Kulturosupa.gr - RSS http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/ put the rss description here. +Sat, 19 Aug 2017 07:47:00 +0300 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα ζευγάρια που επιλέγουν σύμφωνο συμβίωσης αντί γάμου]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/simfono-simviosis-20262/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/simfono-simviosis-20262/#comments +Sat, 19 Aug 2017 07:47:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/simfono-simviosis-20262/  Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα ζευγάρια που επιλέγουν σύμφωνο συμβίωσης αντί γάμου

]]>
 Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα ζευγάρια που επιλέγουν σύμφωνο συμβίωσης αντί γάμου.

Ολοένα και περισσότερα είναι πλέον τα ζευγάρια στην Ελλάδα που επιλέγουν το σύμφωνο συμβίωσης αντί του παραδοσιακού γάμου.

Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 τη συγκεκριμένη επιλογή έκαναν 1.100 ζευγάρια με την εκτίμηση που υπάρχει, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι φέτος θα υπάρξει μια αύξηση της τάξης του 10%-15% στο συνολικό αριθμό των σύμφωνων συμβίωσης που θα υπογραφούν. Μόνο στον Δήμο Αθηναίων έχουν κατατεθεί περί τα 450 σύμφωνα συμβίωσης τόσο από ετερόφυλα όσο και από ομόφυλα ζευγάρια.

Η ανοδική πορεία του αριθμού των συμφώνων συμβίωσης αποτυπώνεται ως εξής:

– το 2013 είχαν συναφθεί μόλις 482

– το 2014 είχαν φτάσει τα 1.568

– το 2015 εκτοξεύτηκαν στα 2.535

– το 2016 έφτασαν τα 3.678

Σύμφωνα με εκτιμήσεις την ανοδική πορεία του αριθμού των συμφώνων συμβίωσης βοήθησε η ψήφιση τον Δεκέμβριο του 2015 της διάταξης που προβλέπει την επέκτασή τους και στα ομόφυλα ζευγάρια προκειμένου να θωρακιστούν περισσότερο σε εργασιακό, κληρονομικό, συνταξιοδοτικό και φορολογικό επίπεδο.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/simfono-simviosis-20262/feed/
<![CDATA[Το ιστορικό των επιθέσεων με οχήματα εναντίον πολιτών στην Ευρώπη]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/tromokratia-xroniko-evropi-20254/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/tromokratia-xroniko-evropi-20254/#comments +Fri, 18 Aug 2017 08:28:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/tromokratia-xroniko-evropi-20254/  Το ιστορικό των επιθέσεων με οχήματα εναντίον πολιτών στην Ευρώπη

]]>
 Το ιστορικό των επιθέσεων με οχήματα εναντίον πολιτών στην Ευρώπη

Στη μέθοδο δράσης που έχουν ήδη επιλέξει οι τζιχαντιστές στις επιθέσεις για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Νίκαια, το Βερολίνο και το Λονδίνο, παραπέμπει η επίθεση που διαπράχθηκε την Πέμπτη στη Βαρκελώνη, όπου όχημα έπεσε πάνω σε πλήθος πολιτών.

Το ιστορικό των επιθέσεων:

ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Την 14η Ιουλίου του 2016, ανήμερα της εθνικής επετείου της Ανεξαρτησίας στη Γαλλία, ένας Τυνήσιος, ηλικίας 31 ετών, παρέσυρε με το φορτηγό - ψυγείο που οδηγούσε πολίτες που είχαν πάει για να παρακολουθήσουν το σόου πυροτεχνημάτων στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ της Νίκαιας (νότια). 

Κατά την επίθεση, 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 450 τραυματίστηκαν.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Την 19η Δεκεμβρίου του 2016, ένας Τυνήσιος εισβάλλει με το φορτηγό του σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 48.

Λίγες ημέρες αργότερα πέφτει νεκρός από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια ελέγχου στην Ιταλία.

ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Στις 22 Μαρτίου 2017 ο οδηγός ενός οχήματος το ρίχνει πάνω στους πεζούς στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ανθρώπων. Στη συνέχεια μαχαίρωσε και σκότωσε έναν αστυνομικό, προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά έξω από το Κοινοβούλιο. 

Στις 3 Ιουνίου 2017 η βρετανική πρωτεύουσα θα βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο των τρομοκρατών. Τρεις δράστες επιτίθενται με φορτηγάκι εναντίον πεζών στη Γέφυρα του Λονδίνου, προτού επιτεθούν με μαχαίρι σε περαστικούς στη συνοικία Μπόροου Μάρκετ. Οκτώ νεκροί είναι ο απολογισμός της επίθεσης και σχεδόν 50 τραυματίες. Οι δράστες, τους οποίους σκότωσαν αστυνομικοί, φορούν ψεύτικα γιλέκα με εκρηκτικά.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Την 7η Απριλίου του 2017, ο οδηγός ενός φορτηγού διανομής εισβάλλει έχοντας αναπτύξει ταχύτητα σχεδόν 100 χιλιομέτρων την ώρα στον πεζόδρομο Ντρότνινγκαταν, στη Στοκχόλμη. Παρασύρει με το βαρύ όχημα περίπου 20 ανθρώπους με αποτέλεσμα να σκοτώσει 5 και να τραυματίσει 15 προτού καταλήξει στη βιτρίνα ενός πολυκαταστήματος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

 

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/tromokratia-xroniko-evropi-20254/feed/
<![CDATA[Κουράγιο, έρχεται ο ΕΝΦΙΑ..]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/enfia-erxetai-20246/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/enfia-erxetai-20246/#comments +Thu, 17 Aug 2017 18:23:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/enfia-erxetai-20246/  Κουράγιο, έρχεται ο ΕΝΦΙΑ..

]]>
 Κουράγιο, έρχεται ο ΕΝΦΙΑ..

Προθεσμία μέχρι και αύριο, Παρασκευή 18 Αυγούστου, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την υποβολή των τροποποιημένων εντύπων Ε9 για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Όπως υπογραμμίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει και η επεξεργασία των στοιχείων ακινήτων, με στόχο την ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2017 έως τις 31 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ουσιαστική επιδίωξή της είναι η καταβολή της πρώτης δόσης
ΕΝΦΙΑ 2017 στις 29 Σεπτεμβρίου. Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε9 του οικονομικού έτους 2017 θα κλείσει την προσεχή Παρασκευή στις 11.00 το πρωί και μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών φόρου ΕΝΦΙΑ για το οικονομικό έτος 2017.

Παράλληλα, δεν θα είναι διαθέσιμη για μερικές ώρες η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2018. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη μεταξύ 11.00 και 15.00. Επιδίωξη της ΑΑΔΕ είναι η καταβολή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ 2017 στις 29 Σεπτεμβρίου

Ωστόσο, οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου, όπως το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, οι υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2016, θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.


 


Σε πέντε δόσεις για εφέτος ο ΕΝΦΙΑ


Εφέτος ο φόρος για την ακίνητη περιουσία θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις σε ισάριθμες δόσεις στο τέλος κάθε επόμενου μήνα, με τελευταία δόση στις 31 Ιανουαρίου 2018.

Ποιος ο στόχος της κυβέρνησης;

Για του χρόνου η κυβέρνηση επιθυμεί να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ με αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ωστόσο, θα είναι ακριβώς το ίδιο.  Ο φόρος για την ακίνητη περιουσία το έτος που διανύουμε θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, όσα αναμένεται να εισπραχθούν και εφέτος.

Πού θα βασίζεται η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών;


Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα βασιστεί σε ένα σύστημα που θα αναπτύξει και το οποίο θα είναι έτοιμο προς το τέλος του έτους.
 
Στόχος είναι η επίτευξη υψηλότερης φορολογικής δικαιοσύνης αλλά και η αλλαγή του χρόνου επιβολής του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να μη συμπίπτει με τον φόρο εισοδήματος. Επιδίωξη αποτελεί η εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ να γίνεται τον Μάρτιο.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/enfia-erxetai-20246/feed/
<![CDATA[Φοιτητές των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και του Πεκίνου, μελετούν τα πάρκα του απολιθωμένου δάσους Λέσβου]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/apolithimeno-20242/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/apolithimeno-20242/#comments +Thu, 17 Aug 2017 09:57:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/apolithimeno-20242/  Φοιτητές των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και του Πεκίνου, μελετούν τα πάρκα του απολιθωμένου δάσους Λέσβου

]]>
 Φοιτητές των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και του Πεκίνου, μελετούν τα πάρκα του απολιθωμένου δάσους Λέσβου

Εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου στο απολιθωμένο δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου πραγματοποιούν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, φοιτητές του πανεπιστημίου του Πεκίνου, που φτάνουν στη Λέσβο από αύριο, 17 έως τις 25 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, το απολιθωμένο δάσος έχει γίνει πόλος έλξης για πολλά ξένα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων της Νέας Υόρκης, το οποίο πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου.

Η εκπαιδευτική άσκηση των φοιτητών του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ξεκίνησε με ενημέρωση στο χώρο του μουσείου. Η ενημέρωση περιελάμβανε γνωριμία με τα απολιθωμένα φυτά που έχουν αποκαλυφθεί μέσα από την ηφαιστειακή τέφρα, αλλά και αυτά που έχουν χαρτογραφηθεί στις απόκρημνες ακτές και παραλίες της Νησιώπης, τους γεωτόπους, αλλά και πληροφορίες για τα αποτελέσματα των ερευνών και των ανασκαφικών εργασιών στη νησίδα Νησιώπη. Παράλληλα, οι φοιτητές γνώρισαν τους χάρτες που έχει δημιουργήσει το Μουσείο για το χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου, όπου απεικονίζονται οι απολιθωματοφόρες θέσεις, οι περιπατητικές διαδρομές, οι θαλάσσιες διαδρομές, αλλά και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους επισκέπτες του.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του μουσείου. Κατά τη μετάβαση στη νησίδα Νησιώπη έλαβαν πληροφορίες για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τις εντυπωσιακές ηφαιστειακές δομές, τις γεωμορφές και τα μεγάλα γεωλογικά ρήγματα.

Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης όπου επισκέφτηκαν τις απολιθωματοφόρες θέσεις και γνώρισαν τα τεκμήρια που αποκαλύπτουν ότι όλη η περιοχή ήταν τμήμα μιας μεγάλης στεριάς της Αιγιήδας και στα εκατομμύρια χρόνια που ακολούθησαν, μεγάλα γεωλογικά ρήγματα δημιούργησαν τη νησίδα Νησιώπη και τον κόλπο Σιγρίου.

Στις ανατολικές ακτές της Νησιώπης ήρθαν σε επαφή με το τμήμα των ιστάμενων κωνοφόρων του υποτροπικού δάσους, που διατηρήθηκε στην αρχική του θέση και βρίσκεται σήμερα πάνω στην παραλιακή ζώνη, τεκμήρια που μαρτυρούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία των απολιθωμάτων που έχουν εντοπιστεί στον θαλάσσιο χώρο και τα οποία αποτελούν μάρτυρες της πολύπλοκης γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου και της Λέσβου, τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τα έργα προστασίας και συντήρησης των ευρημάτων και τις δράσεις ανάδειξης του Πάρκου.

Ακολούθησε περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων και την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου. Μέσα από τις ειδικές μακέτες και τα εκθέματα του Μουσείου γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων και τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για την ανακήρυξη της Λέσβου σε Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO και επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, ένα μοναδικό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά ριζικά συστήματα των απολιθωμένων κορμών του δάσους.

Από το Πεκίνο


Ομάδα φοιτητών από το πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, θα πραγματοποιήσουν από αύριο εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και το Γεωπάρκο Λέσβου με επιστημονικό υπεύθυνο και συντονιστή της εκπαιδευτικής επίσκεψης τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Επικεφαλής της ομάδας είναι ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωλογίας, καθηγητής Yongdong Wang και ο καθηγητής Zhang Jianping.

Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Γεωπάρκο Λέσβου και να πραγματοποιήσουν ασκήσεις υπαίθρου, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου αλλά και τα πολιτιστικά μνημεία της. Θα επισκεφτούν το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της δυτικής Λέσβου, τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς Πέτρας και Μολύβου, τις θερμές πηγές Πολιχνίτου, τους κόλπους Γέρας και Καλλονής και θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην ευρύτερη σεισμόπληκτη περιοχή Πλωμαρίου-Βρίσας-Πολιχνίτου.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/apolithimeno-20242/feed/
<![CDATA[Έρευνα: Η μοναξιά πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/monaxia-paxisarkia-20215/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/monaxia-paxisarkia-20215/#comments +Mon, 14 Aug 2017 08:43:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/monaxia-paxisarkia-20215/ Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η μοναξιά όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, αλλά είναι πιο επικίνδυνη και από την παχυσαρκία. 

]]>
 Έρευνα: Η μοναξιά πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η μοναξιά όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, αλλά είναι πιο επικίνδυνη και από την παχυσαρκία.  Η έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, αναδεικνύει τη μοναξιά σε μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία διεθνώς και αφορά σχεδόν όλες τις ηλικίες, από την εφηβική και μετά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζούλιαν Χολτ-Λούνσταντ του Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ (Brigham Young University), που έκαναν σχετική ανακοίνωση σε αμερικανικό ψυχολογικό συνέδριο, ανέλυσαν στοιχεία από 218 μελέτες (μετα-ανάλυση), σχετικές με τις επιπτώσεις της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης στην υγεία. Οι έρευνες αφορούσαν συνολικά περίπου 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου πριν τα 70 τους, ενώ οι παχύσαρκοι 30%. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η μοναξιά αυξάνει σημαντικά μετά τη συνταξιοδότηση, γι’ αυτό είναι σημαντικό κανείς να προετοιμάζεται κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά για εκείνη τη στιγμή.

Όπως είπαν, παρόλο που η κοινωνική σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους συνιστά μια θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη, ζωτική για την ευημερία και την επιβίωση, ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού βιώνει συχνά την εμπειρία της απομόνωσης. Αρκετοί άνθρωποι δεν βλέπουν κανένα συγγενή ή φίλο τους στη διάρκεια ενός μήνα και έχουν την τηλεόραση ως μόνη συντροφιά.

Το πρόβλημα πλέον δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους, αλλά και άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών, καθώς επίσης εφήβους. Η σταδιακή γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα της μοναξιάς.

Μεταξύ άλλων, οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η έλλειψη φίλων, σύμφωνα με μια μελέτη του Χάρβαρντ, συνδέεται με αυξημένο στρες, αλλά και με αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ενισχύει τον κίνδυνο θρόμβωσης στο αίμα.

«Πολλές χώρες σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επιδημία μοναξιάς και το πρόβλημα θα χειροτερέψει. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, είναι τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό», δήλωσε η Τζούλιαν Χολτ-Λούνσταντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/monaxia-paxisarkia-20215/feed/
<![CDATA[Θλιβερή πρωτιά: Χειρότερη χώρα για νέους εργαζόμενους η Ελλάδα]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/xiroteri-xora-neus-ergazomenous-20170/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/xiroteri-xora-neus-ergazomenous-20170/#comments +Tue, 08 Aug 2017 10:04:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/xiroteri-xora-neus-ergazomenous-20170/  Θλιβερή πρωτιά: Χειρότερη χώρα για νέους εργαζόμενους η Ελλάδα

]]>
 Θλιβερή πρωτιά: Χειρότερη χώρα για νέους εργαζόμενους η Ελλάδα

Υψηλά ποσοστά ανεργίας, από τις χειρότερες βαθμολογίες μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης στους επιμέρους δείκτες απασχόλησης, από τους χαμηλότερους μισθούς... Η εικόνα της Ελλάδας ειδικά για τους νέους είναι θλιβερή, μια χώρα που μετατράπηκε σε «μαύρη τρύπα» από την οποία όσοι έπεσαν δεν μπορούν να βγουν.

Οι περισσότεροι νέοι ανήκουν σε αυτό που «βαπτίστηκε» εξαρτημένη γενιά και αποτελεί μια νέα κατηγορία, αντικείμενο κοινωνιολογικής μελέτης αλλά και δημογραφική «βόμβα».
Τα στοιχεία για τη γενιά της κρίσης, τους νέους που σπούδασαν αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να ανοίξουν τα φτερά τους είναι αποκαρδιωτικά. Οι περισσότεροι νέοι ανήκουν σε αυτό που «βαπτίστηκε» εξαρτημένη γενιά και αποτελεί μια νέα κατηγορία, αντικείμενο κοινωνιολογικής μελέτης αλλά και δημογραφική «βόμβα».

Οι νέοι στην Ελλάδα είναι εγκλωβισμένοι σε χαμηλούς μισθούς και σε έναν εργασιακό βίο με ελάχιστη ή μηδαμινή προοπτική. Η χώρα μας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής έχει το χειρότερο εργασιακό περιβάλλον για τους 20άρηδες τους οποίους μάλιστα φαίνεται να βάζει στο ίδιο σακί ανεξάρτητα από εμπειρία ή μορφωτικό επίπεδο. Οι αμοιβές των νέων έως το 25ο έτος της ηλικίας τους, αν βρουν βέβαια δουλειά, είναι περίπου 380 ευρώ καθαρά. Ο μέγισθος μισθός για πλήρες ωράριο ανέρχεται σε 511 ευρώ. Οσοι ανήκουν στην κατηγορία της μερικής απασχόλησης αμοίβονται με χαρτζιλίκι περίπου 200-220 ευρώ το μήνα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι νέοι εργαζόμενοι αντιστοιχούν περίπου στο 3,85% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Πώς μεταφράζεται αυτό; Σε μόλις 141.600 επί συνόλου 3,6 εκατομμυρίων απασχολούμενων.

Ο κατώτατος μισθός για τους νέους στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία για παράδειγμα ακόμα και ένας 15χρονος θα λαβει το 25% του βασικού μισθού τον πρώτο χρόνο της εργασίας του και μετά τον 3ο χρόνο θα λάβει κανονικά το ποσό των 1480 ευρώ. Στην Ιρλανδία ο ανήλικος θα αμειφθεί με το 70% του βασικού μισθού που έχει οριστεί στα 9,25 ευρώ ανά ώρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της "Καθημερινής", στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ στη ηλικακή κατηγορία έως 19 ετών οι μέσες μεικτές αποδοχές ανέρχονται σε 315,34 ευρώ μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Στην ηλικία 20-24 ετών στα 468 ευρώ με τα κορίτσια να είναι χαμηλότερα στα 439 ευρώ μικτά.

Οι γενιά των 20άρηδων για ευνόητους λόγους δεν φεύγει από το πατρικό σε ποσοστά υψηλότερα σε σχέσεη με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πρόβλεψη για το μέλλον

Γενικά στις χώρες του ΟΟΣΑ η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται, με το ποσοστό απασχόλησης να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα, εντός του 2019, για την Ελλάδα οι προοπτικές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Παρ’ ότι προβλέπεται αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στις ηλικίες 15 - 74 ετών, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τη διετία 2017 - 2018, στο τέλος του 2018 θα είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την κρίση.

Αναλυτικά, το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα μας, που αυξάνεται σταδιακά από τα τέλη του 2013, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 48% το τελευταίο τρίμηνο του 2018 από 46% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει άλλωστε η έκθεση του ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς εργασίας θα είναι μία αργή διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας προωθώντας μεγαλύτερη ευελιξία. Παραδέχεται, βέβαια, ότι έπειτα από μία παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, η ελληνική οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται ξανά στα τέλη του 2016 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται την επόμενη διετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και στους 9 ποιοτικούς, επιμέρους δείκτες που χρησιμοποιούνται πρώτη φορά από τον Οργανισμό, αποδεικνύοντας το βαρύ κοινωνικό κόστος της οικονομικής κρίσης. Για παράδειγμα, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις 3 τελευταίες χώρες στους ποσοτικούς δείκτες της ανεργίας, της απασχόλησης και της πλήρους εργασίας. Βρίσκεται στην πρώτη θέση αναφορικά με την ανασφάλεια στην αγορά εργασίας και στη δεύτερη ως προς το εργασιακό άγχος. Τέλος, πολύ «φτωχό» είναι το σκορ της χώρας μας ως προς επιμέρους στοιχεία για την κοινωνική συνοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα μετά την Ισπανία είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων που ζουν με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Πηγή: Καθημερινή

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/xiroteri-xora-neus-ergazomenous-20170/feed/
<![CDATA[Handelsblatt: Ο ταλαιπωρημένος ελληνικός λαός]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/handelsblatt--20162/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/handelsblatt--20162/#comments +Tue, 08 Aug 2017 09:13:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/handelsblatt--20162/  -Ο ταλαιπωρημένος ελληνικός λαός

]]>
 Handelsblatt: Ο ταλαιπωρημένος ελληνικός λαός

«Ακούραστα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλά για ανάκαμψη», γράφει η Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα σε άρθρο με τίτλο «Ο ταλαιπωρημένος λαός». 

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Πράγματι η οικονομία ξαναμπαίνει, δειλά δειλά σε αναπτυξιακή τροχιά, όμως πολλοί Έλληνες δεν επωφελούνται από τη θετική εξέλιξη. (…) Όταν περπατά στην Αθήνα κανείς βλέπει "χαρούμενα πρόσωπα", δήλωνε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, προκαλώντας πλήθος καυστικών σχολίων και ειρωνείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί διερωτώνται πότε ο Αλ. Τσίπρας περπάτησε στους δρόμους της Αθήνας, ενώ άλλοι λένε ότι ίσως ο πρωθυπουργός να συνάντησε τους λάθος ανθρώπους».

«Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνάντησε τον Σωτήρη Γεωργίου. Ο 32χρονος μηχανικός, που δουλεύει ως σερβιτόρος, καθιστά σαφές ότι "δεν είναι χαρούμενος". Λέει ότι πήρε πτυχίο πριν έξι μήνες, έστειλε εκατοντάδες αιτήσεις, αλλά παρά τους καλούς βαθμούς δεν βρίσκει δουλειά», συνεχίζει ο συντάκτης.

Η ανεργία στους νέους μεταξύ 25-34 ετών φθάνει στην Ελλάδα το 27,5%. Ακόμα και πτυχιούχοι εργάζονται ως σερβιτόροι ή ακόμη σε delivery, ενώ περιορισμένες είναι και οι αποδοχές τους. 650 ευρώ έβγαζε πέρυσι ο Σωτήρης, φέτος μόλις 580. 

«Το πρώτο τρίμηνο του 2017 το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%. Τέλη Ιουλίου η Ελλάδα βγήκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια στις αγορές με ένα ομόλογο για το οποίο έπρεπε να καταβάλει υψηλό επιτόκιο. Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει ότι με το ομόλογο η χώρα γυρίζει σελίδα. Όμως οι περισσότεροι Έλληνες δεν επωφελούνται: Ανεργία, μείωση εισοδήματος, περικοπές συντάξεων και συνεχείς αυξήσεις στους φόρους έχουν συνθλίψει τον ελληνικό λαό», καταλήγει το δημοσίευμα.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/handelsblatt--20162/feed/
<![CDATA[Τα ελληνικά πανεπιστήμια σε υψηλές θέσεις σε παγκόσμια κατάταξη αξιολόγησης]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/panemistimia-ellinika-best-20160/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/panemistimia-ellinika-best-20160/#comments +Tue, 08 Aug 2017 08:48:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/panemistimia-ellinika-best-20160/  Τα ελληνικά πανεπιστήμια σε υψηλές θέσεις σε παγκόσμια κατάταξη αξιολόγησης

]]>
 Τα ελληνικά πανεπιστήμια σε υψηλές θέσεις σε παγκόσμια κατάταξη αξιολόγησης

Σε υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη της Webometrics Ranking of World Universities βρέθηκαν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με αυτή τη λίστα αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων που συντάσσεται δυο φορές τον χρόνο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στην 279η θέση μεταξύ 27.000 πανεπιστημίων, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 291 και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 388. Την πρώτη πεντάδα, επί συνόλου 76 ελληνικών ιδρυμάτων, κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 541 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 600.


Η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council - CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας.

Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 27.000 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου στον παγκόσμιο ιστό, όπως αυτή αποτυπώνεται στον συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους, αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεων τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Η κατάταξη κάθε πανεπιστημίου βασίζεται στους εξής τέσσερις επιμέρους δείκτες: την παρουσία (5%, ο συνολικός όγκος περιεχομένου που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος), την απήχηση - ορατότητα (50%, η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος, το Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο (10%, αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού) και την αριστεία (35%, ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος που ανήκει στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τρίτο κριτήριο, αυτό του ανοιχτού επιστημονικού περιεχομένου, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 44η θέση παγκοσμίως μεταξύ όλων των πανεπιστημίων, με 539.999 ετεροαναφορές. Η θέση αυτή είναι η καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό πανεπιστήμιο σε ιδρυματικό επίπεδο σε οποιοδήποτε παγκόσμια κατάταξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/panemistimia-ellinika-best-20160/feed/
<![CDATA[Ο χειρότερος μπαταχτσής είναι το Δημόσιο]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/dimosio-mpataxtsis-20155/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/dimosio-mpataxtsis-20155/#comments +Tue, 08 Aug 2017 08:23:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/dimosio-mpataxtsis-20155/  Ο χειρότερος μπαταχτσής είναι το Δημόσιο

]]>
 Ο χειρότερος μπαταχτσής είναι το Δημόσιο

Μπορεί οι πολίτες να χρωστούν σε εφορία και ταμεία, όμως όπως αποτυπώνεται από τους αριθμούς, που είναι «αμείλικτοι» και το δημόσιο έχει χρέη και μάλιστα πολλά.

Ενδεικτικό είναι πως τον Ιούνιο του 2017 οι υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες άγγιξαν τα 5,134 δις ευρώΕξ αυτών, τα 3.881,9 εκατ. ευρώ αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, κυρίως προς προμηθευτές και το υπόλοιπο 1.252,3 εκατ. ευρώ σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Όπως καταδεικνύουν τα δεδομένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, που στο τέλος του α' εξαμήνου χρωστούσαν σε ιδιώτες 2,256 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο πληρώθηκαν 33,4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν τα νοσοκομεία με οφειλές 553,6 εκατ. ευρώ και πληρωμές τον Ιούνιο 8,5 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στους ΟΤΑ οφείλουν σε ιδιώτες 345,5 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο αποπληρώθηκε το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ.

Συνολικά 250 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των υπουργείων, ενώ έχουν αποπληρωθεί 100.000 ευρώ και μόνον από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 1.252,3 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο επιστράφηκαν στους δικαιούχους ποσά ύψους 9,3 εκατ. ευρώ. Τέλος, διατέθηκαν 164,7 εκατ. ευρώ για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Το κράτος προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του έχει προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με κατασχέσεις μισθών, πλειστηριασμούς, δεσμεύσεις λογαριασμών.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πως καθημερινά διενεργούνται 900 κατασχέσεις.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/dimosio-mpataxtsis-20155/feed/
<![CDATA[Η «Αριστεία» πρώτα διδάσκεται]]> http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/aristeia-didasketai-20151/ http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/aristeia-didasketai-20151/#comments +Tue, 08 Aug 2017 07:56:00 +0300 143 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/aristeia-didasketai-20151/  Η «Αριστεία» πρώτα διδάσκεται

]]>
Η «Αριστεία» πρώτα διδάσκεται 

Πολύς και άγονος ο λόγος σχετικά με το «σε ποιον πρέπει να δοθεί η σημαία της παρέλασης».

Κύριο επιχείρημα η «αριστεία» και μα την αλήθεια σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να στέκει.

Η «κλήρωση» από την άλλη που μας φέρνει το Υπουργείο Παιδείας μοιάζει να είναι μέτρο ανάρμοστο.

Δεν έχω πρόθεση να υπερασπιστώ το Υπουργείο Παιδείας για την απόφαση αυτή και για να πω τον πόνο μου, δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη ούτε για τις προθέσεις των «ειδικών» ούτε στην οξυδέρκειά τους.

Και αυτό δεν περιορίζεται στο χρονικό πλαίσιο της τελευταίας διακυβέρνησης της χώρας.

Εξάλλου οι «συνωστισμοί» είναι προϊόν πολιτικών που …κόπτονται κι επαίρονται για τον «πατριωτισμό» τους. Σε αυτό μάλιστα θα επανέλθω παρακάτω.

Έχω την ανάγκη να εκφράσω κάποιες σκέψεις από την εμπειρία μου ως μέλους Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κάποιου Δημοτικού Σχολείου κάπου στη δυτική Αθήνα.

Οι παραστάσεις και οι σκέψεις μου ίσως συμβάλουν στο να δείτε το θέμα μέσα από άλλη σκοπιά ανεπηρέαστοι από σκοπιμότητες και ιδεολογικά φίλτρα.

Το θέμα θα πρέπει να ειδωθεί σε βάθος καθώς οι παράμετροί του είναι τόσο παιδαγωγικές όσο και κοινωνικές, οικονομικές και βιολογικές.

Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπέρ της «Αριστείας».

Η «Αριστεία» όμως πρέπει πρώτα να διδαχθεί διότι είναι ιδιότητα επίκτητη και όχι κληρονομική, κατάσταση δυναμική και όχι στατική και μόνιμη.

Δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της επίδοσης στα μαθήματα αλλά εν γένει αφορά την αγωγή.

Ο δάσκαλος είναι και πρέπει να είναι παιδαγωγός.

Έχουμε να κάνουμε με παιδάκια Δημοτικού.

Κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη ο δάσκαλος έχει να παραλάβει «εγωκεντρικά κατσικάκια» που πέρα από το να συλλαβίζουν και να μετρούν πρέπει να τα μάθει και να ζουν μαζί σε ομάδα.

Αυτό κρατήστε το καλά στο πίσω μέρος του μυαλού σας.

Διότι πρώτα το άτομο πρέπει να ενταχθεί στο σύνολο και μετά να ξεχωρίσει.

Το αντίθετο δύναται να αποτελέσει δομικό υλικό μιας ολιγαρχικής και τυραννικής πολιτείας.

Αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη και λεπτή που δεν εξαρτάται μόνο από το παιδί αλλά κυρίως από το εκπαιδευτικό σύστημα και το «στενό» του περιβάλλον.

Πρώτα λοιπόν συμ-μετοχή στην κοινωνία αλλά, για να γίνει αυτό χρειάζεται το άτομο να ενταχθή σε αυτή.

Η ένταξη είναι διαδικασία πολύπλοκη και χρονοβόρα καθώς το παιδί μπαίνοντας στο σχολείο φέρνει μαζί του χαρακτηριστικά ιδιότητες και «θεματάκια» από το περιβάλλον του τα οποία μπορούν σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσουν την επίδοσή του.

Δε θα μιλήσω για την οικονομική ευχέρεια της οικογένειας.

Ήδη η ενισχυτική διδασκαλία για παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι γεγονός.

Όποιος έχει τη δυνατότητα αν το παιδί του δυσκολεύεται το στέλνει σε φροντιστήριο ή πληρώνει δασκάλα στο σπίτι.

Πέρα από το οικονομικό όμως υπάρχουν και άλλα.

Έχετε αναρωτηθεί για το ποσοστό των μονογονεϊκών οικογενειών ανά σχολείο;

Έχετε αναρωτηθεί πόσα άλλα ζευγάρια είναι σε ένταση;

Οι αριθμοί δεν είναι μικροί καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει τις επιπτώσεις του.

Από την άλλη, πόσα είναι τα παιδιά ανά σχολείο που τα μεγαλώνουν παππούδες γιαγιάδες και θείες διότι οι γονείς λείπουν όλη τη μέρα στις δουλειές τους;

Κάποιοι μάλιστα λείπουν και στο εξωτερικό.

Σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία το παιδί ήδη γλείφει τις πληγές από τα πρώτα του ψυχολογικά τραύματα και καλείται στη μικρή κοινωνία του σχολείου να ανταπεξέλθει.

Για όσους επικαλεστούν το παράδειγμα της αρχαίας Σπάρτης όπου στην ίδια ηλικία τα παιδιά παίρνονταν από τη μάνα τους για να ενταχθούν στην «αγωγή» θα σχολιάσω πως ήταν μια πρακτική που αφορούσε όλους τους πολίτες που ήταν «όμοιοι» και συνεπώς ίσοι μεταξύ τους.

Τα παιδιά της Σπάρτης ξεκινούσαν από την ίδια-κοινή αφετηρία. Δεν υπήρχε διαστρωμάτωση ανάμεσά τους. Σήμερα είναι αλλιώς.

Ζητάμε από ένα ψάρι να σκαρφαλώσει στο δέντρο στον ίδιο χρόνο με ένα πίθηκο ή ένα φίδι. Λογικά θα «αριστεύσει» ο πίθηκος.

Οι ιδιαιτερότητες δεν σταματούν εδώ.

Πράγματι το εκπαιδευτικό μας σύστημα χωλαίνει σε αρκετά επίπεδα.

Γίνονται προσπάθειες κατά καιρούς μα οι εξελίξεις τόσο στη γνώση που είναι να μεταφερθεί στους μαθητές όσο και στην ίδια την κοινωνία φαίνεται πως θα προηγούνται εσαεί.

Ίσως φταίει ο κεντρικός σχεδιασμός, ίσως οι ίδιες οι δομές του συστήματος κι έτσι αδυνατεί να επεξεργαστεί ή ακόμα και να αναγνώσει τα νέα δεδομένα.

Οι περισσότεροι που με διαβάζετε αυτή τη στιγμή μεγαλώσατε στην αλάνα και στο δρόμο μαζί με τα παιδιά της γειτονιάς σας.

Αυτό σημαίνει πως ήσασταν πολλές ώρες έξω χωρίς να σας περιορίζουν τα λίγα τετραγωνικά του διαμερίσματός σας.

Αυτό ήταν «υγεία» καθώς η νεανική ενέργεια εξωτερικεύονταν ως όφειλε και είναι μέρος της ψυχοσωματικής ανάπτυξης.

Σήμερα η έξοδος περιορίζεται χρονικά πολύ.

Το χειμώνα ειδικά δρόμοι και παιδικές χαρές είναι άδειοι.

Όλη αυτή η ενέργεια αντί να εξωτερικευτεί μένει μέσα στο κορμάκι του παιδιού και αυτό έχει τις επιπτώσεις του.

Έχουμε υπερκινητικά νευρικά παιδιά και τα ποσοστά διάσπασης προσοχής και ΔΕΠΥ έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Κι ερωτώ. Πως μπορεί ο δάσκαλος να κάνει μάθημα και να μεταδώσει γνώσεις σε μια τάξη 20-25 παιδιών που τα περισσότερα αισθάνονται πως δεν τα χωράει ο τόπος;

Κι έτσι τα τελευταία χρόνια ανθίζουν επαγγέλματα που αφορούν την ένταξη τη λογοθεραπεία και τα ψυχοσωματικά των παιδιών που πέρα από τα σαφή κλινικά συμπτώματα (που είναι πολύ λίγα σε ποσοστά και κάπως ασαφή στα ερωτηματολόγια) επειδή φυλακίσαμε κυριολεκτικά αυτά τα υπέροχα πλάσματα όλη τη μέρα σε λίγα τετραγωνικά.

Ο προαυλισμός ενός σχολείου δεν διαφέρει και πολύ από αυτόν ενός σωφρονιστικού ιδρύματος. Τουλάχιστον η «ανάπτυξη» κερδίζει νέες θέσεις εργασίας…

Και δεν εννοώ την παιδική σκανταλιά που στο κάτω κάτω μπορεί να ερμηνευτεί και ως σημάδι ευφυΐας.

Αυτός είναι ο λόγος που περιέγραψα στην αρχή τα παιδιά ως «εγωκεντρικά κατσικάκια».

Το «εγωκεντρικά» αφορά την ατομικότητά τους καθώς όντας το καθένα αποτελώντας το κέντρο της προσοχής τον ήλιο που κινούνται οι πλανήτες γύρο του στο σπίτι του θα διαπιστώσει στο σχολείο πως υπάρχουν και άλλοι ήλιοι συνηθισμένοι και «καλομαθημένοι» να είναι το κέντρο της προσοχής.

Δεν είναι καθόλου εύκολο το «εγώ» να γίνει «εμείς» όσο και το δικό μου «μου» να χωριστεί από το δικό σου «μου» και από το «μας».

Τα πρώτα χρόνια ειδικά γίνονται πολλές εντάσεις για μια γόμα ή ένα μολύβι που έχουν ίδιο.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως στο Δημοτικό Σχολείο το έργο που έχει να γίνει είναι πολυσύνθετο.

Η επίδοση στα μαθήματα δεν είναι το πρώτο ζητούμενο καθώς μείζων είναι να αποκτηθούν γερά θεμέλια για τη γνώση που θα φορτσάρει στο Γυμνάσιο.

Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που η βαθμολογία γίνεται με «Α, Β κλπ» διότι το άγχος της επίδοσης είναι νωρίς να τεθεί στο θρανίο.

Οι βαθμολογίες είναι ως επί το πλείστον επιεικείς και το Α σχεδόν κυριαρχεί στα περισσότερα παιδιά.

Όπως είπα και στην αρχή η «Αριστεία» είναι επίκτητη και κατάσταση δυναμική.

Αυτό σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή αυτός που αρίστευσε μπορεί να ξεπέσει.

Ιστορικά παραδείγματα έχουμε πολλά.

Το να ξεχωρίσει κάποιος απαιτεί μια συλλογικότητα στην οποία θα ανήκει.

Εν προκειμένω η συλλογικότητα είναι η ίδια η τάξη, το ίδιο το σχολείο.

Το ζητούμενο όμως είναι η ομοιογένεια της συλλογικότητας.

Άλλο τα ζαρζαβατικά άλλο τα εσπεριδοειδή και ας είναι όλα στο μανάβικο.

Μαζί με τη γνώση οι μαθητές καλούνται να συνυπάρξουν αρμονικά.

Οι ανισότητες οι διαφορές και οι ιδιαιτερότητες αυτά τα χρόνια τείνουν να αμβλυνθούν με σκοπό τα παιδιά να μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία κανονικά έχοντας κοινό γνωσιολογικό ορίζοντα.

Μετέχοντας στο σύνολο να μπορούν να τοποθετηθούν και να ετεροκαθορίζονται.

Ιδανικό θα ήταν τα ίδια να μπορέσουν να αποδώσουν την τιμή την αριστεία στον καλύτερό τους. Φαίνεται όμως υπερβολικό.

Βλέπετε τα «πρότυπα» είναι «θύματα» των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων κατά καιρούς.

Θυμάμαι τον Τρωικό Πόλεμο που διδάχθηκε η κόρη μου τη χρονιά που μας πέρασε.

Η μεταρρύθμιση και το νέο βιβλίο έδωσαν μεν χρήσιμες γνώσεις για το πώς ζούσαν οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι όμως «αποστείρωσαν» από πληροφορίες που αφορούν την ίδια την αριστεία και την αρετή.

Τα Ομηρικά Έπη θεωρώ πως αποτελούν την Αγία Γραφή του Ελληνικού Έθνους εδώ και 3.000 χρόνια.

Έτσι αναρωτιέμαι…

Γιατί δεν είπαν στα παιδιά για τη μονομαχία Του Αίαντα με τον Έκτορα που έληξε ισόπαλη και οι ίδιοι οι αντίπαλοι αντάλλαξαν δώρα δείχνοντας την εκτίμηση που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο;

Γιατί δεν είπαν στα παιδιά για το έλεος και τη μεγαλοθυμία που επέδειξαν οι Αχαιοί στον Αινεία που κουβαλούσε στην πλάτη του το γέρο πατέρα του κατά την άλωση της Τροίας;

Γιατί δεν είπαν στα παιδιά τη φράση του Έκτορα στον Αχιλλέα «πως αν δεν ήταν αθάνατος και πάλευαν στα ίσια θα τον νικούσε» αλλά περιορίστηκαν στο συγκινητικό στιγμιότυπο του αποχαιρετισμού του από την οικογένειά του;

Πολλά με κάνουν να αναρωτιέμαι.

Το να ζητείται η ίση μεταχείριση μεταξύ άνισων είναι η μεγαλύτερη ανισότητα.

Μεταξύ «αρίστων» στο παρελθόν τη διαφορά μπορούσε να την έκανε ένας ντενεκές λάδι ή ένα τραπέζωμα.

Η «κλήρωση» τελικά ίσως φαίνεται να μας ταιριάζει.

Κατά βάθος η «Αριστεία» είναι μια άγνωστη έννοια και ας την επικαλούνται μερικοί.

Οπότε μια επίκληση σε κάποιο κάστανο ή σαγιονάρα μπορεί και να βοηθήσει. Μην απελπίζεστε…

Νίκος Φουσέκης

Σκηνοθέτης, Αρθρογράφος

Πηγή: tribune.gr

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/aristeia-didasketai-20151/feed/