Βασιλική Θάνου: Ποια είναι η νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

877 Views
Βασιλική Θάνου: Ποια είναι η νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Βασιλική Θάνου: Ποια είναι η νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Βασιλική Θάνου: Ποια είναι η νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Πώς η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός. Γιατί αντιδρούν από τη ΝΔ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που δεν επέλεξε νέους προέδρους στα ανώτατα δικαστήρια, πλην της κυρίας Θάνου.

Η συγκυρία και οι πρόσφατες εξελίξεις που οδήγησαν σε νέα εκλογική αναμέτρηση έφεραν στο προσκήνιο την θεσμική υποχρέωση της νέας Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου να αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού για το μικρό διάστημα έως ότου διεξαχθούν οι εκλογές στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μετά το τέλος των διερευνητικών εντολών και όπως το σύνταγμα προβλέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανοίξει το δρόμο για την συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την κυρία Θάνου.


Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου που επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο τις δραματικές ημέρες του περασμένου Ιουλίου, όταν η χώρα πέρασε ξυστά από τη χρεοκοπία, θα είναι η πρώτη γυναίκα που έστω και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός με πολυετή συνδικαλιστική δράση στο δικαστικό σώμα και εκφρασμένες δημόσια θέσεις κατά των μνημονιακών νόμων των τελευταίων ετών, θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει τη χώρα στην εκλογική αναμέτρηση με λίστα αυτή τη φορά, όπως προέβλεπε ο νόμος.

Η κυρία Θάνου το 2014 έγινε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου απ;o την τότε κυβέρνηση και συνταξιοδοτείται μετά την παρέλευση διετίας, το 2017. Επελέγη πρόσφατα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ως πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με πολλαπλά κριτήρια. Ανήκε στην αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου και είχε υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα αλλά επιπλέον είχε στο πλαίσιο των δικαστικών της καθηκόντων ταχθεί κατά νόμων δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταξύ άλλων κρίνοντας αντισυνταγματικό το λεγόμενο χαράτσι για τα ακίνητα. Επιπλέον είχε απευθύνει , ως Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και σε ευρωπαίους ομολόγους της για να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να διατρανωθεί η αντίθεση σε μνημονιακά μέτρα, δεχόμενη κριτική για τις κινήσεις της αυτές ως αντίθετες με τα δικαστικά της καθήκοντα.

Η κυρία Βασιλική Θάνου, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα μας θα σχηματίσει κυβέρνηση μετά το τέλος των διευρευνητικών εντολών και θα επιστρέψει, εφόσον το επιθυμεί, στα δικαστικά της καθήκοντα με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η ίδια επιθυμεί να ανταποκριθεί στα σύνθετα καθήκοντά της με συνέπεια και να καταδείξει στην πράξη ότι στο πλαίσιο των θεσμικών της καθηκόντων θα εμπνέεται από τις δικαστικές αρχές της ισότητας και της ισονομίας. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει γεννηθεί το 1950 στη Χαλκίδα, έχει τρία παιδιά, σπουδές στη Νομική αλλά και μεταπτυχιακές στη Σορβόννη ενώ έχει μετάσχει σε πολλά νομικά συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ διδάσκει τα τελευταία χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών Αστικό Δίκαιο.

Για χρόνια μετείχε στην συνδικαλιστική δράση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων και τα τελευταία χρόνια είχε αναδειχθεί σε πρόεδρό της με έντονη δράση για τα αιτήματα του δικαστικού σώματος.

Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ
διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για την κυρία Θάνου και την ανάληψη εκ μέρους της καθηκόντων υπηρεσιακού πρωθυπουργού καθώς επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε ως όφειλε νέους προέδρους στα ανώτατα δικαστήρια -παραμένουν ακέφαλα από τον περασμένο Ιούνιο- πλην του Αρείου Πάγου δημιουργώντας συνθήκες μονόδρομου για την κυρία Θάνου ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αξίζει άραγε ο ντόρος για μια θεατρική υπόκλιση; Πίτσα Στασινοπούλου | «Στον παλμό των φουαγιέ»
Αξίζει άραγε ο ντόρος για μια θεατρική υπόκλιση; Πίτσα Στασινοπούλου | «Στον παλμό των φουαγιέ»
με 0 Σχόλια 2790 Views

Πρόκειται άραγε για αδιάφορη, τυπική χαιρετούρα κλεισίματος; Ποιοι λόγοι επιβάλλουν «πρωτόκολλο ιεραρχίας» στην υπόκλιση; Κατά πόσο δικαιούται κάποιος να το παραβιάζει «τιμής ένεκεν»; Από τη στήλη «Στον παλμό των φουαγιέ» της Πίτσας Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή