«Φάκελος Βάνκαου» από τον Σύλλα Τζουμέρκα στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

1641 Views
«Φάκελος Βάνκαου» από τον Σύλλα Τζουμέρκα στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου «Φάκελος Βάνκαου» από τον Σύλλα Τζουμέρκα στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Η «'Αλκηστη» του Ευριπίδη συναντά την ψυχεδελική επιστημονική φαντασία στον «Φάκελο Βάνκαου», ένα νέο έργο του Ηλία Μαγκλίνη σε σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 5 και 6 Αυγούστου (στις 21.30), στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.


Ο «Φάκελος Βάνκαου» είναι μια από τις δυο παραστάσεις του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ, που εντάσσονται στον Κύκλο «Contemporary Ancients», υποστηρίζοντας τον διάλογο της σύγχρονης δραματουργίας με το αρχαίο δράμα. Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 και αφορά στην απευθείας ανάθεση νέων δραματικών κειμένων, με αφετηρία αρχαία έργα, σε Έλληνες συγγραφείς, αυτή τη φορά προερχόμενους από τον χώρο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

«Πιστεύεις ακόμα ότι αυτό που έκανε ο Χριστός στον Λάζαρο ήταν ένα θαύμα; Ότι δεν ήταν τερατωδία;» αναρωτιούνται, μαζί με μια εξαιρετική και απρόβλεπτη σύνθεση ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών από το θέατρο και το σινεμά.
Ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας σημειώνει: «"I walked with a zombie, I really did" -έτσι ξεκινά το voice over του ομώνυμου, μικρού βουντού ποιήματος του Ζακ Τουρνέρ. Και στον "Φάκελο Βάνκαου" του Ηλία Μαγκλίνη, οι απόπειρες ανάστασης μιας 'Αλκηστης, γλυκιάς, νέας ξανά, "που είναι και δεν είναι", μάς οδηγούν -όπως και στον Ευριπίδη- μέσα από ένα πέλαγος ανθρώπινης μικρότητας και κωμικοτραγικού οικογενειακού ψυχοδράματος, στο 'Αγνωστο, στο μεγάλο Ω! ενός αλλόκοτου μέλλοντος, όπως το διαμόρφωσαν στα συλλογικό μας ονειρόδραμα ο Λάζαρος, ο Χριστός, τα γκόλεμ και οι Διαθήκες, οι μυστηριώδεις ανυπότακτοι ανιμισμοί, η κληρονομιά των Βίαιων Εκστάσεων, και -από την ψυχεδελική επιστημονική φαντασία του '60 και του '70- τα σπασμένα μάρμαρα, οι μυστικές θάλασσες με τα φαρδιά παγωμένα κύματα και οι βραχώδεις σεληνιακές (ζωτικές) έρημοι με τις αράχνες και τα σκουλήκια. Τι είναι αυτό το νέο σώμα και αυτό το νέο πνεύμα που αιφνίδια ζει; Ή ξαναζεί; Είναι ή δεν είναι; Το θέλαμε ή δεν το θέλαμε; Το θέλουμε ή τελικά δεν το θέλουμε κοντά μας; Σε κάθε περίπτωση, το ευχηθήκαμε».Ο συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης αναφέρει: «Όταν αναχωρείς για ένα ταξίδι κάτι αφήνεις πάντοτε πίσω σου. Και κάτι άλλο βρίσκεις εκεί που πας. Αλλά και όταν επιστρέφεις, κάτι αφήνεις και εκεί, στον "άλλο" προορισμό όπου βρέθηκες. Επιστρέφοντας σπίτι σου, γυρίζεις πάντοτε κάπως αλλιώς. Δεν είναι τυχαίο πράγμα η λεγόμενη "νεύρωση του ταξιδιού": αυτή η αγωνία που καταλαμβάνει ορισμένους -μεταξύ αυτών και εμένα- κάμποσες ημέρες πριν από την αναχώρηση. Ή η μελαγχολία -μαζί με μιαν αλλόκοτη αδημονία- λίγες ημέρες πριν την επιστροφή. Τι γίνεται, λοιπόν, όταν μιλάμε για το απόλυτο, το έσχατο ταξίδι; Το "τελευταίον μυστήριον" κατά την Ορθόδοξη παράδοση; Το ταξίδι από το οποίο δεν πρέπει να επιστρέφεις ποτέ; Το ταξίδι που με έναν απροσδιόριστο αλλά συντριπτικό τρόπο σε κατατάσσει στην αόρατη σφαίρα της απόλυτης ετερότητας; Τι θα μπορούσε να συμβεί αν με κάποιο τρόπο επέστρεφες από αυτό το ταξίδι; Οι δικοί σου θα σε υποδέχονταν με αγκαλιές και λυγμικά επιφωνήματα; Ή θα απέστρεφαν το πρόσωπό τους μακριά; Το γέλιο πώς θα ακουγόταν σε μια τέτοια ανωμαλία; Ποια τάξη του κόσμου διασαλεύεται όταν το αδιανόητο γίνεται πραγματικότητα; Εν τέλει: το αποκρουστικό ενυπάρχει μέσα στην αγάπη; Η φρίκη μέσα στο γελοίο; Είναι όντως happy end το φινάλε της "'Αλκηστης" ή ο Ευριπίδης υπαινίσσεται κάτι άλλο;».Info
«Φάκελος Βάνκαου»
5 και 6 Αυγούστου (στις 21.30), στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Τη δραματουργία υπογράφει η Βάσια Ατταριάν, τους φωτισμούς επιμελείται η Ελίζα Αλεξανδροπούλου, τα κοστούμια η Μάρλι Αλειφέρη, τη μουσική ο Μάκης Κεντεποζίδης a.k.a. Quetempo, τις κομμώσεις και το μακιγιάζ η Εύη Ζαφειροπούλου.
Παίζουν: Βασίλης Κανάκης, Στέφανος Μουαγκιέ, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκη Παπανδρέου, 'Αννα Τσακουρίδου, Μαρία Φιλίνη. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.
Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ (κανονικό), 16 ευρώ (Φοιτητικό/65+/Καλλ. Σωματείων), 5 ευρώ (Ανέργων/ Σπουδαστικό Καλλ. Σχολών).
Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/.
Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή