  Ινδονησία: Παραγκούπολη μεταμορφώθηκε σε πολύχρωμο χωριό.

Το Kampung Pelangi, ένα μικρό χωριό στην Ινδονησία, έχει μεταμορφωθεί σε μια πολύχρωμη εικόνα, λαμβάνοντας μια τεράστια απόκλιση από την πρώην κατάστασή του. Η κοινότητα της Κεντρικής Ιάβας έδωσε πάνω από 22.000 δολάρια για την αλλαγή του, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την εικόνα που είχε, ως μια υποβαθμισμένη παραγκούπολη.Ο 54χρονος Slamet Widodo εμπνεύστηκε το έργο από τουλάχιστον τρεις άλλες πόλεις της χώρας που υιοθέτησαν παρόμοιες ενέργειες, μετατρέποντας 232 σπίτια στο Kampung Pelangi σε έργα τέχνης. Οι δημιουργικές τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους των σπιτιών σε συνδυασμό με τα χρώματα δίνουν έναν δυνατό παλμό ζωής σε ολόκληρο το χωριό.

Η νέα όψη του χωριού έχει προσελκύσει ήδη πολλούς τουρίστες, ενώ οι επενδύσεις που έγιναν για την ανακαίνιση της πρώην παραγκούπολης είναι βέβαιο ότι θα αποπληρωθούν, καθώς οι τοπικές επιχειρήσεις βλέπουν ήδη αύξηση των πωλήσεων σουβενίρ και τροφίμων, σύμφωνα με την ινδονησιακή ένωση κατασκευαστών.

Πληροφορίες-φωτογραφίες: perierga.gr

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/indonisia-para-19251/feed/
<![CDATA[Για τη ζωή. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/oikonomou-zoi-gia-ti-zwi-19232/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/oikonomou-zoi-gia-ti-zwi-19232/#comments +Tue, 16 May 2017 09:07:00 +0300 22 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/oikonomou-zoi-gia-ti-zwi-19232/   Για τη ζωή… Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

]]>
 Για τη ζωή… Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

Μη φοβάστε τόσο πολύ το θάνατο, όσο μια ανεπαρκή ζωή. 
Bertolt Brecht
  
Και τί είναι η ζωή τελικά Kulturosupakia μου; Την απάντηση θα μας δώσουν παρακάτω ο Ιπποκράτης και ο Ναζίμ Χικμέτ μέσα από τα κείμενα τους.
 
Στα Ψευδεπίγραφα κείμενα του Ιπποκράτη, μια σειρά επιστολών με μυθιστορηματική πλοκή, αναφέρεται μια φανταστική ιστορία για τον Δημόκριτοτους .
 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια διδακτικής συνάντηση του φιλοσόφου ­ που η πόλη του τον θεωρεί τρελό ­ με τον μεγάλο γιατρό. Σύμφωνα με τη δέκατη επιστολή, η Βουλή και ο Δήμος των Αβδήρων, κρίνοντας ότι η πόλη τους βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, εξαιτίας της αρρώστιας που έπληξε το διάσημο φιλόσοφο, κάλεσαν τον Ιπποκράτη να τον εξετάσει.
Bottom of Form
 
Ειδικότερα, ισχυρίζονταν πως δεν φέρεται φυσιολογικά, καθώς γελούσε με παράξενο τρόπο, κάθε φορά που αντίκριζε ανθρώπους.
 
Ακολουθεί μέρος της «εξέτασης».
 
Ιπποκράτης: Λέγε στο όνομα των Θεών, μήπως λοιπόν όλος ο κόσμος νοσεί χωρίς να το αντιλαμβάνεται και δε μπορεί να ζητήσει από πουθενά βοήθεια για θεραπεία, γιατί τι θα υπήρχε πέρα από αυτόν;
 
Δημόκριτος: Υπάρχουν άπειροι κόσμοι Ιπποκράτη και μη παίρνεις για τόσο λίγη και μικρή τη φύση που έχει τόσο πλούτο.
 
Ιπποκράτης: Αλλά αυτά Δημόκριτε, θα τα διδάξεις άλλη στιγμή πιο κατάλληλη, γιατί τώρα φοβάμαι μήπως και για το άπειρο ακόμη συζητώντας αρχίσεις να γελάς. Τώρα όμως ξέρε πως θα δώσεις λόγο στον κόσμο για το γέλιο σου.
 
Εκείνος τότε με κοίταξε έντονα και είπε: «Εσύ νομίζεις πως δύο είναι οι αιτίες του γέλιου μου, τα καλά και τα άσχημα.
 
Εγώ όμως γελώ με ένα μόνο, τον άνθρωπο, τον γεμάτο ανοησία, κενό από οτιδήποτε σωστό, που όλα του τα σχέδια μοιάζουν με του μικρού παιδιού και που υποφέρει τους αβάσταχτους μόχθους χωρίς να υπάρχει καμιά ωφέλεια.
 
Τον άνθρωπο που χωρίς να γνωρίζει μέτρο στην επιθυμία του πορεύεται ως τα πέρατα της γης και τα έγκατά της που δεν έχουν όρια, λιώνοντας το ασήμι και το χρυσάφι που ποτέ δεν σταματά να αποκτά, πάντα κάνοντας θόρυβο για περισσότερα για να μην πέσει σε λιγότερα και δεν ντρέπεται να ονομάζεται ευτυχισμένος, ενώ σκάβει στα βάθη της γης χρησιμοποιώντας αλυσοδεμένα χέρια, ανθρώπων από τους οποίους σε άλλους υποχωρεί η γη και τους πλακώνει και άλλους ο καταναγκασμός αυτός τους κρατάει χρόνια σε αυτή την κόλαση σαν να ήταν η πατρίδα τους, μαζεύοντας ασήμι και χρυσό, ψάχνοντας ίχνη της σκόνης και ψήγματα, σηκώνοντας εδώ κι εκεί σωρούς από άμμο, ανοίγοντας τις φλέβες της γης, σπάζοντας τους σβώλους και το χώμα για την απόκτηση περιουσίας, κάνοντας τη μητέρα γη εχθρική και άλλοτε θαυμάζοντάς την κι άλλοτε καταπατώντας την, ενώ αυτή είναι πάντοτε η ίδια.
 
Πόσο γέλιο προκαλεί την επίμοχθη και κρυφή γη να αγαπούν και να υβρίζουν τη φανερή. Άλλοι αγοράζουν σκυλιά, άλλοι άλογα κι άλλοι βάζοντας σύνορα σε μια μεγάλη περιοχή την ονομάζουν ιδιωτική τους περιουσία. Άλλοι πάλι που θέλουν να έχουν στην κατοχή τους μεγάλη έκταση, δεν το μπορούν μόνοι τους. Τότε σπεύδουν να παντρευτούν γυναίκες που ύστερα από λίγο καιρό τις διώχνουν, τις αγαπούν, τις μισούν, κάνουν παιδιά επειδή τα θέλουν κι ύστερα τα διώχνουν τελείως.
 
Τι είναι αυτή η κενή από περιεχόμενο και αλόγιστη βιασύνη που σε τίποτα δεν διαφέρει από τη μανία;
 
{….} Κοροϊδεύω εκείνους που τους συμβαίνουν ατυχίες, γελάω ακόμη περισσότερο με εκείνους που είναι δυστυχισμένοι, γιατί έχουν παραβεί τους νόμους της αλήθειας, φιλονικώντας με έχθρα μεταξύ τους, μαλώνοντας με τα αδέρφια τους, τα παιδιά τους, τους συμπολίτες τους, κι όλα τούτα τα κάνουν για να αποκτήσουν πράγματα που κανείς όταν πεθάνει δεν τα εξουσιάζει.
 
Σκοτώνουν ο ένας τον άλλον, δεν σέβονται τους νόμους, αδιαφορούν για τη δύσκολη κατάσταση των φίλων και της πατρίδας τους, πλουτίζουν με πράγματα ανάξια που δεν έχουν ψυχή, δίνουν όλη την περιουσία τους για να αγοράσουν ανδριάντες, γιατί τους φαίνεται πως τα αγάλματα μιλούν, αλλά τους ανθρώπους που μιλούν λέγοντας την αλήθεια τους μισούν.
 
Ζητούν ότι τους είναι δύσκολο, γιατί όταν κατοικούν στη στεριά ποθούν τη θάλασσα κι όταν μένουν σε νησί ποθούν την ηπειρωτική χώρα κι όλα τα διαστρέφουν με βάση τη δική τους επιθυμία. Φαίνονται πως επαινούν την ανδρεία στον πόλεμο, αλλά κάθε μέρα νικιούνται από την ακολασία, τη φιλαργυρία κι όλα τα άλλα πάθη από τα οποία πάσχουν. Είναι όλοι τους Θερσίτες της ζωής. Τώρα, όμως, καθώς χάνουν το μυαλό τους και γεμίζουν αλαζονεία για όσα υπάρχουν στη ζωή, σαν αυτά να ήταν πάντα σταθερά, χωρίς να περνά από τον νου τους πόσο άτακτη είναι η πορεία των πραγμάτων, είναι δύσκολο να διδαχτούν. Γιατί θα αρκούσε για να τους φρονηματίσει η μεταβολή των πάντων, που κάνοντας απότομη στροφή μας επιτίθεται και επινοεί κάθε είδους αιφνιδιαστική τροχηλασία. Αυτοί, όμως, σαν να βάδιζαν σε σταθερό και σίγουρο δρόμο, ξεχνούν τις συμφορές που τους βρίσκουν συνεχώς και με διάφορους τρόπους επιθυμούν αυτά που φέρνουν λύπη, επιζητούν εκείνα που τους βλάπτουν και ρίχνονται σε μεγάλες συμφορές.
 
Γιατί λοιπόν, Ιπποκράτη, μέμφθηκες το γέλιο μου; Γιατί κανένας δεν γελά με τη δική του ανοησία, αλλά καθένας κοροϊδεύει την ανοησία του άλλου. Το γέλιο μου κατακρίνει την απερισκεψία των ανθρώπων, το ότι δεν έχουν ούτε μάτια ούτε αυτιά.»
 
Φεύγοντας, έφτασα τους Αβδηρίτες που με περίμεναν στον λόφο απ’ όπου παρακολουθούσαν και τους είπα: Μεγάλη χάρη σας χρωστώ για την πρόσκλησή σας, γιατί είδα τον Δημόκριτο, τον σοφότατο, που διερεύνησε και κατάλαβε την πραγματικότητα της ανθρώπινης φύσης, τον μόνο που έχει τη δύναμη να σωφρονίσει τους ανθρώπους.
  
 
 Ακολουθεί το ποίημα του Ναζίμ Χικμετ, σε απόδοση Γιάννη Ρίτσου
Για τη ζωή
 
Η ζωή δεν είναι παίξε γέλασε
Πρέπει να τήνε πάρεις σοβαρά
Όπως, να πούμε, κάνει ο σκίουρος
Δίχως απ’ όξω ή από πέρα να προσμένει τίποτα
Δε θα `χεις άλλο πάρεξ μοναχά να ζεις.
 
Η ζωή δεν είναι παίξε γέλασε
Πρέπει να τήνε πάρεις σοβαρά
Τόσο μα τόσο σοβαρά
Που έτσι, να πούμε, ακουμπισμένος σ’ έναν τοίχο
Με τα χέρια σου δεμένα
Ή μέσα στ’ αργαστήρι
Με λευκή μπλούζα και μαύρα ματογυάλια
Θε να πεθάνεις, για να ζήσουνε οι άνθρωποι,
Οι άνθρωποι που ποτέ δε θα `χεις δει το πρόσωπό τους
Και θα πεθάνεις ξέροντας καλά
Πως τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό απ’ τη ζωή δεν είναι
 
Πρέπει να τήνε πάρεις σοβαρά
Τόσο μα τόσο σοβαρά
Που θα φυτεύεις, σαν να πούμε, ελιές ακόμα στα εβδομήντα σου
Όχι καθόλου για να μείνουν στα παιδιά σου
Μα έτσι, γιατί το θάνατο δε θα τονε πιστεύεις
Όσο κι αν φοβάσαι
Μα έτσι, γιατί η ζωή θε να βαραίνει πιότερο στη ζυγαριά.
 
Η δική σας,
Ζωούλα
 
#Ιπποκράτης #ΝαζιμΧικμετ #Δημόκριτος #Ζωή #ζωή 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/oikonomou-zoi-gia-ti-zwi-19232/feed/
<![CDATA[Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης: «Όχι στο 4ο Μνημόνιο»]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/ergatiko-mnimonio-19227/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/ergatiko-mnimonio-19227/#comments +Mon, 15 May 2017 18:15:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/ergatiko-mnimonio-19227/  Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης: «Όχι στο 4ο Μνημόνιο»

]]>
 Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης: «Όχι στο 4ο Μνημόνιο»

Κάλεσμα ενότητας και συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, στην 24ωρη απεργία και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, στις 10.30 το πρωί, μπροστά στο ΕΚΘ, απευθύνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.


Σε σχετική του ανακοίνωση το ΕΚΘ επισημαίνει: «Η κυβέρνηση, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, αποφάσισε να επιτεθεί στα δικαιώματα των εργαζομένων, συμφωνώντας επί της ουσίας σ' ένα 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Αφού εφάρμοσε με θρησκευτική ευλάβεια το 3ο που υπέγραψε, τώρα έρχεται μ' ένα ακόμα μνημόνιο να αποδομήσει την κοινωνία και να γκρεμίσει ότι έχει απομείνει, από τις κατακτήσεις των εργαζομένων».

Και ξεκαθαρίζει: «Λέμε ΌΧΙ στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Λέμε ΌΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο, που το μόνο που θα επιφέρει είναι η εξόντωση των εργαζομένων και μικρομεσαίων του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές».

Τέλος, το ΕΚΘ δήλωσε: «Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Να μην περάσει το 4ο Μνημόνιο»

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/ergatiko-mnimonio-19227/feed/
<![CDATA[Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ σκηνοθετεί για τους πρόσφυγες ]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/rentgkreiv-19193/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/rentgkreiv-19193/#comments +Fri, 12 May 2017 17:30:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/rentgkreiv-19193/  Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ σκηνοθετεί για τους πρόσφυγες 

]]>
 Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ σκηνοθετεί για τους πρόσφυγες.

Μετά από έξι δεκαετίες μπροστά από τις κάμερες η  Βανέσα Ρεντγκρέιβ η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός αποφάσισε να περάσει πίσω από αυτές. 

Στα 80 της χρόνια η Βρετανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια κάνει το ντεμπούτο της με την ταινία «Sea Sorrow» ένα άκρως προσωπικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην προσφυγική κρίση και θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών αυτόν τον μήνα.

«Όλη μου η ζωή είναι συνδεδεμένη με την προσφυγιά», δήλωσε η Ρεντγκρέιβ, καθώς είναι μία από τα χιλιάδες παιδιά που διέφυγαν από το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών.

Το «Sea Sorrow» είναι μία μίξη ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας και περιλαμβάνει τις εμπειρίες της ηθοποιού καθώς και συνεντεύξεις από πρόσφυγες και αλληλέγγυους. Στην ταινία μιλάει και ο Βρετανός πολιτικός Αλφ Νταμπς, που έφυγε από την ναζιστική Τσεχοσλοβακία όταν ήταν παιδί. Επίσης στο φιλμ περιλαμβάνεται μία σκηνή από το σαιξπηρικό έργο «The Tempest» (Η Τρικυμία).

Η Ρεντγκρέιβ δήλωσε ότι ο γιος και συνεργάτης της στην παραγωγή της ταινίας Κάρλο Νέρο ήταν αυτός που την έπεισε να συμπεριλάβει στο ντοκιμαντέρ αυτοβιογραφικό υλικό.

«Φοβόμουν, να μην γίνει μία ταινία για μένα», δήλωσε πρόσφατα η ηθοποιός στο Associated Press, συμπληρώνοντας ότι ήθελε να είναι μία ταινία για τους πρόσφυγες.

«Αλλά νομίζω ότι με αυτή την ιστορία θα πω μαζί με τον Αλφ Νταμπς και τους πρόσφυγες αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να διδαχτούμε όλοι και να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα», είπε η Ρεντγκρέιβ.

Είναι ένα μάθημα που πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν ξεχάσει καθώς έχουν ξεθωριάσει οι άμεσες αναμνήσεις του πολέμου. Τα τελευταία χρόνια έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας ιστορίες ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να ξεφύγουν από ξηρά ή θάλασσα από τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου αναζητώντας μία καλύτερη ζωή. Η ηθοποιός λέει ότι αυτές οι αναφορές μπορεί να είναι ισχυρές, αλλά συχνά μετατρέπουν τους πρόσφυγες σε «ροή εικόνων και όχι σε ροή πραγματικών ανθρώπων».

«Μια φορά κι έναν καιρό σπούδαζαν στο πανεπιστήμιο. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν γιατροί, ήταν δάσκαλοι. Είναι πραγματικοί άνθρωποι», τόνισε η Ρεντγκρέιβ, η οποία από το 1990 είναι πρέσβειρα της UNICEF.

«Νομίζω ότι όλοι, ακόμα κι εγώ, κινδυνεύουμε να χάσουμε την ανθρωπιά μας. Πρέπει να κάνουμε αυτό που οι ψυχίατροι ή ψυχολόγοι λένε: δουλέψτε πάνω σ΄ αυτό».

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ


]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/rentgkreiv-19193/feed/
<![CDATA[ΤΑ ΒΑΡΥΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΜΑΣ. Από τον Maco Grello.]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/maco-grello-varia-sinaisthimata-19181/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/maco-grello-varia-sinaisthimata-19181/#comments +Fri, 12 May 2017 11:37:00 +0300 153 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/maco-grello-varia-sinaisthimata-19181/ ΤΑ ΒΑΡΥΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΜΑΣ.  Από τον Maco Grello.

]]>
 ΤΑ ΒΑΡΥΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΜΑΣ.  Από τον Maco Grello.

Τι είναι τούτα τα συναισθήματα που βαραίνουν την ψυχή μου; Βαραίνουν και το κορμί μου. Σαν να έχω ένα βάρος  μέσα μου και δεν μπορώ να σηκωθώ, σαν να τυλίγονται αλυσίδες χοντρές γύρω από τα πόδια μου και βήμα δεν κουνάνε. Υπάρχει ζυγαριά να τα ζυγίσει να μου  πει πως η μελαγχολία έχει βάρος συγκεκριμένο, η θλίψη είναι πιο βαριά, η απογοήτευση θα είναι ίσα με ένα καράβι φορτωμένο κι η απελπισία ζυγίζει όσο ένα βουνό; Τι είναι τούτα τα συναισθήματα που ξαφνικά γεννιούνται μέσα μου; Γεννήθηκαν τώρα ή βρίσκονταν εκεί στην γέννηση μου; Θέλω να ξέρω αν έχω γενέθλια την ίδια μέρα με τον πόνο που κατοικεί μέσα μου. Δεν θυμάμαι πότε ήταν η πρώτη φορά που γνώρισα τον φόβο, την πρώτη φορά που ένιωσα θυμό, την πρώτη φορά που με αγκάλιασε η αμφιβολία. Κανείς δεν θυμάται. Ανάμεσα στα δώρα των θεών, φαίνεται πως μας δόθηκαν και αυτά τα συναισθήματα. Όσο σκίζουμε τα περιτυλίγματα και ανοίγουμε μέσα μας εκείνα τα κουτιά που μοιάζουν δώρα, τα συναντάμε. Άραγε γεννήθηκαν μαζί μου; Γεννήθηκαν μαζί με τον πρώτο άνθρωπο; Άραγε θα πεθάνουν μαζί με τον  τελευταίο άνθρωπο;
 
Πόσα χρόνια πέρασαν, μεγάλωσα και ωρίμασα, έγινα προσεχτικός, ίσως λιγάκι βαρετός ως προς τον εαυτό μου, κάπως προβλέψιμος, με ξέρω λέω πια. Κι όμως, εμείς οι μεγάλοι ξέρουμε, δεν είμαστε μεγάλοι, είμαστε τα ίδια παιδιά που πάντα είμασταν, εγκλωβισμένοι σε σώματα που γερνάνε. Νιώθω πως δεν έφυγα ποτέ από την φωλιά μου, ποτέ δεν θα φύγω. Την χτίζω κάθε μέρα όλο και καλύτερα, πιο μεγάλη, πιο άνετη, πιο σταθερή, να την βλέπω τάχα και να καμαρώνω για το κατόρθωμα μου. Βάζω στα χτισίματα τα καλύτερα υλικά, βάζω σιγουριά πολύ και εμπειρία, βάζω συντηρητισμό και καθώς πρέπει ήθος, γνώσεις, παραδοχές και αξιώματα... Και καλά κάνω. Για το μόνο που κατηγορώ τον εαυτό μου είναι πως, άσε τι δείχνουμε στους άλλους, φτιάχνω μια ζωή ετούτη την φωλιά τόσο όμορφη γιατί φοβάμαι να βγω από δαύτη. Φοβάμαι να πετάξω. Μισώ τη φωλιά μου, όσο ακριβώς κατάφερα να την αγαπήσω.
 
Κι ο φόβος... Πανάθεμα τονε τον φόβο! Να ήταν τέρας κι εγώ να ντυνόμουν Ηρακλής, να τον εξοντώσω να γλιτώσει η ανθρωπότητα. Ο φόβος κάνει την ρημάδα την φωλιά μου φυλακή. Δεν είναι πια όμορφη η ζωή, άνετη, σίγουρη.  Δυο τάλιρα παραπάνω στο κύπελλο της ζητιανιάς μας δεν την κάνουν πια αρκετή... «Εμένα δεν με ξεγελάς» μου λέει, «Πέτα! Κι αν σου αρέσει όπως λες τόσο η φωλιά σου, ξαναγύρνα»! Δεν θα είναι ποτέ ίδια η φωλιά μου, τα κάγκελα που της έβαλα για ασφάλεια πλέον θυμίζουν φυλακή. Τι κακόγουστο αστείο... Έχτισα την ίδια μου την φυλακή. Τι τραγικότητα να γράψεις ποίημα θλιβερό! Την έχτισα με τα χέρια μου και με τις σκέψεις μου, κι έδωσα τα κλειδιά σε έναν εαυτό σκληρό κριτή που με γεμίζει ενοχές. Με δείχνει με το δάχτυλο, με πλησιάζει κατά πρόσωπο και μου ψιθυρίζει "Δε μπορείς! Με ακούς; Μην τολμήσεις, δεν μπορείς"... Κι ο φόβος... Αυτός ο φόβος πάλι! Βαρύ συναίσθημα, ενοχλητικό, με τραβάει προς τα κάτω. «Τι με τραβάς κάτω να σωριαστώ» του φωνάζω, «παραδέχομαι, να πετάξω θέλω, βοήθεια»! Γελάει ο φόβος, μου θυμίζει πως κανένα πουλί που μαθαίνει να πετά δεν αφήνει την φωλιά του να πετάξει ευθεία πάνω, να χημίξει κατά πάνω στον ουρανό. Όλα πηδάνε στο κενό και αγκομαχούν να μη συντριβούν στο έδαφος. Κι όμως κοιτάνε ουρανό, μην κοιτάς κάτω. Κουνάνε όπως μπορούνε τα φτερά τους, ακανόνιστα, ακαθόριστα, πιο λίγο τέχνη και πιο πολύ ψυχή. Θα τα καταφέρω; Θα με κρατήσουν τα φτερά μου; «Μη ρωτάς» μου λέει ο φόβος «πήδα»!
"Εγώ" μου λέει ο φόβος, "Εγώ μονάχος μου και μόνο εγώ μπορώ να σε κάνω πολεμιστή γενναίο".
 
Σε κάνει η θλίψη να νομίζεις πως πέφτεις στο κενό, πως στροβιλίζεσαι σε μια άβυσσο κατασκότεινη και πέφτεις, πέφτεις... Τώρα λες θα βρω πάτο και το μόνο που θα αφήσω πίσω μου θα είναι ένα σύννεφο σκόνης. Μέχρι να κατακάτσει η σκόνη κανείς δεν θα με θυμάται, τίποτα δεν θα μαρτυρά το πέρασμα μου. Όμως, τι πράγμα μυστήριο... Μετά ανοίγουν τους ουρανούς οι θεοί, μετά σώνεσαι, ούτε που θυμάσαι πως σώθηκες τις περισσότερες φορές. Κάπου ξεχάστηκες, κάπως ξύπνησες διαφορετικός μετά από κάποιον ύπνο. Γύρισε ο νους σου να κοιτάξει κάτι άλλο, ίσως κάτι άσχετο και αδιάφορο, και χωρίς να το καταλάβεις καταπιάστηκες από εκεί και άρχισες πάλι να ανεβαίνεις. Τι πράγμα -  θαύμα είναι αυτό, να κουνάμε τα φτερά μας και να μην σωριαζόμαστε, να ανεβαίνουμε, να γεννάμε την ευτυχία μέσα μας, την ανακούφιση, την αγάπη. Ποια είναι αυτή η δύναμη που βρίσκουμε, στυλώνουμε τα πόδια μας στο χώμα και εμείς τόσο δα μικροί άνθρωποι, σπρώχνουμε ολόκληρο πλανήτη προς τα κάτω, μαζεύουμε και τεντώνουμε τους μύες μας και κάνουμε το άλμα! Για μια στιγμή κερδίζουμε! Εξευτελίζουμε όλα αυτά τα συναισθήματα τα πικρά, τα φτύνουμε στο στόμα ζάχαρη, νικάμε την βαρύτητα και απομακρυνόμαστε ένα μέτρο από τη γη. Ποια δύναμη έβαλε μέσα μου τον σπόρο εκείνο τον τρελό που τον βαφτίζω ελπίδα; Τι είναι αυτός ο σπόρος που στα νερά της λογικής σαπίζει και στην αναβροχιά γίνεται θεριό κι ανθίζει;
 
Πέφτω και σηκώνομαι. Περπατώ. Τρέχω, πετάω. Όσο κρατήσει. Μετά πέφτω, ξαναπέφτω. Θα σηκωθώ πάλι, θα συρθώ με τις πληγές μου, θα κουτσοπερπατήσω, θα γιάνω. Θα τρέξω, μια μέρα ίσως πετάξω πάλι.  Θα πετάξω! Θα πετάξω σου λέω, μην με λυπάσαι, μην ανησυχείς!  Ποιος ξέρει; Μπορεί ακόμα και πιο ψηλά να φτάσω. Ξέρω, πάλι μετά θα πέσω. Έγινε αυτή η κάθοδος συνήθεια, δεν είναι πλέον βάσανο. Είναι ταξίδι κι αυτή, έχει την αναγκαιότητα της, την χρησιμότητα της, η ουρά μιας ακατανόητης  πληρότητας. Αισθάνομαι σαν το ελατήριο, σαν πολύ απλώθηκα, σαν για πολύ καιρό. Η αόρατη δύναμη με τραβάει πάλι πίσω, μαζεύομαι. Ίσως δεν έχει άλλο λόγο αυτό το μάζεμα παρά την επόμενη εκτίναξη μου, ίσως δεν έχει λόγο άλλον αυτή η εκτίναξη παρά την επόμενη συστολή.
 
 Τα λόγια μου, μου θυμίζουν λόγια άλλων, πιο μεγάλων. Κι είναι πολλοί, δεν είναι ένας. Άραγε πόσοι άνθρωποι έζησαν πριν από εμένα και όλοι ένιωσαν τα ίδια συναισθήματα; Όλοι μας πέσαμε τόσο χαμηλά φορές αναρίθμητες, πολύ περισσότερες από αυτές που καταφέραμε να πετάξουμε. Πολλαπλασίασε τις με τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων, είναι θαύμα που επιβιώνει ο άνθρωπος και δεν χάνει τα λογικά του. Όλοι μαζί ένα κουβάρι ψυχές κουτρουβαλάμε στον κατήφορο με αυτοθυσία. Δεν πειράζει λέμε, υπάρχει μεταθάνατο ζωή, παράδεισος να μας δικαιώσει εμάς τους τιποτένιους ήρωες της κάθε ημέρας. Ένας να σωθεί φτάνει! Ένας! Γιατί αυτός ο ένας, είναι ο ομηρικός Οδυσσέας, είναι ο κάθε ένας. Ένας να πετάξει, πέταξε η ανθρωπότητα, σωθήκαμε αδερφέ μου, εαυτέ μου.
 
#φόβος #θλίψη #χαρά #ελπίδα #ευτυχία #άνθρωπος #φτερά #ουρανός #kulturosupa #MacoGrello
------------------------------------------------------------------
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ;
-Το ανατρεπτικό βιβλίο του Maco Grello – Των Θεών Η Επανάσταση- Κυκλοφόρησε -Βρείτε το στο επίσημο site του συγγραφέα ΕΔΩ ή αναζητήστε το στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της χώρας.
-Βρείτε τον Maco Grello στο facebook και κάντε like για να μείνετε συντονισμένοι! ΕΔΩ
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/maco-grello-varia-sinaisthimata-19181/feed/
<![CDATA[«Σάρωσε» με ποσοστό πάνω από 66% ο Εμμανουέλ Μακρόν]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/66-19125/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/66-19125/#comments +Mon, 08 May 2017 08:51:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/66-19125/  «Σάρωσε» με ποσοστό πάνω από 66% ο Εμμανουέλ Μακρόν

]]>
 «Σάρωσε» με ποσοστό πάνω από 66% ο Εμμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας επικρατώντας της Μαρίν Λεπέν.

Το 66,01% έλαβε ο Εμανουέλ Μακρόν έναντι 33,99% για την Μαρίν Λεπέν, όπως έχουν διαμορφωθεί τα αποτελέσματα στην επικράτεια σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας σήμερα στις 02:40 (ώρα Ελλάδας).

Η αποχή ανήλθε στο 24,95%.

«Σάρωσε» με ποσοστό πάνω από 66% ο Εμμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη κερδίζοντας καθαρά την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σε έναν δεύτερο γύρο που σημαδεύτηκε από την υψηλή αποχή· όμως ο νεαρός πολιτικός που κατέγραψε μια άνοδο-αστραπή στην ηγεσία της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, αρχίζοντας με την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία γεμάτη απρόοπτα και ανατροπές, ο κεντρώος υποψήφιος, στα 39 του χρόνια, θα γίνει ο όγδοος πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, ο νεότερος στην ιστορία της χώρας, αφού συγκέντρωσε το 66,01% των ψήφων έναντι 33,99% της Λεπέν, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας σήμερα στις 02:40 (ώρα Ελλάδας).

Λίγη ώρα αφότου έγινε σαφές το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ο Μακρόν πήγε να μιλήσει σε χιλιάδες υποστηρικτές του, από 20.000 ως 40.000 κατά πηγές στο περιβάλλον του, μπροστά στην πυραμίδα του Λούβρου, βαδίζοντας μόνος στην αυλή του άλλοτε βασιλικού παλατιού υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν, του ύμνου της ΕΕ.

Μπροστά σε μια θάλασσα σημαιών της Γαλλίας, ο υποψήφιος ευχαρίστησε όλους όσοι των ψήφισαν, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν συμμερίζονται την πολιτική του ιδεολογία, αναγνωρίζοντας ότι χθες δεν έλαβε μια «εν λευκώ επιταγή» από τους Γάλλους και δεσμευόμενος ότι θα κάνει «τα πάντα» ώστε οι εκλογείς να μην έχουν πλέον «κανέναν λόγο να ψηφίσουν τα άκρα».

«Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις εναντίον των διχασμών που μας υπονομεύουν», υποσχέθηκε ο πρώην τραπεζίτης, που διαβεβαίωσε ότι αντιλαμβάνεται την «οργή», τη «σύγχυση», τις «πεποιθήσεις» αυτών που ψήφισαν την υποψήφια του FN.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε στο ότι η έκβαση των προεδρικών εκλογών είναι κάτι «χωρίς προηγούμενο», κάτι που «όλοι μου έλεγαν ότι ήταν αδύνατον», λίγη ώρα πριν η σύζυγός του Μπριζίτ, 24 χρόνια μεγαλύτερή του, ανέβει στο βήμα δακρυσμένη, υπό τις επευφημίες του πλήθους.

Έξι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (την 11η και τη 18η Ιουνίου), ο πρώην υπουργός Οικονομίας (2014-2016) του απερχόμενου σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν και τους ψηφοφόρους να του δώσουν «μια αληθινή, ισχυρή πλειοψηφία της αλλαγής».

Ο Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις—την ενδημική ανεργία (10%), την απειλή της τρομοκρατίας, την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αντίπαλός του, που υπέστη βαριά ήττα, παρά την επιθετική εκστρατεία της εναντίον της μετανάστευσης, του ευρώ, της παγκοσμιοποίησης και της ΕΕ, εξέφρασε μολαταύτα ικανοποίηση για το «ιστορικό» αποτέλεσμα του κόμματός της, που κατ' αυτήν αποτελεί πλέον την «μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης» στη Γαλλία.

Η Λεπέν, αυτοπροβαλλόμενη ως η «υποψήφια του λαού», αποπειράθηκε να καβαλήσει το κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως να κερδίσει το δικό της στοίχημα.

Η νίκη του Μακρόν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από πολλούς ευρωπαίους ηγέτες που ανησυχούν για την άνοδο των εθνικιστών στη Γηραιά Ήπειρο, ανάμεσά τους τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απηύθυνε μέσω Twitter τα συγχαρητήριά του στον Μακρόν για τη «μεγάλη του νίκη».

Το ευρώ κατέγραψε άνοδο στις αγορές συναλλάγματος στην Ασία μετά τη νίκη Μακρόν, φθάνοντας σε υψηλό εξαμήνου πριν υποχωρήσει ξανά.

Ο επίλογος μιας προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία τα απρόοπτα και οι ανατροπές καταγράφονταν με καταιγιστικούς ρυθμούς γράφτηκε με τη νίκη του υποψήφιου που αυτοπεριγράφεται ως «προοδευτικός» υπό τους ήχους των κλάξον στα Ηλύσια καθώς οι υποστηρικτές του πανηγύριζαν και τις αποδοκιμασίες των υποστηρικτών της Λεπέν.

Στο Παρίσι, την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Γαλλίας, ο Μακρόν επικράτησε με σχεδόν το 90% των ψήφων.

Ωστόσο πολλές «αντικαπιταλιστικές» διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν κι από επεισόδια, καταγράφηκαν σε πολλές γαλλικές εκλογές. «Μακρόν άδειασέ μας τη γωνιά, αντίσταση και δολιοφθορά» ("Macron dégage, résistance et sabotage"), φώναζαν διαδηλωτές στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία.

Με δεδομένη την αποχή (24,95%) και τα λευκά και τα άκυρα (κάτι παραπάνω από 4 εκατομμύρια), πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους στην πραγματικότητα αρνήθηκε να επιλέξει την Κυριακή μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Ο Μακρόν, που θέλει να «κατευνάσει τους φόβους» και να ξαναφέρει «αισιοδοξία» στους πολίτες θα αναζητήσει πλέον μια πλειοψηφία για να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, από την ευρεία μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ως τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την ενίσχυση των γαλλογερμανικών σχέσεων.

Η Λεπέν από την άλλη υποσχέθηκε μια «πολιτική ανασύνθεση μεγάλου εύρους» στο κόμμα της.

Η Λεπέν συγκέντρωσε πάνω από 10,5 εκατομμύρια ψήφους, ξεπερνώντας κατά πολύ το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου (7,7 εκατ.), αντίθετα με τον πατέρα της, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, που ελάχιστα είχε αυξήσει το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ζακ Σιράκ το 2002.

Τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γαλλίας, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι, που αποκλείστηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο, θα προσπαθήσουν όμως να πάρουν τη ρεβάνς στις βουλευτικές εκλογές.

Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,58% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών) καλεί εξάλλου τους Γάλλους να ενωθούν γύρω του για να αντισταθούν στον «νέο μονάρχη-πρόεδρο».

Ο πρώην τραπεζίτης Μακρόν, ο οποίος παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2016 από την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών για να διεκδικήσει την εκλογή του στην προεδρία, θα γίνει σε λίγες ημέρες ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας— ο Λουδοβίκος Ναπολέων Βοναπάρτης (μετέπειτα αυτοκράτορας) έγινε πρόεδρος στα 40 του, το 1848—κι ένας από τους νεότερους αρχηγούς κρατών στον κόσμο.

Θα αναλάβει την εξουσία για πέντε χρόνια σε μια από τις μεγάλες δυνάμεις, η οποία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, είναι κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μια από τις βασικές μηχανές της ΕΕ.

Ο Μακρόν θα συμμετάσχει, στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στην επίσημη τελετή μνήμης της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας την 8η Μαΐου 1945, έγινε γνωστό χθες βράδυ από τη γαλλική προεδρία. Κατόπιν θα αρχίσει να εργάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα αναλάβει την εξουσία ως τη 14η Μαΐου το αργότερο.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/66-19125/feed/