Απώλειες άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ από ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων

1968 Views
Απώλειες άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ από ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων Απώλειες άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ από ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων

 

Απώλειες άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ από ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων και περισσότερες από 38.000 θέσεις εργασίας σε άμεσο κίνδυνο είναι τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα στον κλάδο του τουρισμού όσον αφορά τα ελληνικά ξενοδοχεία από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο ελληνικός τουρισμός έχει ήδη αρχίσει να δέχεται ισχυρότατο χτύπημα, όπως αποτυπώνει η έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργήθηκε στο σύνολο των ξενοδοχεικών μονάδων της χώρας για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και διεξήχθη μέχρι και τις 14 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει το Zarpanews, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων, υπολογίζεται μειωμένος κατά 72% στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά 58% στο 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας σε σχέση με το 2019.

Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστεί πως κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, μόνο το 1/4 των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας είχε δεχτεί πίεση για μείωση τιμών από Τour Οperators και μόνο το 12% εξ αυτών για μείωση αριθμού δωματίων, γεγονός που προεξοφλεί την περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών πτώσης των κρατήσεων και άρα του τζίρου των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τη μεταβολή του ρυθμού κρατήσεων στα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία, το 83% των ξενοδόχων δήλωσε ότι ο ρυθμός κινείται πτωτικά κατά 58% συγκριτικά με το 2019, ενώ το ποσοστό μείωσης των κρατήσεων για συνέδρια και εκδηλώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερο και φτάνει το 67%.

Την ίδια στιγμή το 23,8% των ξενοδόχων δήλωσε ότι δέχεται ήδη πιέσεις για αλλαγή των συμβολαίων και μείωση τιμών της τάξης του 30,4%, ενώ το 12,2% δέχεται πιέσεις για μείωση των δωματίωνκατά 41,5%.

Οι ερευνητές μάλιστα σημειώνουν ότι η κατάσταση στα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία αναμένεται να επιδεινωθεί το προσεχές διάστημα καθώς προς το παρόν μόνο το 24% έχει δεχτεί πιέσεις από τους tour operators.

Υπό το πρίσμα αυτό και με βάσει τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους. Οι ετήσιες απώλειες τζίρου από συνέδρια και εκδηλώσεις εκτιμώνται σε 87,6% και 66,5% αντίστοιχα.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης η εκτίμηση, πως λόγω του COVID-19 κινδυνεύουν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να απαντάνε στην καθολική μείωση της ζήτησης. Οι 13.415 εξ αυτών είναι είναι σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και οι 24.819 σε ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει την ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων στήριξης των ξενοδοχείων και των εργαζομένων σε αυτά, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει όλοι οι φορείς και με ειδική μέριμνα για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας: «Ζούμε μια πρωτοφανή παγκόσμια πρόκληση και αυτή την ώρα το σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το να σταθούμε δίπλα στις υγειονομικές αρχές που δίνουν τη μάχη με τον COVID-19.

Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στην έρευνά μας, τα ελληνικά ξενοδοχεία δοκιμάζονται σκληρά. Ως εκ τούτου και με δεδομένη τη στρατηγική σημασία του κλάδου για την πραγματική οικονομία είναι αναγκαία οριζόντια μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων και των εργαζομένων σε αυτά, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει όλοι οι φορείς και με ειδική μέριμνα για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Με ευθύνη και σχέδιο μπορούμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 02-08/02/2023 (& όλες οι επαναλήψεις)
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 02-08/02/2023 (& όλες οι επαναλήψεις)
με 0 Σχόλια 1486 Views

Ενα μέτριο με την Ολίβια Κόλμαν, ένα επεισόδιο του  Αστερίξ και Οβελίξ, ένα τούρκικο για φεστιβαλιστές και άλλη μια παπάρα του πάλαι ποτέ μάστορα των θρίλερ Μ. Νάιτ Σιάμαλαν στο μενού των νέων ταινιών... 


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη