Γιορτές της Γης 2018 – Βλάστη. Από τον Κωνσταντίνο Πρωτόπαππα.

2997 Views
 Γιορτές της Γης 2018 – Βλάστη. Από τον Κωνσταντίνο Πρωτόπαππα. Γιορτές της Γης 2018 – Βλάστη. Από τον Κωνσταντίνο Πρωτόπαππα.

 Κείμενο - φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας (δείτε περισσότερες εδώ) 

 
 Ήτανε τα σύγνεφα λίγα και οι μύγες παχιές. Βροχή είχε περάσει και τις είχε θρέψει για τα καλά αλλά τα σύγνεφα πια ήτανε λίγα. Κι όσο λιγοστεύανε κάτι με έσπρωχνε προς το βορά, σαν η πυξίδα μου να αλυχτούσε μπρος την μαγνητική ιδέα της Βλάστης. Τα χρόνια χωρίς τις Γιορτές της Γης ήτανε τρία για εμένα και η προοπτική επανένταξης σε αυτές λειτουργούσε ιδανικά μέσα μου. Η απόφαση επάρθει με όλα αυτά τα πολλά σύγνεφα που μαζεύονται εκεί που όλα δείχνανε λίγα αλλά δεν ήταν.
 
 Το υψόμετρο των περίπου 1200 μέτρων είναι ιδανικό για όποιον δεν αντέχει τις πολλές θερμοκρασίες καλοκαιριάτικα και αυτό φάνηκε ύστερα από το ρομαντικό δρόμο της παλιάς δημοσιάς για Καστοριά. Κόψαμε προς Σισάνι και εκεί σκέφτηκα ότι αυτό είναι ένα πολύ ωραίο όνομα για χωριό. Κάτι μου κάνει το όνομα, λίγο ευρωπαϊκό θα έλεγα, ίσως προς Γαλλία μεριά... μπορεί και όχι. Θυμάμαι τον πονοκέφαλο της ταλαιπώριας να πιάνει τα μηνίγγια μου σαν γάντζος και να τα συνθλίβει για λίγη ώρα. Το οξυγόνο έκανε πάρτι μέσα μου. Τρομερή φάση σκέφτηκα ύστερα από ένα κούμπωμα με ντεπόν αφού πλέον οι σκηνές είχαν χορέψει πάνω στο απαλό ξερό φύλλωμα από οξιές.
 
 Θα έλεγα τις πρώτες ώρες κυριαρχούσε η συγκίνηση στο χώρο, μια σιωπηλή κατάνυξη έκανε τη φασαρία της και αφού καταλάβαμε ότι ήρθαμε αφήσαμε λίγο τις ποιητικές σκέψεις για να πιάσουμε το στομάχι μας. Αν κάποτε για κάποιο λόγο βρεθείτε στη Βλάστη δοκιμάστε αυτό το εξαιρετικό σουβλάκι από κοτόπουλο. Μπορώ να πω ότι με εξέπληξε. Επίσης μην τολμήσετε και δε φάτε λογής από πίτες που καραδοκούν.
 
 Ύστερα ήρθε το σοκ από την αλλαγή σώματος και καρδιάς του φεστιβάλ. Μια εγχείρηση διαχώρισε τις δύο περιπτώσεις και έτσι η καρδιά του χωριού έμεινε χωρίς το σώμα των μουσικών παραστάσεων μιας και αυτό μεταφέρθηκε στις παρυφές του, σε μια κατά τα άλλα πλούσια ανοιχτωσιά. Τριγύρω τα γνωστά περίπτερα με λογής αντικείμενα, μια σκηνή στη μια άκρη και πράσινα μάλλον αγνά, (ή λαθεύω;) από ότι κάποιος είπε, πεύκα ορεινής σοδειάς.
 
 Τι ωραίο να κοιμάσαι στρωματσάδα στη φύση. Μακριά από τοίχους που καίνε, μακριά από τους αλήτες που μας τρέχουν χωρίς λόγο, απλά για να βγάλουν όλοι παραπάνω λεφτά. Αυτή η φύση κάνει καλό κρεβάτι, στα σίγουρα, αρκεί οι φωνακλάδες να φιμώνονται. Σκέφτηκα τον Κακοφωνίξ πάνω στο Γαλατικό δέντρο μα δε μου βγήκε. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος όσο ξινόνερο κι αν πίνω. Ξύπνησα πολλές φορές με πικ στις 7 το πρωί ακούγοντας τα παιδιά της Σαμαρίνας με στεντόρεια φωνή. Κλαρινέτο με κιθάρα ίσως, δεν θυμάμαι και πολλά. Κάποιος έψαχνε με περίσσιο θάρρος περίσσια πρωινά πράγματα και οι υπόλοιποι τον αφήκαμε να τα ψάχνει καθώς κάναμε ότι κοιμόμασταν ενώ δαγκώναμε την υπομονή στα σφιχτά μας δόντια.
 
  Μετά γνώρισα ανθρώπους. Από αυτούς που λες πως λέγονται άνθρωποι και καταλαβαίνεις ότι πραγματικά είναι. Τότε σε πιάνει μια χαρά που δε μπορείς να εξηγήσεις και πας μαζί με αυτούς τους ανθρώπους γιατί έτσι ρυθμιστήκατε, για να πάτε μαζί. Κι όσο τα σύγνεφα μαζεύονταν εκεί πάνω, τόσο το τσούρμο των κάτω έπαιζε στην εσωτερική αυλή των σκηνών με τις λέξεις και τα σώματα ενώ θυμόμουν το στίχο του Υφαντή “ Τι ωραία κατσίκια είναι αυτά τα κατσίκια που κάνουν όλα αυτά τα κατσικίσια πράγματα...”.
 
  Μουσικά έχω απαιτήσεις από αυτούς που ξέρω ότι πρέπει να έχω, για ότι άλλο κάνω είτε υπομονή είτε αποχωρώ. Έτσι κι έκανα. Και τα δύο. Θα πω ψέματα λέγοντας ότι πέρασα καλά μουσικά αλλά δε μπορώ να μην αναφέρω τις φωτοβολίδες των Βουκολική Διαταραχή και την πάντα ήρεμη δύναμη των Χειμερινών Κολυμβητών. Για τους πρώτους ειδικά θα πω ότι φάνηκε πόσο αγαπάνε αυτό που κάνουν από το πρώτο δευτερόλεπτο. Χτεσινό πάρτι που έπιασε τόσο, ας το κάνουμε και μπροστά σε κόσμο κι έπιασε. Δούλεψε. Η ψυχή και η τρέλα φαίνεται, χωρίς πολλά πολλά. Ότι άλλο μου φάνηκε διεκπεραιωτικό και αδιάφορο, μα αυτά είναι τα δικά μου αυτιά, χωρίς να είναι καλύτερα από τα δικά σου είναι δικά μου. Για τους δεύτερους ένα μεγάλο ευχαριστώ επειδή μου βγάζουν το αγνό της μουσικής αγάπης που χρειάζεται να έχει όποιος μουσικός τολμάει να τραγουδά για ότι τον νοιάζει. Στα πλας οι Θραξ Πανκc. Τα dealy είχαν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Μεγάλη σχολή η ψυχεδέλεια αλλά δε φτάνουν τα εφέ, θέλει μαεστρία και άλλου είδος τόλμη.
 
  Η τελευταία μέρα έμοιαζε σκηνοθετημένη από τον Jaques Tati. Τότε που τα άσπρα γελάδια του ουρανού είπαν να βυζάξουν τους από κάτω και η σκηνή έκανε τσικ τσακ στο δέσιμο του πλαστικού με το υγρό. Στην ώρα πάνω, τόσο που παίρνει ένα ψητό να βγει κάρβουνο – σχεδόν σκουπίδι, αλλά σίγουρα δε μπορώ να επιβάλω στον καθένα πως να τρώει, τα δίποδα σαλιγκάρια πάτησαν γρασίδι και ο αγρός πλημμύρισε. Από κορίτσια σαν το μέλι. Από αγόρια σαν τον πορθητή. Από κορίτσια και αγόρια σαν αγόρια και κορίτσια, τελικά. Το πανόραμά μου ήταν ευτυχισμένο, το βλέμμα μου έκοβε τα πλάνα σαν την αλάνθαστη χαντζάρα του πατσατζή. Μπάλες, ομπρέλες, φρούτα, σουβλάκια, καρέκλες, παιχνίδια, πιοτί, μουντιάλ (έχασε το Βέλγιο ρε γαμώτο), βρώμικα ρούχα, ιδρώτα, μουσική και ξανά μανά.
 
 Φεύγοντας είπα τόσο από μέσα μου, όσο και από έξω μου, ότι ήταν υπέροχη η επιλογή μου για αυτή την ανάβαση, άλλωστε σε κανένα σημείο δεν είχα τις όποιες αναστολές. Το ότι χρήζουν βελτίωσης πράγματα δεν είναι επί της παρούσης μα αν χρειαστεί θα πω ότι η οικολογία, τα μαγειρευτά φαγητά, ο Βασιλάτος, τα δρώμενα γενικά, οι πιο απαιτητικές μουσικές είναι κάποια από αυτά.
 
 Κι όσο κατηφόριζα άλλο τόσο κοίταγα ξοπίσω μου μπας και αυτή η έρμη η Καστοριά μου κάνει τη χάρη να ιδωθεί. Μα δεν την έβλεπα. Και όσο την αγαπάω τόσο τη λαχταρώ κι άλλο τόσο την αποφεύγω. Σαν δυό σταχτιά μπούτια που πάνε μια αριστερά, μια δεξιά μα ποτέ στο κέντρο. Δεν βαθαίνω, είμαι ρηχός και μένω εκεί, θα έρθει ή θα έρθω. Θα δούμε ποιος θα διαλέξει.
 
Καλή αντάμωση άνθρωποι της Βλάστης
 
Και του χρόνου

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας
Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αναβάλλεται η Θεατρική Κουλτουροβραδιά στο studio Νέμεση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών
Αναβάλλεται η Θεατρική Κουλτουροβραδιά στο studio Νέμεση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών
με 0 Σχόλια 305 Views

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών η Θεατρική Κουλτουροβραδιά αυτοσχεδιασμού στο studio Νέμεση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο 23.02.19, αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Σούπερ (άτακτη) γιαγιά γιόρτασε τα 100στα της γενέθλια με γυμνούς «μπάτλερ»
  Σούπερ (άτακτη) γιαγιά γιόρτασε τα 100στα της γενέθλια με γυμνούς «μπάτλερ»

   Με δύο «μπάτλερ» (βλέπε στρίπερ) δώρο γιόρτασε την επέτειο των 100στων της γενεθλίων την Παρασκευή μια (σούπερ άτακτη) προπρογιαγιά που σίγουρα το λέει η… περδικούλα της.


  Περισσότερα ...
 • Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;
  Τι θεωρείται σήμερα φυσιολογικό στο σεξ;

   Ψάχνουμε στο ίντερνετ, κοιτάμε πορνό, διαβάζουμε βιβλία αυτοβοήθειας, παρακολουθούμε εκπομπές και αν είμαστε λίγο τολμηροί, το συζητάμε με τους φίλους  μας. Τα ερωτήματα πάνω – κάτω τα ίδια. Πόσο συχνά, πόσα λεπτά, πόσοι οργασμοί, πόσα εκατοστά, πού, πόσο, πότε και πώς;


  Περισσότερα ...
 • Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.
  Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι.

  Επτά από τα πιο ερωτικά τραγούδια των εποχών για επτά διαφορετικές ιστορίες. Βρες τη δικιά σου και γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με Πάριο ή Placebo και άμα δε σε έψησα ακόμη, παράγγειλε σουβλάκια και άκου το ερωτικό playlist της Κ. Happy Valentine’s Day, καλέ! Στ’ άη Βαλεντίνου το πανηγύρι Από την Ντόρα Παπάζη. 


  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή