Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΚΕΡΚΥΡΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

448 Views
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΚΕΡΚΥΡΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη. Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΚΕΡΚΥΡΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

Ταξιδεύουμε στην ΚΕΡΚΥΡΑ, με οδηγό την «τρελή, σοφή»... Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη...

Πως ένιωσε άραγε ο Οδυσσέας, όταν μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρίας, βρέθηκε σε ένα τόσο όμορφο νησί;  Όταν διέσχισε την πόλη με τους φιλόξενους κατοίκους, τους ψηλούς πύργους, το όμορφο λιμάνι, το «αψηλόσκεπο» παλάτι που η λάμψη του έμοιαζε με τη λάμψη του ήλιου και του φεγγαριού? Πως συνωμότησαν άραγε όλοι οι θεοί του Ολύμπου και του πρόσφεραν τη χαρά της αγαλλίασης και της ηρεμίας? Και όλα αυτά δεν είναι ένας απλός μύθος, γιατί το νησί των Φαιάκων μέχρι και σήμερα προσφέρει στον επισκέπτη – ταξιδιώτη τα καλύτερα!!!
Η Κέρκυρα, ένα από τα βορειότερα νησιά του Ιονίου Πελάγους, σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου. Αληθινή «Αρχόντισσα» με βενετσιάνικη γοητεία, αποκαλύπτει τα μυστικά της με τρόπο μοναδικό. Συνδυασμός κατάφυτων εκτάσεων με το γαλάζιο της θάλασσας που έχουν το αποτέλεσμα ενός επίγειου παράδεισου!!!
Ταξίδι στην ιστορία…
Στο πέρασμα των αιώνων πολλοί λαοί θέλησαν να αποκτήσουν την Κέρκυρα.  Στους αρχαίους χρόνους κατακτήθηκε από τους Κορίνθιους, στον Μεσαίωνα λεηλατήθηκε από τους Ούνους τους Γότθους και τους Άραβες, τον 12ο αιώνα έπεσε στα χέρια των Ενετών, το 1797 ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανέλαβε τη διοίκηση της και  το 1814 οι Άγγλοι την πήραν στην κατοχή  τους. Ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα στις 21 Μαΐου του 1864 και το 1944 τερματίστηκε η Ναζιστική κατοχή, αφού πρώτα το Σεπτέμβριο του 1943 την βομβάρδισαν χωρίς έλεος προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο νησί.
Μεγάλη βόλτα… απίστευτη ομορφιά!!!
Η πρωτεύουσα του νησιού με το ομώνυμο όνομα, χωρίζεται στην παλιά και νέα πόλη και σίγουρα είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Είναι μαγεία μια βόλτα στα στενά καντούνια που οδηγούν στις παλιές γειτονιές με  τα ψηλά στενόμακρα κτίρια και τις μικρές πλατείες. Αξίζει μία επίσκεψη στο Καμπιέλο, την παλαιότερη συνοικία, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης.
Η Σπιανάδα, η κεντρική πλατεία της Κέρκυρας που κατασκευάστηκε σύμφωνα με το στυλ των Βασιλικών Κήπων της Ευρώπης είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων.
Δίπλα βρίσκεται ο πεζόδρομος του Λιστόν με κτίρια ενετικής και γαλλικής αρχιτεκτονικής.
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΚΕΡΚΥΡΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Απόλαυση ένας καφές με θέα το ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και το επιβλητικό Παλιό Φρούριο. Στο χώρο του φρουρίου στεγάζονται η Δημόσια Βιβλιοθήκη, τα Αρχεία, η Βυζαντινή Συλλογή, το Συνεδριακό Κέντρο, καθώς και ο πύργος του ρολογιού και ο φάρος. Στο δρόμο προς το παλιό λιμάνι βρίσκεται το Νέο Φρούριο όπου στεγάζεται το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης. Περιμετρικά της ιστορικής πόλης αναπτύσσεται η νέα πόλη, όμορφα ρυμοτομημένη με το κεντρικότερο σημείο την πλατεία Σαρόκο.
Προς τον κόλπο της Γαρίτσας βρίσκονται το Κανόνι (λέγεται έτσι διότι στο χώρο αυτό υπάρχει γαλλικό κανόνι), το Μνημείο του Μενεκράτη,  η Παναγιά των Βλαχερνών και το πασίγνωστοΠοντικονήσι με την Βυζαντινή εκκλησία του Παντοκράτορα.

Στην περιοχή του Ανεμόμυλου βρίσκεται το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό. Στη μέση του κτήματος δεσπόζει το εντυπωσιακό παλάτι με τα φαρδιά μονοπάτια, καλυμμένα με λευκό χαλίκι και  στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης.

Κορυφαίο αξιοθέατο το Αχίλλειο ανάκτορο που κτίστηκε από το 1889 έως το 1891, ως κατοικία της Πριγκίπισσας Σίσσυ. Το όνομα προέρχεται από τον μυθικό ήρωα Αχιλλέα και είναι γεμάτο από τα αγάλματα των Ολύμπιων θεών και των εννέα μουσών και τα δύο εντυπωσιακά αγάλματα του Αχιλλέα στον κήπο και τις σκάλες. Μετά τη δολοφονία της Πριγκίπισσας Σίσσυ, το ανάκτορο αγοράστηκε από τον Κάιζερ Βίλχελμ.
Εκκλησίες και μουσεία
Οι εκκλησίες της πόλης παρουσιάζουν μοναδικό ενδιαφέρον. Πρώτο μέλημα του επισκέπτη θα πρέπει να είναι το προσκύνημα στον Άγιο Σπυρίδωνα. Είναι ο πολιούχος του νησιού 
και τα λείψανα του φυλάσσονται σε μια αργυρή λάρνακα. Την ημέρα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς και στις λιτανείες, γίνεται περιφορά της λάρνακας στην πόλη.
Οι εκκλησίες της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας, της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου και φυσικά  το Μοναστήρι της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτσας θα πρέπει να έχουν την ανάλογη προσοχή.
Το Αρχαιολογικό μουσείο, το Βυζαντινό, το  μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το  μουσείο Καποδίστρια, το μουσείο Σολωμού, το μουσείο Κεραμικής Τέχνης, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Ιστορικό Λαογραφικό μουσείο Μέσης Κέρκυρας, το  μουσείο Θαλάσσης, παρουσιάζουν σημαντικά εκθέματα και στεγάζονται σε πανέμορφα ιστορικά κτίρια.
Στην Αχαράβη και στις Μπενίτσες ήταν τα Ρωμαϊκά Λουτρά και υπάρχουν εξαιρετικά μωσαϊκά πατώματα.
Μοναδικές παραλίες……και το κανάλι του έρωτα!!!
Στην Κέρκυρα σε όποια παραλία και αν βρεθεί κάποιος, πραγματικά θα μαγευτεί…
Χρυσή άμμος ή βότσαλα, ήσυχες ή με πολύ κόσμο ικανοποιούν κάθε επιθυμία. Πολύ καλά οργανωμένες ικανοποιούν άψογα τους λάτρεις της ξαπλώστρας, των θαλάσσιων σπόρ και της καλοκαιρινής «τρέλας»!!!
Ο Άγιος Γεώργιος Αρμενάδων είναι αμμώδης παραλία με νερά που βαθαίνουν σταδιακά και  ιδανική για ιστιοσανίδα. Η παραλία Άγιος Γεώργιος Αργυράδων είναι πλατιά και αμμώδης με αβαθή νερά ασφαλή για τα παιδιά.
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΚΕΡΚΥΡΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Η Κασσιόπη είναι από τις πιο κοσμοπολίτικες και βρίσκεται κάτω από το βουνό Παντοκράτωρ, σε μια υπέροχη τοποθεσία. Οι Μπενίτσες κοντά στην πόλη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Έχει άμμο και πετραδάκι και είναι πολύ καλά οργανωμένη. Η κοσμοπολίτικη περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας διαθέτει πολλές μικρές παραλίες με βότσαλο και άμμο, καθώς και γραφικούς βραχώδεις όρμους. Είναι γνωστή για τα βαθιά και ιδιαίτερα παγωμένα νερά της.  Η Αχαράβη, είναι μια αμμώδης παραλία έκτασης 87 χλμ, με νερά αβαθή, ιδανικά για παιδιά.  Ο Άγιος Στέφανος Αυλιωτών, είναι από τις πιο δημοφιλείς λόγω του μεγάλου μήκους της και της χρυσής αμμουδιάς της. Ο Άγιος Γόρδιος έχει άμμο και βότσαλα, ενώ η Αγνή είναι παραλία με βότσαλο και βαθιά νερά και προσφέρει ησυχία και απομόνωση στους επισκέπτες.

Το περίφημο Canal D'Amour ( το κανάλι του έρωτα), είναι ένα άνοιγμα στο βράχο μέσα στη θάλασσα και μοιάζει με έργο τέχνης. Η παράδοση λέει ότι όποιος κολυμπήσει σε αυτό το πέρασμα, στην άλλη πλευρά θα συναντήσει τον έρωτα της ζωής του. Παντού υπάρχουν μικροί όρμοι και σπηλιές.
Η ώρα του καλοφαγά…
Είναι γνωστό ότι η θάλασσα ανοίγει την  όρεξη. Γι΄ αυτό το λόγο μία παστιτσάδα, ένα σοφρίτο, ή ένα μπουρδέτο (ή όλα μαζί και ας κάνουν πάρτυ οι θερμίδες!!!) σίγουρα είναι σκέτη απόλαυση. Ένα μπιάνκο (με μπόλικο σκόρδο, λεμόνι και πιπέρι), ή ένα σαβούρι δεν θα αφήσουν κανέναν αδιάφορο.
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΚΕΡΚΥΡΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Οι τηγανητές πίττες από καλαμποκάλευρο και σταφίδες τα τζαλέτια και η συκομαϊδα  (συκόπιττα φτιαγμένη από μούστο και ξεραμένα σύκα και αρωματισμένη με γλυκάνισο, πιπέρι και ούζο) είναι μοναδικά εδέσματα. Εννοείται ότι η τσιτσιμπύρα (από χυμό λεμονιού, φυσικό λεμονέλαιο, τριμμένο τζίντζερ, νερό και ζάχαρη) είναι για όλες τις ώρες και φυσικά για επιδόρπιο το κουμ – κουάτ σαν γλυκό του κουταλιού ή λικέρ.
Πάσχα στην Κέρκυρα
Μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για επίσκεψη στη Κέρκυρα είναι η περίοδος του Πάσχα. Ίσως είναι δύσκολο στις διακοπές  το πρωινό ξύπνημα, αλλά εδώ αξίζει. Ξεκινώντας στις έξι το πρωί από την Παναγία των Ξένων όλα αρχίζουν με τον περίφημο «σεισμό» που ακολούθησε την Ανάσταση του Κυρίου. Κατά τις εννέα από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα ξεκινά η λιτανεία ταυτόχρονα με την περιφορά του επιταφίου υπό των ήχο των φιλαρμονικών. Κατά τις έντεκα με το χτύπημα της δεύτερη καμπάνας,  στα καντούνια της Παλιάς πόλης αρχίζει ο περίφημος «πόλεμος των κανατιών».
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΚΕΡΚΥΡΑ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Οι «μπότηδες» (μεγάλα κανάτια γεμάτα με νερό για μεγαλύτερο θόρυβο) εκσφενδονίζονται από τα μπαλκόνια. Οι κανονιοβολισμοί από το φρούριο και η μουσική από τις 18 φιλαρμονικές της πόλης δημιουργούν μία συγκλονιστική ατμόσφαιρα. Οι καμπάνες χτυπάνε ασταμάτητα και μεταδίδουν παντού το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.
Χρήσιμες πληροφορίες
Η Κέρκυρα διαθέτει από τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες με άψογη εξυπηρέτηση.
Η νυχτερινή διασκέδαση είναι έντονη σε ολόκληρο το νησί.
Το υδάτινο πάρκο στον Άγιο Ιωάννη είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα υδάτινα πάρκα στην Ευρώπη και διαθέτει νεροτσουλήθρες, πισίνες, υπαίθρια παιχνίδια, μαγαζιά, χώρους ηλεκτρονικών παιχνιδιών, παιδότοπους, αποδυτήρια και χώρους στάθμευσης.
Οι τολμηροί έχουν την επιλογή για ένα ποτό στο περίφημο καζίνο… και όχι μόνο !!!
Στο κεντρικό καντούνι της πόλης μοσχομυριστή φογάτσα, μάντολες και χειροποίητο παγωτό αγριοφράουλα, αποτελούν απαραίτητη απόλαυση.
«Γλυκό μυστικό» οι σιροπιασμένοι μπολσεβίκοι, που δεν το ξέρει κανείς, αλλά όλοι δοκιμάζουν.
Από Αθήνα και Θεσσαλονίκη η Olympic air και η Aegean έχουν καθημερινές πτήσεις. Και για όσους προτιμούν το δικό τους μέσο μεταφοράς, οδικώς μέχρι την Ηγουμενίτσα και ακτοπλοϊκώς απέναντι.
Γεύση από Κέρκυρα στο πιάτο μας!!!
ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ
Υλικά
Ψάρι με καυτερή κόκκινη σάλτσα 
1.5 κιλό μπακαλιάρος ή σκορπιός ή γαλέος
1 κούπα λάδι 
3 κρεμμύδια 
Κόκκινο πιπέρι
1/3 φλιτζάνι χυμό λεμονιού 
1 πιπεριά κόκκινη 
Αλάτι
Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ρίχνουμε νερό, πάρα πολύ κόκκινο πιπέρι και μια μικρή κόκκινη πιπεριά. Το αφήνουμε να πάρει βράσει και προσθέτουμε το ψάρι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει με ανοιχτό το καπάκι. Όταν θα είναι έτοιμο και σβήσουμε το μάτι τότε θα βάλουμε το χυμό λεμονιού.
Κέρκυρα  Κέρκυρα  με το Ποντικονήσι……και τα καντούνια τα στενά που τα΄χω σεργιανήσει……
Όπου και αν βρίσκεται ο καθένας, εύχομαι  ολόψυχα να περάσει όμορφα αυτές τις Άγιες μέρες και η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει γαλήνη στις ψυχές μας.

Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη