Τήνος: «Οι τοίχοι μίλησαν» στο σπίτι του Χαλεπά. Η ανάγκη αποκατάστασής του

978 Views
Τήνος: «Οι τοίχοι μίλησαν» στο σπίτι του Χαλεπά. Η ανάγκη αποκατάστασής του Τήνος: «Οι τοίχοι μίλησαν» στο σπίτι του Χαλεπά. Η ανάγκη αποκατάστασής του

 

Η αναγκαιότητα της σύνταξης μελέτης συντήρησης κι αποκατάστασης του σπιτιού - Μουσείου του Γιαννούλη Χαλεπά, καθώς επίσης κι η ψηφιακή ανάδειξη των γραφημάτων του αναδείχτηκε ως επείγουσα μέσα από την παρουσίαση της μελέτης «Αποκάλυψης των γραφημάτων στο σπίτι-Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά », στον Πύργο της Τήνου.


Μια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού παρουσία της Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου, Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, και πολλών εκπροσώπων της, παιδευτικής και καλλιτεχνικής κοινότητας της Τήνου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Γιαννούλης Χαλεπάς του Δήμου Τήνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Βλαζάκη, η έκθεση «Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες» θα φιλοξενηθεί το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος 2019, στο ιστορικό Φράγκικο Κάστρο της Καρύταινας, στον πρόσφατα ανακαινισθέντα Πύργο της Λεβένταινας, κλείνοντας το έτος Χαλεπά (2018).

Οικία Γιαννούλη Χαλεπά
Οικία Γιαννούλη Χαλεπά

Τα γραφήματα της οικίας Χαλεπά

Μεταξύ των πιο ενδιαφερόντων εισηγήσεων που ακούστηκαν σχετικά με τα γραφήματα της οικίας Χαλεπά ήταν:

Ο ερευνητής της ιστορίας της Τήνου και συγγραφέας, Κώστας Δανούσης, αναφέρθηκε στο «Σπίτι της οικογένειας Χαλεπά» στον Πύργο της Τήνου.

Η Δρ. Αθηνά Αλεξοπούλου, καθηγήτρια στο Παν/μιο Δυτικής Αττικής, δ/ντρια του εργαστηρίουArticon παρουσίασε το θέμα: « Το εγχείρημα της αποκάλυψης των γραφημάτων στην οικία-Μουσείο Γ. Χαλεπά. Καινοτόμες προσεγγίσεις-Επιστημονικές προκλήσεις ».

Η Δρ. Αγάθη Καμινάρη, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης ανέλυσε το θέμα: « Στα ίχνη των γραφημάτων Χαλεπά: η αναζήτηση, οι δυσκολίες, η αποκάλυψη ».

Οικία Γιαννούλη Χαλεπά
Οικία Γιαννούλη Χαλεπά


Η λέκτορας Εφαρμογών του Παν/μίου Δυτ. Αττικής Μαρία Χατζηδάκη και ο Επίκουρος καθηγητής Αλέξιος-Νικόλαος Στεφανής ανέλυσαν το θέμα: « Διερεύνηση των τοιχογραφημάτων της οικίας του Γ. Χαλεπά στην Τήνο ».

Ο ιστορικός τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ, κ. Μάνος Στεφανίδης αναφέρθηκε στη σημασία των γραφημάτων στο σπίτι-Μουσείο του Γ. Χαλεπά και στη σημαντική συνεισφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό, της νεώτερης Ελλάδας.

Χαιρετισμό, τέλος, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, κ. Μανώλης Σώχος, η Γεν Γραμματέας κ. Βλαζάκη και ο Κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Νικήτας Χιωτίνης.

Οικία Γιαννούλη Χαλεπά
Οικία Γιαννούλη Χαλεπά

 

Οικία Γιαννούλη Χαλεπά
Οικία Γιαννούλη Χαλεπά

 


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1394 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή